Ako skrotiť 7 ročného syna?
môj syn ma 7 rokov a nosi zo školy poznámky kazdy tyzden. už som zúfalá. v triede patri medzi najsikovnejsie deti co sa tyka ucenia. Ale správanie ma hrozne. Stále vyhľadáva deti ktoré robia niečo zlé alebo sám niečo vyvádza. Doma pocuva vacsinou na slovo, mame pravidlá a nema problem s ich dodrziavanim, malo kedy sa stane ze by sme ho museli pre nieco hrešiť, rad sa uci, miluje čítanie, ale ako náhle príde medzi deti je úplne bez kontroly. Všetko mu je smiešne, predvádza sa, vyrušuje, behá po triede, skáče, naháňa deti. Nevie sa skludnit. Niekedy sa mi nechce verit ze je to ten zlaty chlapec čo bol pred chvíľou doma. viem že mi učiteľky reklamu lebo on to robí aj pri mne ako náhle je v kolektíve. prosím poraďte kde robím chybu.
@sivypegas ty nechápeš, že nie deti sú tam pre učiteľku, ale učiteľka je tam pre deti? Učiteľka ma smolu, že tam ma nevychovane deti? Ja môžem zase napísať, že deti majú smolu, že tam majú učiteľku, ktorá nevie vychovávať.
Všetci sme chodili do školy (aspoň na Slovensku to tak je) aj pani učiteľky, takze už keď idu študovať musia vedieť, že v triede nebude sedieť 25 deti pekne rovno s rukami za chrbtom a v tichosti počúvať jej výklad. To bolo pred 100 rokmi, dnes sa vyžaduje iný prístup k deťom, aj iný prístup k vzdelávaniu, ak si chce pani učiteľka len odprednasat a nič neriešiť musí ísť učiť na VŠ.
@sivypegas kde píšem o chvaleni za každú krajinu? Očividne čítaš, čo chceš čítať 🙂 Montessori základná škola vznikla v Bratislave v 90- tych rokoch minulého storočia. Pamätám si, že počas štúdia, moje spolužiačky aplikovali tieto princípy v MŠ už pred 17-timi rokmi. To, čo sa okolo Montessori deje, nemusí byť len Montessori. To je ten problém, ktorý spomínam v predošlých príspevkoch. A to je celé...
@sivypegas za každú "cenu" 😀
@sivypegas nie že nepáči, mnohé z toho, čo som prečítala, je inšpiratívne ... ale neviem, dieťa by som napr. do takej školy nedala, keďže systém nie je ucelený, neexistuje možnosť takto vzdelávať dieťa až po maturitu. Práve pre možné problémy pri prechode do klasického systému vzdelávania, napr. pri prechode na strednú, či vysokú školu, čo sa v istej fáze na Slovensku stane.
Mladšieho máme na škole s alternatívnym prístupom, ale je to štátna škola a práve tento rok riešime, či skúsime prijímačky na štátne 8-ročné gymnázium, sám má totiž dojem, že sa učia málo (no, málo to nie je, osnovy predbiehajú), no on sa cíti nevyťažený, že príliš opakujú ... ja sa teším, lebo aspoň zostáva čas na iné aktivity, čítanie, krúžky a tak...
@hettinka ja beriem Montessori tak ako to bolo ňou myslene - špeciálny prístup, pre špeciálne deti. Takze tiež nie som zástanca u bežnej populácie. Čo sa týka Komenského je sranda že jeho myšlienky sú aplikované u nás v Kanade, čo o ňom tu ani potuchy nemajú (?) a v prostredí odkiaľ pochádzal nič moc.
@sisaka myslím, že Montessosri je fajn pre predškolákov a mladší školský vek, prípadne pre deti, ktoré vyžadujú špeciálny prístup.
Mne sa na tom páči to vzdelávanie pre praktický život, naše školy sú príliš teoretické. Hlavne, že deti vedia teoreticky vysvetliť, ako vzniká elektrický prúd, ale nevedia vymeniť žiarovku a nevedia, kedy ich elektrina môže kopnúť.
@sivypegas Montessori začínala so sociálne znevýhodnenými deťmi. Teda deťmi, ktoré práve potrebovali niečo iné. Nepracovala s nadpriemerne obdarenými deťmi, práve naopak, s deťmi, ktoré mali často veľa problémov.
Spomenula si dve veľmi odlišné veci - intelekt a prospech. V našom školskom systéme totiž prospech = známky, nie vždy odrážajú intelekt dieťaťa. Náš školský systém je stavaný na priemerné dieťa. Všetci, čo sa priemeru vymykajú, majú v ňom problém (aj nadpriemerne nadané deti). Nadpriemerne nadané dieťa sa ešte nemusí "ľahko učiť". Sú to však deti aj nadpriemerne zvedavé, a to sa učiteľkám nie vždy páči... A často potom tieto deti trestajú zlými známkami, poznámkami ... následok je sklamanie zo školy a neochota sa učiť. Nadpriemerne nadané deti nemávajú vždy a zákonite dobré známky.
Slovenský školský systém vyhovuje poslušným dievčatkám a trošku zakríknutým chlapcom. Deťom, ktoré sa vedia nabifliť na písomky a odrecitovať ústne odpovede a inak tichúčko sedia. Toto sú jednotkári. A takých detí je čím ďalej, tým menej ... asi je to dobou, inou výchovou dnešných rodičov, nižším počtom detí v rodinách. preto sa "vymysleli" rôzne ADHD poruchy, dis-poruchy a podobne. namiesto zmeny prístupu, radšej diagnostikujeme dieťa a hovoríme, že dieťa má problém. A nie, že školský systém je nanič.
Systém, ktorý ustrnul v čase socializmu, dnešnej dobe už nevyhovuje. Mladé učiteľky sú tiež odchovankyne oného systému, nové prístupy často neprinášajú...
A to všetko napriek tomu, že školstvo prešlo na papieri viacerými reformami, reforma "v hlavách učiteľov" neprebehla. Nikto ich poriadne nepreškolil, to, že sa školy vybavia počítačmi a interaktívnymi tabuľami, vytlačia sa (respektíve nevytlačia) nové učebnice, to ešte reformu nerobí, ak s tým nikto nevie poriadne pracovať. Komplexná reforma sa nedá robiť tak, že učiteľov pošleme na pár školení z eurofondov, na ktorých sa len nabalia kamaráti politikov (či oni sami???) a sú nekvalitné ... na pár školeniach som bola, 90% z nich je o ničom, učitelia si ich robia len kvôli kreditovému príplatku, nie pre skutočný záujem, a že by chceli niečo meniť.
@hettinka napísala si to výborne..Som veľmi sklamaná z prístupu v škole.moj syn sa dobre učí, ale učitelia baziruju na memorovani poučiek on sa to naučí či už z geografie, slovenčiny, ale ak sa ho spýtam či rozumie odpoveď je nie:(
Ak mu to chcem vysvetliť svojimi slovami hneď ma zahriakne, ale učiteľka povedala, že to musíme vedieť úplne tak ako v knihe.Ucitelia chcú len tých dobrých a vidím aj v triede chvaleni sú len tí, ktori majú dobré výsledky ostatní sú zaskatulkovani.Vsetko len teória ja banujem,že som ho nedala na Walfdorsky či iný typ triedy.
@montemotherone inač tvoja ultra miderna super vychova aký má suvis s tým, čo robíš ty, že na kritiku nereaguješ, obávam sa, že si bola asi tak vychovana, ked predostrieš svoje mudrosti a ked ti to niekto skritizuje, nula, bez odozvy.
@hettinka Veľká vďaka za učiteľov ako si ty. Ja som bývalý pedagóg. Priznám, že som zo školstva ušla. Nie kvôli deťom, kvôli systému a kolegom.
Svoju mladšiu momentálne učím doma, keďže v našom okolí nie sú alternatívne školy a negatíva našeho školstva si denno denne pripomínam.
Strašia má teraz skúsenosť zo zahraničia, kde deti nie sú o nič hlúpejšie a nevychovanejsie. Napriek tomu, prístup pedagógov a systém vzdelávania je úžasný a funguje. Dokonalé to asi nebude nikde, ale my sme sa skutočne zasekli niekde v dávnej minulosti. :(
@montemotherone Vďaka za krásne príspevky.
nadherne príspevky, kult new age, antorpozofia nič viac.
@adsumus Tebe zjavne okrem vzdelania chyba i základné slušné vychovanie. Ponižuješ každého, kto má iný názor. O Alternatívnom školstve si čítala asi len v bulvárnych plátkoch. To ti však nebráni znižovať ich úroveň a vysmievať sa.
Prezentuješ sa ako odborník v každej téme, kde prispeješ.
Našťastie v reálnom svete si každý vytvorí názor sám. A tvoj je v ňom úplne nepodstatný.
Avšak, keď už kážeš o výchove a vzdelávaní, skús ísť príkladom. Zatiaľ si len odstrašujúcim. ;)
@abbey1 to je tá vaša vychova napádať každeho kto s vami nesuhlasi?, ale ved nikto vám to neberie, budte antropozofi, verte v prevetlovanie a podobne, že človek je boh, čo len chcete, ale dovolte aby sa vyjadrili aj takí, čo s tým nesuhlasia,hm? a klameš nepretentujem sa ako odborník, nikdy v žiadnej teme, ale to asi patrí k tej vašej vysoko užasnej vychove a obraze sveta, klamať o ludoch. inak pekne sviatky ak to oslavujete vobec, narodenie JK.
@adsumus ty musis byt nestastny clovek...kde pozriem,len utocis..napriek tomu.prajem ti do noveho roka viac stastia,pohody a spokojnosti ...
@adsumus Prosím ťa, prečítaj si po sebe svoje príspevky. Vysmievaš sa tu z každej ženy, ktorá vychováva trochu inak ako ty. Dokonca aj z učiteľky, ktorá sa snaží niečo dobré v tomto nefungujúcom systéme pre svojich žiakov urobiť, vychovať z nich slušných ľudí, mysliach a cítiacich jedincov. Pohŕdaš alternatívnymi školami a čo v skutočnosti o nich vieš? Aké máš skúsenosti?
A ty tu ideš vykladať niečo o zlej výchove, o útočení? Vieš vôbec, čo píšeš?
O tvojej poslednej poznámke slávenia toho či onoho pomlčím.
bohužial neviem pridávať príspevky bez obrázku, takže si neber osobne, ty si aj proti očkovaniu, takže to nie je až tak mimo.
@tinaki1275 v pohode som, mám okolo seba ludí,ktorí ma lubia a ja ich, fakt, neviem ako si došla nato že som neštastná, nešťastna som akurát ked čítam bludy na nete a preto reagujem, lebo verim, že bude dobre. ak sa človek zasadí z a dobru vec a upozorní na smradov.
@adsumus k tej antopozofii... Neviem, či si sa trošku nepomýlila, alebo čítaš len začiatky kníh, či článkov.... Mária Montessori bola veriaca. Kresťanka. Vidíš vo všetkom čo chceš. Očividne máš v sebe veľa nevyriešeného a bolestivého, keď máš potrebu stále útočiť. Moje príspevky nie sú o "inakosti". Som z generácie "Husakových detí". Jednoducho len, ako matka aj pedagóg hľadám vo vzdelávaní ten podstatný rozmer. Ľudskosť a vytváranie dôverného vzťahu medzi dieťaťom a učiteľom/sprievodcom. Ktorý rodič by nechcel, aby jeho dieťa našli v učiteľovi druhého rodiča, kamaráta, dôverníka? Ktorý rodič by nechcel, aby sa jeho dieťa do školy tešilo, a odchádzalo odtiaľ naplnené, nie frustrované, ubité, či unudené?... Poviem ti len jedno. Láska (tá univerzálna, ku každému človeku, presne tá o ktorej hovorí aj Ježiš)... ešte nikomu neblublížila, ani ho "nerozmaznala"... Láska je totiž nákazlivá. Ak ju dostaneš, vieš ju dať. Tak to platí aj pri deťoch. V dospelosti budú dávať to, čo dostali...
https://eduworld.sk/cd/redakcia/545/19-prikazan...

@sivypegas ak čítaš všetko, tak som písala, že chyba môže byt aj v dieťati.
Ja z deti nerobím polobohov, ale ak si neviem dať rady s detmi, ich hravosť, živost neviem využiť v ich/môj prospech a viem, že nedokážem zvládnuť kolektív x-ročných deti, tak to zbalim v škole a idem robiť niečo iné a nie, že zubami nechtami sa držím tejto prace a svojimi (ne)reakciami a neschopnosťou nepriaznivo ovplyvňujem vzťah deti k učeniu, škole...
Mna by zaujimalo, keď tvoje dieťa neposlucha, nerobí to, čo od neho chceš, či sa inak nevhodne správa komu zavoláš, alebo kde zapišeš poznámku a komu ju pošleš, aby miesto teba riešil situáciu.