icon

Ako riešiť zákaz jedenia cez prestávku v škole?

5. nov 2024

Dobrý den,
Syn ma od malička problémy s váhou, je veľmi chuducky vyšetrený rýchle trávi. Otec ma 215 cm a syn už teraz vyšší ako priemer, jednoducho všetko ide do výšky nie do bruska 😀.. mame problem s triednou p učiteľkou ktorá mu zakazuje cez malu prestávku jest. Napr štvorček bublaniny krajam na veľkosť pexesa pre predstavu že dva x hryzne. Kam začne hodina ma všetko odložené. Pýtala som sa niekoľko x. Keď je hladný sa zevraj nevie sústrediť. Ako toto riešiť? Učiteľka ostáva v triede na prestávku. Zevraj iným spolužiakom zakazuje aj sladke malinovky a posiela napiť z umývadla ale to neni jeho prípad .. nechcem robiť hneď cirkus v prvej triede. Ale dosť ma to skre. - takáto téma čo nemá reálne nič so školou aby sme mu to neznechutili..

Strana
z3
maciatkolulu
6. nov 2024

Náhodne som pozrela slovenské školy,všade sa druhá prestávka volá desiatova a je dlhšia ako prvá. Predpokladám,že s prvakami to je ťažšie a väčšina sa nestihne za pár minút najesť,ukľudniť,pripraviť veci na ďalšiu hodinu atď.
Rovnako predpokladám,že učiteľky cieľ,nie je týrať dieťa hladom a buzerovat ho,ale skôr si udržať v triede nejaký poriadok a pravidlá,ktoré sú potrebné aj v bežnom živote,aspoň u nás sú,aj doma. 🤷 Ak je učiteľka naozaj zákerná čupka,čo jej deti umierajú od hladu a dehydratácie na vyučovaní,treba ísť na vyššie miesta😉

sense
6. nov 2024

Nemusíš byť nahnevaná a nič také sa nestane keď papier mať bude, aspoň bude pokoj. Ja keď som riešila s dcérou neurológa a teda bolo nutné že dieťa treba pustiť na wc keď musí a nemôže čakať do konca hodiny. Lebo hrozí že sa pocika tak nebol problem. Učiteľke som vysvetlila doniesla papier a problém vyriešený. Osobné nevidím problém v Tom že má dieťa problém. Aspoň sa človek vyhne nedorozumeniam.

lalala94
6. nov 2024

@maciatkolulu ty si úplne smiešna, prepáč. 😂 Mňa priam fascinuje, aké blbosti sú ľudia ochotní akceptovať - a zjavne aj ty (chvalabohu,v tejto téme si v menšine). Ak by to dieťa jedlo cez hodinu, tak samozrejme, že učiteľka má právo dieťaťu zakázať jesť, ale cez prestávky? Mne je šuma-fuk ako je to v Rakúsku. To, že tam je nariadená táto nezmyselnosť tomu dáva nejaký iný punc alebo čo? Je to rovnaká hlúposť či si na Slovensku, v Nemecku alebo v USA. Pokiaľ sa rozhodne, že bude sedieť a stihne sa za 5 minút najesť, tak učiteľku do toho absolútne nič. A čo sa stane, keď sa počas tej malej prestávky naje ďalších 10 detí? Vieš čo? Ja ti poviem. Nestane sa nič. 😀 Našťastie, nie sme v Rakúsku a na Slovensku stále nemajú deti zakázané najesť sa počas akejkoľvek prestávky. V tomto prípade je to výmysel učiteľky o ktorom bohvie či vôbec vie raditeľka školy.

vakatko
6. nov 2024

@lalala94 " učiteľku do toho nič " Učiteľka musí " učiť a zvládať " + - 20 prvákov v triede.
Ak nevieš čo robí cukor v tele dieťaťa tak si to naštuduj.
Ako sa stravoval v škôlke ? Tam neumieral od hladu ? Bublaninu a sladkosti si tam určite nenosil a všetky deti desiatovali, obedovali a olovrantovali spolu za stolom.
Možno bude hladný 2-3 dni, ale organizmus sa prispôsobí. Je lepšie keď v kľude zje desiatu cez veľkú prestávku ako každých 45 minút do seba v rýchlosti nahádže koláče.
To akými vulgarizmami tu nazývate " vzdelané " pani učiteľky ani nekomentujem, to o vás niečo hovorí. Skúste sa postaviť pred 20 detí a niečo ich naučiť milé mamičky.

lalala94
6. nov 2024

@vakatko nájdi mi prosím ťa príspevok, kde som ja nazvala učiteľku nejakým vulgarizmom? Vôbec nikde. To, že iné mamičky sa nevedia vyjadrovať je ich problém. A učiteľka v tejto téme by mala problém aj so suchou žemlou, ktorú by dieťa jedlo spolu so zeleninou, nielen s bublaninou, ktorú autorka uviedla ako príklad. Čiže ak si ja mám naštudovať niečo o cukre v tele dieťaťa, tak sa ty nauč čítať s porozumením.

1mina
6. nov 2024

Keby dozuval cez hodinu alebo nestíham nepoviem, ale nechápem čo ju do toho že sa naje cez ktorú prestávku ? Nechápem tiež mám prvacku a tam vraj deti raňajkujú ešte aj pred prvou hodinou ak doma nestihli 😀

kaciato
6. nov 2024

Urcite sa porozpravat s ucitelkou nema dovod zakazovať jest cez prestavku na to su a je jedno ci je to mala alebo veľká...

vakatko
6. nov 2024

@lalala94 O vulgarizmoch som písala v množnom čísle, neoslovila som teba konkrétne, to je mi ľúto, že si to nepochopila, nabudúce si to prečítaj 2 krát a potom odpovedaj.

lalala94
6. nov 2024

@vakatko mne je viac ľúto, keď niekto nepochopí tému a nevie ju čítať s porozumením. 🙂

vakatko
6. nov 2024

@lalala94 máš pravdu neviem čítať ani chápať s porozumením a ani písať, pekný deň ti prajem 🙂

lalala94
6. nov 2024

@vakatko ďakujem, aj tebe. 🙂

zuzana76
6. nov 2024

Ak dieta potrebuje castejsie jest, chapem to a nemal by s tym byt problem, ale slovenski rodicia by si mohli uvedomit, ze svet sa netoci len okolo ich deti. V inych krajinach, dokonca v sukromnych skolach je tiez presne vyhradeny cas, kedy deti spolu jedia a medzitym nejedia. Nase deti maju az prilis vela slobodu a prav, bohuzial ziadne povinnosti.

llull
6. nov 2024

@maciatkolulu deti v Rakusku nebyvaju hladne ;), to len "Slovač" ...nie si ty pedagog nahodou :D ?

letfenixa
6. nov 2024

Milá @autorka, normálne choď za riaditeľom školy.

andrea_prestastna
7. nov 2024

@kiki68 a bude mat peklo. Treba skusit po dobrom s triednou najprv

bosorkabb
7. nov 2024

Treba napísať cez Edupage správu učiteľke že syn zo zdravotných dôvodov musí jesť častejšie čiže aj počas ktorejkoľvek prestávky.
Takéto potvrdenie vydá aj pediater aj keď bude pozerať divne že čo to je za nezmysel, čo zase škola chce.
Ja nevidím nič divné na bublanine. Oveľa horšie vnímam čokoládu napríklad.
Dcéra je druhacka a môžu jest cez ktorúkoľvek prestávku. Preto má každý deň 3 rôzne veci. Rohlik /šunka /saláma alebo tousty, ovocie /zeleninu a syr/oriešky. Raz za týždeň miesto syra niečo sladké malý keksik a podobne.

lauricka
7. nov 2024

Presne, ako tu už niekto písal. Rozhovor s učiteľkou, že syn bude jesť a piť vtedy, kedy potrebuje. Veci, ktoré škola vyžaduje, sú v školskom poriadku. Je tam, hádam, napísané, že žiak smie jesť iba cez veľkú prestávku? Pochybujem. Učiteľka môže robiť osvetu o zdravej výžive, ale konečne rozhodnutie je na rodičovi, čo bude dieťa pit. Zakázať mu môže napr. energeťák, ale určite nie malinovku. Ak si bude stáť na svojom, tak vedenie školy. To je absurdné, že to vôbec musíte riešiť.

autor
7. nov 2024

@lauricka ja viem práve to ma tak hnevá že riešime úplne absurdnú vec ktorá nemá nič so školou aby na syna nezasadla ..

dnes sme boli s muzom v riaditelni, chcela som sa tomu vyhnúť lebo ono to pôsobí hneď zastrešujúco keď vojde do miestnosti.. verdikt je taký že syn samozrejme môže jest počas každej prestavky. Ak by mu bolo nevoľno ma mat dokonca po ruke niečo aj počas vyučovania (čo som samozrejme povedala že určite nežiadame) poviem však pravdu pri pomyslení na pondelok sa vôbec netesim. Učiteľka povedala možno 2 vety inak mlčala.

zuzana76
7. nov 2024

@lauricka malinovku nie? su deti, co si rano prinesu do skoly 2l kofolu a do konca vyucovania ju maju vypitu a ucitelia maju zvladat deti, ktore su pod vplyvom tolkeho cukru

klip0
7. nov 2024

Aspoň teda ze riaditeľka je normálna. Vy ste prišli za riaditeľkou a ona si dala zavolať rovno učiteľku ? Či ste si dohodli stretnutie ?
Nechápem čo si ako učiteľka myslela

purple_wolf
7. nov 2024

treba vysvetlit ucitelke ze ak sa nespamata tak si pokecate v trojici s tiaditelkou ... ucitelka nema co zakazovat detom jest cez prestavky alebo sladkosti ... je to vec kazdeho rodica co svojmu dietatu pribali na obed a prestavka je na to aby sa deti napili, isli na zachod prehodili si ucebnice za novu hodinu alebo sa najedli .. to ze je velka prestavka je irelevantné lebo kazde dieta ma rano iny rezim a ranajky

evkamotka
10. nov 2024

Mam syna prvaka a na rodicovskom nam učiteľka povedala, ze ona im dovoli jest kazdu prestavku. Ze ved ked sú hladni nech sa najedia. A poriadok v triede ma. Takze všetko sa da 🙂

juja78
13. nov 2024

@deedol sám riaditeľ zakázal jesť cez prestávky. Musia jesť po druhej hodine, v čase určenom t.j. 10 minút. Po tretej hodine je 20 minút prestávka, kedy sa prechádzajú, nemajú si brať von fľaše, no des. Tam len inšpekcia

puklica13
13. nov 2024

@maciatkolulu prosim ta a v tom Rakusku, su aj na velku a malu potrebu urcene prestavky? Lebo vylucovanie tiez neovplyvnis rovnako ako spalovanie, ale teda napriklad na velku by malo byt zakazane skor ako 2 hodiny po desiatovej presravke, ved co ma co kakat ked to na neho pride…
( sarkazmus mimochodom)

maciatkolulu
13. nov 2024

@puklica13 neviem,ale nemozu behať s každým prdom hore dole. Štvrtáci. To ti viem povedať zaručene. A učiteľka veľmi dobre vie/vidí,kedy to dieťa myslí vážne a nie,nemôžu sa uprostred hodiny ani napiť. Normálne vydržia,neumru A žiaľ skôr ako cez veľkú prestávku jesť nemôžu. Nemajú totižto prestávku. 👍. Normálne to dajú. Aj malički v predškolskej. Lebo za päť minút to proste prvák nedá,to je jasne každému,kto pracuje/ma deti. Že to 6-7.rocne dieťa proste nestihne odložiť veci,prichystať nové na ďalšiu hodinu a vytiahnuť desiatu(tvrdá nevyhnutnosť jesť bublaninu)a odložiť. Ak by to stíhal,tak učiteľka podľa mňa je ticho,ale zjavne nejaký problém je,možno sa pridá ďalších 10 deti,ktoré bez croissant a bez stránky neprežijú do ďalšej prestávky. Áno,chápem,ta megera má byť ticho a kašľať na to. Veď deťom stačí pol hodinka na učenie,potom musia čakať,cikať,sople utierať a tak. Sarkazmus😉.ale inak v tom Rakúsku čistá Slovač, drží hubu a nesťažuje sa. Nikto. Normlane sa najedia cez prestávku na to určenú.

puklica13
15. nov 2024

@maciatkolulu jj, chapem, vsetci podla pravitka, ziadne vynimky, odchylky, ty by tak chybalo

beronsche
15. nov 2024

@puklica13 mne je z toho smutno, ako sa takéto uletené pravidlá zdajú ľuďom byť ok. Lebo hento, lebo tamto..
Lebo za Márie Terézie to tak bolo..

Pritom v atmosfére, aká zvyčajne panuje na školách, kde sú prísne pravidlá (a nech je to škola hoci aj na Marse), sa deťom učí ťažšie, ako keď je v škole individuálny prístup a uvoľnenejšia atmosféra. samozrejme nastavené pravidla musia byť - na toto dávam doraz, lebo poniektoré za tým uvidia čistú anarchiu, ale také, ktoré sa aj dajú rozumne zdôvodniť.a vlastne dávajú zmysel.
Nebudeš jesť, lebo som povedala, nebudes jesť, lebo u nás sa je cez inú prestávku, toto pre mňa nie je relevantný dôvod..

maciatkolulu
15. nov 2024

@beronsche vieš,kebyže nemám dve absolventky slobodnej školy a jedného pravitkoveho,kebyže nevidím,kde je školstvo na sk a ako sa chovajú rodičia a žiaci,tak som ticho. Ale v pohode. Každý ako uzná. Áno,je veľa pravidiel,ktoré sú na hlavu. Ale sú tak nepodstatné,že ich nie je potreba riešiť. Ale teda pokiaľ niekoho potreba je jesť bublaninu cez malú prestávku,kľudne nech sa SLUSNE ozve a pokiaľ dieťa bude stíhať podľa pravidiel(lebo tie už fakt treba dodrziavat...ci je ok,aby jedno dieťa nebolo nachystané na hodinu a suchtalo sa s odkladaním boxov atď?)a bolo by probléme a hystériu,lebo aj v tom pravitkvoom štáte sa dá dohodnúť,ak ide o niečo vyznamne. A úprimne,absolvent vysokej školy na sk a absolvent viedenskej univerzity? Vidíš rozdiel? Ja hej,alebo nemeckej vysokej školy,alebo francúzskej. Ono občas tie pravítka aj pomáhajú.

maciatkolulu
15. nov 2024

@beronsche a ver tomu,že tie deti sú v škole uvoľnené,nepoznajú zvonček,chodia na výlety,majú nádherné ihriská. Majú "družiny" do maturity. A popritom sa aj naučia. Inak prečo Slovak vie ako plesknutim prútika spontánne prejsť z 80.tky v ba na 30.tku v hainburgu(nie je schopný si preložiť,kde ta 30tka je...)a pritom nevysvetluje polisom aká je to konina 😉a veľa iného...
A späť k téme. Dokola a dokola,podľa mňa,pokiaľ by to dieťa stíhali zjesť tu bublaninu,tak sa učiteľka neozve. Ale mamička samozrejme verí 6.rocnemu dietatu a nie učiteľke,prípadne asi sedí s deckom na hodine. 🤷 A inak ma možnosť súkromnej školy,už sú po celom Slovensku.

Strana
z3