Ako zvládnuť nesamostatnosť a drzosť 11-ročnej dcéry?
Ahojte. Ja som zúfalá zo svojej dcéry. Ma 11 a je piatačka. Je veľmi zložitej povahy. Od bábätka bola “náročná”, kto zažil ma pochopí, ale otom teraz nechcem. Nikdy jej učenie veľmi nešlo, ja som na ňu nejak netlačila kvôli známkam, viem, že nieje študijný typ. Je celkovo veľmi drzá a nepoučiteľna a ja neviem kde sa to v nej berie. Ak chcem aby doniesla nejakú dobrú známku 1-2 musím sa s ňou učiť, cvičiť a kontrolovať ju na každú jednu hodinu. Ona nemá absolútne žiadnu reflexiu. V praxi to vyzerá tak, že jej každý deň kontrolujem každý predmet, či ma úlohu a je naučená - vysvetľujem jej učivo zo školy a potom ju skúšam. Sama to pre seba neurobí. Vykašle sa nato. Kľudne dostane 4-5 z písomky lebo sa nenaučí geografiu alebo hocčo, čo sa “len” treba naučiť. Pri učení s ňou strácam nervy, pretože je na mňa neskutočne drzá. Hovorí mi drzé veci ako ona toto vie načo jej to hovorím (pritom nemá šajnu o základných veciach ), prejdeme si celé učivo a na kontrolné otázky odpovie zle a keď jej poviem, že to nieje správna odpoveď vyslovene sa somnou háda že JE a že to nieje pravda, čo hovorím. Proste boj. Ešte mi nezabudne povedať aká som na ňu Ja drzá a že ma neznáša. Pritom stále začínam s kľudom. Ja už vážne nevladzem. Nevladzem prísť po práci domov a každý deň sa s ňou učiť na každý jeden predmet. Sama to neurobí, žeby som ju len vyskúšala. Doma nemá ani žiadne povinnosti, lebo nič nespraví. Hocčo jej človek nakáže urobiť iba odvrava, že ona to robiť nebude a prečo musí všetko robiť ona a dotoho “spev” a plač a krik. Ja nechápem odkiaľ toto má. To trvá už dlho. Na rôznych vyšetreniach aj školských už bola. Vždy sa chvalabohu ukázalo, že je to normalne zdravé dieťa. Ja na ňu nemám ani žiadne “páky”. Jej je všetko jedno. Včera som jej zobrala pero a zošit ktoré si nové kúpila. Jediné veci, ktoré si “váži”. Večer sa mi prišla ospravedlniť, že ju to mrzí a už sa tak správať nikdy nebude, tak som jej to ráno vrátila. Dnes zase to iste. Drzost, krik, odvrávanie. Vzala som jej tie veci ale o pár dni si na ne ani nespomenie a kolotoč dookola. Som na pokraji síl kedy obetujem neskutočné množstvo energie pre jej známky a celkovou pre ňu a vracia sa mi len nenávisť. Mám chuť sa nato vykašľať a nech sama robí ako uzná zavhodné …
@martinadomianova tak také deti často počúvajú vyhrážky do výchovného detského ústavu, neskôr polícia za agresiu a im je to jedno. Často vykricia ze tam by im bolo lepšie....aj sa začnú baliť ze oni radšej pôjdu a budú mať pokoj.
Mne je trochu podozrivé, čo píšeš, že “náročná” bola od bábätka a že nikdy jej učenie veľmi nešlo. Napriek tomu, že testy nič neukázali, poradila by som sa s dobrým odborníkom. Možno má predsa nejaký problém a ak aj nie, môže vás nasmerovať, ako s tým pracovať. Držím palce.
@martinadomianova toto je dosť drsné. Dieťa má cíti v rodičoch oporu a nie odmietnutie.
V rodine sme mali podobny pripad, s dievcatom sa trebalo ucit celu ZŠ, nebola hlupa ani nahodou, len sa proste lahko vzdavala ked jej ucenie neslo podla jej predstav, alebo ked videla kolko vela toho ma, tak si povedala ze na to kasle. Jej mama to s nou ale nevzdala aj ked to bolo narocne a ked presla na strednu skolu bolo to uplne super, uz bola samostatna. Puberta je velmi narocne obdobie, pre vas ako rodicov ale najma pre dcerku.. ja ti uplne rozumiem ze ju nechces nechat prepadnut, proste si za nu zodpovedna, a ked vidis ze je sikovna a rozum na to ma, a je to len o tom ze sa jej nechce ucit tak sa jej venuj aj nadalej, aj ked je to narocne. Neporovnavaj s inymi detmi, ktore sa uz od prvej triedy ucia same.. Napadlo mi, ci to z jej strany nie je aj take volanie po pozornosti, ze je zvyknuta s tebou travit ten cas pri uceni a chce byt s tebou, len to nahlas nepovie (lebo puberta)..
A k tym povinnostiam doma, ked vravis ze povinnosti nema ziadne lebo aj tak by to nespravila.. Skuste zo zaciatku robit vsetko spolu, ako ked bola mala. Pustite si v tv nejaky dobry film ktory ma rada a pri tom napriklad nieco upratujte.. proste ju zapajaj, davaj jej male ulohy a sprijemnuj jej to. Moze to byt aj taky vas spolocny cas, kedy pokecate🙂 a casom sa urcite dostanete aj k tomu, ze tie veci bude robit sama ked ju poprosis. Ja som by isla cestou pozitivnej motivacie ako tu niekto uz spominal, cize pod nauc sa tieto slovicka z anglictiny/ pod, vyloz umyvacku a ked budes hotova tak ..... a dopln si sama, ty vies co ma rada🙂 Drzim palce, si dobra mama ❤️
@mantilka keď nič podľa autorky nepomáha, tak treba skúsiť aj čosi drsné.
@martinadomianova toto sotva pomôže, neverím že by to reálne urobila. Nereálne hrozby sa neodporúčajú dávať.
@margaretka Nevyskúšaš ,nevieš.Niekedy z tej facky aj taká jedenástka pochopí, že to už prehnala a zapamätá si to na celý život.
@luba98 myslíš ze toto by v jej prípade bola prvá? Určite nie... nezazijes nevieš.....
Necitala som co pisu ostatni, ale chyba jej podla mna ten otec, naozaj sa s nim porozpravaj, nech preberie stafetu, musi, ty to nedavas, musite byt za jedno s manzelom, 4-5 nie si veru ok na zakladnej, kedze je sikovna ked chce... takze to bude o inom. Nema voci tebe ziaden respekt, napr ja toto pozorujem aj u syna on ma 7 taka ta ignoracia, nervy plac napr ked je unaveny, ale znamky ma jednotky, tiez ja 99% riesim okolo skoly, ale on si robi aj ulohy rad. Keby som mala absolvovat co ty kazdy den, tak ma odnesu asi..
@anonym_autor ahoj ako to pokračuje s dcérou?

Nemôže to byť Aspergerov syndróm, prípadne iné spektrum? Skús sa poradiť s psychológom, mám podobnú skúsenosť