Pomáhate 10 ročným deťom s úlohami a kontrolujete ich?

bubonic
28. máj 2017

Ahojte, chcem sa spýtať, či riešite úlohy so štvrtákmi, alebo sa spoliehate, že si všetko spravia sami? Môj bývalý na mňa neustále útočí, že syn je nesamostatny, nakoľko občas zabudne úlohu keď je u neho a on mu úlohy neskontroluje, uspokojí sa s tým, že malý mu povie, že nič nemá. Pritom má slovníček, kde má zapísané úlohy, ale otec mu nepovie, aby sa do neho pozrel. Keď ja s ním robím úlohy, tak vždy všetko skontrolujem. Syn je samostatný, šikovný, má vynikajúce výsledky v škole akurát povinnosti občas zabúda. Ďakujem za vaše názory.

jankapo
28. máj 2017

Mame tretiaka, nekontrolujem, tiez je samostatny a sikovny a obcas zabuda..tak dostane poznamku a potom zas dlho nezabuda 😉 ...ja som zato, ze si musi uvedomit, ze ak sam zabudne, ma to neprijemne nasledky...netrestam za poznamku, len upozornim na doslednost. Tyzden po poznamky pripominam len otazkou ci ma vsetko pripravene ako treba, ak klame ze ma a nema, to uz je ine kafe potom. Su to uz velki chalani 😉

elizaaa
28. máj 2017

@bubonic mam tretiacku, nekontrolujem, tento polrok ma 3 poznamky za neurobenu ulohu, je to jej problem, uci sa dobre, ma jedinu povinnost doma, urobit si ulohy a naucit sa novu latku, mam dokonca prvacku a aj ta si robi sama ulohy, a este nezabudla ani raz, pravy opak starsej 😉

pribinak
28. máj 2017

A co ti povie syn, ked sa ho opýtaš, ze preco takto klame, ze nema ulohy?

kacena4
28. máj 2017

no neviem 10r. ak nema nejaku diagnozu napr. ADD, ci ADHD tak si myslim, ze uz by mal byt natolko zodpovedny aby si vedel zabezpecit ulohy v ramci vlastnej rezie, najma ak chodi na striedacku k obom rodicom... toto by si ho asi mala naucit ak je chvilu u teba a chvilu u otca. musi byt samostatny a naucit sa svoje povinnosti voci skole si poriesit sam a niest si za ne zodpovednost. aj dospelaci si predsa riesia svoje zamestnanie sami. moje deti maju napr. aj rano budika budia sa sami, ja ich len kontrolujem aby nezaspali. aj desiate si chystaju sami (len 6r. chystam vacsinou ja) moji v tom veku uz mali aj povinnosti doma, nie len v skole na starosti. obcas zabudne to ano, ale kazdy den s nim pisat ulohy a kontrolovat....😉

deti95060810
28. máj 2017

Deťom s úlohami pomáhame. Najmä mladšej 8 ročnej. Niekedy si spraví aj sama, ale aj tak to skontrolujem a učivo vyskúšam.
Staršej - 5 ročník - niekedy skontrolujem úlohy, nie vždy. Ak niečo nevie - precvičíme si to doma.... nie , nehanbím sa zato že pomáham de´tom a chcem aby mali dobré známky... Nemám problém to povedať aj učiteľke na rodičovskom. V konečnom dôsledku je to lepšie ako by sme sa o deti vôbec nezaujímali.
Mňa otec kontroloval celú ZŠ. Skontr. úlohy, napísali sme nejaký diktát, vyskúšal slovíčka, prerátali sme nejaké príklady....

bubonic
autor
28. máj 2017

@pribinak že zabudol. On je šikovný, väčšinou nemá problém so zapamatanim úlohy, stane sa mu to výnimočne, zväčša práve u otca. Chodí psychlogogicke a tá mi dala posudok, kde sa okrem iného píše, že dieťa je šikovné a nadpriemerne inteligentné, akurát treba na neho dohliadnut pri robeni školských úloh, nakoľko je nepozorny. Posudok má aj otec.

vydrnik
28. máj 2017

dcera teraz bude koncit 4 triedu ulohy pise sama,akorat ked nieco nevie tak jej pomozeme

hettinka
28. máj 2017

@bubonic každé dieťa je iné. Dcéru som v tom veku už denne kontrolovať nemusela. Syna kontrolovať musím, polku by zabudol, hoci rozumovo je šikovný, je tak chlapčensky nezodpovedný.

bubonic
autor
28. máj 2017

On si úlohy robí sám, ja ho skúšam len ústne a kontrolujem písomne má správne. Len keď sa ide učiť, chcem vidieť, či má pripravené veci na všetko čo má urobiť a prípadne mu pripomeniem, či sa pozrel do slovníka kde si zapisuje úlohy. Otcovi chodí raz za dva týždne na víkend a pomerne často sa stáva že úlohy nie sú dobre vypracované.

janullka
28. máj 2017

Syn konci 5.rocnik a kazdy den kontrolujeme ulohy ...nevidim natom nic hrozne...syn ma tiez dobre vysledky ale keby to nerobime tal sa to asi zhorsi ....takze makame spoločne .... tak iato budeme kontrolovat aj v 6.roc.no to uz bude poslesny rocnik nakolko buduci rok nastupuje dcera do 1.rocnika a na neho uz cas nebude ...potom uvidime ci to bolo efektivne alebo zbytocne 😉😀

bubonic
autor
28. máj 2017

Ja mám pocit, že chalani sú tak nejako menej zodpovední. Výsledky v škole má výborné, na to že menil školu pre šikanu a prekladala som ho na náročnejšiu, jazykovú školu to zvládol výborne. Akurát ho treba kontrolovať, čo mi zasa nepríde tak hrozné ako to opisuje otec. Myslím, že veľa váži aj to, že sme v rozvodovom konaní a nemáme dobré vzťahy a tak otec využije každú príležitosť aby na mňa útočil aká som nezodpovedna matka.

natalka13
28. máj 2017

fKed ho kontrolujes musi si ulohy urobit ak ho otec nekontroluje neurobi si ich lebo nemusi.
Lebo ak ma slovnicek idu sa rovit ulohy sadne za stol a staci ho iba otvorit a pozret sa co je na ulohu a hned ju aj napisat. Je jednoduchsie povedat ze nic na ulohu nieje ako sa pozret. Syn vyuziva situaciu to nieje o zabudnuti.

eeffka
28. máj 2017

@bubonic 10r uz dobre vie ake ma ulohy najma ak to ma v slovnicku. Zneuziva situaciu.

stella333
28. máj 2017

@bubonic Jedno dieta uplne samostatne od prvej triedy a s druhym som sa ucila a pripominala ulohy asi do siedmej triedy a obidve su mudre a sikovne deti s dobrymi znamkami. Rob co vam vyhovuje.

janinah
28. máj 2017

piatak-nekontrolujem,občas otvorím zošity,aby som videla,čo sa učia a opravím pravopisné chyby...ak si niečo do školy zabudne,tak je to jeho problém a druhýkrát si dá pozor....ale pripravovala som ho na prijímačky na 8r. gymko,prijali ho na dve a veľmi dobre sa umiestnil,takže neriešim....semtam sa bavíme o nejakej téme čo sa učia,ale neskúšam ho..bude mať 2--3 dvojky na vysvečku,som spokojná....

pribinak
28. máj 2017

@bubonic o to ci su ulohy s chybami az tak nejde, skor, ze on zneužíva fakt, ze otec je benevolentnejší
Treba s mládencom prediskutovať, ze preco to robi? Najmä ak ich ma zapísané, tak ich nezabúda, ale kasle na to

bubonic
autor
28. máj 2017

@pribinak ja by som to nenazvala benevolentny, skôr ľahostajný. Najmä aby mal od neho kľud. Aj malý si sťažuje, že sa mu otec nevenuje a ten po ňom chce zrazu aby vedel všetko sám. Občas mám pocit, že to robí naschvál aby dokázal, že dieťa na tú školu nemá. Škola je súkromná a on nikdy nechcel, aby na takú chodil, aby nemusel platiť. Aj s presunom súhlasil keď som povedala, že ju zaplatím sama. A teraz tvrdí, že s ňou vôbec nesúhlasil, lebo ho pretazuje. Áno je náročnejšia, ale syn je spokojný a na konci roka bude mať zrejme dve dvojky, ináč samé jednotky. Takže myslím, že úplne v pohode. Aj podľa psychologičky ju zvláda v pohode. Stále si myslím, že celé je to len o blížiacom sa súde.

eliska13
28. máj 2017

@bubonic a co vlastne riesis ved si sama odpovedas🙂otec je na to, aby ulohy skontroloval alebo sa aspon opytal ci ma vsetko hotove a nic nezabudol.Mam stvrtaka a ulohy kontolujem, ked treba hovorime si nasobilku, preskusavam ho z vlastivedy prirodovedy, ak je pisomka.Je to boj medzi vami a otcova chyba, ze mu staci synove slovo, ze vsetko ma.Maju na to cely vikend, aby sa pozreli na ucenie
A uz vobec nesuhlasim s tym, aby si deti robili same desiatu

katkalubkova
28. máj 2017

My mame druhaka, ale zle mu vychadzaju roky, mal byt uz tretiak. Kontrolujem vsetko, musim, je sikovny, ale lajdak!
Dufam, ze sa to casom zlepsi! Ale dokaze pracovat aj sam. Aj dnes geometriu, museli sme ju prerobit.

katkalubkova
28. máj 2017

Neodoslalo mi cely prispevok. Necham ho urobit ulohy sama, obcas sa do toho zakusne aj sam, ale kontrolujem! A, ked to nie je v poriadku, tak to prerobime. Tak ma dve ulohy, jedno cvicenie co robil sam a jedno spolocne. Samozrejme, ak je to ok, nechame len jeho pracu. Musi sa naucit byt samostatny, ale lajdacit robotu mu nedovolim.

1988majka
29. máj 2017

@bubonic myslim ze mas sikovne dieta a nema ziadne ADHD. mam pocit ze aj otec to tak trochu zneuziva aby sa mohol stazovat na vyber skoly ked s tym nesuhlasil resp. teraz nesuhlasi a hlada chyby. skontrolovat dieta alebo pripomenut mu nech si pozrie co mali na ulohu nieje nic strasne. a mozno aj tak rebeluje a lenosi ked je u otca. z vlastnej rodiny - synovci dvojicky su na tom rovnako navyse su niekedy popleteni ked musia prenasat knihy zosity k otcovi tak niekedy aj kadeco pozabudaju ale tiez su sikovni maju dobre znamky a este kopec veci a napadov v hlave okrem ucenia..

natalka13
29. máj 2017

Na sukromnych skolach vacsinou na 1stupni ulohy ani nemavaju.
Citit z tvojich slov, ze si celkovo nabrusena na muza a ako on , aj ty hladas chyby, na ktore by si poukazovala. Ked chce syna viest k samostatnosti tak to takto robi, syn tam nebol prvykrat, uz by sa mohol poucit ze musi urobit ulohy a 10r by mal vediet pisat ulohy sam kedze vie citat a ma ich zapisane. Otazne je ci ho muz posle tie ulohy si pisat.

alaguema
29. máj 2017

@bubonic máme prváčku a tretiačku. Mladšej ešte kontrolujeme, staršej nie. No ale čo ti to pomôže. Toto závisí hlavne od povahy dieťaťa. Nakoľko je samostatné, ambiciózne, prípadne nesamostatné a tak trochu lenivé. Váš syn je asi ten druhý prípad a ten dohľad je potrebný, zároveň ho ale treba k tej samostatnosti viesť, aj keď ju v povahe nemá, bude ju potrebovať. To, že budete s mužom ťahať každý za opačný koniec, mu rozhodne nepomôže. Možno by si mužovi mohla aj trochu uznať, že v tomto veku by už syn mohol prevziať zodpovednosť za svoje povinnosti, od prvej triedy na to mal dosť času, oboznámiť s tým aj syna a reálne zaviesť do praxe nejaké opatrenia, na ktorých sa spolu dohodnete. Úprimne - aby bolo štvrtákovi treba pripomínať, aby si pozrel do úlohovníčka...to je na jeho vek mega nesamostatnosť. Prikláňam sa k názoru, že je len lenivý a plus navyše, zneužíva situáciu a vaše zvady a mindráky z rozvodu.

dominika6
29. máj 2017

@bubonic myslím že nieje problém v synovi ale v otcovi..syn vidí že otca škola nezaujíma tak sa možno aj bojí opýtať...
tam ide asi celkovo o to že sa nezaujíma o syna a školu,len si užije pekný víkend s ním a dovi dopo..
zodpovednosť žiadna a myslím že žiadneho rodiča nezabije ked otvorí ústa a opýta sa na školu,úlohy,alebo či mu netreba s niečim pomôcť alebo či chápe učivu...ako sa tu hrať na to že mám dieťa zodpovedné a nech sa stará ako chce...

nuci616
29. máj 2017

Keď je všetko v poriadku keď sa učí s tebou tak je jasné, že to nebude chyba syna ale otca 🙂 Je iba štvrták takže podľa mňa je normálne, že keď sa s ním už aj neučí tak aspoň skontroluje v tom slovníčku či má všetko alebo či vôbec niečo majú ak mu povie, že nemajú žiadne úlohy. To nie je o zodpovednosti ale o tom, že by si mal oňho trošku viac zaujímať

stastnablcha
29. máj 2017

ja kontrolujem. niekedy ked si zabudne a viem o tom tak ho necham nech si to vyzere na druhy den v skole (ucitelke napisem ze uz zas nema a ako ideme spolupracovat) ale ucit sa niekedy ucim tiez, hlavne predmety ako je slovina a vlastiveda, prirodoveda. ale nie z toho dovodu ze by sa nevedel sam, ale vzdy mu k tomu poviem prupovidku alebo zobereme encyklopediu a inak potom ta priprava vyzera. ja to neberem ze sa ucime, ale rozpravame sa.. a pri tom sa strasne vela stihne prebrat.. aj zo zivota

dzjanetta
29. máj 2017

@bubonic ahoj. To asi kazde dieta zabuda na svoje povinnosti🙂
Ja este kontrolujem 14 skoro 15r. dcerku..niekedy sa len opytam ci ma vsetky ulohy..uci sa sama..len ju skusam..a druha skoro 9r dcerka si robi sama ulohy, skontrolujem v slovnicku ake ma ulohy, potom skontrolujem ulohy..samozrejme aj vsetko ci ma nachystane...ale chysta sa sama, som pri nej niekedy...citame spolu🍀

bubonic
autor
30. máj 2017

@natalka13 ťažko nebyť nabrusena, keď vás niekto označí za zlú matku, lebo nekontroluje po synovi či má skutočne všetko hotové alebo mu aspoň nepripomenie, že sa má pozrieť do slovníka.