icon

Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?

margaretka
24. sep 2024

Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....

margaretka
autor
24. sep 2024

@adrianap83 vieš len zvláštne je že v táboroch a na krúžkoch sú ok , v rodinách a na dovolenkách aj keď sú s cudzími a v cudzom prostredí mimo domácnosti a rodičov - buď animátorov alebo vedúcim alebo trénerom ....

mira0611
24. sep 2024

@margaretka ja ako matka 16rocneho chlapca, ktory na 1.stupni denno denne nosil poznamky typu, krical cez prestavku, behal cez prestavku, vyrusoval na hodine .......
S odtupom casu vidim, ze ta ucitelka bola p.ca, ktora si mysli, ze dieta je vojak a ja som bola d.bil, ktory jej sadol na lep a riesila s dietatom.
Podpis poznamku, viem stupa ti z nej krvny tlak, a nekomentuj, neries.
Na to je tam ona, aby spravila v triede poriadok, a nie ty budes robit poriadky s dietatom doma!
Prave, preto ju nepocuvaju, lebo sa s tymito poznamkami zosmiesnuje. Ona je v skole sefom, deti su zamestnanci, co ked ti sef zaklope vecer na dvere a oznami tvojmu muzovi, ze si nerobis v praci svoju roboti, ale si na FB a nech ti dohovori, alebo zakaze?! Ako by sa zachoval tvoj muz?
Asi by sa mu vysmial do ksichtu.
Toto som citala v jednej psychologickej knihe a je to pravda.
Niekedy som mala chut jej odpisat, ale neodvazila som sa. Nechcela som, aby synovi bolo horsie.

margaretka
autor
24. sep 2024

@mira0611 oni sú nešťastní z tých poznámok ,boja sa čo na to doma rodičia a aký zkasz ale o ďalšiu prestávku netušia čo bude zase poznamkovane.... Oni už aj často povedia že vôbec ich nevypočula ako to bolo a rovno poznámky ... A často len z toho čo povedali deti a nie, že videla ale deti povedali ....

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka no tak to skúste bez emócií. Je len september, čo bude do decembra? Skúste na ňu ísť cez to, že potrebujete jej pomoc. Nech ich zaprace úlohami naviac, miesto poznámok. Nech im dá nejakú prácu pre triedu, školu...zodpovednosť. Potom aj ich pochvalit, daco pozitivne. Keď sú športovci, nech si vymyslia, zirganizuju nejaký turnaj, ale za odmenu- keď budu 2 týždne normálni. ... Ja neviem neucila som 1.stupen. ...ona musí spolu s vami. Ona ma 40 rokov prax, dačo musí vymyslieť. P9vedzte jej, ze aj váš to mrzí, že toľko poznámok a nemôže sa ona na výuku sústrediť - lebo to aj ju vyhodi vždy z konceptu, ver mi. Aj 2,3 slova.

mamutka
24. sep 2024

@margaretka o tej učiteľke hovorí veľa aj to, že sa každý rok vyhráža, že triedu už nechce. Fakt profi prístup. Zdá sa, že iná trieda nechce ju, keď tam stále trčí. Moje dieťa nosilo cele roky domov podobne poznámky. Vždy som mu vštepovala, že učiteľa treba rešpektovať, ale poznámky za to, že cez prestávku sa idú porozprávať s kamarátmi do vedľajšej triedy? Decka na druhom stupni? Škola je väzenie? Normálne decka, žiadna šikana, nič, len zákaz pohybu! Tiež poznámky že robil zvuky…. Potom sa rozprávame s inými rodičmi a tie zvuky sú napr spadnuté pero. Nie zhodene. Proste spadlo. Alebo sa hlasnejšie rozprávajú cez prestávku. Jezisi, ved sú to decka, chalani, podľa niektorých učiteliek majú asi celú prestávku sedieť a vyšívať. Jeden chalan dostal poznámku že si cez prestávku čítal knihu na chodbe. Akože sorry, tak to normálna učiteľka nenapíše!
Ako v každom zamestnaní, aj v školstve sa nájdu aj flákači, neschopaci, vyhorení ľudia. A bude sa to veľmi rýchlo zhoršovať, pretože ich je obrovský nedostatok. Takže aj hysterické zatrpknuté ženy si svoje miesto pevne udržia a v podstate s nimi nikto nepohne. Prácu si niektoré ledva zvládajú, ale nikto ich nevymení. Nemá za koho.

betulinka1
24. sep 2024

@margaretka tak ale doma to musis trosku zahrat aj ked je to blbost. Nemozes povedat, ze kasli na to. Ja som si iba vypocula co sa dialo ale trest som nedavala. Moj sa nebil ani nerobil zle spolužiakom. Poznamky typu hádzali si papuče (inak to bolo aj u nas), kreslil na hodine, cmaral si po rukach, vyfarbil si peracnik, pokreslil čip som iba presla, ze co a ako a uzavrela pocuvaj pani ucitelku. Vybavene. Cize poznamky selektuj podla seba, co je dolezite pre teba a ostatne iba Akoze jemne povedz, ze to sa nerobi a respektuj skolske pravidla.

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka keď sú to už poznámky z počutia, choďte za zástupkyňou. Ona je jej nadriadený. Nech sa vyšetria takéto poznámky. Deti pôjdu na koberec ku nej aj s učiteľkou. A to už bude oficiálne, aj zápisy budú. Uvidíte.
Tak potom je to sila skupiny ? 🙃 keď na tréningu ôk a v škole....tréner ma asi viac autority, že. A ich ani necape po zadku, že 🤣

maris5
24. sep 2024

@margaretka bud vydrzat alebo zmenit triedu.

Prve 2 roky boli v pohode, deti sa mali rady, boli super kamarati, pomahali si. Prisiel 3. rocnik, nova ucitelka. Nevedela s detmi pracovat. Ako trest volila nasilu citanie pocas vsetkych prestavok a deti nesmali na zachod.
Deti mali na seba donasat. Za 3 mesiace rozvratila cely kolektiv. Deti nechceli doma rozpravat, iba ciastkove veci nam povedali a postupne sme (rodicia deti) z toho zliepali co sa deje v skole. Bolo stretnutie s ucitelkou, kde sa tvarila urazene, ze sme sa stazovali, ze deti maju citat (a nemozu na zachod) a zistili sme, ze nema vyznam cokolvek riesit. Lebo ma svoju pravdu. Kazde dieta hodnotila inak. Videla som niekolko rovnakycn pisomiek a kazdy ziak mal inu hodnotiacu stupnicu.

margaretka
autor
24. sep 2024

@adrianap83 áno boli sme aj za zástupkyňou lebo nás pozvala triedna na výchovné komisie , musela keďže sme mali veľa poznámok ... Dopadlo to tak že sú to detičky ktoré musia vyzriet a rešpektovať školský poriadok a pani učiteľka je výborný pedagóg s kt sú veľmi spokojní a po odchode nám bolo jasné že tadiaľ cesta nevedie ...musíme len my rodičia dihovarat deťom poúčať a dokola toto nerob takto nerob nie že toto budeš robiť, takto sa správaj, vieš že bol problém toto nerob. ...a tak dokola

mamutka
24. sep 2024

@april171 to máš veľkú pravdu, škola je hlavne pre deti, ktoré vedia ticho sedieť na zadku cele hodiny a počúvať čo sa im hovorí. Telesnú poriadnu ti chalani nezažijú celý tok v podstate. Im nestačí, že ich rodič popoludní da na tréning, oni by sa mali vybehat aj dopoludnia. Hned by sa s nimi inak robilo.
A hlavne niektoré učiteľky, hlavne stara škola, neznesú, keď deti kladú otázky. Už hned vyrušujú. Decko napadne otázka, chce sa spýtať. Nie, ma čakať, kým ona povie všetko čo chcela. Na konci hodiny nech sa spýta. Decko už dávno zabudne alebo skôr, stratí chuť. A sups, u iného učiteľa je také zvedavé aktivne dieťa vítané. Uz sa nan nepozerá ako na haranta čo si len poznámky zaslúži.

margaretka
autor
24. sep 2024

@betulinka1 tak doma mu to neprejde ľahko, stále počúvam trestam, zakazujem ...keď sa niečo udeje ale uz niekedy mi to príde dokola prkotiny a sme na neho nahnevaní a prichádzame o to príjemné ...ale s mužom to potom večer vždy prejdeme či toto bolo zase treba ....

buba183
24. sep 2024

@margaretka Mala som česť s takou učiteľkou. Nemala autoritu ani ich nič moc nenaučila. Poznámky dostával denne. Zobrala som deti a dala na druhú školu. Chodia tam druhý rok a poznámka nebola ani jedna. Pani učiteľka treba vysvetliť ze veci sa riešia hneď za horúca,poobede si to dieťa už nepamätá. Doma je len dohovor

luteam
24. sep 2024

@margaretka kokos to sa tu zase neda citat. Ano 10 rocne deti maju len sediet akoby zhltli pravitko aj cez prestavku lebo vsetco maju byt dokonaly potichu sediet vyobliekany nezvysit hlas rozpravat len spisovnou slivencinou a ucitelke onikat, aby s abahodou nezrutila. Mam pocit ze niektore tu by boli najradsej keby to tu bolo ako vpesnicke od bez ladu a skladu kde sa spieva piste vsetci modrym perom ina farba nebude....kto pozna ten chape. Takze za mna nic take strasne ten chlapec nerobi kokos ked ja som chodila na zakladku to sa ine divociny diali v skole a cuduj sa svete vsetci prezili a vacsina uvitelov z toho dramu nerobilo ani rodicia sa nestazovali a neriesili tolko

margaretka
autor
24. sep 2024

@mamutka áno oni sa chcú pýtať a radi aj odpovedajú na otázky keď sa ona pýta ...no komu sa nechce učiť neodpovedá a nezaujíma ho to tak akčnejší sa hlásia ako diví a už rýchlo príde poznámka že vyrušoval, vykrikoval a nevie sa správať v škole .

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka tak keď budu zase problémy a vy si budete ale istí, že ukrivdila chlapcom, choďte vy! Poznámky z počutia, capanie po zadku?!? A choďte zas a zas...oni budu robiť zápisy, to by mali - musia. Ak ich bude viac, musia to riešiť. A hlavne ak budú oprávnené!!! A viac rodičov, nie iba 2 rodiny. Nech to rieši aj riaditeľka trebárs.

minenkak
24. sep 2024

@margaretka môjmu decku raz učiteľ napísal,že sedí s vyloženou nohou na stoličke alebo že má nohu pod sebou ,tak som sa spýtala ,že ako si predstavuje aby decko v škole sedelo,že rovno sa má v škole sedieť a počúvať,ja som sa opýtala,že kedy on vydržal sedieť rovno na hodine,bez pohnutia a poznámky už viac neboli

Autorka ignoruj to ,takéto poznámky som ja mala štyri krát do týždňa

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka no musia sa naučiť nevykrikovať. Už sú veľkí! U syna v škôlke to učia malé deti, sa ovládať. Dajaké pravidlá, športovci musia chápať ;)

margaretka
autor
24. sep 2024

@minenkak na to by naša povedala že je nevychivany z domu či aj doma sedi pri stole s vyloženou nohou ....niekedy máme pocit nazvala to jedna z mám , že výchovava nás cez deti

mamutka
24. sep 2024

@margaretka to je šialene. Dávajte si na to veľký pozor. My sme mali priveľa poznámok, sedel aj so školskou psychologickou. Lebo priveľa poznámok. Teraz je na strednej prvý mesiac, bol za ním niekto z vedenia, že mal výnimočne dobre vstupné testy, že by ho chceli nejak podchytiť, ale že teda prečo mal na základnej dve sedenia so psychologickou? Všetko vedia, s dieťaťom sa to bude ťahať. Očividne na strednej si o tom prístupe pomysleli svoje, podľa spätnej odozvy 😅

margaretka
autor
24. sep 2024

@adrianap83 pri športe si nedovolia nerešpektovať pravidlá to nehrozí , tam je top rešpekt

luccija
24. sep 2024

@margaretka to je prehratý boj stačilo mi, že učí 40 r a riaditeľka je spokojna.chudak chalan v škole počúva, že je zlý a doma ešte rodičia musia hustit, že sa správa zle a doma zlá atmosféra musí chodiť s radosťou do skoly.Je vyhorena a už ju podráždi všetko.Este vás neposlala k psychológovi?
U nás v triede sa stali horšie veci nebudem nikoho obhajovať, ale nie vždy sú na chybe deti

margaretka
autor
24. sep 2024

@mamutka odkiaľ sa dozvedeli že mal sedenia do psychologičkou ? Aj naši boli na pár sedení a sama psychologicka uznala že je narušená disciplína v triede a rešpekt ...

minenkak
24. sep 2024

@margaretka ja by som povedala ,že ano sedí.Inak ignorujte to, dieťa podľa mňa potom byva zbytočne trestané.Ved skúste odpísať na poznámku pani učiteľke,ako ju vidí váš syn,že kričí,nezaujímavo rozpráva, smrdí,prska,má silný parfém .Ja som za absolútny rešpekt žiakov voči učiteľom ale toto je už šikana dieťaťa a obťažovanie rodičov blbostami

laurikagab
24. sep 2024

@margaretka ja som mala to iste so synom..som sa bala otvorit ziacku..poznamky typu..nepocuval, nerespektoval prikazy..dojedol na hodine..ja som sa bola rozpravat s triednou a teda potom to prestala pisat, co som bola velmi rada..lebo ona vedela, ze to riesim a nie som lahostajna voci tym poznamkam..syn bol tiez vyborny ziak..od 5.rocnika ho nikto neriesi, je ich v triede 30 deti a na zdruzeni vsetko *** , lebo je sikovny..a su to uz pubertaci 13 rocni🙈

margaretka
autor
24. sep 2024

@laurikagab presne ako u nás ale ja som zúfalá z toho,že to fakt vyzerá akoby sme to neriešili ....

mamutka
24. sep 2024

@margaretka chápem co myslíš, ja som si časom uvedomila, že musím viac veriť dieťaťu. Že nie je taky démon ako ho jedna učiteľka vykresľuje. Dokonca dostal poznámku keď sa snažil opraviť školský majetok po tom, čo ho poškodil spolužiak. Syn je zručný, lenže zohnal ostrý predmet ktorým to opravil. Prišiel zápis o hrubom porušení školského poriadku, lebo mal nôž! Skoro ma vykotilo, keď som to čítala. Doma mi opísal situáciu. Vie, kto nosí kľúčenku na ktorej je malý srobovak. Požičal si to. Keď dorobil, odchytila ho učiteľka a obvinila, že ma nôž. Na tej kľúčenke bol aj vreckový nožík. Takže v podstate moje decko malo v ruke nôž, koniec sveta, dvojka zo správania. To ake boli okolnosti už princeznam v škole nikto nevysvetlí. Povedala som mu, nech všetko čo si v škole všimne že nie je v poriadku necha tak, hoc by to aj dve silne zakrutenia rukami utiahli a fixli, nech nerieši. Nech dámy na rodičovskom vzdychaju, že potrebujú šikovných oteckov ktorí pomôžu, lebo ved škola nemá na opravu peniaze.

misiak7777
24. sep 2024

@margaretka toto sú presne dnešné drzé decká bez rešpektu. Narušená disciplína v triede? Ja si pamätám ako my deti sme mali rešpekt pred učiteľom, jasné že boli jedinci v triede ktorí vymýšľali, ale to si veľmi rýchlo vedeli upratať rodičia. V dnešnej dobe sú učiteľky "frustrované" lebo haranti bez rešpektu majú na háku

adrianap83
24. sep 2024

@margaretka ved toto Ti píšem. Ze pozor na vec. Poznámky nie sú len pípanie Edu. Aby z toho nemali dôsledky. Hej, všade si to rozoberu na drobné, ale načo ? Zbytočne.

mira0611
24. sep 2024

@margaretka aj my sme to mali podobne, ako vy.
Uz velakrat nevedel, ako sa ma spravat, co ma povedat, lebo ked to iste spravil a povedal druhy tak to bolo v poriadku, ale ked oni aj to bola banda chlapcov tak uz bolo zle.
Problem je ucitelka a nie deti.

mamutka
24. sep 2024

@margaretka ja neviem odkiaľ to vedeli. A že dve. Všetko si o tých deťoch zistili. Ak sa tu píše, že vaša učiteľka aj cape deti po zadku, to už nie je ok. Možno by ste to mali otočiť. Spojiť sa naozaj viacerí a ísť na nu tvrdo. Že porušuje pravidla, nechcete jej robiť problém, takže by mala zvážiť svoj prístup. Akože odtiaľ potiaľ. Ona to očividne nezvláda. Pred deťmi by som ďalej tvrdo trvala na tom, že učiteľku budú rešpektovať, určite pred nimi neznižovať jej autoritu. Aj keď ona si ju podkopáva sama. Ale s ňou by bolo treba trochu urobiť poriadok.