Asi sme vybrali nesprávnu školu pre dcéru
Dcéra veľmi túžila študovať na gymku. Veľa sa napučúvala od bratrancov a sesterníc ako je super táto konkrétna škola. Na súťažiach, ktorých sa dcéra pravidelne zúčastňovala na žš, sa študenti tejto školy pravidelne umiestňovali na popredných pozíciách. Ale zdá sa mi že je to iba minulosť. Jazykarka , s veľkým počtom ocenení odchádza do dôchodku, všeobecne, staršia časť pedagógov už je v dôchodkovom veku, a tento rok odchádzajú do dôchodku. Prípadne pracujú pár dní v týždni popri dôchodku. Tí , v strednom veku, už stratili ilúzie, už si uvedomili, že s tabuľkového učiteľského platu sa až tak vyskakovať nedá. Začali popri práci podnikať a mám dojem že podnikaniu sa venujú viac ako študentom. Potom sú tri mladé,,žaby,, ktoré iba teraz skončili školu, a nejakého dôvodu nemajú dostatok vedomostí či skúsenosti aby študentov zaujali a motivovali. Odučia svoje a padla. Tiež sa mi nepáči, že uč celé mesto rozpráva o tom že sa naša triedna sťahuje s deťmi za manželom do zámoria a ďalšie zmeny ktoré nastali zlúčením tejto školy s inou. Neviem, či riešiť iné gymko, súkromné, cirkevné?..., ale tam by dochádzala denne hodinu alebo bývať na intráku...
dalsia vec. Neviem ako vo vasom meste, ale u nas su gymnaxia absolutne napchate. Ci by ju aj vzali vobec
A to ti pride normalne?😅 ty pracujes tiez tolko hodin? Ucitel ma pracovat 7.5 hodiny ako kazdy zamestnanec a verte mi ze vacsina tolko pracuje aj ked ich vy nevidite 🙂 a triedni učitelia duplom 😉 a opisala si bezny scenar na skolach
@viki99999 kazdy zamestnanec pracuje min.8hod a aj to je minimum. Iba statna a verejna sprava ma 7.5. Neratam indiv.vynimky.
@luna11 prepáč ja nemám nikoho v okolí kto je zamestnanec a pracuje viac 🙂
@viki99999 mňa tých tvojich 7,5 hod tiež pobavilo 😀 Ale aspoň viem, odkiaľ tí potencionálni zamestnanci majú očakávania, že po 8 hod vrátane obeda si pôjdu domov 😀 štandardná prac. doba je 40 hod týždenne, teda 8 hodín denne. S obednou pauzou (tá sa neráta do prac. času) je to 8,5 hod
Rozumiem o čo ti ide...syn na 8r. gymku teraz maturuje,maju skvelych ucitelov samozrejme nie vsetkych, ucitelka biologie tie deti dostava na celoslovenske,celoeuropske aj celosvetove suťaze a to zdaleka nielen biologicke temy. Ona dokaze nakontaktovat studentov na spravnych ludi,moj syn takto spolupracoval s ucitelkou.ktora prednasa fyziku na vs,dostal sa s prezentaciami aj mimo Slovensko a ide studovat fyziku na vs do Česka.kde ho prijali bez prijimaciek na dve dobré vs.Tie deti makaju,maju motivaciu a bez dobrych ucitelov by to nešlo.
Zalezi co chces ty aj dcera,ak je studijny typ,vie makat,chce nieco dosiahnut,je aspon trochu ambiciozna tak zmena skoly je namieste.Len si o novejnskole pozistujte co sa da,nech nejde z dazďa pod odkvap.
Možno by si mala dcéra hľadať nejaké aktivity mimo školy, kde sa bude rozvíjať, keď píšeš, že u nich to upadá. Je možné ,že im stopli príplatky za túto mimoriadnu činnosť, no a mladí chcú byť dobre zaplatení a asi chcú robiť len do výšky platu a nič zadarmo. Je to iná generácia. A v školstve si oni uvedomujú, že sú potrební, takže asi tak skoro o zamestnanie neprídu.
Známa riaditeľka hovorila, ako má problém získať nových učiteľov, hlavne tie žiadané predmety sú problém. Mala na pohovore absolventku fyziky, čo je top žiadaný predmet. A tá hneď sa pýtala, či dostane služobný notebook a mobil. AKoby bola na pohovore v nejakej privátnej firme.
A podobne sú problémy aj s iným personálom v škole. Upratovačka jej povedala,že za ten plat majú byť radi, ak zmyje podlahu a rámy na oknách. Takže tak je to v našom štáte, kde školstvo a deti sú priorita minimálnej skupiny ľudí.
Možno by si mala dcéra hľadať nejaké aktivity mimo školy, kde sa bude rozvíjať, keď píšeš, že u nich to upadá. Je možné ,že im stopli príplatky za túto mimoriadnu činnosť, no a mladí chcú byť dobre zaplatení a asi chcú robiť len do výšky platu a nič zadarmo. Je to iná generácia. A v školstve si oni uvedomujú, že sú potrební, takže asi tak skoro o zamestnanie neprídu.
Známa riaditeľka hovorila, ako má problém získať nových učiteľov, hlavne tie žiadané predmety sú problém. Mala na pohovore absolventku fyziky, čo je top žiadaný predmet. A tá hneď sa pýtala, či dostane služobný notebook a mobil. AKoby bola na pohovore v nejakej privátnej firme.
A podobne sú problémy aj s iným personálom v škole. Upratovačka jej povedala,že za ten plat majú byť radi, ak zmyje podlahu a rámy na oknách. Takže tak je to v našom štáte, kde školstvo a deti sú priorita minimálnej skupiny ľudí.
@baumka vies, ale konecne niekto otvara oci. Ten sluzobny notebook a mobil by mala byt samozrejmost. Ved komunikuju nonstop s rodicmi, ked nieco vybavuju pouzivaju vlastny mobil. Kde to takto funguje?
Ak mas dieta na takej super skole, zjavne ma nejaku predstavu o svojej buducnosti a chce na sebe makat. Nepotrebuje fukat a obskakovat, predpokladam, že je to uz skoro dospely clovek, vie pochopiť vela veci. Ak chce nieco dosiahnut, učiteľ sa to za neho nenauci
Ci to len ty mas predstavu o dieťati?
@pralinka86 deti na 8 ročnom gymku sú pre mňa stále deti, nehovorím o študentoch v maturitnom ročníku.
@baumka vies, ale konecne niekto otvara oci. Ten sluzobny notebook a mobil by mala byt samozrejmost. Ved komunikuju nonstop s rodicmi, ked nieco vybavuju pouzivaju vlastny mobil. Kde to takto funguje?
@zuzana76 určite by to tak malo byť, ale kým sa v tomto štáte k tomu dopracujeme nie je isté, dávam tomu šancu 10%.
@autorka riaditeľka ZŠ, inšpektorka, vedúci šk.uradu sa určite nadštandardne nevenovali, akých študentov má inšpektorka?
Mňa najviac demotivuju rodičia, ktorí mi diktujú, ako mám pracovať.
@letfenixa moja teta je už na dôchodku, niekedy bola ,,radová,, učiteľka, neskôr pracovala ako zástupkyňa riaditeľa a potom ako inšpektorka aj ďalšia príbizná mala prax v školstve 30 rokov pred tým ako šla pracovať na školský úrad, u vás riaditeľka nikdy predtým neučila? Na niektorých školách riaditeľ aj učí inde dokonca má aj triedu.
To, co si popisala, su systemove nedostatky, ktore sa prejavuju na vacsine skol, nema kto ucit, vratane odbornych predmetov, ti co ucia, ucia do vysky svojho platu. Za mna, ak clovek chce, nauci sa navyse aj samostudiom.
@letfenixa moja teta je už na dôchodku, niekedy bola ,,radová,, učiteľka, neskôr pracovala ako zástupkyňa riaditeľa a potom ako inšpektorka aj ďalšia príbizná mala prax v školstve 30 rokov pred tým ako šla pracovať na školský úrad, u vás riaditeľka nikdy predtým neučila? Na niektorých školách riaditeľ aj učí inde dokonca má aj triedu.
@autorka čiže to vieš z ich rozprávania, ako nadštandardne sa niekedy v minulosti venovali, aha.
A predstav si, že naša riaditeľka učí, hoci by nemusela.
Učím na strednej odbornej škole, prišli k nám aj noví,cca okolo 30 rokov a zaujali decká s dosť. Takže namiesto dôchodcov môžu prísť podobní..je to asi risk - hop alebo trop
Že mlade žaby.😃 Ale už som počula aj take, že uciteľka je Nána. A potom sa ideš v robote aj roztrhať od roboty pri takej úcte od rodičov.🙈
To budete celý život s dcérou riešiť každú maličkosť? Všade bude niečo, s čím budete nespokojné, vždy tá tráva u susedov bude zelenšia, čo? Holt, tak prestupujte na školy, kde je to podľa vášho gusta, čo asi nebude nikdy. Myslím, že stredoškolák už si môže svoje vzdelávanie do veľkej miery nastaviť a manažovať aj sám. Celý život hráme s takými kartami, aké nám boli rozdané a to nebývajú samé esá. Mimochodom , ak takto rozoberáte školy a učiteľov aj s dcérou, tak amen tma, sa nedivím, aký má potom aj ona prístup.
@1ryba to nie je pravda, sú aj schopní, čo tu prácu majú radi a sú tam aj naďalej. Ale museli ste aj vy ponížiť učiteľov, však? Aj v tých pár vetách, čo ste napísali. Slovač sa nezaprie.
@lauricka nemyslim si, ze ich ponizila. Takych ucitelov telom aj dusou, co to maju stale naozaj radi a su spokojní je mozno 10 percent. Ostatni su pred dochodkom, vyhorení, ufrflani, matky s malymi detmi, ktorým vyhovuje pracovna doba - to je gro. Aj mna bavi ucit, ale negativa presahuju nad pozitivami. Vela negativ.
Nuž, aj učiteľ je len človek. Ten tlak je stále vyšší, akcií je stále viac, pribudlo administratívy, nárokov, pribudli deti so špeciálnymi výchovno- vzdelávacími potrebami (teda, boli tu vždy, ale teraz si to vyžaduje neskutočný manažment okolo toho), deti sú stále nespratnejšie, rodičia tiež... a plat pedagóga sa veľmi nemení. Spoločnosť to nechce počuť, ale ozaj už padáme na hubu. A tí mladší si už viac vážia svoje zdravie, čas, energiu. Chcú popri robote aj normálne žiť. Bohužiaľ, došlo to do veľmi smutného stavu a nikto to roky neriešil. Nový minister má tiež predstavu, že on to tu dá do poriadku, zoseká to, ale začala zase zo zlého konca. Najskôr by sa mal niekto konečne začať zaoberať záťažou pedagógov, inak sa nič nezmení. Vo väčších mestách, smerom na západ je stále väčší problém zohnať kvalifikovanú silu. Tak sa upúšťa z nárokov a prijímajú sa aj nekvalifikovaní, ktorí s odborom absolútne nič nemajú. Postupne si dorábajú vzdelanie a "učia". Zatiaľ pod ich rukami vyrastá ďalšia generácia. Jazyková príprava už zlyháva cca 20 rokov. Ak má škola dobrého jazykára, môže si gratulovať. Čoraz viac je to skôr na domácej príprave, krúžkoch. Ak chceš, aby to dieťa niekam dotiahlo, treba zainvstovať čas, peniaze a doplatiť kurzy, aktivity... Smutné, ale vôbec sa nečudujem.
Vy pochádzate z nejakého malého mestečka predpokladám...keď najbližšie gymnázium je hodinu cesty, "celé mesto" klebetí o triednej učiteľke, a pomaly polovica ľudí z vašej rodiny pracovala na školských úradoch alebo inšpekciách. V takýchto destináciách by som povedala, že je učiteľstvo celkom kráľovská robota, lebo zarobiť rovnakú sumu v Bratislave a rovnakú v Rožňave je trošičku rozdiel...každopádne pri tomto leveli klebetenia a ohovárania sa úprimne čudujem, že na tom vašom gymnáziu ešte nejakých nových učiteľov zohnali. Asi ešte chudáci nevedia. Ak by som bola učiteľ na tej škole, za mňa kľudne aj zmeňte prostredie, im sa trochu uľaví a vy možno budete spokojnejší. Alebo aj nie...
Úplne ťa chápem, aj tvoje rozhorčenie. Veľmi dobre to poznám, ale z pohľadu žiaka. Ak máte možnosť zmeniť školu za lepšiu, tak by som neváhala. Pripadne na nejakú inú strednú školu nechce ísť? A sú tie školy, čo sú ďalej od vás lepšie? Sú tam stabilnejší učitelia?
V každej skole je niečo pozitívne a nieco negatívne. Veľmi ľahko sa môže stať, že tvoja dcera sa síce dostane na lepšiu školu, ale do triedy, kde nie sú kvalitné učiteľky a budeš zasa tam kde si bola. Či jej chces vybaviť ešte aj triedu ?
Podľa mňa zlý prístup, vybavovať novú školu prípadne triedu. Dieťa treba sprevádzať v živote, nech sa popasuje a cíti všetky príchute života. A nie hľadať tie najlepšie cestičky., ktoré si myslíš že sú najlepšie.
Však priplat douckou u pani učiteľky keď tak veľmi chces individuálne vzdelávanie nad rámec bežného.
Mám dcéru na ZŠ jazykovka statna. V rodine majú deti na súkromnej jazykové. Keď porovnávame všade sú pozitíva a negatíva. V súkromnej vedia lepšie anglinu ale v dcerinej zasa dbajú aj o poriadnu výučbu druhého cudzieho jazyka.
A postupne vidím, že aj tá anglina napreduje. Zo začiatku som videla väčší rozdiel medzi deťmi, ale čím ďalej sa ten rozdiel zmenšuje.
S manželom pracujeme v angličtine a hodnotíme to ako postačujúce.
Dobre tomu nerozumiem prečo ti záleží tak na súťažiach, lebo život a hlavne kariéru sotva na tom postaví.
Ľudia s červenými diplomatmi po väčšine nie sú na najvyšších manažérskych postoch.
Moja dcéra tiež rada súťaží, kde môže....ale nerobím z toho tragédiu.
Ahoj. Ja len k tomu motivovaniu žiakov. Tiež som nedávno nastúpila ako učiteľka a ver mi, že som bola max.premotivovaná. Chcela som so žiakmi robiť kadejaké aktivity a verila som, že ich to bude baviť, lebo nám sa ani nesnívalo, že by s nami učitelia robili to, čo sim mal v pláne, ale veľmi som sa zmýlila. Bohužiaľ, moje aktivity išli bokom, lebo deti nezaujímalo nič iné ako telefóny a pozeranie filmov na interak.tabuli. Každá moja snaha prišla v nivoč, zapojilo sa sotva pár žiakov, ostatní len otrávene hundrali, že oni chcú telefóny, ktoré nemôžu mať počas vyučovania. Takže učiteľ sa môže aj na hlavu postaviť a motivovať, ale dnešné deti sú prosto iné, ako sme boli my. Úprimne povedané, ja som zostala veľmi sklamaná z dnešnej generácie, ale nevzdávam to, skúšam ďalej. Takže nielen učitelia, ale najmä žiaci sú iní, ako bývali a to najmä kvôli technológiám.
Čítala som len prvé komentáre. A poviem ti, že ja mám opačnú skúsenosť s takýmito staršími učiteľkami. Vyžadujú od žiakov informácie, ktoré sú nepotrebné. Ja učím slovenčinu a sú učivá, kde sa vyhrám a sú učivá, ktoré ani mňa nebavia. A nemyslím si, že by som tým bola horšia učiteľka. Nie vždy sa chce žiakom na hodinách "hrať, zabávať atď". A keď je toho veľa, žiakov to nebaví. A zase, stredná škola nie je základná.
Ja keby mám pracovať so 18tej, len aby som naplnila túžby a vízie rodičov... no, mám predsa aj svoj vlastný život. A to neznamená, že nerobím nič navyše. Organizujem exkurzie, historické workshopy, ktoré si vymýšľame s kolegyňou samé, súťaže a pod.
Podľa mňa máš len skreslené a premotivované predstavy.
Čo robí tvoja dcéra, aby nebola demotivovaná? Robí ona niečo nad rámec svojho štúdia?

Neuviedla si jediný relevantný dôvod na zmenu školy. Lebo toto čo popisuješ, je všade. Záujem o krúžky klesá, niektorí učitelia zaujať dokážu, iní nie. A že sa triedna sťahuje do zahraničia? A? Výmena generácií a mladý kolektív by som skôr videla ako vítanú zmenu, hoci samozrejme vždy je to o ľuďoch. Myslím, že máš skreslené predstavy o školstve.