icon

Ako zvládnuť nesamostatnosť a drzosť 11-ročnej dcéry?

1. dec 2024

Ahojte. Ja som zúfalá zo svojej dcéry. Ma 11 a je piatačka. Je veľmi zložitej povahy. Od bábätka bola “náročná”, kto zažil ma pochopí, ale otom teraz nechcem. Nikdy jej učenie veľmi nešlo, ja som na ňu nejak netlačila kvôli známkam, viem, že nieje študijný typ. Je celkovo veľmi drzá a nepoučiteľna a ja neviem kde sa to v nej berie. Ak chcem aby doniesla nejakú dobrú známku 1-2 musím sa s ňou učiť, cvičiť a kontrolovať ju na každú jednu hodinu. Ona nemá absolútne žiadnu reflexiu. V praxi to vyzerá tak, že jej každý deň kontrolujem každý predmet, či ma úlohu a je naučená - vysvetľujem jej učivo zo školy a potom ju skúšam. Sama to pre seba neurobí. Vykašle sa nato. Kľudne dostane 4-5 z písomky lebo sa nenaučí geografiu alebo hocčo, čo sa “len” treba naučiť. Pri učení s ňou strácam nervy, pretože je na mňa neskutočne drzá. Hovorí mi drzé veci ako ona toto vie načo jej to hovorím (pritom nemá šajnu o základných veciach ), prejdeme si celé učivo a na kontrolné otázky odpovie zle a keď jej poviem, že to nieje správna odpoveď vyslovene sa somnou háda že JE a že to nieje pravda, čo hovorím. Proste boj. Ešte mi nezabudne povedať aká som na ňu Ja drzá a že ma neznáša. Pritom stále začínam s kľudom. Ja už vážne nevladzem. Nevladzem prísť po práci domov a každý deň sa s ňou učiť na každý jeden predmet. Sama to neurobí, žeby som ju len vyskúšala. Doma nemá ani žiadne povinnosti, lebo nič nespraví. Hocčo jej človek nakáže urobiť iba odvrava, že ona to robiť nebude a prečo musí všetko robiť ona a dotoho “spev” a plač a krik. Ja nechápem odkiaľ toto má. To trvá už dlho. Na rôznych vyšetreniach aj školských už bola. Vždy sa chvalabohu ukázalo, že je to normalne zdravé dieťa. Ja na ňu nemám ani žiadne “páky”. Jej je všetko jedno. Včera som jej zobrala pero a zošit ktoré si nové kúpila. Jediné veci, ktoré si “váži”. Večer sa mi prišla ospravedlniť, že ju to mrzí a už sa tak správať nikdy nebude, tak som jej to ráno vrátila. Dnes zase to iste. Drzost, krik, odvrávanie. Vzala som jej tie veci ale o pár dni si na ne ani nespomenie a kolotoč dookola. Som na pokraji síl kedy obetujem neskutočné množstvo energie pre jej známky a celkovou pre ňu a vracia sa mi len nenávisť. Mám chuť sa nato vykašľať a nech sama robí ako uzná zavhodné …

autor
1. dec 2024

@lonely66 vrátil sa aj sa sňou učil … Nikde som nepísala že nato kašle. Chodí aj na rodičovské. Iba ten prístup, ktorý ma sa mi nie vždy páči a to mu hovorím. Ale je pravda, že sa to nemení

tatiana149
1. dec 2024

Ak rada prepisuje, tak by mohla prepisovať učivo. Akoze ťahák. Nám učiteľka tak hovorila že keď píšu ťaháky, tak vlastne sa aj učia. A nakoniec ani ten ťahák nepotrebujú. Môjmu keď niečo nejde tak mu to prečítam, pritom sa nahrajem a pošlem mu to ako hlasovku. Dám mu čas a večer len vyskúšam. A takto to funguje. Samozrejme s matikou to nerobím. Trebárs ešte na prvom stupni mali prečítať príbeh a povedať v skratke o čom bol. No katastrofa. Tak som mu to čítala ja, nahrala sa, a on počúval a fungovalo to.

chrumka333
1. dec 2024

To nie je treba... 🙂 nech prepisuje z kníh teda... navštevuje nejaké krúžky? čo ju baví okrem prepisovania?Kamošky chodia k vám?

autor
1. dec 2024

@tatiana149 ona to presne tak robí, prepisuje učivo. Ona prepisuje aj diktáty, príklady … Ma radosť keď si kúpi nový zošit a prepise tam hneď nejaké učivo zo starého atd … ale robí to mechanicky. Dávno jej hovoríme, že nech nadtym aj rozmýšľa, ale no … niečo sa ňu nalepí, ale učenie to nenahradí.

autor
1. dec 2024

@chrumka333 krúžky ma a kamošky po škole malo … minuly týždeň práve sa učili spolu. Rozmyslam že to by sa aj dalo, nejakú k nám volať nech “pomôže”

chrumka333
1. dec 2024

To by mohlo zabrať, možno ju motivuje. Na aké krúžky chodí? Nemá každý deň niečo iné, že by toho bolo na ňu veľa?prepisuje už dlho,? Predtým nemala tiež niečo čo sústavne robila?

autor
1. dec 2024

@chrumka333 ma gymnastiku v škole a lezenie ktoré veľmi chcela. Vlastne všetko si vždy vybrala sama. Ale nič ju “už” nebaví. Gymnastike sa chce stále vyhnúť ako to len ide a lezenie mám pocit že už trpí iba preto, že sme jej povedali že to stalo fakt veľa peňazí … budúci polrok už ani nechcela ísť. Ma to len 2x do týždňa. Byt na nej, nechodí ani na jeden krúžok. Vystriedala ich už veľa. Dokonca ich tréner basketbalu ma prosil, aby hrala závodné. Počkal si ma raz pred školou, že aký je ona talent atd. Raz som ju “donútila” ísť na turnaj a odvtedy som si povedala, že nútiť ju nemá význam …

domak2
1. dec 2024

Keď nefunguje negatívna motivácia, možno by pomohla pozitívna? Ak sa toto do pol hodiny naučíš, dostaneš..., spravíme spolu palacinky... . A plus s nou skus úprimný rozhovor. Prečo od nej chceš co chceš, ako sa cíti, ako sa cítiš ty, keď sa tak chova atd. Bez vycitiek. Už je dosť veľká len na " som povedala". Musí to byť pre všetkých veľmi frustrujúce, ale to ako to robíte teraz očividne nefunguje. Skúste si napraviť vzťah, potom riešte učenie. Trávite spolu čas nejak pekne?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
chrumka333
1. dec 2024

ako trávite čas spolu? Vy dve?Kino? Cukráreň?laser aréna? Bazén? nákup v DM? V papierníctve? Maska na tvár? Kecanie, o škole, kamoškach,chalanoch, darčekoch.

betulinka1
1. dec 2024

@tatiana149 moj praveze sa uci dobre. Ale stale mama ja neviem sam. Tak postupne sa snazime po malych kúskoch, ze Skus najprv sam a ja ta doskúšam. Ja som si to uvedomila realne vo 4 ročníku. Ked moj otec zobral maleho lyzovat na tyzden cez skolu a museli sa ucit kazdy den, co prebrali v skole. On mi s hrôzou vola, ze maly si spravi ulohy sam ale co sa ma naucit latku, tak to sa vobec nevie ucit. Som dostala prednasku, ze stvrtaci sa uz musia ucit bez rodica. Mne to vobec nedocvaklo. A vlastne vsetky mami v mojom okolo, sme sa ucili s detmi aj sme zháňali ulohy a medzi sebou si pisali, co sa teba ucit . Ja som si to ani neuvedomila, ze som si za tie dva roky covidu uplne zvykla ucit dieta ja. Muz tiez s nim matematiku prechádzal. My sme to robili radi. Len to nie je dobre pre neho a teda teraz uz musime ucit viac samostatnosti, co je tiez niekedy burka doma.

luccija
1. dec 2024

Ja nie som za tresty, zobrať, nezaplatít vždy skúšam najprv po dobrom.Ma nejaké obľúbené predmety?to, že ju už nebavia krúžky je normálne v puberte sa to stane veľa deťom.Skus jej normálne povedať, že aj ty si unavená aj ona, že nie je dobré spolu bojovať čím skôr to budete mať, tým skôr bude čas na iné.Ja ten štýl povedala som a som autorita neuznávam.tak choďte kúpiť nové knižky, spravte si pekný deň ..a pero a diar jej neber asi ju to baví a čo dosiahnes?ešte viac bude zatvrdnuta a neznášať ta.Ucenie jej nejde celkovo či niektoré predmety, alebo ide a potrebuje viac času, alebo sa jej nechce?Nebýva viac unavená?

mariska1989
1. dec 2024

Ja ťa chápem . Mám niečo podobné doma . Ja som sa tiež moc dobre neučila . Aj v dospelosti urobím niekedy gr. chybu 😬😬😬 tiež mám teda 5 a stále musím pripomínať či sa čo netreba učiť . Ako nosiť mi 1,2,3 no nájde sa aj 4 a z diktátu 5 😬🙈 keď bola 4čka tak som prešla na motiváciu za dobré známky peniaze jej a za zle idú zas mne . Pomohlo to . Teraz zas ma zle známky takže idem prechádzať zas na motiváciu a uvidím čo bude . Tiež nechcem až ma zle známky . Nepotrebujem aby mala jednotky mne postačia zaslúžene dvojky . Čo sa týka drzosti no tam to budeš mať ťažšie no myslím že asi nie si taká prísna ako si myslíš skús byť viac . Mne keď dcéra niečo urobila čo sa mi nepáčilo , ofučala , urazila , blbo odpovedala tak som jej dala prepísať text pomohlo to že už je to lepšie . Som prísna no som aj dobrá a som vždy tu pre nich keď potrebujú moje deti

tatiana149
1. dec 2024

@betulinka1 presne cez kovid som mala toho prváčika, a ešte tretiaka a piataka. Potom ďalší rok druhak, stvrtak a siestak. Ako tak sa to začalo normalizovať až keď najstarší bol siedmak a vtedy som si uvedomila, že ako tie dva roky ubehli a ani neviem a už je siedmak. Akoze všetky učenia všetkých ročníkoch dali zabrať. Do toho fotenie a posielanie úloh. Písanie testov a pisomiek cez mobil, robenie projektov.....som rada, že sú v škole naozaj. U môjho teraz osmaka je vidieť , že je trebárs tyzden chorý a príde do školy a hneď vidno že v tej škole nebol. Pretože normálne ma samé 1, ale iba tým, že je v škole. Výklad učiteľov mu stačí. Preto niekedy pohorí, keď po chorobe príde prvý deň. Och. Inak sa doma neučí vôbec. Toho len skúšam. Učitelia sú u neho zvyknutý, že má dobré známky a ten piatacik teraz to je iné učenie. Ale snáď to zvládneme. A zase najstarší je prvák na strednej. A ten má tiež samé 1. Ďalšia vec, čo som si všimla, je to, že do 4 ročníka šlo učenie strašne pomaly a nechcene, teraz piatak, druhý stupeň, a už si všímam, že aj sám ide robiť úlohy. Tak ho nechávam zatiaľ len kontrolujem, skúšam, aj keď zle urobí úlohu, ale urobí ju. To do 4 ročníka som ho musela ťahať na úlohy. Plaču bolo viac než dosť.

tiezjedna
1. dec 2024

tiež mám 11 ročného syna a môžem ťa ubezpečiť, že vie úplne dokonale vyhodnotiť, že 4 je známka na pikaču aj keby bola len ústna (tiež dieťa naprosto zdravé a bez akejkoľvek diagnózy)... Neobhajuj ju.

svetlonos
1. dec 2024

No to je ďalší problém, ktorí ja vidím v školstve 🙈 Trepu im do hláv kraviny, niet divu ze sa im to učiť nechce. To im stačí ako okrajová informácia. My sme na hríby chodili d našimi, vedeli rozoznať dubak brezak suchohrib bedlu šampión plavky, muchotrávka, satana hríb atd. Nepamätám si, že by sme to brali ako učivo v škole.

svetlonos
1. dec 2024

@svetlonos
oprava - ktorý!

mantilka
2. dec 2024

Ja mám tiež piatacku. V domacnotpomaha, ale už to nie je také ako bývalo....ale má toho veľa v škole. Chodí na jazykovú skolu.
Mojej dcére ide učenie, potrebuje len malinkú pomoc a samozrejme skúšanie. Ale najvacsou motiváciou je, že chce byť lekárka...tam treba dobre známky a tiež, že chce chodiť na balet. Tolerujeme 1,2 na vysvecku...zatiaľ má veľmi dobré vysvedčenia....ale od začiatku vie, že keď budú zlé známky končí s krúžkom lebo prednejšia je škola. Pre ňu, je to veľká motivácia.
Chodí tvoja dcéra na nejaké krúžky? Mozno je doma unudena a potom sa jej ani ucit nechce...nehovorím o tom učení skor bojovani....to musí byť ťažké pre obe. Aj my si prechádzame hádkami....puberta.
Išla by som za psychologičkou ako matka, nie s dcérou...verím, že ti poradí nejaké triky.

mantilka
2. dec 2024

Inak nám doma od začiatku hovorili, že keď budeš nosiť zlé známky budeš kopať kanály. A veľmi sme si boli toho vedomí....nenosili sme zlé známky. Skôr si myslím, že kašle na budúcnosť...dnes sa vykresľuje život nerealisticky...stačí byť influencer a žiješ v raji.

martinadomianova
2. dec 2024

Ja by som jej pohrozila decákom alebo nejakým nápravným zariadením. Mať také decko, tak už som na liekoch a šedivá.

simca06022011
2. dec 2024

hlavne deťom nič nechýba s tým pádom si to nevedia predstaviť... čiže pohrozovanie nie vždy pomáha a keď deti vedia ze rodič je namäkko, tak ani decak ako vyhrážka nepomôže 😂

simca06022011
2. dec 2024

Inak na tie krúžky pozor. Teraz je vo veku, keď vymýšľa.
My sme to tiež mali v 5rocniku. Proste trvala som na krúžkoch a čuduj sa svete o rok.nechcela ani.pocut o zruseni. Inak.by sedela doma na zadku celý deň a cumela do steny.

bielasovicka
2. dec 2024

Ja ti môžem poradiť len jedno. Nesil to. Vlastná skúsenosť. Môj syn na ZŠ tiež nosil 3, 4. Skoro som ho niekedy prizabila od nervov. 😄Nič nepomohlo. Potom išiel na SŠ a tam akokeby zázrakom už mal len 1,2.takze bud pokojná. Bude to dobré...

sashenocka007
2. dec 2024

vysetrovali ste aj autizmus?

zuzana76
2. dec 2024

@bielasovicka a na akú strednú išiel s tými známkami?

janette2021
2. dec 2024

Je náročná, to je pravda.
Ale: len teraz začala 2.stupeň ZŠ, ešte nepochopila rozdiel medzi prípravou na 1. a 2. stupeň. Nevzdávaj to.
Ja mám syna piataka (asperger, takže tiež radosť) a som učitelka na ZŠ, som triedna piatakom.
Čo opakujem aj synovi doma, aj mojim piatakom od septembra, je že 5.ročnik je oveľa ťažší ako 4., musia sa učiť na každý predmet na každú hodinu a skúšať sa doma, lebo učiva je veľa. So synom ešte bojujeme a asi budeme celý rok, kým sa naučí samostatnosti. Ale v tomto veku je len málo detí samostatných.
Sadnite si s mužom, dajte na papier spoločné pravidlá, podmienky, dôsledky ... A potom sadnúť s dcérou a porozprávať sa s ňou vážne. Do rozhovoru zahrň aj otázku, či chce v budúcnosti zarábať 600 eur ako upratovačka, alebo radšej 2000 v nejakej firme.

luba98
2. dec 2024

Nabudúce ak bude na teba kričať,že ťa nenávidí,tak jej jednu vylep a povedz jej,že to bolo posledný krát.

zuzulka558
2. dec 2024

Priznám sa moja toto skúša mesiac no neuspela, ukázala som jej ze známky to je ako keby výplata ze niečo robí ako ja v robote,, keď niečo chcela peniaze som jej nedala ani na čokoládu a povedala v robote sa mi nechcelo robiť nemám výplatu a tak som vydržala mesiac,, známky ma 1 a 2 ale vytáčala ma s tým prístupom keď som prišla z roboty a kabela na chodbe a potom mama pomôž mi vyskúšaj ma atď výhovorky aj,, doma tiež pomôže no dala som ju do reality ze u mňa slovo puberta neplatí nebude si dovolovat ja som rodič a zatiaľ sa o ňu staráme tak si to bude vážiť,, neuprace veci už ich neuvidí, nie som upratovačka

margaretka
2. dec 2024

@jaond19 vieš pri takej povahe a správani ako píše autorka, je potrebné byť opatrná s vyhrážkami ktoré jej radis že sa môže zbaliť a môže ísť....kam by akože mala ísť? Potom sa čudujme ze je toľko útekov z domu ...tieto povahy deti bývajú presne tie kriminálne udalosti ! Na to fakt pozor

margaretka
2. dec 2024

@luba98 ked jej vylepi tieto deti ako opisuje sú schopné vynadat naspäť, kricat len si udri zmlat ma ked ti to uribi radost,alebo moze byť agresívne alebo odísť z domu ... pri tomto opise správania sa tp často stáva, ta facka nemá význam Stop nemala som to urobiť prehnala som to