Ako riešiť opakované poznámky u žiakov?
Prosím vás ako reagovať a riesit problémy ako rodič ak syn a viaceré deti z riedy nosia ustavične poznámky ( 4 ročník ZŠ) typu : ohadzoval spolužiaka papučou, hádzal si fľašu , kričal cez prestávku, klepal nohou pod lavicou cez hodinu, ležal na lavici, valal sa po koberci cez prestávku, jedol na začiatku hodiny ( zazvonilo a mal posledný hryz jablká) , nevie sa správať v škole, klepal spolužiakovi na stoličku počas vyučovania , hojdal sa na stoličke ...takéto poznámky dostávajú denne alebo každý druhý deň asi 8 chlapcov v triede ... Ináč sú to chalani šikovní vždy pripravení do školy dobre sa učia .... Sme na nervy z toho že dohovarame im, samozrejme sa tvária že chápu že to nemajú robiť a vždy niečo .....toto ide stale od prvého ročníka opakovane celé školské roky ....
@thoughtfulweirdo Vsak ano, to suhlasim, nema ziadnu autoritu a takto si ju ani neziska
@autorka neviem teda, ale za mojich cias:
- ked sa niekto hupal na stolicke, ucitelka povedala nehup sa a dotycny prestal.
-ak niekto jedol na zaciatku hodiny, ucitelka povedala schovaj to, uz je hodina
- ak niekto niekoho buchol papucou, ucitelka pretocila ocami a pokracovala vo vyucbe
- ak niekto hadzal flasku, ucitelka povedala, ze nie sme na olympiskych hrach, musel odovzdat flasu, ktoru dostal naspat po vyucovani a flasa sa prestala hadzat
- ak niekto krical cez prestavku, ucitelka prisla a povedala, ze nie sme zvierata ale ludia a nie sme v zoo, ale v skole
- ak niekto klepal nohou pod lavicou, tak sa ucitelka opytala, ci je ziak v poriadku a pokracovalo sa dalej vo vyucbe
- cez prestavku spoluziaci vo 4.triede jazdili na sebe ako na konoch a robili suboje zhadzovanim sa. Nikto to neriesil.
- ak sa niekto valal na zemi, alebo na lavici mimo vyucovacych hodin, nikto to neriesil.
Ucitelka rezignovala, nebavi ju to..
Alebo nepomaha, ked ich napomenie. Skuste sa s nou spojit a opytat sa, ci po napomenuti ziaci pokracuju v tom, co robia alebo ju posluchnu. Potom vam bude vsetkym jasne, ci to vobec riesi, alebo neriesi a ci chlapci nasledne posluchnu a poznamky su zbytocne a skor informativne alebo neposluchnu a to by uz bol podla mna problem.
@margaretka mne to príde ako úplne neschopná učiteľka. Ako sorry, veď to sú úplne normálne veci, čo deti proste robia. Ja by som jej na oplátku napísala, že ok, rozumiem, a co ja s tým?? Ako reálne, aký dosah mám ja rodič na to, čo sa deje v škole? A to, že mi niekto na hodine leží na lavici a pod., to je pre mňa signál, že ho brutálne nudím a začnem premýšľať o svojich metódach práce.
@margaretka vieš čo, u nás sa riešilo jeden čas, že dat do tried kamery.
Ako väčšina kolegov nesúhlasila, ale prečo? Ja som bola za. Je to ochrana mňa a aj študenta. Aj tak k tomu vlastne smerujeme. Po rôznych udalostiach.
Možno sa skúste rodicia dohodnúť a navrhnúť jej , že ako zareaguje. Ale nie v štýle, že ju kontrolovať, nie. Kontrolovať si vlastne deti. Že chcem teda vidieť, čo ten môj drzán papučovy robil. Nech viem, za čo doma dostane! A vy , Pani učiteľka ste z obliga. Tu je dôkaz, hádzal, valal sa neslušné dačo robil, atď atď.
Musíte jej dat nejako najavo, že už to nai,aj chcete riesit. Ja neverim, ze jej to vyhovuje. Ak sú oprávnené poznámky, okej. No ak je polovica "vata" tak sa mozno stiahne trochu aj po tom návrhu. Ale určite by som to riešila s vedením školy. 3x za týždeň? To u nás mal len extra grazel, to nemôže byť štandard.
A fakt si kontroluj počty poznámok a za čo je 2 zo správania. Nech nie ste prekvapení. Neviem ako to je na 1.stupni. keď chcete to 8rocne.
@pribinak tak take hadzanie flase pocas hodiny je uplne ze lahoda pohoda, aj hodanie sa na stolicke, vrzganie vsetkym moznym, strepanie sa z tej stolicky. B
autorka, ber poznamky ako informovanie rodicov ako sa ich deti na vyucovani spravaju, ver mi, obcas je to fakt strasne, mnohe deti nemaju vobec ziadne hranice, vobec ze ziadne, uz pomaly plesknu ucitelovi jednu po papuli
@adrianap83 fuha. Kamery do tried.. To uz je podla mna silna kava..
@margaretka my nastastie nie 😀
Inak k tej dobe moj otec ktory maturoval "v roku pana" tak na SŠ hral futbal so spongiou v triede ... ehm zmaturoval na same 2ky takze podla mna toto nerobia iba "grazlici"
@1ryba to neviem ... ale ako tu niekto pisal tak ako nemali tieto tresty ucinnost vtedy nemaju ani dnes. Neviem ci moji stari rodicia otca bili lebo napr on na mna ani sestru nikdy ruku nepolozil. A ospravedlnit sa ucitelovi? Za co? 😀
Preboha deti nie su stroje 😀 pamatam si aj ked riaditelovi niekto rozbil OMYLOM okno na aute loptou. Pravdepodobne chlapci ked hrali futbal na šk dvore a on mal auto zaparkované pred školou 🤔 a pisala som aj ze sme ho mali na občianke a tam NIKTO nemukol 😀 jednoducho rešpekt 😉
@akje no bol to u nás zahul, riaditeľ potreboval robiť poriadky aj s kolegami. Písala som vyššie. Nakoniec nič z toho nebolo, no efekt to malo 🤣
Ale ako píšem, podľa mňa k tomu smerujeme. Už aj policajti niekde majú - to je tiež na obojstrannú ochranu. Tak prečo nie ucitel, keď sa už zbrane v školách stávajú štandard.
@akje pevné verím že nie je učiteľka 🙏😉
@margaretka
v dnešnej dobe presne decko cez koleno, haló?? Zavoláš na patričný úrad za násilie na detilich a už si ani neprdne! Mam 40 rokov, Keď som mala 20, známej 13 rocna dcera zavolala na mamu socialku! Ze juvmatka bije! Áno, dala jej raz facku, keď prišla namiesto o 15:00 domov o 20:00 q ešte odpapulovala, ze bude vonku do kedy chce a ona jej nema co rozkazovať- no a za tu drzost jej vylepšila. Dievca fakt socialku zavolala a teda ich pekne riesili. A to pred 20 rokmi! A dnes?
No co, 60 rocna komunistická zakomplexovana krabica - sorry, nech sa už v truhle učí spavat, lebo svoju prácu nezvláda!
A pozor, tiez som mala kolegyne 55 - 60 ricne, super ženské, všetky do radu! Toto bude jedna frustrovaný stara krava!
Mňa vedia nespratni parchanti tiez vytočiť, zas nie som svätá! Ale väčšina vymenovaných poznámok je uplne smiešna!
Ja by som učiť napriklad nesla - nemám na to v prvom rade nervy! Ale to je MOJ PROBLEM! A tak isto aj tej ucitelky. Ked niečo nezvládam, tak končím! Ci už mojou chybou akebo druhych. Ale ona si tam odrapka 40 rokov naučené veci a nie je schopná nicoho ineho. Frustráciu a prevahu si vybija na deckach. Nech ide do predcasneho dochodku alebo sa supne na PN s vyhorenim!
A naviac - takéto detilurence, keby ich je 8 a fakt robia bordel, nech iymch rozsahu pripadne prerozdelua do iných tried!
@adrianap83 fu, tak to ste museli mat pestre...
No, kamery do tried. Uz len z pravneho hladiska kvoli gdpr je to z mojho pohladu nezrealizovatelne.
Na to, aby ste mohli vytvarat video zaznam potrebujete podpisy kazdeho z rodicov dietata + podpis kazdeho vyucujuceho. A to samostatne na aktualny zaznam, vytvaranie nahravaneho zaznamu, na uschovu zaznamu a na pristupy. Staci, ze 1 rodic neda pidpis a nic z kamier nebude. Su tu dalsie nezodovedane otazky, ako: Kto k tomu bude mat pristup? Kto bude poskytovatelom takejto sluzby? Kto si moze prezerat zaznamy? Ako sa zaruci, ze sa k nahravkam nedostane neopravnena osoba, toboz nie nejaky pedofil.
Nemyslim si, ze kamery v triedach su uskutocnitelne kvoli nasmu GDPR a teda to tam vobec podla mna nesmeruje.
Neustale monitorovanie deti. Mojho dietata.. Tak k tomu by som asi ako rodic nepristupila.. aj ked je bezproblemove..
Aj pre ucitelky by to mohol byt neprijemny pocit.. neviem.. nezda sa mi to ako vhodne riesenie..
@akje keď sme to riešili, ešte nebolo gdpr. Ale ja si myslím, napriek tomu, nie síce hneď, ale príde na to. Dajako to vymyslia.
V obchode predsa tiež nič neodpisuješ a kamery Ťa snímajú.
Ale ôk,nie je tu o tom debata.
To som len chcela autorke dať nápad, ako tej učiteľke dat najavo, že im rodičom to nie je jedno, čo sa v triede deje. Že teda sledujú jej pedagogické pôsobenie na deti, že by tomu, jej aj chceli pomôcť, no len nevedia ako. Keď stále počúvajú od vedenia, že je to skvelá pedagogička, len taka toľko poznámok nepíše. Vyrieši inak. Aj keby chlapci boli ozaj problémov. Malo komunikuje s rodičmi, zjavne aj s deťmi.
@1ryba si idealizujes dobu minulu. Ucitel bol v minulosti casto vynutena autorita, vladol strachom. Dnes uz chvalabohu deti nie su tak lahko manipulovatelne a tak na ne metody dob minulych uz davno neplatia. Darmo sa budu ucitelia stazovat na dnesne deti, je to uplne trapne fnukanie. Dnesne deti su ine, doba je ina, ale skoly sa za 200 rokov nijako zasadne nezmenili a z toho vyplyva vacsina problemov, ktore v skolach su. Ja dufam, ze to bude este horsie a niekomu konecne dojde, ze chybna je paradigma vzdelavania, nie deti, ani rodicia, na ktroych sa s oblubou hadze vina. Btw., ucitelia vzdy mali tendenciu stazovat sa na nevychovane deti a ich rodicov. Ja som uz dost stara a veru, nikdy nezabudnem, ako nam triedna kazdu chvilu pripominala, ze sme najhorsia trieda, aku kedy mala.. Zaujimave je, ze to iste hovorila aj tym po nas a predpokladam, ze aj tym dalsim a dalsim..
Skúste ako rodičia porozmýslať, kde robíte chybu, ked sa deti tvária, že rozumejú a ďalej nosia poznámky. Lebo bez urážky, ale aj pes , keď mu povieš nesmieš, tak to pochopí. Či deti majú nejaký problém a navštevujú špecialnu školu?
Najjednoduchšie je hodiť to na uciteľku, že nema autoritu.
Ale tú asi nemáte ani vy rodičia, keď ste nedokazali naučiť deti respektovat učitelku.
@1ryba prečo by som si nemala pamätať? chodila som na ZŠ do roku 2009 kedy som ZŠ končila a mala som učiteľov niekoľko samozrejme na druhom stupni ZŠ na každý predmet iný učiteľ. Pamätám si že nám pani učiteľka na slovenčine hovorila "detičky moje osprostené": :D a to mala určite po 50tke možno aj viac. Niekedy nám učiteľka vynadala, na matematike sme prepisovali poučku už si nepamätám z čoho lebo sa ju nikto nenaučil naspamäť a vieš čo? ŽIADNY RODIČ sa nesťažoval. Na zemepise sme so spolužiačkou dostali záchvat smiechu na písomke, už si nepamätám že kvôli čomu ale jednoducho to prišlo a nedalo sa to zastaviť. :D čo nás mali doma "strepať" kvôli tomu?
Spolužiak dostal poznámku za to, že dal učiteľke ho.no umelé na stoličku, akože 1. apríl a druhý spolužiak dostal poznámku za to, že na matematike odpovedal učiteľke na otázku že "čoho sa musíme zbaviť?", "tých ho.iem dole v šatni" (vtedy tuším prasklo potrubie alebo niečo také. Iné poznámky si nepamätám alebo možno nechcem :D
A učitelia nemali autoritu? Písala som už o tom že, učiteľ na občianskej, bol prísny a to čo sme si dovolili pri iných tak pri ňom neexistovalo, vtedy sme boli ako "baránkovia" ... a počúvali sme ho "na slovo" ... takže je "učiteľ" a učiteľ. On mal rešpekt aj bez poznámok :D
@margaretka Mne je z tohto vsetkeho hrozne smutno.
Smutno, ze ucitelka nedokaze byt taka autorita ako ma byt. Ved to musi byt peklo, mat takuto pracu.
Smutno ze vedenie skoly tejto ucitelke a ani vam nijako nepomaha, ale sa tvari ze vsetko je ako ma byt.
Smutno ze ty nemas ziadny respekt voci tej ucitelke a tento postoj ucis syna. Dobre, dajme tomu ze je to sutocne neschopna a zakerna ucitelka, preco potom trpis jej spravanie 4 roky? Co ona tvoje dieta naucila za tie 4 roky? Nemyslim vedomosti, ale medziludske vztahy, sebaovladanie, komunikacia. Ved v tomto ta ucitelka podla teba absolutne na plnej ciare zlyhava. 4 zabite skolske roky. Dieta ma udajne nervy z toho ze nevie za co moze dostat poznamku, ze na neho donasaju ine deti... Preco nechas aby sa mu toto dialo? Myslim si ze tvoj syn (aj napriek tvojim trestom) velmi dobre vie ze ty si z tych poznamok nic nerobis a kedze si na jeho strane, lebo ucitelku neznasas, tak tym padom je na koni a robi tej ucitelke veci ktore by si nedovolil voci tebe. Ak by som mala moznost, ja by som asi dala dieta na inu skolu uz po prvom rocniku.
@mamutka určite si postrehla sarkazmus. Isté je to ťažké, ale má to aj naučiť disciplíne a trpezlivosti 😉 ty máš nejakú traumu že si na škole musela rešpektovať pokyny?
Mám pár známych ktorí učia na ZŠ a SŠ a teda počúvať ich zážitky je neskutočné...
@andreatytler ja si napriklad nemyslim, ze ak je ucitelka skutocne neschopna a nedokaze si vybudovat respekt, ze by som mala ucit doma dieta, aby ju respektovalo aj napriek tomu. Pretoze ona vlastne ničií kazdu prilezitost, aby si ten respekt ziskala. A deti jej len a len zrkadlia, ako to cele je.. (a je mi jasne, ze to nemusi byt tento pripad, moze to byt aj inak, ale vychadzam z informacii z prveho prispevku, kde mi to fakt pride, ako ze "ucitelka isla ucit a prisli k nej deti" a ona teraz netusi, co s tym).. Pravda je, ze JA by som tiez dieta nenechala u takejto osoby a teda tiez sa cudujem autorke, preco uz davno nedala dieta inde. Na druhej strane - poznam X pripadov, kedy to bud nie je mozne kvoli okolnostiam alebo proste je tam uz taka rezignacia zo strany rodica, ze to trpi, pretoze bohuzial v skolstve pracuje prilis vela takychto ludi, co tam nemaju co hladat. A tym ale samozrejme neobhajujem tychto rodicov, co rezignovali, len konstatujem stav. Ja pisanie takychto "poznamok" zo strany ucitela povazujem za uplne zlyhanie, lebo ako pisem vyssie, co ma s tym rodic?? Ved to je to iste, ako ked by som ja pisala ucitelke, ze dieta si neupratalo izbu. Co ona s tym??
Ale opat, cele je to vlastne o tom, ze mnohokrat rodicia musia odovzdat dieta ucitelovi bez toho, aby mali dosah na to, ze kto to bude. Tazko sa dava "mandat" (myslim taky ten skutocny mandat, taky ten pocit, ze ok, verim ti a zverujem ti moje dieta) niekomu, koho nepoznam, nevybral som si ho a vlastne mi ho len "pridelia" bez toho,aby som mohla mat na to akykovlek vplyv a moznost vybudovat si vztah a doveru v tu osobu. Ta neskutocna odtrhnutost skol od zivota je uplne ocividna aj v tomto. A ked citam tie debaty tu, ze ako ludia obhajuju napriklad nemoznost rodicov odprevadzat deti do triedy, tak to je presne ten moment, kedy je sanca budovat ten vztah, doveru a odovzdat mandat ucitelke. Hned je tam uplne ina dynamika v tom celom a verim tomu, ze aj deti sa inak spravaju, ak to prebehne tak, ako ma. Mam to odskusane, zazite z kazdej strany, potvrdene druhymi.. To je presne taka mala drobnost, ktora moze mat velky vplyv na dalsie veci, prirovnala by som to k bondingu po porode. Podcenovany a pritom nic nestoji a vela vie zmenit.. Takze opat - problem je sirsi, zmenit sa da len tym, ze sa zmeni paradigma vzdelavania.
@andreatytler suhlas
@akje @adrianap83 u nás su kamery v triedach a na chodbách a v jedálni. Je to uplne super. Lebo ked je vazny problem, tak riaditeľ si vie pozriet ako to bolo. My sme riesili jedno obvinenie na mojho maleho, ze ublížil jednemu chlapcovi, ten sa doma asi nechcel priznat, ze proste bol nemehlo a trepol si hlavu sam. Tak riaditel pozrel kamery a vysledok bol jasny, skutok sa nestal a dokonca moj maly, ked sa to stalo sedel za stolom. Aj som si písala s jeho mamou, ze som si 100% ista, že moj maly neublíži, lebo on naopak je v strese, ked je niekomu zle alebo sa niekomu niečo stalo. Presne to sa aj potvrdilo. Plus je najmensi v triede a o dve hlavy nizší (isiel do skoly načas a všetci sú tam s odkladom, čiže o rok starší), to by bol blázon aby sa do niekoho pustal. Takze podnet na kontrolu kamerového záznamu som dala ja osobne.
@1ryba Je to už nejaký piatok, čo som chodila na základku a mali sme rôznych vyučujúcich. Mali sme mladú babu hneď po škole, ktorá vedela zaujať výkladom učiva a ešte sa aj nebrala smrteľne vážne. Mali sme dôchodkyňu, ktorá bola úžasne láskavá a trpezlivá. Ani jedna z tychto dvoch nepísala poznámky a vôbec nemuseli byť prísne, mali každá iným spôsobom, ale prirodzenú autoritu. Mali sme neskutočne nudnú učiteľku, kde bol problém na tú lavicu si neľahnúť a nezaspať. Tá písala poznámky pravidelne - leží na lavici, nepočúva výklad, smeje sa so spolužiakom, číta si pod lavicou, pozerá von oknom, píše si lístočky.. - a k ničomu tie poznámky neviedli.
Mali sme učiteľa, ktorý bol mega prísny, ale pritom férový, chápavý a tú prísnosť vzťahoval aj sám na seba. Mali sme učiteľa, čo bol mega prísny a pritom namyslený samoľúby kretén - asi nie je ťažké uhádnuť, kto z nich vypisoval poznámky.
Reálne je práca v školstve nielen o učení, ale aj o práci s ľuďmi a o výchove. Nech sa na mňa učiteľky nehnevajú, ale tá ich mantra, že oni nemajú vychovávať, je totálne mimo - deti v škole trávia zvyčajne viac času ako doma a to povinne, takže či chcú alebo nechcú, svojím prístupom a prikladom vychovávajú. Ak niekto nemá kompetencie pracovať s ľuďmi, potom by si mal hľadať iné povolanie .. no ibaže platy v školstve sú aké sú a my máme plné školy neschopných vyučujúcich.
Poznámky, ako že sa váľal počas prestávky na koberci? To nie je tej učiteľke samotnej trápne? Mám dieťa v podobnom veku a cez prestávku musia povinne von. Na tom školskom dvore to vyzerá ako obrovská tlupa paviánov, ale veď sú to malé deti s kopcom energie, potrebujú tú energiu vybiť, po tom, čo hodiny sedia v tichu.
Áno, sú problémové deti. A boli aj v minulosti. Osobne si nemyslím, že ich je dnes zásadne viac, len tých problémových je viac vidieť, lebo dnes už nerobia zlé veci potajm, ale úplne otvorene. Ale osem problémových detí v jednej triede? To naznačuje neschopnosť učiteľky. Pokiaľ to teda nie je trieda v nápravnovýchovnom centre.
@akvi Vieš, mne tieto debaty ukazujú, že naše školstvo bude ešte dlhodobo úplne v prdeli, lebo je veľmi malé množstvo rodičov, ktorí by chceli, aby deti učili a vlastne aj vychovávali inštitúcie 21. storočia, ktoré sú prispôsobené už deťom 21.storočia. My sme stále mentálne ešte v minulom storočí, väčšina rodičov chce, aby ich deti nosili domov jednotky, mali všeobecný rozhľad t. j. (čo to vlastne je by sa dalo polemizovať), poslúchali na slovo, jednoducho, aby nijako nevyčnievali. V školách sa deti neberú ako partneri, ktorým chcem niečo odovzdať, niečo ich naučiť, pričom je úžasné, že sa dá naopak učiť aj od detí a mnohí to aj dokážu. My potrebujeme, aby tam sedeli potichu, bez pohybu, a aj bez otázok, lebo to je samozrejme jednoduchšie, ako zaujať živé deti. Nie je podľa mňa normálne, aby deti trávili celé dopoludnia vo vnútri, bez pohybu, nie je šanca ten chýbajúci pohyb poobede dobehnúť.
Moja generácia (Husákové deti), je ešte ako tak v poriadku fyzicky, ale tie ďalšie budú riadne v prdeli, to ani štyri telesné výchovy týždenne nedobehnú.

@mircalla 😂😂😂😂