icon

Ako riešiť problém dcéry, ktorá neje desiatu?

didamt
7. okt 2024

Ahojte ženy.
Už som zúfalá zo svojej dcéry. Neustále vyhadzuje desiatu.
Skryje ju kamkoľvek v dome, v aute, často ju nájdem medzi oblečením, v botníku, len tak za hračkami. Dcéra bude mať 11 rokov, je biedny jedák od malička. Pýtala som sa jej čo by na desiatu chcela, vyhoveli sme a aj tak to robí. Zvažovala som už aj psychologickú poradňu. Máte, mali ste podobný problém ? Trvá to u nás už 2-3 roky, keď sa jej opýtam, či desiatu zjedla, prisahá že áno. Už ma to nebaví riešiť dokola :( Som z toho zúfalá.

simsalabim
7. okt 2024

@didamt ak chces, aby na desiatu daco zjedla, tak su prudko pouzitelne 😉 Mozno by vzala na milost rozne knackebroty…. alebo ju nechaj bez desiaty 🤷‍♀️ Moja mladsia bola tiez velky nejedak (porodna vaha necele 4kg, v toku necelych 8, v 2.rokoch necelych 9, do prvej triedy sla vo velkosti 104), ale teda nehrotila som to tak, ako ty.

didamt
autor
7. okt 2024

@simsalabim myslíš že to hrotím lebo chcem aby moje dieťa nosilo do školy desiatu ako iné deti ? ja nepotrebujem poradnu čo jej mám variť na obed a čo skúšať na čo sa vykašlať. Téma sa týka desiaty. Bodka

didamt
autor
7. okt 2024

@7miriam77 u doktorky sme na moju žiadosť boli, dopadlo to tak, že dcéra je síce štíhla ale je v poriadku

simsalabim
7. okt 2024

@didamt ved jej zbal to, co jej chuti. Trvanlive. A povedz jej, nech neskryva, ak to nezje. Nehres ju, ak nezje. Nech si to odlozi na dalsi den!

didamt
autor
7. okt 2024

@simsalabim daj nejake tipy okrem tych piskot, tie zje

justxme
7. okt 2024

Ak má rada skôr slané, tak možno nejaký syr? Balené údené mozzarella guličky alebo tie syrové nite, to by malo vydržať ak to aj nezje, len teda nech to potom hodí do chladničky keď príde a nezje to. Že sa tomu nič nestane a môže to skúsiť zobrať ďalší deň. Nehovorím že to je ideálna zdravá možnosť, ale zas lepšie ako chrumky.

betulinka1
7. okt 2024

@didamt No vidis, tak niečo zje...to var čo deti zjedia.... Ked lubi maso, tak ho rob na veceru a nech má prípadne aj na obed, ked príde zo skoly. Pri nejedákoch je základom to aby jedli to čo lubia, musí sa im roztahovať zalúdok. Ja napríklad večere chystám, niekedy varené, niekedy sendvice, niekedy len husté polievky (hlavne v zime) párky u nás nejeme, teda ja a maly ich nejeme. Čiže my si niečo vymyslíme aj ked muž s druhým zjedia párok, klobásu a tak...Tak si sprav zoznam toho čo lubi a vieš to robiť na večeru. Vyberaj potom z takých čo sú rýchle napr. hodiť piecť kuracie krídla, stehná, príprava 5 min., peču sa same a po hodke vyberieš, rizoto más za 15 minut (u nás lubime s morskými plodmi), sedvič más tiež do 15 min. , palacinky a lievance mas do 15 minúť pre celú rodinu, polievky nahádzeš a varia sa same. Tak budeš mat istotu, že spapa aspon jedno riadne jedlo denne. Tie automaty sa popýtaj aké v škole majú a čo by z toho chcela. Alebo kukni na stránku školy či tam nemajú info alebo naspíš cez edupage ucitelke. Ked lubi mlieko, brejky automat by bol pre nu fajn. A ked chce na desiatu chrumky, tak jej kúp. Nie je to o nič horšie ako biely chleba alebo keksík. Ked prednáška o pitnom rezime nefunguje, tak ja napríklad denne kontrolujem kolko vypil v skole. Ked donesie plnu flasku vody to komentujem, že halo táto flaska mala byť vypita cela, šup dopiť. Čiže to, že polaví za dva týždne je normálne ale ty ju jemne naved. Nie direktívne alebo s krikom. Proste jej daj pod nos to čo chceš aby zjedla. Ide sa učiť nakrájaj jej ovocie, sedí pri telke strč jej do ruky banan. Ano je to pracnejšie ale tak dá sa to. Len neklad na to taký dôraz, musí to byť prirodzené. Preto tie desiaty schováva, lebo sa bojí tvojej reakcie, len jej ešte nedošlo, že to môže vyhodiť v skole do kosa a napadne ju to až ked príde domov, že ježiš mám desiatu v taške 😉.

didamt
autor
7. okt 2024

@justxme syr mi nezjed žiadny, ani syrokrém, ani mozzarelu, ani parenicu, ani krájaný eidam, ani tie balené eidamy v tvare zvieratiek, všetko sme už skúšali. Kedysi lubila aspon halušky so syrokrémom, teraz ju z toho naťahuje

7miriam77
7. okt 2024

@didamt ja len nechápem to klamanie a schovávanie jedla. Veď vie, že to nájdeš a aj tak to schováva . Klame ta aj v iných veciach? Čo ti povie, keď ju konfrontujes, že si zasa našla schovanú desiatu??

didamt
autor
7. okt 2024

@7miriam77 áno klame ma nielen v tomto ale aj v upratovaní. Nevie si po sebe upratať, je strašná bordelárka. Nahádže veci pod komodu, pod matrac, opraté do špinavého prádla len aby to nemusela skladať. Naše dva základné problémy - jedlo a poriadok. Poriadok mám na mysli bežný a uplne primitívny základný - špinavé použité nohavičky a ponožky patria do koša na špinavé prádlo, ked dojem, tanier po sebe odložím, ak som namrvila nakvapkala, utriem upracem. Neodloží ani bicykel, ostane pri garáži....des ! V sobotu sme mali k pečenému kuraťu zemiakovú kašu / ona kašu, my červenú dusenú kapustu a varené zemiaky */. Vieš čo som našla v nedeľu ? Nedojedené zemiaky v servítke zabalené a položené na vedľajšej stoličke. Má skoro 11 !!! Nie 3 !!

kp7333
7. okt 2024

@didamt tak nikto z nas si neuziva varenie veceri, ale pri detoch je to nutnost. Strava v skole nie je bohvieako chutna a nutricne malo hodnotna (podla skolskym noriem varia maso len 2x tyzdenne, jeden den je polomasity - vacsinou fasirka na rozne sposoby, sem tam ryba a dva dni su bezmasite - z toho jeden sladke mucne jedlo a druhy slane vacsinou tiez mucne jedla typu granatir, halusky...). Moje deti chodia zo skoly hladne a aspon tie dni, ked maju v skole mucne jedlo, sa snazim, aby dostali vyzivnu veceru. Uvarit kuracie sote alebo dusene maso s ryzou ma stoji pol hodinu casu pri sporaku a mame to vacsinou na 2 dni. Losos na masle je tiez rychlovka k tomu dusena zelenina, zemiaky na pare alebo pyre. Cez vikendy alebo prazdniny varim obed a ked vidim, ze sa najedli, tak vtedy mozu mat studenu veceru typu pecivo, sunka, syr, zelenina alebo obcas tie nezdrave parky, pripadne omeletu. Ale neviem si predstavit, ze by sme na tom ficali pravidelne.

dahra
7. okt 2024

@didamt - ja som dieťa, čo na ZŠ na raňajky zjedlo pol rožka s maslom a medom a 2dcl mlieka. V škole nič. Nechutilo mi, cez prestávky som sa učila, alebo si čítala, nedokázala som niečo zjesť. Proste som necítila hlad, ani pohodlie k jedlu v tom kriku, hluku a zhone. Na druhom stupni mi už na 5.-6. hodine škvŕkalo v bruchu, to som sedela s rukou na žalúdku. Aj som bola chudá, ako piatačka som mala 25kg. Až na VŠ som sa naučila jesť 🙂

didamt
autor
7. okt 2024

@betulinka1 ako som vyššie spomínala, v našej rodine proste teplé jedlo na večeru nezvykneme jedávať, ani manžel ani ja to v návykoch nemáme. Sme daleko vo veku po 40tke, nerobí nám dobre napchať sa na večeru teplým jedlom ked ho máme ako hlavné jedlo dna. Je iné ak niekto nemá možnosť teplého kompletného obeda počas dna, ale v tomto prípade nevidím dôvod aj na teplé večere.

simsalabim
7. okt 2024

@didamt ved sama si pisala, co trvanlive slane chrumkave zje. To by som jej zbalila. Na striedacku s piskotami. To, co vies, ze jej chuti. Nehresit, ak nezje. Odlozit na dalsi den. A po case, aj by daco jedla, skusila by som tu minivanicku syra s tycinkami. Knackebrot a rozne fit chlebiky.
A este mi neda - ako dokaze pri spolocnom obede schovat tie zemiaky?! Ved sedis nou. Inak pri mojej nejedacke sme mali doma pravidlo - z kazdeho jedla na tanieri raz ochutnat. Mohla vyplut. Ale ochutnat musela.

slavomira236
7. okt 2024

@didamt moji ked nezjedia neriesim. Pridu zo skoly dojedia. Dcerka zje na desiatu len banan parenicu nite ktomu suchy rohlik nesmie byt namazany s nicim. A vetsinou jej kupujem v kauflande donuty tie zje a este ten ich hot dog co tam v pekarni pecu a maslovy krkasant..syn je piataj je chudy ale zje zvycajne 2rozky s maslom syrom salamiv pastetou..niekedy tiez donut croasant. Ak nezje donesie normalne v taske domov a zje dokial spravim veceru. Nieje jedak xo sa tyka obedov. U nas je skoro stale preto tepla varena vecera. Ak nie druhe tak aspon polievka..ak nestiham tak prazenica omelete hot dog im spravim doma.

didamt
autor
7. okt 2024

@kp7333 dnes má na obed minestrone polievku a rezance s tvarohom, nezje ani jedno ani druhé, varím jej obed doma, z obeda je odhlásená. A jesť mäso 2x denne ako hlavný chod tiež nie je zdravá alternatíve

akvi
7. okt 2024

@didamt podla mna na to ides zle. Je uplne jedno, co dcere na tu desiatu zabalis. Jej z nejakeho dovodu nechuti jest a aj ked by si jej balila najoblubenejsie jedlo, tak ho nezje. Ja to na tvojom mieste pustim uplne a nedavam jej nic. Prestanem tlacit a vobec tuto temu riesit. Ja sa jej uz vlastne vobec necudujem, ze schovava to jedlo, je pod tlakom a nedostava pochopenie. V takomto strese jej este viac nechuti a este sa aj boji, lebo z toho robis cirkus. Takze z mojho pohladu je to viac o tebe, ako o nej. Zacni sa zamyslat, preco si z toho tak na nervy, kde ma tento pocit povod. Castokrat ak na to prides, tak sa veci zlepsia, len musis pochopit, ze to mozebyt viac o tebe, ako o nej..

simsalabim
7. okt 2024

@didamt pises, ze varis polievky - to je problem na veceru tu polievku pre nu ohriat? K tej suchej veceri bude ona mat aj polievku… moc tlacis na to, ze musi jest a aj co musi jest (to, co vyhovuje tebe).

dahra
7. okt 2024

@didamt - keď sa jej opýtaš, prečo to tam dáva? Je ticho? Má odpoveď? Bojí sa, že sa budete hnevať? Nevie, ako sa zbaviť toho jedla, čo nechce.

ina2405
7. okt 2024

@didamt mäso 2x denne je úplne v poriadku, lepšie ako rožky a žemle

kp7333
7. okt 2024

@didamt ak pred tebou schovava nedojedene zemiaky, tak sa ta asi boji, a to je psychicky problem. Moje decka sa neboja nechat ma tanieri zopar zemiakov, vedia, ze kvoli tomu nebudem robit cirkus. Snazim sa ich motivovat, aby zjedli aspon maso a salat, nemusia mat nevyhnutne prazdne taniere. Rovnako sa neboja doniest domov nedojedeny rozok z desiatej. Proste povedia ze nestihli, alebo im nechutilo alebo neboli hladne. Akceptujem to, pokial to nie je denno denne. Robit halo okolo jedla ma zvycajne opacny efekt.

didamt
autor
7. okt 2024

@dahra pokrčí plecami

7miriam77
7. okt 2024

@didamt tak tu už neviem poradiť, keď klame aj v iných veciach, tak to už je ťažko. Dôvod na to má,treba sa nejako dopracovať k tomu, že aký. Držím palce 🍀😘

didamt
autor
7. okt 2024

@kp7333 lenže ona nechá pár zemiakov aj na tanieri, nikdy po nej neostane prázdny tanier

dahra
7. okt 2024

@didamt - tak jej sľúb, že sa nebudeš hnevať a dodrž to. Potom sa jej opýtaj.

didamt
autor
7. okt 2024

@kp7333 lenže u nás je to tá desiata denno denne. Však keby 2 x do týždna nezje tak si vrásky nerobím. Lenže ona povie čo chce, sama si desiatu spraví a aj tak ju nezje

simsalabim
7. okt 2024

@didamt no a? Povinnost dojest vedie u mnohych k obezite. Nech zje, kolko jej chuti.

kp7333
7. okt 2024

@ina2405 presne tak, dietne chude dusene maso jej nemoze ublizit, jedine prospiet. Aj keby jedla na veceru jedlo z obeda je to stale lepsie ako chlieb/pecivo ci daky udeny polotovar.

didamt
autor
7. okt 2024

@simsalabim paci sa tolkoto je chutilo niektory den minuly tyzden

banalu
7. okt 2024

Sadla by som si s nou, a normalne sa porozptavala, preco to robi a klame, ked sama vidi, ze jej desiata sa vzdy kdesi najde. Zvazila by som psychologa aj pre teba, aby si sa naucila ako s nou komunikovat, lebo tvoje dieta si od teba vyzaduje negativnu pozornost. Ak by to tak nebolo, vyhodila by desiatu v skole do kosa a ty by si sa nikdy nedozvedela, ci ju zjedla a cela drama a krik kvoli smradlavej desiate pod komodou by nebol.
Na teraz by som jej ziadnu desiatu nedala, lebo to nema ziadny zmysel. Len sa krutite v drame, ty chces aby jedla desiatu a oba ju neje a schovava? No, naco je to dobre? Nedas desiatu - neschovaju. A aj tak by ju nezjedla.
A ano urobila by som dietatu teplu veceru - aj ju robim. Ani my nemavame s muzom, ale kedze moja v skolke castokrat nezje skoro nic, tak jej varim teplu veceru. Masko s ryzou ci rybku s bulgurom, kopa sparenej zeleniny. Vyvar s cestovinou ci cestoviny... proste co ma rada. Vsetko sa uvari/upecie v podstate samo. Staci len planovat.
Ty bojujes s veternymi mlynmi a rozhodla si sa neustupit... tak bojuj dalej, ale nevyhras, len si dceru nauvis, ze ti ma dalej klamat, schovavat pred tebou veci a prijimat negativnu pozornost za "neposlusnost".