icon

Ako zabaviť nadaných prvákov v triede?

zdenka2784
9. okt 2024

Dobré ránko, mám tu nejaké kolegynky, pani učiteľky, ktoré sa pasujú s podobným problémom ako ja? Som triedna prvákov. Mám v triede dve deti, ktoré chodili na numicon a stále navštevujú nejaké inovatívne krúžky matematiky. Vedia písať všetky čísla, rozklad čísel no proste všetko učivo prvého ročníka, dávala som im aj úlohy navyše ale to nezaberá, stále sa nudia, ležia na lavici. Ten istý problém máme s kolegynkami aj so slovenčinou, deti mi prichádzajú a vedia čítať, písať. Keď sa učíme nové písmena či čítať tak sa nudia lebo to už vedia. Stretávate sa s tým? Ak áno ako to riešite?

kp7333
9. okt 2024

@simca06022011 ved pisem, ze takto to bezne fungovalo pred 40 rokmi. Dnes chodia sikovne deti xeroxovat alebo si citaju knihu, aby nevyrusovali. Zas ocakavat od ucitelky, ze im bude davat ulohy nad ramec ucebnych osnov je v nasom sk. systeme utopia. Ak maju rodicia pocit, ze dieta sa potrebuje ucit viac ako bezne deti, nech zvazia skolu pre nadane deti.

simca06022011
9. okt 2024

@kp7333 vobec to nie je utopia, deti sedia na zadku v lavici a dostanu extra papier od ucitelky, ucitelka ma milion roznych zdrojov na ucivo, pracovne listy... absolutne ziadny problem. ANO pred 30r mali problem, ledva sme mali kopirky niekde.. :D a urcite prvaci nechodia xeroxovat, nikde... :D uz to vidim ako na sekretariate cez vyucovaciu hodinu fotia.. alebo v zborovni... vacsie deti skor.
A absolutne to nie je o skolskom systeme, ale o pristupe...

zuzka0605
9. okt 2024

v minulosti takymto detom navrhovali preskocit jeden rocnik.t.j. z prveho do tretieho.moj brat takto bol. je to so suhlasom rodica.neviem ci je to este mozne takto riesit. v sucasnosti poznam dieta ktore odislo na skolu pre nadane deti-miestne prislusnu.stacil posudok z ped-psych. poradne ze dieta je nadane a inteligentne.

kp7333
9. okt 2024

@simca06022011 ale ten extra papier musi ona vopred pripravit, najst na webe, vytlacit, skopirovat, ergo venovat tomu cas, ktory nema zaplateny. Treba si uvedomit, ze okrem priemernych a nadpriemernych deti ma ucitelka v triede aj podpriemerne a integrovane deti, s ktorymi musi pracovat, aby zvladli aspon zaklady uciva, a nie vzdy je k dispozicii asistentka (v prvom rocniku ani nebyva). Nemoze sa kazdemu venovat osobitne. A co sa kopirovania tyka, na nasej skole chodia uz prvaci, kopirka je na vratnici a vratnicka im pomoze, ak treba. Plus uz v prvom rocniku mi ucitelka na rodicku vravela, ze dceru posiela, ked treba nieco vybavit a vobec mi to neprekazalo, budovala si tak zrucnosti, ktore bezne na hodine nerozvija a ktore sa jej v zivote zidu.

akvi
9. okt 2024

@kp7333 tak ja si práve myslím, že ten pedagóg je tam pre všetky deti a má tomu prispôsobiť hodinu. Mám odučené dosť, aby mi bolo jasné, že ak učiteľ tvrdí, že nemá čas sa venovať šikovnejším deťom a vymýšľať pre ne ulohy, je bullshit. Ak by učitelia vnímali deti, tak by pochopili, že napĺňať ich potreby je oveľa ľahšia cesta, ako robiť potom dozorcu, lebo niektorí vyrušujú. Vieš, učitelia často idú do triedy "odučiť hodinu" a to je presne kameň úrazu. Pretože sú tak zameraní na to, čo si pripravili, že nevnímajú, že v tej triede sedia deti. A potom vyplakavaju, že deti vyrušujú a oni nemohli učiť 🙈. Kým učitelia nezmenia pohľad na učenie, tak tu budú vždy fňukať, aké sú deti zlé a ako sa im zle učí, lebo deti ich nerešpektujú. Akosi zabúdajú, že to nemá byť o tom, aby sa dobre učilo učiteľovi, ale o tom, aby sa dobre učilo deťom. A učiteľ má spraviť všetko preto, aby to tak bolo, čiže je jeho povinnosťou prispôsobiť vyučovanie všetkým, aj nadanejsim, aj tym menej nadaným.

tramtada31
9. okt 2024

Ja som to zažila. Ale boli sme v nejakej 4-5 triede. Sedela som so spolužiakom, ktorému išla matematika, mne tiež. Sami sme si presli obe učebnice z matematiky, lebo ucitel siel extrémne pomaly. Potom sme do konca roka ležali na ľavici. Podľa mna by bolo fajn, keby ucitel dal iné, komplikovanejšie príklady a žiakov by zamestnal.

kp7333
9. okt 2024

@akvi ano, v idealnom pripade a ako rodic s tebou suhlasim.ale sucasne nastavenie sk. systemu individualny pristup nepodporuje. aku ma ucitel motivaciu rozvijat najsikovnejsie deti? vie, ze si na seba upletie bic, lebo takto len prehlbi rozdiely medzi nimi. vacsina sa snazi prebrat predpisane ucivo podla osnov, cest vynimkam.

tramtada31
9. okt 2024

@zuzka0605 aj dcerinej spoluziacky sestra išla zo skolky do druhého rocnika (chvalil sa s tym jej otec na rodičku), takze je to stále možné

simca06022011
9. okt 2024

@kp7333 ano strasny problem :DD nachystat si hocikedy 20-30listov a mat to v stole... to nie je o osobitnom venovani sa, individualnom pristupe, to sa velmi mylis. TOto je proste normalna vec, pohodlne pre ucitela a deti nebudu zabijat cas v skole. Nasa ucitelka fakt nestihala a aj tak mali deti vzdy kopy papierov s prikladmi z matiky, doplnovacky a kadeco... a ako som pisala, ked som obchadzala zakladky, bezne to ucitelka mala. Ak by mi dieta malo robit poskoka v skole, nudilo sa, tak ostane na domskole alebo riesim prestup. Nebude predsa sa nudit v skole, nudit sa moze doma.

Ide to v kope triedach, takze take ze "neda sa to" je nezmysel, co je nezmysel je pustat prvakov behat po skole.. a my napr kopirky nemame na vratnici :D Nemame ani vratcnicku co by tam cely den sedela a cakala, kym sa deti v triede nebudu nudit. KED SA MAJU UCIT... o to ide, tie deti sa tam maju ucit, nie chodit na nakupy a prechadzat sa, a kopirovat. Strepe sa na schodoch a zodpovedny je kto pred celou skolou? ucitelka, ktora poslala dieta len tak... A je jedno ci maminky povedia, ze "suhlasia"

zuzka0605
9. okt 2024

@tramtada31 dakujem za inf. moj brat to mal 30r dozadu, tak som nevedela ci tam nie su zmeny..ked dieta v prvom rocniku cita, pise a spocitava z hlavy 3cif. cisla, tak nebolo o com.nic mu nikdy nechybalo.ten druhy rocnik je aj tak velmi slaby.ale musia suhlasit rodicia samozrejme.

kp7333
9. okt 2024

@simca06022011 Mnohe ucitelky uz teraz chystaju rozne pracovne listy (rovnake pre vsetky deti) a rozne pomocky na precvicovanie uciva a viem od nich, ze to robia po veceroch, ci po nociach. Nechcime od nich, aby to robili pre kazde dieta individialne. Tiez maju svoje deti, s ktorymi sa doma ucia, varia im veceru ci chodia s nimi von a na kruzky. Ja nie som ucitelka, ani nepracujem v skolstve, ale mam kamaratky medzi ucitelkami a viem od nich, ze vela ucitelov odchadza zo skolstva ani nie kvoli mizernym platom, ci kvoli problematickym detom, ale najcastejsie kvoli rodicom, ktori si myslia, ze ich dieta je nieco extra a potrebuje individualny pristup. Ked sa v triede nazbiera takych rodicov s nerealnymi ocakavaniami viac, tak ucitel to skor ci neskor vzda a odide. Ak rodic ma pocit, ze dieta je extremne nadane a potrebuje viac stimulov, ma moznost zvolit skolu pre nadane deti, ci ucit ho doma. Ale nechcime po ucitelke s 20+ detmi, aby sa venovala kazdemu zvlast, ucila deti podla ich individualneho tempa a kontrolovala, ci stihaju alebo su popredu. Tak to nefunguje ani v zahranici (mam kolegov, ktorych deti chodia do skol v Rakusku, ci inych krajinach EU a casto sa na temu skolstva rozpravame).

maryetta
9. okt 2024

Nie som ucitelka ale mam taku dceru. Aj bez neviem akej modulovej skoly ci co to spominas. Proste sa zaujima. Uci sa sama. Vela sa pyta. Skusa. Je priebojna. Chce a uci sa popri starsom bratovi.
Bolo tak v prvom rocniku a pokracuje to aj teraz v druhom. Ze sa nudi. Ze rychlo robi ulohy.
Ale nikdy mi nehovorila ani ona ani ucitelka ze by to mal byt nejaky problem.

simca06022011
9. okt 2024

@kp7333 škoda slov.. nechápeš totálne a viditelne o tej priprave nevies nič.
Keď som mala dcéru 2hacku skočila som k ucitelke - kamoške, otvorila mi dve stránky a odchádzala som za chvíľku s haldou materiálu. Nevuem o akej príprave stále fantazirujes a individuálnom prístupe. Mať pár papierov navyše pre istotu v stole... wow. Skontrolovať si to môže aj on doma s rodičmi alebo so čítať alebo.hocico. ale nebude sa nudiť. Ani upadať. Ale teda mysli si aká je to námaha.. presne pre takéto obmedzené myslenie sa všade len rozpráva ako sa nic nedá...

A hlavne nikto tu nerieši, ze rodič rieši ale učiteľka sa pýta. Tak nechápem tvoje rozhorčenie. Skôr tu ochotu nerovnosť dieťa. Véd nech beha kopírovať... prečo by si napr nerobil svoje úlohy.. zatiaľ.

petik22
9. okt 2024

@kiki68 presne, malá dedinská škola.. v 1. ročníku jej učiteľka dávala čítanie pre 4. ročník + špec.pedagogička jej pripravila materiály, aby sa nenudila, príp. jej pomáhala - prečítala zadanie a pod. Tiež ju ťahajú sociálne, lebo v tomto smere je trochu stratená.

kp7333
9. okt 2024

@simca06022011 Ked je to take jednoduche, preco nejdes ucit? Ucitelov je zufalo malo. A tych, ktori si myslia, ze na to maju, pribuda.
Ja by som som do skolstva nesla ani za nic, hoc mam VS a stacilo by mi dorobit si pedagogicke minimum. Klobuk dole pred kazdym ucitelom, ktory este zostal a nevyhorel.

simca06022011
9. okt 2024

@kp7333 no čím vieš ešte argumentovať.. aj lekárku môžem ísť robiť a aj autobusarku... A učiteľov je dosť. Len sú školy zvláštne a neberú ich...😂
A ver ci nie, uvažovala som nad tým, ale bohužiaľ mám vážne problémy zdravotne a meniť profesiu a riešiť vysokú školu ďalšiu nad moje sily, keďže učiť riadny predmet bez toho sa nedá.
A každá rpofeisa v tejto dobe je na vyhorenie. Lebo ľudia otupievaju 😂a hľadajú problém vo všetkom. Aj vo vytlaceni pár papierov.

kp7333
9. okt 2024

@simca06022011 tak neviem, kde je ucitelov dost, no minimalne tu v Bratislave chybaju. https://www.trend.sk/spravy/ucitelia-zarabaju-b...

akvi
9. okt 2024

@kp7333 nechápem, prečo obhajujes to, že sa to nedá. Neskúsila si a vyhodnotila podľa pár sťažujúcich sa učiteliek. Ja vravím, že sa to v pohode dá a dokonca je to niečo, čo zabezpečí aj ten kľud v triede, lebo eliminujes tých, čo sa nudia a vyrušujú.

kp7333
9. okt 2024

@akvi kde pisem, ze sa to neda? povedala som, ze je to len o voli ucitela a nas skolsky system ich k tomu vobec nemotivuje. tie kamaratky ucitelky, ktore som spominala, travia cele vecery pripravou materialov do skoly, venuju tomu svoj volny cas a nejednej z nich uz manzel povedal, aby sa na to vykaslala, lebo to nestoji za ten mizerny plat. Oni su prave z tych, ktore sa snazia deti nieco naucit. Zial, mame skusenosti aj s ucitelkami, ktore sa ani nesnazia, preposlu materialy na edupage, nech si deti doma vytlacia a nastuduju (2.stupen ZS). A nema vyznam sa stazovat, sme radi, ze este vobec niekto uci. Tento rok ucia uz aj ti, co este minuly rok robili asistentov, a skola je rada, ze aspon niekto. Toto su realne problemy nasho skolstva (popri chybajucich ucebniciach a hyg. potrebach), vsetko ostatne je "peanuts" v porovnani s tym.

ailiba
9. okt 2024

@ptvw ja som mala takeho jedneho chlapca v skolke... Tak ti poviem svoju skusenost. Samozrejme sa uplne sam nenaucil citat. Stale za nami chodil s knizkou v ruke a pytal sa, na dake slova, co je tam napisane. My sme mu vzdy precitali... A tak sa to naucil, postupne. Urcite nie tak, ze zobral knihu a vedel citat... A pisat sa musi samozrejme naucit precvicovanim.
Mozno sa niekto nauci citat aj tak, ze sleduje surodenca, ako sa s maminou uci a uci sa tiez.
2 rocny vedel citat? No neviem, to ako uz vedel rozpravat, ked cital? A vsetky 3 deti? Tomu neverim.

yvanielka
9. okt 2024

Celkom priehľadná reklama

senta_sofia
9. okt 2024

@zdenka2784 poslat ich do CPPP na posudenie, ci nejde o mimoriadny intelekt a nie je moznost preskocit rocnik.

netoppierka
9. okt 2024

@inulienka29 presne tak ako píšeš. A nie hneď písať testy. A diktáty ako tu raz niekto písal, že v druhom pol roku. To už je fakt choré. Ja by som bola za ako voľakedy. Že sa majú písmená a čísla učiť v škole.
Ak je dieťa šikovné, nadané a chce sa učiť a baviho to, treba to rozvíjať. Nie potláčať. Lebo už aj s tým som sa už stretla. To je skoro na vaše dieťa. A lekárka nato, to je veľmi super že mu venujete svoj čas a pozornosť.

nevenka
9. okt 2024

@inulienka29 no nas nepustili, mohla som sa aj na hlavu postavit a to bol covid. Ze je dcera az velmi komunikativna. No chuda, bodaj by nie, zavreti doma a zrazu ide k nejakej milej tete, ktora sa jej kadeco pyta a vlastne ani necaka odpoved, len zdvorilostne frazy, no a dcera zacne od Adama pribeh rozpravat. Manzel bol maximalne vytoceny, on to bral ako hotovu vec, ze ide do skoly. Nuz, je ako je...

janedoe
9. okt 2024

@inulienka29 moj sy vedel citat s porozumenim ako 4 rocny. V 1. triede cital 300 stranove knihy tempom 100 stran za den. A ja som ho naozaj nic neucila 😊 V matike doucoval rimske cisla a drtil druhe a tretie mocniny 🙈

ibrunova
9. okt 2024

Autorka ani jedna jediná reakcia, tak predsa to bola len reklama..

inulienka29
9. okt 2024

@janedoe super 🙂 a dnes je v ktorom rocniku? Ako sa mu dari?

simca06022011
10. okt 2024

@ibrunova reklama na ... ?
jaaaj... aha... :DDD nedochadza mi.. beriem spat :DDD Moze byt... taka nenapadna

ibrunova
10. okt 2024

@simca06022011 na to, čo tam spomína 🙂

simca06022011
10. okt 2024

@ibrunova ano ved doslo mi.. potom :DDD