icon

Asi sme vybrali nesprávnu školu pre dcéru

20. máj 2025

Dcéra veľmi túžila študovať na gymku. Veľa sa napučúvala od bratrancov a sesterníc ako je super táto konkrétna škola. Na súťažiach, ktorých sa dcéra pravidelne zúčastňovala na žš, sa študenti tejto školy pravidelne umiestňovali na popredných pozíciách. Ale zdá sa mi že je to iba minulosť. Jazykarka , s veľkým počtom ocenení odchádza do dôchodku, všeobecne, staršia časť pedagógov už je v dôchodkovom veku, a tento rok odchádzajú do dôchodku. Prípadne pracujú pár dní v týždni popri dôchodku. Tí , v strednom veku, už stratili ilúzie, už si uvedomili, že s tabuľkového učiteľského platu sa až tak vyskakovať nedá. Začali popri práci podnikať a mám dojem že podnikaniu sa venujú viac ako študentom. Potom sú tri mladé,,žaby,, ktoré iba teraz skončili školu, a nejakého dôvodu nemajú dostatok vedomostí či skúsenosti aby študentov zaujali a motivovali. Odučia svoje a padla. Tiež sa mi nepáči, že uč celé mesto rozpráva o tom že sa naša triedna sťahuje s deťmi za manželom do zámoria a ďalšie zmeny ktoré nastali zlúčením tejto školy s inou. Neviem, či riešiť iné gymko, súkromné, cirkevné?..., ale tam by dochádzala denne hodinu alebo bývať na intráku...

Strana
z3
damira90
22. máj 2025

Ja som prelozila a lutujem. Nikdy nevies nemusia ju prijat inde. Nove povahy, ona sa musi sama trosku ucit nie v zlom..na vela veci musi prist same dieta. Zila príde na VSETKO PRAXOU...... netrap si srdce. A dcere na vela veci mavni rukou nech je v pohode.. lebo bude smutna

letfenixa
22. máj 2025
@elizabeta56

Ahoj. Ja len k tomu motivovaniu žiakov. Tiež som nedávno nastúpila ako učiteľka a ver mi, že som bola max.premotivovaná. Chcela som so žiakmi robiť kadejaké aktivity a verila som, že ich to bude baviť, lebo nám sa ani nesnívalo, že by s nami učitelia robili to, čo sim mal v pláne, ale veľmi som sa zmýlila. Bohužiaľ, moje aktivity išli bokom, lebo deti nezaujímalo nič iné ako telefóny a pozeranie filmov na interak.tabuli. Každá moja snaha prišla v nivoč, zapojilo sa sotva pár žiakov, ostatní len otrávene hundrali, že oni chcú telefóny, ktoré nemôžu mať počas vyučovania. Takže učiteľ sa môže aj na hlavu postaviť a motivovať, ale dnešné deti sú prosto iné, ako sme boli my. Úprimne povedané, ja som zostala veľmi sklamaná z dnešnej generácie, ale nevzdávam to, skúšam ďalej. Takže nielen učitelia, ale najmä žiaci sú iní, ako bývali a to najmä kvôli technológiám.

@elizabeta56 akože počas hodiny žiaci pýtajú telefóny???

sisa9496
22. máj 2025

Ahoj, som učiteľka... Na jednej strane ťa chápem.. Na druhej strane - človeka naozaj po rokoch prestane baviť robiť stále niečo naviac, bez podpory, bez rešpektu a úcty od rodičov/žiakov a hlavne bez relevantného ohodnotenia. Učím 10ty rok, popri práci sa neustále vzdelávam. Podotýkam, že to nie sú nejaké bezplatné kurzy, všetko si platím sama z tej krásnej výplaty. Ale je pravda, že to robím hlavne pre vyšší plat - lebo kto iný mi pomôže v tom mať sa lepšie, keď nie ja sama 🤷🏼‍♀️. No a áno, prvé roky som robila nad rámec svojich povinností, organizovala som rôzne akcie, zúčastňovala sa s deťmi na súťažiach, chodili sme na exkurzie a podobne. Po čase to človeka naozaj prestane baviť - pri takých veciach je to 100x náročnejšie, než keď sme s deťmi v triede a "len sa učíme". Robím si svoju robotu - naučím a tam to bohužiaľ končí. Hoci ma práca s deťmi baví a robím ju rada, ale už nie som tak hlúpa, aby som ju robila na úkor svojho voľného času a veľa x aj na úkor svojich peňazí, stačilo. Takže ja chápem aj tých učiteľov. A myslím si, že pokiaľ si robia svoju prácu - čiže naučia deti to, čo majú a čo treba, tak nevyriešiš nič. A poviem ti úprimne, ja už nepoznám školu, kde by sa išli učitelia "rozdať", takže by som presun asi neriešila.

zuzana76
22. máj 2025
@sisa9496

Ahoj, som učiteľka... Na jednej strane ťa chápem.. Na druhej strane - človeka naozaj po rokoch prestane baviť robiť stále niečo naviac, bez podpory, bez rešpektu a úcty od rodičov/žiakov a hlavne bez relevantného ohodnotenia. Učím 10ty rok, popri práci sa neustále vzdelávam. Podotýkam, že to nie sú nejaké bezplatné kurzy, všetko si platím sama z tej krásnej výplaty. Ale je pravda, že to robím hlavne pre vyšší plat - lebo kto iný mi pomôže v tom mať sa lepšie, keď nie ja sama 🤷🏼‍♀️. No a áno, prvé roky som robila nad rámec svojich povinností, organizovala som rôzne akcie, zúčastňovala sa s deťmi na súťažiach, chodili sme na exkurzie a podobne. Po čase to človeka naozaj prestane baviť - pri takých veciach je to 100x náročnejšie, než keď sme s deťmi v triede a "len sa učíme". Robím si svoju robotu - naučím a tam to bohužiaľ končí. Hoci ma práca s deťmi baví a robím ju rada, ale už nie som tak hlúpa, aby som ju robila na úkor svojho voľného času a veľa x aj na úkor svojich peňazí, stačilo. Takže ja chápem aj tých učiteľov. A myslím si, že pokiaľ si robia svoju prácu - čiže naučia deti to, čo majú a čo treba, tak nevyriešiš nič. A poviem ti úprimne, ja už nepoznám školu, kde by sa išli učitelia "rozdať", takže by som presun asi neriešila.

@sisa9496 ale toto je presne to: co ti ucitelia dostavaju od deti a rodicov, to sami davaju.

sisa9496
22. máj 2025
@zuzana76

@sisa9496 ale toto je presne to: co ti ucitelia dostavaju od deti a rodicov, to sami davaju.

@zuzana76 veď práve.. 🤷🏼‍♀️

viki99999
22. máj 2025
@elizabeta56

Ahoj. Ja len k tomu motivovaniu žiakov. Tiež som nedávno nastúpila ako učiteľka a ver mi, že som bola max.premotivovaná. Chcela som so žiakmi robiť kadejaké aktivity a verila som, že ich to bude baviť, lebo nám sa ani nesnívalo, že by s nami učitelia robili to, čo sim mal v pláne, ale veľmi som sa zmýlila. Bohužiaľ, moje aktivity išli bokom, lebo deti nezaujímalo nič iné ako telefóny a pozeranie filmov na interak.tabuli. Každá moja snaha prišla v nivoč, zapojilo sa sotva pár žiakov, ostatní len otrávene hundrali, že oni chcú telefóny, ktoré nemôžu mať počas vyučovania. Takže učiteľ sa môže aj na hlavu postaviť a motivovať, ale dnešné deti sú prosto iné, ako sme boli my. Úprimne povedané, ja som zostala veľmi sklamaná z dnešnej generácie, ale nevzdávam to, skúšam ďalej. Takže nielen učitelia, ale najmä žiaci sú iní, ako bývali a to najmä kvôli technológiám.

@elizabeta56 súhlasim a to čo si dovolujú sa tiež nikomu nesníva :D a to čo si dovolujú rodičia už duplom 🙂

isis234
22. máj 2025

@autorka.. nemôžeš porovnávať obdobie, keď učila tvoja rodina. Bola iná doba. Čas neplynul tak rýchlo ako teraz. Ano, mali sme v škole krúžky, chodili sme na súťaže aj mimo okres. Ale všetko to platilo školstvo. Učitelia sa tiež potrebujú venovať i rodine.
Žiaci aj rodičia mali úctu k učiteľom. V dnešnej dobe??? Kam sme to dospeli? Obviňujeme učiteľov... že odídu za svojim manželom- rodina je prvoradá. Aj pre učiteľov.
Takéto problémy by sa mali riešiť v škole. Na rodičovskom. Iný systém- učitelia a rodičia si vymieňajú informácie mobilom..... Je viac administratívy. Nie je čas na opakovanie.
Žiaci vyrušujú, sledujú radšej mobil ako učiteľa, profesora.
Veľmi dobre, že na niektorých školách žiaci odovzdajú mobil do skrinky a zoberú si ho až keď idú domov.
Píšeš, že tvojej dcére chýbajú krúžky. Ak nie sú v škole, v meste krúžky sú. Platené.

Ako písala @elizabeta599.. Takže nielen učitelia, ale najmä žiaci sú iní, ako bývali a to najmä kvôli technológiám.-....
Ako písali vyššie. Dobre zvážiť a pozisťovať, či na inej škole bude lepšie.

Aj ja som pracovala viac ako 8,5 hod. Lenže učitelia odmeny nemajú štvrťročne, polročne,...A to je rozdiel

oskvarka
22. máj 2025
@vikisisi

Žiaľ, nie každý učiteľ je ako synovcova triedna, ktorý svoj voľný čas s rodinou obetuje deťom zo školy. Áno, jej triedna im to mohla oznámiť alebo sa ešte len chystá. Možno to nechce skôr hovoriť pokiaľ to nie je 100 percentne.

@vikisisi tak ver to z druhej strany tie deti tej triednej tvojho synovca možno to celé vidia inak...ja som mala tiež mamu iniciatívny veľmi dobrú učiteľku..jej žiaci ju zbožnovali a vedela aj dobre naučiť... ...srdcom pri svojom povolaní..... Doslovne.....ja ako dieťa takejto mami učiteľky ti poviem že som rada že bola taká dobrá učiteľka ale ako dieťa som to videla veľmi inak... A teraz máme aj k tomu primerane vzťahy...nie negatívne...ale chladné...😏

vikisisi
22. máj 2025
@oskvarka

@vikisisi tak ver to z druhej strany tie deti tej triednej tvojho synovca možno to celé vidia inak...ja som mala tiež mamu iniciatívny veľmi dobrú učiteľku..jej žiaci ju zbožnovali a vedela aj dobre naučiť... ...srdcom pri svojom povolaní..... Doslovne.....ja ako dieťa takejto mami učiteľky ti poviem že som rada že bola taká dobrá učiteľka ale ako dieťa som to videla veľmi inak... A teraz máme aj k tomu primerane vzťahy...nie negatívne...ale chladné...😏

@oskvarka trochu som sa stratila, v tom čo si mi napísala, nakoľko ja som nepísala o triednej učiteľke môjho synovca, ale odpovedala som autorke na jej argument. Len som jej vysvetľovala, že nie každý učiteľ musí obetovať čas so svojou rodinou pre iné deti a teda ak som to správne pochopila aj teba to ako dieťa do istej miery zasiahlo, že mamina bola skvelá učiteľka.

evkatk
22. máj 2025

Učiteľ a podnikať? To má byť žart? Skade vezme na vstupný kapitál a kde zoberie čas na podnikanie? Veď na SŠ učí vo viacerých triedach a v každej niečo iné. Vypracovať prípravy na nasledujúci deň pre každú triedu, opraviť pre každú triedu písomky (chvalabohu nepíšu ich naraz, ale každý deň iná trieda), atď. to vzžaduje po vyučovaní doma aj 2 - 3 hod. To musí ubrať z venovaniu sa rodine. Nie je pravdou, že starší učitelia vedeli lepšie učiť. Skôr si vedeli udržať lepšiu disciplínu, ale nového prinášali veľmi málo. Nevedeli pracovať s výpočtovou technikou, mali problémy učiť pomocou interaktívnej tabule, atď. O moderných metódach nebolo ani reči. Mnohí to odmietali. Sama viem, že ako stará cez 60 rokov som sa musela denne učiť nové veci, aby som udržala krok s mladými, ktorých som riadila ako riaditeľka školy. Mladí učitelia sú flexibilní, prinášajú do učenia veľa nového, len nedokážu byť dôslední vo výchovnej oblasti. Chýba im prísnejší postoj. Ako povedal Komenský: "Bez disciplíny niet vzdelania". Škoda len, že všetko dobré, čo deťom dávajú, z časti preto uniká. Ale časom sa poučia.
K platom - lekári majú priemerný plat vyše 4 000 Eur a starí ľudia s dôchodkami okolo 400 Eur demonštrovali za ich požiadavky aj za lepšie platové pre chudákov lekárov, ktorí pomáhajú ľuďom. Učitelia majú priemerny plat len nejakú tu stavku nad minimálnou mzdou. Všetci vyučujúci musia mať VŠ, majú aj doktoráty a platy blízke platom upratovačiek. Veľké priemerné, ktoré sa zverejňujú sú spriemernené s platmi docentov, vysokošk. pedagógov, profesorov z VŠ, ktorých platy sa rátajú na tisícky. Mladí učitelia majú oveľa viac vedomostí, ktoré teraz študenti potrebujú ak chcú ísť na VŠ ako tí, pred dôchodkom. Chýbajú im však skúsenosti a študenti to zneužívajú aj za podpory samotných rodičov. Napríklad doma dehonestovaním mladých učiteľov rodičmi študentov, mnohými aj nevzdelanými rodičmi, narobia viac škody. Neuvedomujú si, že robia zle iba svojim deťom, ktoré potom neberú učiteľov vážne a kašľú na poctivé učenie. No príde koniec SŠ a všetci budú chcieť na VŠ, kde prijímačky dajú zabrať. Preto aj autorka by sa mala zamyslieť nad tým, o čo jej ide. Radšej by mala dcéru podporovať v snahe učiť sa a nie odrádzať.
Len tak pre zaujímavosť. Pre študentov je dobrá škola tá, kde sa málo učia a ešte menej sa od nich požaduje. Čim benevolentnejšia škola, tým je pre decká lepšia. A to sa stáva na školách s väčším množstvom starých učiteľov, ktorí väčšinou učia to, čo učili pred 40-imi rokmi. Doba je však iná, požiadavky väčšie a starý učiteľ musí sa neustále učiť, aby mohol deti aj niečo nové naučiť, nielen odrecitovať staré. Z vlastných skúseností viem, že je to veľmi náročné, no mnohí to dajú.

oskvarka
23. máj 2025
@vikisisi

@oskvarka trochu som sa stratila, v tom čo si mi napísala, nakoľko ja som nepísala o triednej učiteľke môjho synovca, ale odpovedala som autorke na jej argument. Len som jej vysvetľovala, že nie každý učiteľ musí obetovať čas so svojou rodinou pre iné deti a teda ak som to správne pochopila aj teba to ako dieťa do istej miery zasiahlo, že mamina bola skvelá učiteľka.

@vikisisi tak nejak...este že sme boli tri sestry.... starala sa o nás čo sa týka starostlivosti v pohode...zároveň nás učila veľkej samostatnosti od mala...(Nikdy s nami nechodila na krúžky...aj keď som mala len 7 rokov chodila aom na druhý koniec mesta sama s mladšou sestrou vyše 2 km a to krúžky sme si vyberali samé nie tak že ona nám poradila ale že v škole som počula doniesla som si už rovno sama vypísanú prihlášku -len prvý krát sme sa stratili 😂 potom už sme to zvládali ....ona naozaj verila že škola výchova a formuje dieťa a tam mu dajú všetko a tak to nechala na nich ..nikdy nám neprečítal knižku ak sme už mali prvú triedu za sebou ani sa s nami neucila..)..a na nejaký rozhovor či spoločnú činnosť čas nebol... Najlepší spoločný čas sme mali keď sme jej pomáhali s niečim čo potrebovala do školy...
Takže presne učiteľ ak má rodinu asi by sa aj jej mal venovať aj keď neviem či by potom zase mala čas a energiu byť aj taká dobrá učiteľka to fakt netuším...alebo to nejako ešte viac spojiť...lebo fakt aj ona nám vždy prízvukovala že učitelia musia aj doma pracovať pripravovať sa na každú hodinu deň dopredu a ona bola v tomto precizna

chillibubble
23. máj 2025

takto to dopadne, ked maju rodicia ucitelov za "nic". pri teme platov sa hned vsetci ohanaju pracovnou dobou a poctom prazdnin(btw. to vsetko je ich dovolenka), ale zaroven by chceli aby boli vsetci spickovi a robili svoju pracu s radostou a nadsenim.
toto co opisujes, bude stale vacsia realita na slovensku, pretoze za ten plat, ale zaroven tie naroky to bude chciet robit malokto. spytajte sa ucitelov, kto a aku hypoteku im dal 😉 vacsinou ak nemaju dobre zarabajuceho manzela, tak nic moc... znamej syn colnik mal problem dostat hypo.

chillibubble
23. máj 2025
@kaca222

@viki99999 mňa tých tvojich 7,5 hod tiež pobavilo 😀 Ale aspoň viem, odkiaľ tí potencionálni zamestnanci majú očakávania, že po 8 hod vrátane obeda si pôjdu domov 😀 štandardná prac. doba je 40 hod týždenne, teda 8 hodín denne. S obednou pauzou (tá sa neráta do prac. času) je to 8,5 hod

@luna11
@kaca222 ja len aby nedoslo k omylu. rozdiel je "len" 0,5 hodiny. statny zamestnanec musi byt v praci 8 hodin, lebo tak isto sa mu pol hodina na obed nerata do odpracovanej doby. ale zaroven aj keby na obed nesiel, ta pol hodina sa mu zapocita. Cize ak by kazdy den odisiel z prace po 7,5hodine. tak ma v zavisosti od poctu dni v mesiaci neodpracovanych 10-11 hodin.
A myslim si, ze nestatni zamestnanci tu pol hodinu navyse maju zaplatenu ci? cize statny ma este o to nizsi plat.

chillibubble
23. máj 2025
@evkatk

Učiteľ a podnikať? To má byť žart? Skade vezme na vstupný kapitál a kde zoberie čas na podnikanie? Veď na SŠ učí vo viacerých triedach a v každej niečo iné. Vypracovať prípravy na nasledujúci deň pre každú triedu, opraviť pre každú triedu písomky (chvalabohu nepíšu ich naraz, ale každý deň iná trieda), atď. to vzžaduje po vyučovaní doma aj 2 - 3 hod. To musí ubrať z venovaniu sa rodine. Nie je pravdou, že starší učitelia vedeli lepšie učiť. Skôr si vedeli udržať lepšiu disciplínu, ale nového prinášali veľmi málo. Nevedeli pracovať s výpočtovou technikou, mali problémy učiť pomocou interaktívnej tabule, atď. O moderných metódach nebolo ani reči. Mnohí to odmietali. Sama viem, že ako stará cez 60 rokov som sa musela denne učiť nové veci, aby som udržala krok s mladými, ktorých som riadila ako riaditeľka školy. Mladí učitelia sú flexibilní, prinášajú do učenia veľa nového, len nedokážu byť dôslední vo výchovnej oblasti. Chýba im prísnejší postoj. Ako povedal Komenský: "Bez disciplíny niet vzdelania". Škoda len, že všetko dobré, čo deťom dávajú, z časti preto uniká. Ale časom sa poučia.
K platom - lekári majú priemerný plat vyše 4 000 Eur a starí ľudia s dôchodkami okolo 400 Eur demonštrovali za ich požiadavky aj za lepšie platové pre chudákov lekárov, ktorí pomáhajú ľuďom. Učitelia majú priemerny plat len nejakú tu stavku nad minimálnou mzdou. Všetci vyučujúci musia mať VŠ, majú aj doktoráty a platy blízke platom upratovačiek. Veľké priemerné, ktoré sa zverejňujú sú spriemernené s platmi docentov, vysokošk. pedagógov, profesorov z VŠ, ktorých platy sa rátajú na tisícky. Mladí učitelia majú oveľa viac vedomostí, ktoré teraz študenti potrebujú ak chcú ísť na VŠ ako tí, pred dôchodkom. Chýbajú im však skúsenosti a študenti to zneužívajú aj za podpory samotných rodičov. Napríklad doma dehonestovaním mladých učiteľov rodičmi študentov, mnohými aj nevzdelanými rodičmi, narobia viac škody. Neuvedomujú si, že robia zle iba svojim deťom, ktoré potom neberú učiteľov vážne a kašľú na poctivé učenie. No príde koniec SŠ a všetci budú chcieť na VŠ, kde prijímačky dajú zabrať. Preto aj autorka by sa mala zamyslieť nad tým, o čo jej ide. Radšej by mala dcéru podporovať v snahe učiť sa a nie odrádzať.
Len tak pre zaujímavosť. Pre študentov je dobrá škola tá, kde sa málo učia a ešte menej sa od nich požaduje. Čim benevolentnejšia škola, tým je pre decká lepšia. A to sa stáva na školách s väčším množstvom starých učiteľov, ktorí väčšinou učia to, čo učili pred 40-imi rokmi. Doba je však iná, požiadavky väčšie a starý učiteľ musí sa neustále učiť, aby mohol deti aj niečo nové naučiť, nielen odrecitovať staré. Z vlastných skúseností viem, že je to veľmi náročné, no mnohí to dajú.

@evkatk preco porovnavas lekarov a ucitelov? lekari preto ziadali zvysenie platov, pretoze v porovnani so zahranicim su u nas neoceneni a este aj nevazeni. a este k tomu v akych podmienkach musia pracovat... ak tu chceme udrzat lekarov, aby nam neutekali do ciech, nemecka atd. tak ich musime realne ohodnotit. ak budeme proti lekarom, tak skoncime rovnako ako s ucitelmi.
a ked uz porovnavas, tak porovnaj platy a podmienky ucitelov v zahranici a na slovensku. a opat, ak bude spolocnost proti ucitelom, tak sa nestazujme ze mame blbe deti, sme montovnou aut sveta a zachvilu ruskou guberniou alebo ficovym totalitnym rezimom...

dankuk
23. máj 2025

Tvoja dcera ide na strednu skolu, tam uz pedagogovia az tak nemotivuju studentov. Tvoja dcera musi mat vnutornu motivaciu a vlastne ambicie nieco dosiahnut.
Ved sa zariadte podla jej preferencii. Ak jej ide o jazyky a su na danom gym. dobri jazykari, tak nech ide tam. Ak chce studovat prirodne predmety, tak skuste gymnazium s tymto zameranim.
Ziadna skola nema tip-top pedagogov na vsetky predmety.

dancura
23. máj 2025
@janinah

Rozumiem o čo ti ide...syn na 8r. gymku teraz maturuje,maju skvelych ucitelov samozrejme nie vsetkych, ucitelka biologie tie deti dostava na celoslovenske,celoeuropske aj celosvetove suťaze a to zdaleka nielen biologicke temy. Ona dokaze nakontaktovat studentov na spravnych ludi,moj syn takto spolupracoval s ucitelkou.ktora prednasa fyziku na vs,dostal sa s prezentaciami aj mimo Slovensko a ide studovat fyziku na vs do Česka.kde ho prijali bez prijimaciek na dve dobré vs.Tie deti makaju,maju motivaciu a bez dobrych ucitelov by to nešlo.
Zalezi co chces ty aj dcera,ak je studijny typ,vie makat,chce nieco dosiahnut,je aspon trochu ambiciozna tak zmena skoly je namieste.Len si o novejnskole pozistujte co sa da,nech nejde z dazďa pod odkvap.

@janinah ahoj. Na aky gympel chodi syn, ak to nie je tajomstvo, ze je taky dobry? Dakujem

zuzana76
23. máj 2025
@evkatk

@evkatk ucitelia aj podnikaju, poznam takych viacerych, majitela autoskoly, stavebnej firmy, popri tom aj ucia, alebo ucili, ked sa im rozbehlo podnikanie, tak ucenie zanechali. Majitelka pekarne, atd... Nie vsade potrebujes vstupny kapital velky. A ak partner nie je zrovna ucitel, ale pracuje v inej sfere, tak aj pozicku dostanu fajn. Mnohi ucitelia dokonca aj studuju este iny odbor a z ucitelstva prejdu inam.

evkatk
23. máj 2025

Učitelia sú aspoň tak dôležití ako lekári. Veď pripravujú deti do života. No na ne sa iba nadáva a " deti sú blbé"... Ale prečo? Jednoducho si učiteľov nevážia, majú ich na háku, učiť sa berú ako nutné zlo. To majú z domu. Mnohým rodičom zo školstva vyhovuje jedine to, že majú kam uskladniť svoje deti. Neraz si zanadávajú na prázdniny alebo nejaký deň voľna, lebo nemôžu poslať deti do školy. Školu berú ako úschovňu detí. Učitelia však nebudú vydierať štát kvôli lepším platom, na to nemajú svedomie. Im ide len o deti a ich budúcnosť. Taktiež by mohli svoje platy porovnávať s platmi v zahraničí, ktoré sú niekoľkokrát vyššie, ale keď niet z čoho, musia sa uskromniť. Tí, ktorí to nedokážu, odchádzajú tiež za prácou inde. Ostávajú naozaj tí, ktorým na deťoch záleží a chcú byť učiteľmi aj s obrovskými nevýhodami. Lekári to nedokážu. Nedáte? tak odídeme. Nezaujímalo ich, čo bude s ich pacientami, len či im zvýšia aj tak na naše ponery vysoké platy. Som z lekárskej rodiny, no moji rodičia by niečo také nedokázali i keď pracovali v omnoho horších podmienkach a úbohých platoch v ťažkých časoch socíku. Vždy sa však držali toho, že pacient bol ich pánom a nevykašlľali sa na pacientov ako to bolo nedávno u tisícov našich lekárov. Učiteľstvo aj lekárstvo nie je zamestnanie, ale povolanie. Tak ako lekári skladali Hypokratovu prísahu, učitelia učiteľskú prísahu. No tí ju dodržujú, nielen vtedy, keď majú dobre zaplatené. Práca lekárov a učiteľov je v diametrálne odlišných podmienkach. Učitelia robia v hluku, neustále ponižovaní zo strany detí aj rodičov, meraz pod hrozbou sťažností a výmyslov si vymáhajú lepšie známky pre deti, neraz sú obeťami útokov hrubými nádavkami a neraz aj fyzickým napádaním. To, čo si verejnosť dovoľuje voči učiteľom, zďaleka si nedovoľuje voči lekárom. Tí majú podstatne kľudnejšiu prácu. A teraz, keď sa presadzuje integrácia postihnutých detí medzi zdravé je chvályhodné, ak sa to robí pre deti duševne zdravé, no s iným postihom. Ak však do triedy sa dostane čo len jedno dieťa s vážnymi poruchami správania, učiteľ má čo robiť, aby ochránil ostatmé deti a vyučovanie tým trpí. Ak učiteľ vyštudoval pedagogiku a preorientoval sa na iný odbor, ten to s učením nebral nikdy vážne. Učiteľ, ktorý svoje pobvolanie berie vážne, nemá času a síl na podnikanie. Taký nech ani do školy nelezie. Deti potrebujú učiteľov celých pre seba, ktorí venujú svoj voľný čas príprave na vyučovanie, aby bolo čo najlepšie a nie na privyrobenie si.

maranco
23. máj 2025

časom naše školstvo dopadne takto

https://www.youtube.com/watch?v=wyEomQGDQWQ
viki99999
23. máj 2025
@evkatk

Učitelia sú aspoň tak dôležití ako lekári. Veď pripravujú deti do života. No na ne sa iba nadáva a " deti sú blbé"... Ale prečo? Jednoducho si učiteľov nevážia, majú ich na háku, učiť sa berú ako nutné zlo. To majú z domu. Mnohým rodičom zo školstva vyhovuje jedine to, že majú kam uskladniť svoje deti. Neraz si zanadávajú na prázdniny alebo nejaký deň voľna, lebo nemôžu poslať deti do školy. Školu berú ako úschovňu detí. Učitelia však nebudú vydierať štát kvôli lepším platom, na to nemajú svedomie. Im ide len o deti a ich budúcnosť. Taktiež by mohli svoje platy porovnávať s platmi v zahraničí, ktoré sú niekoľkokrát vyššie, ale keď niet z čoho, musia sa uskromniť. Tí, ktorí to nedokážu, odchádzajú tiež za prácou inde. Ostávajú naozaj tí, ktorým na deťoch záleží a chcú byť učiteľmi aj s obrovskými nevýhodami. Lekári to nedokážu. Nedáte? tak odídeme. Nezaujímalo ich, čo bude s ich pacientami, len či im zvýšia aj tak na naše ponery vysoké platy. Som z lekárskej rodiny, no moji rodičia by niečo také nedokázali i keď pracovali v omnoho horších podmienkach a úbohých platoch v ťažkých časoch socíku. Vždy sa však držali toho, že pacient bol ich pánom a nevykašlľali sa na pacientov ako to bolo nedávno u tisícov našich lekárov. Učiteľstvo aj lekárstvo nie je zamestnanie, ale povolanie. Tak ako lekári skladali Hypokratovu prísahu, učitelia učiteľskú prísahu. No tí ju dodržujú, nielen vtedy, keď majú dobre zaplatené. Práca lekárov a učiteľov je v diametrálne odlišných podmienkach. Učitelia robia v hluku, neustále ponižovaní zo strany detí aj rodičov, meraz pod hrozbou sťažností a výmyslov si vymáhajú lepšie známky pre deti, neraz sú obeťami útokov hrubými nádavkami a neraz aj fyzickým napádaním. To, čo si verejnosť dovoľuje voči učiteľom, zďaleka si nedovoľuje voči lekárom. Tí majú podstatne kľudnejšiu prácu. A teraz, keď sa presadzuje integrácia postihnutých detí medzi zdravé je chvályhodné, ak sa to robí pre deti duševne zdravé, no s iným postihom. Ak však do triedy sa dostane čo len jedno dieťa s vážnymi poruchami správania, učiteľ má čo robiť, aby ochránil ostatmé deti a vyučovanie tým trpí. Ak učiteľ vyštudoval pedagogiku a preorientoval sa na iný odbor, ten to s učením nebral nikdy vážne. Učiteľ, ktorý svoje pobvolanie berie vážne, nemá času a síl na podnikanie. Taký nech ani do školy nelezie. Deti potrebujú učiteľov celých pre seba, ktorí venujú svoj voľný čas príprave na vyučovanie, aby bolo čo najlepšie a nie na privyrobenie si.

@evkatk ja Vám poviem tak, vyštudovala som pedagogiku, predtým som žila v zahraničí, mám z jazykov, ktore ucim medzinárodné certifikáty a s učením som to myslela vážne, rada pracujem s deťmi a tento rok je môj prvý v štátnej škole a som sklamaná a neviem koľko to ešte vydržím. A nie kvôli tomu, že tú prácu nechcem robiť ale celkovo kvoli rodičom a našim podmienkam.

zuzana76
23. máj 2025
@evkatk

@evkatk prečo by to s učením nebral vážne? Niekto chcel učiť, vyštudoval, keď školstvo bolo iné a nechce sa už prispôsobovať terajším podmienkam a tak radšej vyštuduje niečo iné a začne robiť niečo iné.

zuzana76
23. máj 2025
@evkatk

@evkatk učiteľ to myslel vážne, ale vložím sem, čo si napísala. Učiteľ, ktorý zotrvá v takých podmienkach, že toto dovolí voči svojej osobe, že dovolí, aby jeho zdravie a rodina trpela. Tak ten robí chybu. Učiteľ nemá byt niekto, kto musí všetko vydržať. Tým, že nevydierajú ako lekári, tak vlastne dovolia verejnosti, aby na nich “orali”.

evkatk
25. máj 2025

Tie podmienky v školách, dopad na vzdelávanie vôbec, snaha si nájsť lepšiu prácu, atď. je dôsledkom postoja rodičov k škole, ku vzdelávaniu svojich detí. V minulosti si verejnosť vážila prácu učiteľov a nešetrila úctou k nim. Bolo to preto, že rodičom veľmi záležalo na tom, aby ich dieťa malo čo najlepšie vzdelanie a tým lepší život. Uvedomovali si, že bez ičiteľov to nejde. Spolupráca rodičov s učiteľmi bola závidenia hodná. Aj väčšie problémy sa vyriešili v spokojnosti zainteresovaných. Takto bolo stáročia. No prišli 90. roky 20. stor. a zrazu rodičia zistili, že ich deti sú preťažované v školách, treba zredukovať učivo, nezaťažovať domácimi úlohami a pod. Jednoducho rodičia začali diktovať, čo môžu si učitelia voči ich deťom "dovoliť"A deti diktovali rodičom. Najlepšie by bolo nežiadať od detí, aby sa učili, len dávať jednotky. Neraz sa stalo, že rodičia aj na ZRPŠ sa snažili učiteľom otvorene nahlas vysvetliť, že učitelia žijú z ich daní, preto majú robiť len to, čo chcú rodičia. A so školstvom to šlo dolu kopcom. Tí, ktorí v školstve napriek zlým podmienkam zostávajú, sú skutoční učitelia, ktorým ide o deti. No mnohí to ani nechcú chápať. Čo bude ak by všetci odišli? Veď stačí iba jeden deň voľna a rodičia sa z toho idú zblázniť. No mnohí, čo tu píšu si neuvedomujú, že ich dieťa niekto musí naučiť základné učivo a neskôr aj pripraviť na povolanie. Bez učiteľov to nejde a ide to ťažko ak im rodičia kladú polená pod nohy.

elizabeta56
2. sep 2025
@anonym_autor

Neviem, možno som ,, deformovaná,, množstvom padegógov v našej rodine, mám dve sesternice riaditeľky zš, tetu ktorá pracovala na školskej.inšpekcii, švagrinú vedúcu školského úradu u nás meste, strýkov a tety a každý veľa pracoval a venoval sa svojim študentom.

@anonym_autor ale uvedom si, že mladí učitelia majú tiež svoje rodiny, mnohí majú malé deti, ktorým sa chcú tiež venovať. Ak všetku energiu venujú študentom, čo im potom zostane pre vlastné deti? Vyflusnutá, psychicky vyčerpaná matka. Dnešné mamy si radšej časť energie odkladajú pre vlastné deti. Ak si nepracovala v sučasnom školstve, netušíš, aké náročné to v tejto dobe je, najmä pokiaľ máš niekoľko integrovaných detí v triede a bez asistentov. Aj jedno dieťa ti dokáže rozvrátiť celú triedu.
A pracovať od siedmej do šiestej večer? Prepáč, ale za taký pracovný čas sa ľuďom oplatí ísť pracovať inde, kde dostanú oveľa lepší plat. Nemôžeš porovnávať časy, kedy sme chodili do školy my, pretože sme mali úplne iné podmienky ako majú deti dnes.
Ešte k tej motivácii. Nás učitelia kedysi vôbec nemotivovali, museli sme sa motivovať sami. Ak sme chceli niečo dosiahnuť, museli sme sa usilovať sami, nikto nás nevodil za ruku, ako sa to robí dnes a nemali sme s tým problém. Ale to je tými podmienkami, ktoré som spomínala.

elizabeta56
2. sep 2025
@viki99999

@evkatk ja Vám poviem tak, vyštudovala som pedagogiku, predtým som žila v zahraničí, mám z jazykov, ktore ucim medzinárodné certifikáty a s učením som to myslela vážne, rada pracujem s deťmi a tento rok je môj prvý v štátnej škole a som sklamaná a neviem koľko to ešte vydržím. A nie kvôli tomu, že tú prácu nechcem robiť ale celkovo kvoli rodičom a našim podmienkam.

@viki99999 úplne súhlasím.

Strana
z3