icon

Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?

margaretka
24. sep 2024

Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....

viestta
24. sep 2024

@adrianap83 valal sa po koberci CEZ PRESTAVKU. Tie koberce sa pred rokmi do tried davali aby na nich deti mohli cez prestavky relaxovat, nie preto aby upratovacky mali co vysavat. Mam stvrtaka a oni si na tom koberci mozu polezat ked chcu. Ze lezal na lavici cez hodinu, to je ine, to treba riesit hned. A mozno lezal na lavici lebo sa jednoducho nudil, nie preto, ze chcel vytocit ucitelku. Ak sa dieta na hodine nudi, treba ho zamestnat. Alebo aj "potrestat" Janko, vidim, ze ta to nezaujima, tak pod k tabuli a spravis toto cvicenie na tabuli. A keby sa to zopakovalo par krat, mlady muz by si rozmyslel vyvalovat sa po lavici...

simona20201309
24. sep 2024

@oslo1 keby učila dospelých, z fleku by ich vyrazila. Lenže tieto deti si plnia povinnú školskú dochádzku. Vyraziť ich nemôže.

milanemila
24. sep 2024

@margaretka tak asi ani ta triedna nebude uplne v poriadku 🙈 by som synovi iba dohovorila v style, ze nech sa vyblazni po skole, lebo pani ucitelke vadia urcite veci a nech zbytocne nie je kvoli hlupostiam voci nemu zaujata 🤷🏼‍♀️ a potom ked by syn zaspal tak by sme sa najskor nad tymi absurdnymi poznamkami s muzom zasmiali.

oslo1
24. sep 2024

@simona20201309
Ja ucim osetrovatelstvo dospelych a az na zuvanie zuvacky prehliadam vsetko. Takisto ucim aj pacientov. A teda hento valanie na kobercom cez prestavku vsak od toho tam ten koberec je.

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka tak toto by som si ja napríklad vyprosila, tie po zádku. Si myslím, že tu prišla o autoritu.
Učiteľka je asi z nervami hotová, už nevie kde z konopy. A tak im pokazí aspoň polrok. A chlapci, miesto toho, aby sekali dobrotu, trochu sa už správali na svoj vek, aj v skole, majú z nej srandu.
Skus chlapca držať nakrátko chvíľu a keď to nepomôže a chodte za nou. Možno aj viaceré mamy. Normálne sa s ňou porozprávajte. Ak neprídete na to, čo je problém. Choďte aj za zástupkyňou. Nech jej pomôžu zvládať disciplínu v triede. Nenechajte si len pípkať Edu. To sa s nimi ponesie aj na ďalší stupeň. Ak budú na tej škole.

pure621
24. sep 2024

@margaretka Ja mám prváka a presne toto isté riešime. Ešte ani september neskončil a polka chlapcov má poznamky. Nečítala som všetky komentáre ale ako vo vašom, aj v našom prípade mi to príde tak, že učiteľka si s nimi nevie dať rady, tak dáva poznámky za nezmysly.
Ale ako to idem riešiť, netuším.
Pritom syn je síce živý, ale dá si povedať, v škôlke s nim nebol žiadny problém

margaretka
autor
24. sep 2024

@milanemila ona im často hovorí že je spravodlivá , že potrestá rovnako každého kto robí zle .
Áno od piateho ročníka na druhom stupni budú mať inú triednu aj každý predmet iného učiteľa . Ale poznajú ich na škole už ako triedu riadne lebo sa všade sťažuje aké má zle deti .... Vedenie školy si ju chváli ako výborného pedagóga . Tak u nás cesta riešenia učiteľky nemá šancu , musíme len čisto s deťmi a už len veriť že vedia čo môžu čo nie .
...

letfenixa
24. sep 2024

@margaretka niektoré tie poznámky sú na nič, ale hádzanie čohokoľvek v triede netolerujem. Môžu si hádzať loptu v telocvični/na ihrisku, inak nie.

stanulienkat
24. sep 2024

@adrianap83 Učiteľka je asi z nervami hotová, už nevie kde z konopy. A tak im pokazí aspoň polrok.

Tie vety myslis vazne? To je dost smutne na dospelu zenu. Uvedomujes si, ze ma cez 20 deti na starosti? A ma ich ucit, nie vychovavat.

simona20201309
24. sep 2024

@oslo1 lenže učiteľka je za deti zodpovedna aj cez prestavku a to valanie určite nebolo valanie relaxačné. A jedine to valanie sa dá prehliadnuť, za zvyšok si zaslúži trest

adrianap83
24. sep 2024

@viestta ale možno sa fakt váľal - robili hlúposti...to nevieš z toho pojmu. Áno, poležat si môže. Ale napríklad, čo keď sa tam váľal, keď im prišla dačo dôležité povedať? A z drzosti nevstal? Okolností nevieme.
Aj ja som malá koberce v triede a už dom dosť stará. Chápem, že si chcú urobiť pohodlie, ale tiež slušnosť k tomu.

april171
24. sep 2024

Naše školy sú robené prevažne pre dievčatá, respektíve pre deti, ktoré zvládnu bez pohybu a slova sedieť niekoľko hodín na riti. Hlavne nech sú poslušné. Nedajbože sa decko pohne, už je nevychovane a treba ho spacifikovať.
Sú to 10 roční chlapci, ktorí potrebujú pohyb, kedysi by sa potulovali po dedine, pomáhali rodičom, pracovali, hýbali sa celé dni. Posledných takmer 100 rokov sú však zavretí celé dni vo vnútri a majú sedieť na zadku. Toto evolúcia ešte nedobehla. Možno za sto rokov sa budú deti rodiť so zadkom a chrbticou pripravenou prioritne na sedenie.
Nič hrozné tie deti nerobia, keby im škola umožnila dlhšie prestávky, cez ktoré sa môžu vybehať, trochu by to pomohlo.
Áno, je veľa drblych rodičov, ti nech majú deti obalené v bublinkovej fólií a nič sa im nestane.

stanulienkat
24. sep 2024

@simona20201309 tiez neverim, ze tie veci stvara len cez prestavku. Nerozumiem, ze ked sem niekto nieco napise, tak mu hned vsetci veria. Nikto sa nezamysla nad verziou druhej strany.

guudy
24. sep 2024

@april171 ❤️

simona20201309
24. sep 2024

@stanulienkat áno a pravidelne poznámky sú práve preto, ze nenastala žiadna zmena a to dieťa žerie nervy permanentne.
Rodiča otravujú poznámky??? Co ma povedať učiteľ? Ktorý tie situácie reálne zažíva denno denne stále dookola ti istí žiaci nonstop.... A rodiča to otravuje.
Sila!
Ja neviem co bude ďalej ale prečo by toto mali zažívať denno denne vychované deti zo slušných rodín?

adrianap83
24. sep 2024

@stanulienkat no áno,myslím to celkom vážne. A vieš čo, malá som také kolegyne. Bohužiaľ v našom školstve sú aj takéto osoby. Presne týmto spôsobom na to išli. Na SŠ.
Aj to, že ich má v prvom rade učiť a až potom vychovávať si si precitala? Ma to ťažke, ja viem. Aj mamke píšem, ze ju musia aj rodicia rešpektovať! Mamka písala, že iné mamky to už vzdali v 1.ricniku. to ako?
Ma 20 deti na starosti. No a prečítala si si, že ich cape po zádku? A ze sa im stale vyhraza, ze ich uz nechce a stale ju majú? Mne teda zasvietila kontrolka - aj keď verím, že si zaslúžia. Ale disciplínu musí inak vyriešiť. Vyhorenia sa učiteľom nevyhýbajú, hlavne ak má nespolupracujucich rodičov. 4 roky.

margaretka
autor
24. sep 2024

@stanulienkat akože som to tu z nudy napísala a nemáte mi dôvod veriť ? Prepáč ale to že na MK sa často diskutuje skutočne o primitívnych témach alebo vymyslené neznamená že hneď začne niekto podozrievať že je téma vymyslená ....to fakt nie .

stanulienkat
24. sep 2024

@margaretka nemyslela som vymtslenu temu. Ale myslim, ze obsah poznamok je iny. Vies, aby to bolo objektivne, treba na to vypocut obe strany.

adrianap83
24. sep 2024

@stanulienkat a s tou kopou poznámok už v septembri jasne smerujú k 2 - 3 zo správania na pol roka, nemyslíš? Možno niektorí chcú ísť na iné školy, prijímačky....atď. treba aj na to myslieť chlapcom.

margaretka
autor
24. sep 2024

@adrianap83 naša sa sťažovať na spoluprácu rodičov nesťažuje dokonca často povie že keby sme nespolupracovali tak sa zblázni...no jej aj vyhovuje že moc neriešime neanalyzujeme ..... Myslím že nikto nejde proti nej aj keď často by bolo potrebné si riadne povedať na rovinu ale ona by sa urazila a útočila je to stará škola veľmi by sme pochopenie nenašli .

margaretka
autor
24. sep 2024

@stanulienkat poznámky som vypísala zo žiackej 😉 ona nepíše moc obsiahlo len dve tri slová a vykricniky za tým

annm81
24. sep 2024

Nečítala som celú diskusiu, ale niektoré poznámky plus to, že nejde o dve- tri deti, ale snáď o tretinu triedy, mi naznačujú, že učiteľka je neurotička, z ktorej si deti robia tak akurát dobrý deň. Položila by som si tri otázky. 1. Maju aj iných učiteľov? Ak áno, aj od tých dostáva syn poznámky? 2. Okrem tejto skupinky chlapcov dáva učiteľka bežne poznámky aj iným deťom? 3. Aký je vzťah medzi touto skupinou a zvyškom triedy? Neubližuju chlapci nikomu? Vnímaju ich iné deti ako otravné, problémové, rušiace, alebo tiež z toho všetkého majú zábavu?

Na základe odpovedí by som usúdila, či treba niečo riešiť, alebo len pretrpieť ten jeden ročník, kým dostanú inú učiteľku.

jankalukasova
24. sep 2024

Myslím si, že pani učiteľka nemá vôbec žiadnu autoritu a chlapci a majú dobrú zábavu z toho, že rieši blbosti. Robia veci, ktoré sú v podstate v rámci normy a čakajú, čo sa bude diať a kto dostane poznámku z najblbšieho dôvodu. Aspoň tak to bolo u nás na ZŠ. Až nakoniec jeden dostal poznámku, lebo išiel na záchod ( jasné, že to bola provokácia...)

jankalukasova
24. sep 2024

@margaretka tak jej odpíš.
"Váš žiak nezjedol večeru!!!! Prosím o nápravu"
Už nenapíše nič...

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka ale toto je chyba. Nehnevaj sa. Treba sa s nou aj za tu cenu porozprávať. Ako na nich, aj vy aj ona, aby to prestalo. Nech ich záhadže robotou, nech nemajú čas. Keď nepomôže, tak aj so zástupkyňou.
No v prvom rade ešte skúste mladého motivovať, mozno nejako pozitívne, ak negatívne neide. Aby priste tie poznámky prestali.
Možno len treba rozbiť "gang8" 🤣 lebo fakt no. Keď sú takí super, nech to ukážu aj jej. Ona si tiež zaslúži ich slušné správanie. Je s nimi 4ty rok, načase aby ich videla, aki naozaj sú. Iba ak by to bolo opačne.
8 žiakov, ved keď ich je 20, to je skoro polovica triedy.

keiko33
24. sep 2024

To nieje deťmi, ale učiteľkou. My máme takú angličtinárku, tiež má okolo šesťdesiatky, taká stará škola. Učila mi postupne tri deti (2 dievčatá a 1 chlapec) a takéto podobné poznámky sme mali párkrát do roka u všetkých troch detí. Od žiadnej inej učiteľky sme nemali toľko poznámok, ako od nej. Ja sa len zasmejem, podpíšem a idem ďalej. Pár rodičov to aj chcelo riešiť, no ona si ide svoje. To sa zmení, až keď pôjde do dôchodku, alebo ju vyhodia.

merlinja
24. sep 2024

@oslo1 máš nejaké mentálne problémy asi, keď ťa rozhodí žuvačka, či? Neviem, váľať sa po koberci, keď sa po ňom chodí, no neviem.

margaretka
autor
24. sep 2024

@adrianap83 rozprávali sme sa hneď začiatkom prvého ročníka v druhom polroku to už pokračovalo boli emócie a hrotenie emócií ....potom prišli koncoročné pokarhania a ďalší školský rok a opakovane ...tak to už fakt nestojí za reč očakáva sa z našej strany náprava a to neviem ako na to ....preto som skúsila zadať sem debatu ....

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka ono na tej teórii je záludná jedna vec - ako sa dieťa správa, keď nie je doma? Toto je ten háčik. Doma sú všetci anjelmi. Neviem, čo Ti na to napísať. Keď som slušným rodičom, inteligentným, lekárom, inžinierom citovala ich anjelské deti, v prítomnosti deti, len oči otvárali. A deti tiež, ze som si zapísala. 🤣 ono to je tak.
Nech tu svoju super stránku ukáže aj učiteľke. Určite sa to zlepší. Už je veľký, vie čo treba. Veľmi dobre to vie!

margaretka
autor
24. sep 2024

@adrianap83 neradi by sme boli keby si na deti zasadla ...myslím že keby sme do nej moc rypali riešili nebude mať rada ani tých žiakov to je prirodzený proces