icon

Ako skrotiť 7 ročného syna?

petra7825
20. dec 2017

môj syn ma 7 rokov a nosi zo školy poznámky kazdy tyzden. už som zúfalá. v triede patri medzi najsikovnejsie deti co sa tyka ucenia. Ale správanie ma hrozne. Stále vyhľadáva deti ktoré robia niečo zlé alebo sám niečo vyvádza. Doma pocuva vacsinou na slovo, mame pravidlá a nema problem s ich dodrziavanim, malo kedy sa stane ze by sme ho museli pre nieco hrešiť, rad sa uci, miluje čítanie, ale ako náhle príde medzi deti je úplne bez kontroly. Všetko mu je smiešne, predvádza sa, vyrušuje, behá po triede, skáče, naháňa deti. Nevie sa skludnit. Niekedy sa mi nechce verit ze je to ten zlaty chlapec čo bol pred chvíľou doma. viem že mi učiteľky reklamu lebo on to robí aj pri mne ako náhle je v kolektíve. prosím poraďte kde robím chybu.

zuzka38
21. dec 2017

@danik1505 zacinas byt agresívna, možno sa nechapeme alebo nerozumiem co ta vlastne hneva..nenapisala som nikde ze kaslem na to co moje dieťa robi/nerobi, akurát sa to da inak ako ppznamkami a veľa veci si vie učiteľ odfiltrovat/vyriesit sam a väčšina ma ist cez priame dosledky. Dam ti príklad môj syn vedome zo srandy pokreslil ceruzkou takú tabulu, na ktorú sa nepise, tak si ju pekne vycistil - ja som o tom nevedela, syn sa neskôr priznal. Alebo hadzali s chalanmi bahno do okien, detto to sli všetci čistiť. Opäť o tom rodičia nevedeli resp. Mi to s usmevom učiteľka hovorila ze aki boli šťastní ze to potom cistili 🙂 čiže nie nemam do konale dieťa, ano zaujkma ma to ale da sa to jednoznačne i an ako každý deň dat stupidnu poznamku vás syn hento vás syn tamto..toto nič neriesi nikomu nepomaha. Ak tebe a tvojmu dieťaťu ano beriem. Mne takýto prístup nevyhovuje.

dominika1991
21. dec 2017

@montemotherone ktovie čím to je ze je v škole taký, určite záleží aj na prístupe učiteľky aby deti vedeli že majú možnosť sa vyjadriť ale že je aj určitý strop a zasa nemajú to ľahké s tým že na každé dieťa platí niečo iné..ono toto sú také veci že musia asi na to prísť ako mu nezobrat jeho ,,ja,, ale musí aj on vedieť že kedy môže a kedy nie..ja len že to je moja skúsenosť so mnou samou ja som bola v triede jediná ,,iná,, taký vtipálek ale keď sa vrátim naspäť tak ucitelky tie mäkké to len hlásili mojim rodičom ale nič viac.. teraz by som fakt sa dala na všetky smery ale ktorý je ten správny ešte stále sama neviem 😅 takze v tom máš pravdu že vyvolajú akurát neistotu v človeku..mali by k žiakom pristupovať s rozumom lebo niektoré deti fakt vyžadujú niečo iné ako len poznámky do žiackej a viac neriešiť a spoliehať sa na rodiča že s tým niečo spraví.. 🙂

montemotherone
21. dec 2017

@dominika1991 pozri si toto: http://ografologii.blogspot.sk/2011/03/erik-eri...
Mňa osobne jeho teória rozvoja osobnosti veľmi oslovila (študovala som pg.) a stále viac sa mi to v živote potvrdzuje. Deti v tomto veku potrebujú byť vo svojej činnosti podporované a kritika by mala byť veľmi citlivá, a vecná. Nemali by zažívať útok na podstatu svojej osobnosti. "To, aký som". Malo by to byť vecné- to, čo robím má takéto následky... V tomto prípade, "ak vyrušuješ, rušíš ostatných pri práci, ťažko sa im sústredí. Bude potrebné aby si na nich bral tiež ohľad"... Ale nie "keď vyrušuješ si zlý... neposlušný..." Nedajbože mu vykričať niečo horšie... Niečo čo ho zasiahne v jeho základoch a v predstave o sebe ako ľudskej bytosti. Veta "ty si ... taký, onaký (neposlušný, zlý, neschopný, hlúpy)" v tomto veku zapadne do štruktúry budúcej osobnosti, a dieťa, aj keď také nie je, len sa niekomu také javí, sa takým aj stane. Zapadne do "škatuľky" kde ho prijímaná autorita (najväčšia je väčšinou rodič) strčila ☹
To sú aj tie nešťastné výroky- z teba nikdy nič nebude, či- čo len z teba bude...
Dieťa zo všetkého najviac potrebuje, aby ho aspoň rodič, akceptoval takého, aký je. Len tak sa môže v dospelosti on sám akceptovať so všetkými svojimi stránkami. Všetci máme totiž nejaké chyby 🙂

eliska13
21. dec 2017

@montemotherone ako sa máš?
Zaujímavý článok aj dobre píšeš🙂 ja rada čítam knižky o výchove vies nejakú poradiť?

montemotherone
21. dec 2017

@eliska13 jaaj ide to. Raz hore, raz dole 😉 poznáš to. A tie knižky... No, takým tým popularno náučným sa snažím vyhnúť 😀 Skôr ma baví ísť na podstatu veci (na akýsi filozofický základ výchovného prístupu) a odtiaľ si odvodím možné riešenia 🙂 Takú základnú z ktorých sa odrazíš aj pri dieťati aj pri dospelých ti môžem poradiť Rozvoj osobnosti od Mirona Zelinu. Vôbec "teórie rozvoja osobnosti" sú pre mňa taká štartovacia čiara od ktorej by sa mal odraziť každý rodič či pedagóg. Sú to teórie. Čiže to, ktorým smerom sa rodič či vzdelávací systém uberá je už na slobode a rozhodnutí 🙂 V podstate, výchova je priamo napojená na vývin ľudstva a jeho smerovanie. Človek (spoločnosť) si teda za pochodu určuje, čo je "dobré" a čo "zlé" 😉 Ťažká téma a nadlho 😉... Cca na celý život 😀
Mňa ale na VŠ zaujali alternatívne pg.koncepcie, ktoré boli u nás vtedy v plienkach, teraz sa im mnohí venujú, lebo je to dobrý kšeft, ale pritom sú od nich na hony vzdialení....😕 V klasickom školstve, sa veľmi nedarí ich začlenenie. Chce to najskôr zmenu v príprave pedagógov (zmenu v chápaní vzťahu dieťa- učiteľ). Jednoduché, lebo to stačí k zmene, ale zložité, lebo tu máme zakorenený už veľmi dlho iný pohľad 😕

hettinka
21. dec 2017

@petra7825 nikde nerobíš chybu, chybný je náš školský systém, ktorý žiada od 6-7 ročných detí, aby sedeli prikované 5 hodín v lavici 😖

my sme mali podobný problm, pomohlo preradenie na alternatívnu školu, dnes máme piataka, chalan v pohode, učí sa na 1, vyhráva súťaže, každy den stíha krúžky, športové aj umelecké aktivity.
Len obsedieť mal v 1. triede problém, tak nosil v kuse poznámky vlastne za nič, až ma to takto v decembri prestalo baviť a týžden pred vianocami sme menili školu.

adsumus
21. dec 2017

@petra7825 uprimne ti poviem ja netuším, prečo sa tvoje dieťa správa takto, to musíš bud zistiť ty alebo požiadať o pomoc psychologa. vychádzala by som z toho, že sa cíti byť iný ako ostatní v niečom doležitom, necíti spolupatričnosť a kompenzuje si to takýmto správaním.

sisaka
21. dec 2017

Poznámky dávajú len učiteľky, ktoré si nevedia dať rady s detmi. Syn mal ístu dobu zastupujúcu učiteľku, ktorá s ním mala problém, poznámky sa tu síce nedávajú ale napísala mi niekoľko emailov. Ja som jej sľúbila, že synovi dohovorim, ale zároveň vysvetlila, že to ako sa správa na vyučovaní nemôžem nijak ovplyvniť a musí jednoducho zakročiť ona a urobiť si s ním poriadok. Ostatne učiteľky s ním zatiaľ nemali problém a vedia ako na neho a majú u neho autoritu. Syn tiež rad púta na seba pozornosť, zábava okolie, nedáva pozor - s tým je večny problém, či v skole, či na hokeji, skratka pre mna normálny chalan, keby sedel ako päť peňazí divila by som sa a som rada, že take dieťa nemám. Našťastie jeho pedagógovia a tréneri vedia ako zvládať chalanov v jeho veku a syn vie, aj vďaka športu, kedy treba si zahryznúť do jazyka, aj keď ma iný názor, či potrebu oponovať a kedy všetka sranda konci a keď na to pozabudne je usmerneny, bez toho, aby nás rodičov do toho učiteľ/tréner zatahoval.
Takze ked to zhrniem, väčšina deti vycíti, čo si kde a ku komu môže dovoliť, ak si nie sú schopní uvedomiť hranice je chyba buď v neschopnosti danej autority, alebo ma dieťa problém a treba ho riešiť

bielamacka3
21. dec 2017

Daj ho na herecký krúžok, keď sa rád predvádza 🙂

sivypegas
22. dec 2017

Tak zalezi o obsahu poznamok,poznamky typu je drza,zabudla si to a to su banality ake ak dieta vyrusuje na hodinach bije kamosov uz take banlne niesu a ako si to maju ucitelky riesit,ked ich nemozu poslat do kuta,resp tapnut a pod??Nie kazdy ucitel musi byt autorita,niekto to v povahe jednoducho nema,cize preto je horsi,ci neschopnejsi?Ucitel nieje psycholog ake pedagog.

hettinka
22. dec 2017

@sivypegas namiesto písania poznámok môžu problém naozaj riešiť. Poznámka sama o sebe ešte žiadny problém nevyriešila.

hettinka
22. dec 2017

@sivypegas skoro mi to odoslalo ... tak ešte dopíšem

Ak učiteľ nemá na to povahu, nevie decko zvládnuť, tak bohužiaľ, na danom type školy nemá čo hľadať. Deti musí v prvom rade zaujať, musí ich mať ľudsky rád a musí mať autoritu. A tú si môže budovať aj inak, ako stavaním detí do kúta a bitkou ... neviem, niekto to v sebe má, niekto nie. A preto nie každý môže byť učiteľ ... rovnako nemôže byť niekto účtovník, ak si nevie urobiť poriadok v papieroch a nemôže byť lekár, ak neznáša krv ...
Každé povolanie má svoje špecifiká a učiteľstvo nie je o tom, že si sadnem za katedru a odrozprávam učivo. Je to výchovno-vzdelávací proces, kde obe zložky sú rovnocenné - vzdelávanie aj výchova detí.

adsumus
22. dec 2017

@hettinka nemyslím si, že toto je problém ucitelky, toto vyzerá byť problém drobca, potrebuje odbornu radu psychologa, prečo sa dieťa tak správa a ako to eliminovať. keby mali zo skolstva poodchádzať všetci učitelia, ktorí maju problémovych žiakov, ktorým niet rady ani pomoci, tak tam zostanu do polroka tie deti samé.

hettinka
22. dec 2017

@adsumus však samozrejme, problémových musí učiteľ riešiť v súčinnosti s psychológom a rodičmi. Ale nech rieši a nie vypisuje poznámky, tie nič neriešia. Pre mna je poznámka osobne zlyhanie učiteľa.

adsumus
22. dec 2017

@hettinka pre mna nie, je to sposob komunikácie s rodičom, plus hodnotí sa aj správanie na konci roka, nielen vedomosti, treba mať podklady, ak by sa rozhodli riešiť problém horšou známkou zo správania. rodič by mal identifikovať, že skola niečo signalizuje a riešiť.

adsumus
22. dec 2017

@montemotherone sposob vychovy o ktorom píšeš, vychovava ludí, ktorí nedokažu znášat kritiku svojej osoby a reagovať na nu zmenou k lepšiemu, nemaju správny obraz o svojej osobe, myslia si, že oni su dokonalí, nemýlia sa a vedia všetko najlepšie, následkom je naša doba, kde ludia veria akemukolvek bludu, pretože to oni uznaju za správne, su predsa dokonalí, nikdy nikto nezautočil na ich ja, ich ja je posvetné, ale v relaite to tak nie je, naše ja nie je posvetne, iba pre new age kult.

adsumus
22. dec 2017

deti sa nemožu sustrediť ak ty vyrušuješ znamená pre dieťa, že nie on je problém ale deti sa nevedia sustrediť, on sa sustrediť vie, preto treba povedať na tvrdo, správaš sa bezohladne ak vyrušuješ ine deti. ak v tom budeš pokračovať, budeš musieť odísť preč. tak to funguje na západe, ak sa dieťa nevie zmestiť do kože je vylučene a rieši si ho rodič doma. týžden dva. poznám dieťa, ktoré vynadalo ucitelovi do negrov sedel doma dva týždne, anglicko, aj s rodičom. dovolenka alebo čo ten rodič urobí je už len na nom, u nás ucitelky znášaju zle správanie a dobreže na kolenách neprosia detičky aby mohli učit ine deti.

jankastubka
22. dec 2017

Tato tema mi prisla do rany, dcera ma 4,5 roka a presne ked niekto pride, alebo stretne kamosov zo skolky, zacne sa strasne predvadzat, vtedy je voci mne hlucha, slepa, nic neplati. Neviem, ako to riesit.
Ked som s detmi sama doma, celkom sa to da, nejak sa vacsinou dohodneme. Ale napr. dneska prisli starki na chvilu na navstevu a bola to katastrofa. Odisli celi zdecimovani a ja som mala pocit, ze som total neschopna matka s nevychovanymi detmi.
Bojim sa, co raz bude v skole. A tiez by som chcela z nej vychovat slusneho cloveka, len teda neviem ako na to. A to som uz kadeco precitala a skusala.

adsumus
22. dec 2017

@jankastubka aka hluchá slepá voči tebe??? tak si raz matka, tresni po stole a pošli ju do izby kým sa nespametá. okamžitý zákaz rozprávok pesničiek čohokolvek, čo má rada.

jankastubka
22. dec 2017

@adsumus ved ano robim aj to. Len to zase nastane reeeev a sluby ja uz budem pocuvat a slubuje a reve dookola.
Ked som s detmi doma sama, a je dost casu na vsetko, tak sa vacsinou vieme pekne dohodnut, a pod. Ked nepolucha, dam trest, aj po riti... ale mam pocit ze je to bez efektu, v danu chvilu naslubuje hory doly a nabuduce sa situacia kludne zopakuje.

adsumus
22. dec 2017

@jankastubka dohoda nie je sposob ako vychovavať deti, deti potrebuju vedenie, dohody budu robiť, ked budu dospelí. ak bude revať vo vedlajšej izbe koho to trápi? poreve, prestane nabuduce to už robiť nebude, tak vychovávali nás a sme tu. rešpektujuci iných ludí.

hettinka
22. dec 2017

@adsumus som učiteľka a vo vážnom prípade, treba predvolať rodiča a spísať záznam z pohovoru. Malichernosti vypisovať netreba a 99% poznámok sú o úplných malichernostiach. Vážne veci sa pri nich potom strácajú.

hettinka
22. dec 2017

@jankastubka istá teátralnosť v správaní detí je bežná, skoro každé sa inak správa, ak je doma samo s rodičom a ak je v kolektíve/na návšteve/ návšteva u vás...
Je jedináčik? Je v škôlke? je v dostatočnom kontakte s inými ľuďmi?

Asi jediná cesta je postupná socializácia, teda malo by byť v kontakte s inými ľuďmi, a tí mu dajú jasne najavo isté hranice správania. Ako reagujú starí rodičia? Nechajú si skákať po hlave, alebo dcérku aj uzemnia?
Mám skúsenosť, že decko si dovolí toľko, koľko mu dovolia babka s dedkom ... moja dcera si doma napr. vždy hračky normálne upratala, ale u babky nie, lebo tá večne povedala, že "nechaj to, ja to urobím". A zrazu mala slečna 10 rokov a starkej vadilo, že všetko necháva tak ... no ako si naučila, tak mala.

Súhlasím s @adsumus pri nevhodnom správaní odviesť dieťa z miestnosti a nechať ho sa ukľudniť s tým, že sa nemôže vrátiť, kým sa nebude správať "normálne". Ale aj so starými rodičmi je treba sa dohodnúť, nech jej všetko nedovolia.

Čo bude v škole, to zatiaľ nerieš, ešte máte veľa času a určite je treba dať do kolektívu skôr, ako až do školy.

hettinka
22. dec 2017

@adsumus v našom školstve nemôžeš dieťa vylúčiť zo školy (ani na pár dní), dokonca ani vyhodiť za dvere. Jeden aspekt je bezpečnosť (ak by sa mu na tej chodbe niečo stalo, škola ma veľký problém) a druhý aspekt je ten, že podľa školského zákona má dieťa právo zúčastniť sa na hodinách podľa platného rozvrhu.
Takže u nás by sa najskôr musel zmeniť zákon.

Je pravda, že ZŠ vlastne nemajú páky na to, aby uzemnili super problémových žiakov, vyhodiť ho nemôžu, len to nejako trpieť, alebo ich preraďujú z jednej treidy do druhej, z jednej školy do inej ... a ak ani rodič nespolupracuje, tak sa musí jedine zapojiť UPSVaR, alebo sociálka, čo už je krajné riešenie...

Predtým som písala o tých bežných prehreškoch, za ktoré sa píšu (niekedy až smiešne) poznámky, pričom by niekedy fakt stačilo, keby učiteľka robila svoju prácu poriadne ... teda odlepila zadok od stoličky a s deťmi pracovala na hodine, volila vhodné metódy a formy, chápala, že prváčik si musí zvyknúť a druháčik ešte tiež má čo robiť, aby sedel na 5 hodinách za sebou bez pohnutia a bez slova.

sivypegas
22. dec 2017

@hettinka nesuhlasim,ucitel nieje vychovatel,ucitel vzdelava to keby boli v triede vsetci takyto ziaci,nemal by cas na uvenie ale vychovavanie.A nie azdy je prirodzena autorita,to este neznamena ze je zly ucitel.

jankastubka
22. dec 2017

@adsumus aj to som uz urobila a nie raz. Aj zatvorila v inej izbe, aj po riti dala. A aj tak to urobila x krat znova. Chvilu poslucha pekne, potom zabudne a som tam kde som bola.

jankastubka
22. dec 2017

@hettinka odmala sa socializovala, ihriska, kruzky, deti kamosiek. Ma 1 rocneho brata, takze sama nie je. Do skolky chodi od 2 aj tristvrte roka.
Starki jej dohovoria, ale su situacie ako dneska, akoby som ju do elektriky zapojila, ako prisli. To iste, ked sa stretne v satni v skolke s jednou kamoskou, vtedy ani obraz ani zvuk a len sa saleju.

Teraz ako vstala chcem aby sa prezliekla, popostielala si postel a potom sa moze s nami hrat. Ale jej sa nechce, a ona chce lezat. Uz pytala cokoladu z adventneho kalendara, povedala som ze nebude bo neloslucha. Tak rev. Za chvilu pytala rozpravku, povedala som jej ze nebude lebo neposluchala a neprezlieka sa ako som chcela. Zase rev. Uz sa prezlieka pol hodinu. Vratila sa k tomu, ze chce bunker, ktory som jej zrusila za neposluchanie pocas navstevy starkych. Anhudie si svoje, neda si vysvetlit ze to ma zakazane za neposluchanie. Samozrejme nepolavim.

Len som z toho unavena, lebo mam pocit ze nic ine nerobim len zakazy a vyhrazam sa. A neviem kedy dojde ten bod, ze proste nieco poviem a ona posluchne na prvy krat. Z okolia je vacsina deti v jej veku na tom podobne. Len zase vravim nechcem aby mi skakala po hlave. Vravim aj po riti jej dam ked uz je fakt cez. Ale poreve a zase inokedy sa situacia zopakuje.

Zase niekedy je zlata ako anjelik. Ale kazdy den sa vyskytnu situacie kedy sa vyhrazam a trestam.

sisaka
22. dec 2017

@sivypegas absolútne nesúhlasím. Učiteľ musí byt aj vychovavatelom, hovorí sa o výchovno-vzdelávacom procese a dieťa by malo byt vychovavane aj v škole, nielen doma, učiteľ ma byt vzorom pre dieťa, príkladom správania, ma podporovať žiadúce správanie a riešiť nežiadúce ...

hettinka
22. dec 2017

@jankastubka moja dcéra revala do 6 rokov, hadzala sa o zem, a tiež som bola z toho unavená, ale potom už aj "imúnna", lebo však to sa nedá stále to riešiť.
Bála som sa puberty, ale tá je zatiaľ super, v podstate bezproblémová ... vyrástla z toho.
Inak, v škole mi stále hovorili, že je introvert, len doma robila cirkus.

hettinka
22. dec 2017

@sivypegas ako píše sisaka, škola je nielen vzdelávacia, ale aj výchovná inštiúcia, každý učiteľ má za sebou aj skúšky z psychológie a pedagogiky, kde sa to všetko učí.
Človek, ktorý učiteľstvo s malými deťmi nezvláda, nemusí byť hneď zlý učiteľ, len nemôže učiť napr. na 1. stupni.
Ja som tiež na ZŠ nevydržala viac ako rok. Prešla som potom do vzdelávania dospelých a teraz už 14 rokov učím na strednej škole ... s pubertiakmi to zvládam v pohode. Možno teraz, ked už mám svoje deti, bolo by to lepšie, ale ako mladá učka som na ZŠ vyslovene trpela, hoci deťom som to najavo nikdy nedala.