Ako zvládajú vaši prváci školu?

2. nov 2023

Co sa tyka ucenia je to v poriadku, je sikovny ale stale zabuda si pipnut prichod, obed, nepoznaci si ulohu, zabudne flasu, dozu... je viac takych deti alebo len nas ma hlavu deravu?

tilda23
2. nov 2023

napada mi len jedno - ako si moze zabudnut flasu? ja vsetko mojmu prvakovi chystam pekne do tasky rovno 🙂

annm81
2. nov 2023

U nás škola kladie veľký dôraz na samostatnosť - rodičia majú prakticky zakázané pomáhať s domácimi úlohami, deti si musia chystať veci samé, podporuje sa, aby čo najskôr chodili do školy bez sprievodu.

A áno, sú to prváčikovia, takže niekedy niečo zabudnú, niekedy niečo popletú. Osobne vidím rozdiel medzi deťmi, ktoré rodičia podporovali v samostatnosti už v predškolskom veku (pustia ich ku kamarátovi od susedstva samých, pošlú ich do obchodu, nestoja im na ihrisku vždy za zadkom, nechávajú ich, nech si sami objednajú v reštaurácii, nechajú ich riešiť rôzne každodenné situácie atď.)

Že dieťa niečo zabudne, je normálne - zaživa veľkú zmenu, keď má prvýkrát skutočné povinnosti. Treba ho podporovať v samostatnosti - napr. mu dnes daj drobné a pošli ho do obchodu kúpiť chlieb a jeho obľúbenú sladkosť.

uhnakova
2. nov 2023

U nas ulohy značia učiteľky do Edupage, na prvom aj druhom stupni. Moje deti doteraz občas niečo niekde zabudnú, ale vždy si to nájdu na druhý deň.

januska12323
2. nov 2023

Veď je len prváčik. Ak nebol vedený k samostatnosti doteraz tak je to veľká záťaž na neho.

autor
2. nov 2023

@tilda23 myslím v škole ju zabudne, nie doma, ráno mu samozrejme dám do tašky

@januska12323 práveže doma nieje problém, je samostatný, sam si uprace, vypocita príklady, nemusím nad nim stáť. Skôr sa mi to tak zdá ze v škole je veľa podnetov, čo ho zaujíma, deti, obrázky, učivo.. a preto ma "hlavu inde" a zabúda. Len ci sa to dá nejako zmeniť

deniska2706
2. nov 2023

Môj prvák má ešte len 5 rokov a dosť som sa bála ako to bude zvládať ale chvalabohu učenie mu ide v pohode. Úlohy domov im nedávajú, len sem tam niečo na precvičenie. Zatiaľ sa mu len raz stalo že si v škole zabudol fľašu ˇ. Na moje prekvapenie to naozaj zvláda veľmi dobre ale jediný jeho problém je spolužiak, jeho najlepši kamarát ˇ, ktorý ho stále zabáva, môj syn sa za ním otáča a tak vyrušujú. To je náš najväčší problém a neviem ako to mám riešiť

janulik2008
2. nov 2023

@deniska2706 mala bola rovnaká 😁 furt sa vykecávala 😁😁😁

nikola81
2. nov 2023

Mala som velke obavy ako to bude, ale zatial nemozem kritizovat. Bezne somarinky ako zabudnuta ucebnica v skole, zabudnuta mikina, zabudnuta flasa,...Nevadi, vsetko sa naslo. Do skoly mame vstup zakazany, takze je odkazany sam na seba. Ked potrebujem aby doniesol domov na opratie telesnu alebo uterak, do peracnika mu dam listok aby na to nezabudol. Inak by chodil v tom istom aj do konca skolskeho roka, lebo zabudal doniest.
Problem je skor vyrusovanie, debatovanie so spoluziakom cez hodinu alebo vykrikovanie bez prihlasenia. To mi uz spomenula ucitelka, ale ze zatial len upozornuje. Zatial ho len upozornujem cestou do skoly aby nerusil a poucuval pani ucitelku. Ale to mam asi len ja dobry pocit ze som ho upozornila, skor si myslim ze je to to iste.

autor
2. nov 2023

@nikola81 s týmto nevravela pani učiteľka žeby mal problém, má tam kamošov ale asi si ich učiteľka vie "upratat", skôr toto zabudanie, ráno som mu zavesila ešte na krk kľúče "nezabudni znova sa pipnut", jasne ze sa pipol až po 9.00 hod, keď si v edupage všimla učiteľka ze nieje pipnuty a poslala ho 😀 , dosky v lavici, flase, dózy na dennom poriadku. Najprv som sa vracala naspäť, ale teraz sa už nevraciam, aby niesol za svoje činy zodpovednosť a naučil sa to.

zuzkavladko
2. nov 2023

Nechaj ho niest si za to zodpovednost. Maly to robil ako prvak, teraz v druhej triede ma to uz nebavi...zabudne bundu, tak rano v zime ide v mikine. Zabudne flasu na caj, tak na druhy den si moze nabrat z umyvadla v triede. Funguje to 😉

slavomira236
8. nov 2023

To mi pripomina mojho starsieho uz 4rok mu rano aj 10krat poviem ze sa ma pipnut a aj na obed a aj tak zabudne

slavomira236
8. nov 2023

Prvacka sa pipnut zatial nezabudla ale uz si zabudla dosky zo zisitmu aj box desiatovy v skole..cakam ju 20 minut pod skolou ma cas a vyjde von s papuce na nohach.🤦tak ju poslem sa prezut a cakam dalsich 10 minut. Ucit sa nechce este sa doma neucila no ona citat uz vie takze je to pre nu lahke co preberaju. Ulohy si robia v druzine to ma msx 2riadky v pisanke. K tomu si davaju cervenu hviezducku na hodine tak vie co spravit

slavomira236
8. nov 2023

@janulik2008 moja tiez sedela s kamoskou so skolky a yz sedia obe same hned po 2tyzdnoch ich ucitelka rossadila lebo vyrusovali

maryetta
8. nov 2023

Uz je to lepsie. Ale ta jej roztrzitost ma uz dost riadne vytacala.

jana_eyre_2
8. nov 2023

Chlapci zväčša proste taki sú a priprav sa že pár rokov ešte budú 😅 nedá sa to porovnať s babami, tie sú zväčša úplne inak nastavené..

Mám dvoch synov a jednu dcéru, tá je stredná, ale od malinka bola úplne samostatna.. ale ona je asi špecificka.. najmladší je aktuálne prvák.. je šikovný, má veľmi rád matematiku a počíta už celkom dosť vysoko (mám dyskalkuliu takže ma to hrozne teší) , písanie mu ide, čítanie neznáša.. pamätá si aj aké má úlohy, je aj zodpovedný v ich plnení, ale zabudnutá desiata/mikina/fľaša/pipnutie je úplne bežné.. najstarší syn bol úplne rovnaký.. mám dojem že az teraz v 6tom ročníku nadobudol určitú zodpovednosť, resp.mysli viac na svoje veci a na to, že sa treba trocha aj snažiť..

saxana000
8. nov 2023

Tasku si chysta sama flasu a box s jedlom nosi zvlast v obedovej taske takze to nezabudne.parkrat zabudla ciapku ze jej spadla pod lavicku ale celkovo to zvlada dobre.teraz od novembra chodi sama pekne od parkoviska len jej prevesim tasku na chrbat.