Ako skrotiť 7 ročného syna?
môj syn ma 7 rokov a nosi zo školy poznámky kazdy tyzden. už som zúfalá. v triede patri medzi najsikovnejsie deti co sa tyka ucenia. Ale správanie ma hrozne. Stále vyhľadáva deti ktoré robia niečo zlé alebo sám niečo vyvádza. Doma pocuva vacsinou na slovo, mame pravidlá a nema problem s ich dodrziavanim, malo kedy sa stane ze by sme ho museli pre nieco hrešiť, rad sa uci, miluje čítanie, ale ako náhle príde medzi deti je úplne bez kontroly. Všetko mu je smiešne, predvádza sa, vyrušuje, behá po triede, skáče, naháňa deti. Nevie sa skludnit. Niekedy sa mi nechce verit ze je to ten zlaty chlapec čo bol pred chvíľou doma. viem že mi učiteľky reklamu lebo on to robí aj pri mne ako náhle je v kolektíve. prosím poraďte kde robím chybu.
Mám doma 2 neriadene strely a v rodine samí chlapi. Je to normálne a pokiaľ máš ty zlý pocit a potrebu s tým niečo robiť spýtaj sa v Cpppap.Spolupracuju so školou.Nam to veľmi pomohlo s 9r synom.Je to vykuk a skúša,zato tiež jednotkar.Plus šport a žiaden priestor na nudu.Nas chodí na zápasenie 3x v týždni,vybije si tam "chlapské" nervy.Akonahle vynechal pár týždňov čo mal úraz bolo to s ním na nevydržanie.Nebud zúfalá,nie je dôvod.
@petra7825 poradiť neviem, možno tlačiť na učiteľku, aby bola "prísna" a zaviedla preňho pravidlá aj v škole. Za každé aj minimálne dobré správanie chváliť až do nebies, opičky na hodine, cez prestávku a pod. si nevšímať, lebo práve to čaká, že bude stredobodom pozornosti....
Ale hlavne pozor na to, čo sa už deje.... že deti naňho zvaľujú vinu, aj keď nič neurobil. Mám podobné dieťa v triede.... áno, je problémová povaha, niečo ako opisuješ, ale veľakrát deti tvrdia, že "to Marek", aj keď viem, že to on neurobil... proste si takto zvykli a vedia, že mnoho učiteľov im to uverí, lebo však "Marek" je problémový.... Trvať, aby to učiteľka nedovolila, lebo toto môže časom prerásť až do šikany. Nepripustiť, aby si urobili zo živého dieťaťa "fackovacieho panáka", lebo ako nám povedala na prednáške jedna psychologička: ak 7-ročnému dieťaťu budete neustále prízvukovať, že je "debil" (prepáč za výraz, ale verím, že vieš, ako to myslím), že je zlý, nevychovaný atď., tak sa aj tak bude správať, pretože tomu proste uverí.... nemá dôvod neveriť dospelému človeku....
Radím... chváliť, chváliť a chváliť, za každé dobré správanie, nevšímať si (ak sa to dá - ak neubližuje atď.), zamestnať ho - nesmie sa na hodine nudiť a nešetriť pečiatkami do slovníčka atď. ....
@lanugo tak toto uz znie ako namet na scenar vybornej komedie...vsetko si to predstavujem a smejem sa nahlas! Musite mat doma o zabavu postarane. Ci uz je kludnejsi? To mi pripomenulo,mavalu sme doma prasiatko naozajstne ruzove a raz prisla na navstevu sesternica so synom...a ln ho proste vypustil z chlieva,mal z toho pasiu...a my tiez len velke stastie ze prasa nohy nepolamalo na schodikoch pri chlieve...trosku mimo temy ale som si na to spomenula😉
Tiez prispejem troskou 😉 Moj muz bol vzdy cislo na zakladnej skole aj na strednej...milion pruserov, vylucili ho z tenisoveho klubu, svokra kazdy tyzden na koberci u riaditelky...uz ako maly chlapec utekal cez plot zo skolky 😄 napriek vsetkemu vystudoval v Sydney univerzitu, je uzasny manzel a fantasticky otec a naviac v zivote velmi uspesny clovek...tvoj syn ma dobry zaklad z domu, to je dolezite a to ho bude viest cely zivot. Ze si ucitelka nevie s nim dat rady? To je jej parketa, ona je pedagog a ona si musi vo svojej triede sama upratat. Ty si svoju ulohu doma plnis 😉
@petra7825 sama si si velakrat odpovedala. Potrebuje povzbudzovat prirodzene sebavedomie a vlastnu hodnotu. Dieta nema "pocuvat" ale je kreativna a tvoriva bytost. Co najviac situacii, kedy sa ma rozhodovat sam, tvorit doma. Vyhladavat doslova prilezitosti na to, ako s nim "byť", čo najviac, aby on rozhodoval. Ak je inteligentny o to viac... Jednoducho v kazdej situacii , co si s nim sa nad tym zamysli, ako by si mohla mu dat viac priestoru. Mozete robit aj rozne kreativne projekty, spolupracovat na rodinnych tradiciach, spolurozhodovat, prilezitosti je vela. Lepsie povedana kazda prilezitost je vhodna, kazdy okamih. Trochu sa zamysli a nechaj aj sebe priestor porozmyslat par dni, pozerat na veci inymi ocami, pozoruj. Urobit nieco nove... inak... Nechaj mu priestor sa aj rozhodovat...Musi sa to naucit teraz, v puberte uz bude neskoro. Negativne spravanie voci rodicom nie je nikdy v pravom zmysle "negativne" ale ziaduce, aby sa mu vytvorila silna autonomna osobnost a mohol fungovat vonku s inymi. Nechajte mu prilezitosti povedat vam aj nie. Ventiluje sa v skole na inych. Ale on sa potrebuluje vydelit voci vam. Pravdepodobne uz ovela skor nemal na to vela prilezitosti (plus vplyv v skolky vo veku, ked to malo prebehnut). Preto teraz vsetko kulminuje. Ta energia, ktoru ma nie je pohybova, ale vnutorna... Dalej by si mala jasne trvat na tom, aby neublizoval inym, jasit sa moze, ale ked nerespektuje telo a integritu inych ludi, to nie je dobre. V tom je velky rozdiel... Musi respektovat aj "nie" inych ludi. A vy respektujte jeho "nie". Potom sa mu to vracia a jemu to ublizuje takisto. Moze sa to stupnovat. Treba to riesit teraz, puberta je len vyustenim detstva. Ono to nie je problem samozrejme len jeho...No tym, ze sa tym zaoberas mozes vela vela veci zmenit... Drzim palce.
@piacere
@petra7825
Moj ma zajtra 9r. Arobi podobne ako tvoj ale doma. V skole skor introvert a tichy,doma chce byt stredobod pozornosti. Sport necjce vobec robit ale tento rok si konecne vybral sam od seba v ramci druziny florbal,futbal a karate tak som rada ze sa to zacina menit. Je najstarsi a pidla mna bojuje o pozornost. Druhy ma 6 to je jeden uhucany provokater,velmi empaticky,milucka tvaricka ale tiez vie byt riadny diablik. A aby toho nebolo dost,dcera 3 zacina pi oboch opakovat najma to zle. Skusa hranice. Casto riesime sarvatky a vela x mam nervy v kybli ale mam pocit ze ked ich berieme prirodzene a nie hned ako nejaky pripad pre psychol. Tak sa to zlepsuje same...casom.
A tiez musim dat za pravdu
@piacere. Mali sme podobnu skusenost v skolke, ale s dcerkou. Tiez bola cislo a vkuse nieco vystrajala a cokolvek zle sa udialo, hned deti na nu zalovali, ze to "Ada" aj ked nic zle neurobila a najhorsie na tom bolo, ze ucitelky ju za vsetko trestali bez vynimky a nerozlisovali, co je pravda a co nie...Nastastie sme vcas zasiahli a na dcerke sa to nijak nepodpisalo ale v pamati to ma este stale..
@andula77 no mojho muza to scasti preslo ked jeho otec dostal vysnivane znackove hodinky na kt mu svokra odkladala do kasicky 10 rokov. A jeho milovany syn mu ich rozobral, lebo si zmyslel, ze zozenie " nahradne" diely a posklada si podobne. Len potreboval vediet ako su poskladane. Ked to svokor uvidel, od zufalstva sa rozplakal. To to uz synator (10 rokov) pochopil, ze kazda sranda ma svoje hranice
No, ak doma poslucha na slovo, mal by vediet aj v skole... Teraz ma vela ludi ukamenuje, ale asi by som ucitelke povedala ze jej neviem pomoct, kedze doma poslucha na slovo. Ved na to je tam ona, nie? Moj syn mal v 1.rocniku spoluziaka co bol najhorsi v spravani, uz nevedela ake poznamky mu davat, tak ich rozlisovala farebne, chúďa ucitelka.... V 2.roc. bol prelozeny do inej triedy, k inej ucitelke, odvtedy doma poznamku nevideli a to konci polrok. Faktor "skuseny ucitel" by som nepodcenovala...
Že učiteľkin problém 🙂 Nemá ho náhodou s tvojím dieťaťom? Tak by ťa malo predsa zaujímať, čo robí aj v škole nie? Ak vie raz poslúchať doma, tak by mal vedieť všade a zvlášť v škole
@danik1505 prídem ti divná a mne prídu divne zastarale poznamky ci znamky a ďalšie veci 🙂 som toho nazoru ak sa to deje v škole ma si to riešiť učiteľka..je to môj nazr ak máš ty iný nikto ti ho neberie. Vďaka bohu ze u nas sa poznamky nedavaju, ak dieťa niečo vyverie riesi sa to tam, na pode školy a nie ja aby som "krotila" dieťa. Deti nie sú zvieratá
treba mu asi vela aktivit ci uz fyzickych alebo nejakej kreativnej cinnosti ale myslim, ze to skor robi kvoli pozornosti spoluziakov ako kvoli tomu, ze by nevedel co so sebou
My to mame podobne. Ma 9 a pol a ucitelka po mne chce aby som mu dohovorila za spravanie. Uz je sice lepsie ako minuly rok, ale je to na pedagogoch aby si urobili poriadok. Ja sa tiez nestazujem v skole ked doma neposlucha. A to ma hokejove treningy min. 5x tyzdenne, parkourovy trening, skauting a cez vikend zapasy, okrem toho kazdu volnu chvilu lieta po vonku s kamosmy. A to mi zere nervy este by chcel chodit na dalsie kruzky a sporty ale uz neni priestor. Prospech ma vyborny aj bez ucenia ale je prilis zivy a zapojeny v kazdej lotrovine.
@sivypegas Ma surodenca a som to tu vyssie pisala ze si dobre rozumeju. Su kazdy iny ale doplnaju sa. Niekedy sa pohasteria ale to je normalne. Pisala som aj to ze ho volal kamarat sa k nemu hrat a on povedal ze nechce ze sa chce hrat s bratom. Medzi deti chodime od malicka. Nemyslim si ze mu chyba kolektiv. Ale to jeho spravania prave nastane ked je tam viac deti. Ak je iba jeden kamarat tak vie byt velmi mily, pozorny. Vtedy strati nad sebou kontrolu a z toho ako sa velmi na jednej strane tesi na druhej strane je neovladatelny.
Ahoj. Moja dcera coskoro 13r tiez ako prvacka najsikovnejsia z triedy,ale furt sa mi na mu stazovala ucitelka. Tak od 2 rocnika sla na skolu sukromnu z vyssimi narokmi na deti a ukludnila sa. Mozno sa tam syn nudi a tak robi zlobu. Chod s nim na IQ testy a uvidis. Pokial ma na viac, daj ho na inu skolu.
@anitta98 Ucitelka sa nestazuje ale nosi poznamky zo skoly od roznych inych uciteliek. Ide o to ze mne sa nepaci ako sa prava. Videla som to na vlastne oci ze je nekotrolovatelny v triede. Bol mu jedno ci som tom s nim alebo nie. On sa nevie skludnit ak je tam vela deti. neskutocne ho to rozptyluje a hlada co by vyviedol a ako na seba upozornil. Ucitelka je fakt zlata len iny ucitelia to tak neberu. Poznamky dostava cez prestavky od dozoru.
Mám 6-ročnú, divoška doma aj v škole. Je prváčka, už má najviac poznámok z triedy. Doma si ju viem skrotiť - je extrovert, herečka, rada stredobod pozornosti, papuľa, tvrdohlavá a "múdrejšia" ako mama s ocom a učiteľkou dokopy. A musí mať posledné slovo. Az fakt kým nie je oheň na streche. Vnímala som to všetko ako problém, až kým mi jedna osoba neotvorila oči štýlom - super povaha, hneď si nájde priateľov, vie povedať čo chce, vie si v kolektíve rovesníkov vytvoriť autoritu, nedá si skákať po hlave, ale hlavne - nemá problém s riešením konfliktov, pretože argumentuje ústne a nie päsťami a podobne (jej argumenty som dovtedy vnímala skôr ako že je "drzá"). Ostala som vtedy s hubou dokorán. Ja doma viem ako na ňu, holt učiteľka nechápe keď jej niečo nedovolí a moja dcéra ide protiargumentovať, prečo to a ono chce spraviť. Čiže myslím že u nás z toho vznikajú tie poznámky. Doma sa vždy pobavíme a obhajujem samozrejme učiteľku väčšinou štýlom, že v triede ich je 20 a nech sa vžije do učiteľky, keby každý chcel robiť to a ono, ako by to v tej triede vyzeralo. Potom väčšinou hľadáme nejaké riešenie ako sa takej poznámke nabudúce vyhnúť a ja to z mojej strany považujem za vybavené (poznámky sa zatiaľ neopakujú). vravím jej, ak nerešpektuje učiteľkine pravidlá, tak nebudem jej strúhať farbičky do ostra (pichala do spolužiačky), nebudem jej baliť banán do školy (jedla cez hodinu lebo do prestávky by jej otvorený banán zhnedol a taký už nechce jesť) a podobne. Toto však riešim v kľude, nie ako vyhrážky, len keď je odutá a nechce sa so mnou o tom baviť, tak jej to navrhnem ako moje riešenie;) ak nepríde na lepšie ;). Vždy sme spolu prišli na lepšie riešenie 🙂. Alebo sa aspoň zamyslela situáciou učiteľky či spolužiačky, do ktorej ďubkala tými ceruzkami. Čo sa týka počtu poznámok, s učiteľkou to nejak neriešim a ani nemienim. Resp. riešime aktualnu situáciu, sľubim že sa s dcérou pobavím a a to doma aj robím. Viem je to jej povaha a viem že tých poznámok ešte bude. My sme všetky deti nosili kopu poznámok a napodiv všetci sme teraz normálni, občas až abnormálne empatickí. Takže nejak si s tým hlavu nelámem. Podobne aj známky, úlohy a podobne. Učí sa pre seba. Ak nechce robiť úlohy, poviem ok zavri to choď sa hrať a zajtra učiteľke vysvetli že sa ti nechcelo. Vždy to zabralo. A keď by aj nie - je to jej problém, nie môj. Prečo by som mala za ňu na preberať zodpovednosť. Povinnosti má adekvátne a primerané jej veku.
@petra7825 vieš čo, keď ho budeš uzemňovať, dávaj pozor, aby si v ňom neubila entuziazmus. To je to najhoršie čo môžeš dieťaťu/človeku urobiť 😖 Skôr sa snaž tomu predísť, ako kritizovať jeho správanie. Je bezprostredný a to je super. Čo by sme za to v dospelosti niektorí za to dali...
Je vo veku, kedy je to ešte o.k. Ak sa to deje len medzi deťmi, znamená to, že toto je spôsob ako sa tam zapísal. Každá trieda má svojho zabávača, možno z neho raz bude hviezda 🙂 Myslím že keby bol niekde v kúte, smutný, nejako by ten pobyt v kolektíve len pretrpel... asi by si nebola šťastná 😕
Skús sa s ním o tom porozprávať bez kritiky, s nadhľadom... "Keď si robil to a to, ako sa tvárila pani učiteľka? Aj ostatné deti to robia? Páči sa ti to?..." Zaujímal by ma jeho postoj k takému správaniu. Tam je asi aj odpoveď, prečo má takú potrebu predvádzať sa, blázniť... Ale všeobecne. Deti sú v kolektíve väčšinou úplne iné ako doma. Je to úplne iná rola. Rovnako ako my sme iní v súkromí a v práci 😉
@montemotherone ako ono je to super urcite sa nestratí a tvoj názor sa mi páči ale musí prísť na to ako to zastaviť alebo zmierniť lebo v škole to asi nepochopia a netolerujú alebo skúsiť tu súkromnú možno ma na viac.. každopádne musí prísť na to ,,AKO,, ja jej držím palce mňa čaká nástup do školy na rok a teda som na to zvedavá ja mám síce babu ale predvádzať sa lubi... 🙂
ahojte pridávam sa do diskusie lebo doma mám presne to isté. Syn má desať rokov a nosí v kuse poznámky horšie že už dostal pokarhanie triednym učiteľom a ak bude mať desať vážnejších poznámok vraj mu hrozí dvojka zo správania aj u vás to tak je či to len naša škola má taký blbý systém
@dominika1991 moja bola tiež taká. V prvom ročníku na rodičku, mi zrazu učiteľka hovorí, že aké poslušné a dobré TICHÉ dievčatko... Už som začala šípiť že je zle. Dcéra chodila postupne do školy s odporom. Učiteľky sa bála, áno bola tam "dobrá", jednotky od hora dole... Ale mám pocit, že s tou zivočíšnosťou v nej ubili radosť, tvorivosť... Len tak prežívala. Potom sme zmenili školu. Trochu sa to zlepšilo, ale taká zakríknutá a vzadu ostala. Je šikovná, inteligentná, a veľmi vtipná... V škôlke bola presne taká hviezda 🙂 Teraz vidím, ako si neverí, a je v úzadí... Ako vravím, netreba sa príliš prispôsobovať nejakému režimu. Deti treba v bezprostrednosti podporovať, jemne nastaviť hranice, ale dávať pozor, aby sme ich "neubili". V živote sa budú ťažko pretĺkať...

@janinah
chodíme na gymnastiku. Trénera mame super. seka tam dobrotu. ma problemy s koordinaciov takze kolektivne sporty mu nejdu zatial ale pracujeme na tom aby sa to zlepsilo. mozno o rok začneme niečo viac.