Aký povinný jazyk popri povinnom anglickom v 6 ročníku?
Ahojte maminky aj nemaminky ,do pondelka máme odovzdať rozhodnutie ,ktorý povinný jazyk si volíme popri povinnom anglickom v šiestom ročníku . Sú dve možnosti. Ruský a nemecký . Aký by ste zvolili vy ? Obidva som sa učila a viem synovi pomôcť s oboma jazykmi . Ale ktorý má v dnešnej dobe perspektívu ? Ráno som mu hovorila pár viet po rusky a išiel sa pocikať od smiechu. Ale nie je proti ruskému ,no rozhodnúť sa nevieme. Ďakujem za každú radu či názor !!!
@erika71 ja by som volila nemcinu. je super ze sa bude ucit oba jazyky a ziska zaklady 😉 slova su dost podobne.
ja som sa ucila nemcinu, na strednej tiez. popri praci som sa naucila aj po rusky a anglicky, teraz sa dorozumiem vsade. Sice rusi skupuju slovenske nehnutelnosti, ale pracu davaju hlavne nemci.
ja by som dala jednoznačne druhý jazyk ruščinu 😵
ono najpraktickejsie je nemcina - predsa len bude mat viac uplatnenia - geograficky sme blizsie, nemecko je teraz dolezity clen eu a prakticky motor europy a povedzme to tak tu rustinu moze dobehnut kedykolvek ked by ho potom neskor zaujala alebo by ju potreboval pre svoj profesionalny rozvoj. ine je ak tvoj syn sam preferuje rustinu alebo je menej jazykovo zdatny v tom pripade by som volila rustinu predsa len je ovela blizsie slovencine ako nemina
@31majka12 no zas mas pravdu, ze sa niekde aj uplatni s rustinou, ale v americkych spolocnostiach( kde pracujem aj ja) je pomer potreby jazyka priblizne asi : Podla moznosti vsetci anglictina ( 70% zamestnancov na dennu pracu, 30 % zaklady na obcasnu komunikaciu s vedenim atd), 20% nemcina ( zakaznicke centra pre nemecky trh), 10% ine jazyky - Polsky, Rusky, Francuzsky, Norsky, Dansky, Svedsky, Turecky, Arabsky, Madarsky atd atd a aj to v kombinacii s inym jazykom najlepsie..
Ine spolocnosti to maju mozno jemne ine podla toho aku krajinu viac podporuju servisom a podobne. Hovorim teraz o americkych nadnarodnych spolocnostiach, nie o Francuzsom Pegeute, Nemeckom VW, ci Korejskej KII.
Takze ano, aj rustina sa ziada, aj ta sa niekde uplatni, ale viacmenej sa uplatnia ludia, co tych jazykov ovladaju uz viac. No staci sa poobzerat momentalne po profesii a zhodnotit si, kolko pracovnych ponuk najdes kde sa vyzaduje rustina a kolko s nemcinou 😉 Otazne je ako velmi sa to do buducna zmeni, ale nemyslim...A inak bezna komunikacia uz v akejkolvek zahranicnej firme prebieha v anglictine. Ak sa bavime o obchodnych partneroch napriklad a podobne. Skor teda ide o to, aby dieta v zivote ten jazyk vyuzilo celkovo - cestovanie, praca a studium v zahranici, pracovne uplatnenie doma.
@m.i.r.i
Mam aj spoluziacku zo ZS ktora sa ucila na strednej po rusky,neskor na Vysokej po anglicky a teraz prednasa v Londyne aj anglicky,aj rusky,aj slovensky.
Takze niekto sa vie dobre uplatnit....
Myslim ze uz je vela tych co ovladaju nemcinu a anglictinu ,ale kedze ma chlapec na vyber aj iny jazyk -volila by som ten-moj nazor
@erika 71 ja som zacinala rustinou na ZS za cias komunizmu a k tomu sme si mohli na 2.stupni volit nepovinny predmet NEMCINU, pripadne ANGLICTINU. Anglinu nemal kto ucit, obycajne rekvalifikovane ucitelky - rustinarky, tak obycajne isli vsetci na nemecky jazyk, pripadne sa venovali sportovym a kreativnym aktivitam. Nakoniec som si zobrala aj anglicky jazyk, ktory bol lahky, rychlo sa ucil a bola to sranda zabavat sa na jazykovych hodinach, kdezto nemcina bola omnoho tazsia a nikomu sa do toho nechcelo. Rustina bola tiez zabavka, proste slovansky jazyk a kto ma chut, nauci sa aj azbuku, ide to rychlo. Dodnes pouzivam toto pismo v kontakte s ludmi, tiez plynule rozpravam po rusky, ale nie vdaka skola ale zivotnym skusenostiam. Zivot ma naucil sa vyjadrovat, skola mi dala len fakt tu azbuku a par slovicok. 😉 Teraz prave potrebujem byt vynikajuca v nemcine a nie v anglictine 😒 takze mam co robit. 😒
Preto si myslim, ze ked na strednej sa bude preferovat nemcina a anglictina, treba volit dobre zaklady uz co najmladsom veku, pretoze nemec a rakusan sa nebude s tebou rozpravat po anglicky, taktiez ani francuz a mohla by som menovat. Podla mna zelenu maju romanske jazyky, ale tie sa tiez daju vcelku dobre a rychlo naucit, kdezto germanske jazyky su jedni z najtazsich europskych, takze by som ich uprednostnila v ramci toho ze zijte na slovensku a ste obklopeni tymito krajinami. Tak potom napis, ako ste dopadli, a co ste si vybrali. Zavisi samozrejme aj na tvojom dietati, daj mu slobodnu volbu na co ma chut a co je pre neho FUN 😉 😉 😉
Otazka znie : Bude tvoje dieta v RUSTINE pokracovat aj na strednej skole ? ak ano, tak potom popremyslajte. Ale ako hovorim, jazyk je to lahky, da sa do roka naucit, kdezto germansky gramaticky a plynule do roka nezvladnes. 🙂
ja by som volila nemcinu, skor sa cestuje tymto smerom, neskor mozno aj pracovne , hoci ani rustina nie je na zahodenie, ale nad tou by som rozmyslala v pripade tretieho jazyka na strednej skole
Ja osobne som sa učila nemecky a anglicky. Teraz pri hľadaní práce zisťujem, že kombinácia anglického a nejakého menej bežného jazyka by bola výhodnejšia - predovšetkým ruštiny. Vačšina mladých vie dnes anglicky a nemecky a práve preto má mnoho zamestnávateľov problém nájsť niekoho so znalosťou iného jazyka. Ja sa musím "biť" s obrovskou konkurenciou 😀
@tweetinkapp - ale mas dobry zaklad ak sa teraz pocas hladania prace das aj do ucenia rustiny tak uz budes mat 2 hlavne jazyky a jeden jazyk - rustinu- ktory pri intenzivnom studiu zmaknes do roka na konverzacnej urovni urcite a ak budes chciet tak potom mozes prehlbovat poznatky 😉

@erika71 Moja neter pracuje v Ba pre jednu americku spolocnost,hovori tromi jazykmi...anglicky ,nemecky a rusky.
A ma na starosti stak s verejnostou a vacsinou rozprava po rusky.
Tak si myslim ze rustina ide zase do popredia,skor ako anglictina ci nemcina.
Ale ked sa tvoj syncek uz uci jeden svetovy jazyk...anglictinu---tak k nej jednoznacne rustinu.