Bude ťažké nedať dieťaťu telefón?
Myslite, že na túto dobu, to bude ťažké nedať dieťaťu do ruky telefón? Všade kde pozriem, majú deti ešte aj v kočíku v rukách telefón. . Ja by som si to vedela predstaviť úplne inak. Napríklad až keď pôjde do školy, že by sme zaobstarali nejaký.
Ja som mala svoj prvý telefón v 14 tich …
@faasx môj stvrtak má, chodí sám do mesta na tréningy, hlási sa kde je či dorazil a podobne. Do školy chodí sám od prvého ročníka, vtedy sa hlásil vždy keď už vstupoval do školy. Platím mu v O2 tú ochranu aby mu nenabiehali nevhodné reklamy alebo sa nedotukal na nevhodné stránky. Vie čo je to Facebook, instagram ale nepoužíva to ani tam nemá vytvorené účty. Jediné čo používa je messenger aj to len s rodinou. Áno v dnešnej dobe je mobil "nutnosť" ale je na nás rodičoch čo dovolíme. Ak chce YouTube (kreslí si podľa videí) jedine na tv pretože tam niesu Reels. Za mňa sú tie Reels videa nebezpečnejšie než hry ( aj tie sú svinstvo, deti po hrach mavaju abstaky) ale tie Reels sa veľmi rýchlo končia a začínajú nové, detský mozog nieje stavaný na toľko zmien informácií a emócií (jedno video o športe, druhé vtipné, tretie reklama na hru,...) okrem toho ak si pozrieš vyjadrenia zahraničných odborníkov zaoberali sa vplyvom sociálnych sietí na deti a je potvrdený súvis sociálnych sietí a a hier so vzrastajucim poctom depresií u detí, deti su stavané na pohyb a nie dlhodobé sedenie. Mobil je jednoducho na volanie, má paušál k mojmu a mesačne pretelfonuje max 2,50 €. Raz mi jedna mamička vravela, že jej dieťa malo záchvaty hnevu a plaču odkedy kúpili Nitendo, normálne ho doma nespoznavali, potom sa "stratilo" a chvíľu trvalo kým sa dieťa vrátilo do "normálu".
Nie je to tazke, proste nedas a hotovo. Moje deti mobil nemaju, ani ho nevyzaduju a moj maju k dispozicii iba ak potrebuju nieco najst na nete. Teda zatial len syn, dcery su mensie a neriesia.
Niektore deti sa uz s telefonom asi narodia. Neznasam ked ideme na navstevu a ich dieta sedi v izbe s telefonom v ruke a moje deti sa same hraju. Take navstevy sme uz aj zrusili. To iste opacne, ked k nam dojdu s detmi a hned im bachnu telefon do ruk aby mali pokoj. Tiez poznam pripady ked deti uz ani nikam nechcu ist, lebo nebudu mat wifi.
Prosim, pozrite si vsetci toto video.. mne to brutalne otvorilo oci ohladom tejto temy.... https://www.instagram.com/reel/DCXff2NM_PK/?igs...
@blonde_bella presne, ten argument že treba ísť s dobou nechápem, akoby sme sa my čo nemali ako deti mobil nedokázali naučiť robiť s ním keď sme ho mali až v dospelosti 🥴 okrem toho, drvivá väčšina detí čo poznám a je na mobile závislá nevie na ňom urobiť nič iné ako nainštalovať apku, rolovať videá a hrať.. nevidím v Tom žiaden veľký prínos, keď sa poskytujú technológie neobmedzene..
@slovakboy Tak s týmto nesúhlasím. Nie v posledných rokoch. Tvoje dieťa sa bude trápiť učením z kníh a poznámok, čo si väčšina jeho spoližiakov vďaka AI bez prečítania a znalostí nájde za minútku aj so štylistikou a všetkým okolo toho. ... Treba žiť v realite. AI ma najväčšie využitie práve na takéto študentské veci a informácie, rešerše, slohy, výcucy, informácie. Koľko voľného času mu to ušetrí. Zvlášť v slovenskom školstve.
Nehrajme sa, že tu to bude niekoho extra zaujímať, či to fakt niekto čítal. Ja som prečítal jedno jediné povinné čítanie, čo ma zaujalo ako kniha a na teste som z toho dostal 3jku, a spolužiaci čo to nečítali, len si to vygooglili a prečítali obsah, dostali 1tku.
Odvtedy som sa žiadneho povinnéh čítania nedotkol.
Mňa by zaujímalo, koľko rokov ma Tvoje dieťatko a koľko Ti vydrží toto presvedčenie. 😀
"Všade kde pozriem, majú deti ešte aj v kočíku v rukách telefón"
To vazne? Tu kde zijem to tak nie je. Deti na telefone som videla raz ked sme boli na vylete v Naigara Falls. V hoteli rodina s 2 detmi sedela pri ranajkach a vsetci 4 mali pred sebou telefon na stojane a tak jedli tie ranajky. Mozno to boli Slovaci.😀
Mobil ako taky nie je problem. Ide o to ako ho pozivas ty a tvoj muz, lebo to iste budu chciet robit deti. Problem su socialne siete a videohry. Tu dostanu deti tablety k dispozicii ked nastupia do skolky v 4 rokoch. Sluzia im na studium a dokumentaciu svojich vytvorov.
@andreatytler ak si si prečítala moje odpovede, by si zistila, že keďže som proti tomu, tak my s muzom telefóny v rukách často nemáme. Ja skoro vôbec. Iba keď mi niekto vola. Takže tak. Tu na Slovensku áno, tu je to všade naokolo. Je to hrozne 🙄 zatiaľ sa mi nestalo, že som musela dať svojmu decku telefón do ruky.
Ale pár zasiahnutých mamičiek, ktoré sa bez telefonikov nezaobstaraju, musí reagovať tak ako reaguje 😬 klasika. Veď ok, v poriadku. Sú to vaše deti 🫠.
@faasx prepáč, autorka, ale ty si len teoretička (a nie, svojim deťom nedávam žiadny mobil ani tablet, keďže dcéra má 2 roky a druhá 1 rok, nemali by z toho nič a ani si nemyslím, že pre takéto malé deti sú tieto veci vhodné ). Podľa profilu si tehotná a termín máš v apríli. Ak máš teda už dieťa, koľkože má to tvoje "decko" rokov? Telefón využívaš len na telefonovanie, áno? Čiže neodpisuješ na sms? Nemáš messenger, whatsapp, viber ani žiadný iný chat? Svoje dieťa nefotíš mobilom, ale foťákom? Napr. ja sa snažím počas dňa používať mobil menej, keď sú deti hore, ale keď ich fotím, tak obe ku mne pricupitajú a tá staršia chce vidieť fotku. 😀 Ak je to, čo si napísala v profile pravda, žiješ v BA. Sorry, neviem teda v akej si ty bubline, ale ja žijem v Košiciach a za celý ten čas, čo mám deti som nikdy nestretla matku/ otca, ktorý by pchal malému dieťaťu mobil pomaly do kočíka, a to som s deťmi vonku 2x denne niekoľko hodín, čiže podľa môjho názoru žiješ buď v divnom okolí alebo to dosť nafukuješ. Každopádne aj keby to tak bolo, nech si každý vychováva podľa seba. Ani ako bezdetná a ani teraz ako matka dvoch detí vôbec neriešim, kto dáva dieťaťu mobil/ tablet a prečo.
@lalala94 ak napíšem že mám dieťa / deti tak ich aj mám. Nemám dôvod si tu vymýšľať. To, že to mám v profile je dosť možné, ja som si hi vytvorila len tak. Ani nie som z Karlovky 🤣 čiže podľa tohto mi tvrdiť, že nemám tušenie, o čom píšem, je dosť neférové. A neviem, kvôli čomu si sa tak chytila toho.
@faasx lebo tá informácia, či máš deti je dosť podstatná. Rodičovstvo je neprenosná skúsenosť a reči bezdetných ľudí o tom, čo by oni robili keby bolo keby je skôr úsmevné ako relevantné. Moja prvá dcéra bola neskutočne náročná, urevané dieťa doma, v aute, v kočíku, pri jedle a nikdy mi nenapadlo dať jej mobil do ruky, no práve tá jej náročnosť ma naučila, že absolútne neriešim a neposudzujem iných rodičov, k čomu si vedú svoje deti, lebo neviem, aké je to ich dieťa. Úprimne, ak niekto plánuje napr. dlhú cestu autom a jeho dieťa mu tam vrieska ako pavián celý čas, chápem, že mu dá mobil/tablet s rozprávkami, lebo vymyslieť program v aute na x-hodín je scifi. My sme radšej prestali cestovať, nervy mám len jedny. 😂
@faasx Tiez si myslim ze je to na Slovensku hrozne. Ked som tam bola tusim pred 8 rokmi mali ste tam 5G uz davno. Tu to akurat zacalo ako velka novinka. Ked som prisla pred 13 rokmi, nemala som telefon a potrebovala som vo Zvolene zavolat otcovi z budky ale ziadnu som nevedela najst. Vobec nikde ani na stanici, v centre. Vsetky zrusene uz pred 13 rokmi. Asi ze kazdy ma mobil tak ich netreba.
@bennn kto chce vychovať hlúpe dieťa, nech mu dá už v 2.rokoch do ruky mobil..a posadí ho pred videá..úspech zaručený..nesúhlasím, že sa malé dieťa niečo naučí z mobilu, tabletu..este TV ok ale iba chvílku a aj to program urcený pre malé deti..najlepsie su pesničky..ovela lepsia alternativa naucit ho pustat si pesnicky a rozpravky na CD prehrávaci a pocuvat a pocuvat..tym sa uci a rozvíja..a pritom sa moze aj hrať..moja dcera aj 2 hodinky sa sama zabavila v izbe..pustila si rozpravky na pocuvanie a hrala sa s hrackami
Telefón, tablet, atď. vyžarujú určité žiarenia, ktoré tým horšie vplývajú na dieťa, čím je menšie. Už v polovici 90. rokov sa zistilo, že u často telefonujúcich dospelých sa objavila rakovina mozgu. Technika pokročila, telefóny sú kvalitnejšie, ale žiarením i keď menšej intenzity, naďalej disponujú. Aké to bude mať následky pre tie deti? Nevieme, to ukáže čas. Isté je, že deti tieto veci používajúce často majú poruchy spánku, nevedia zaspať, v noci sa budia, cez deň sú malátnejšie. Živé sú naďalej, ale horšie reagujú ak ich niekto pre niečo osloví, často vôbec. Nie je to ich vina. Neskôr nastáva nervozita, vnútorná nespokojnosť, závislosť vyžadujúca tú vec, bez ktorej dostávajú hysterické záchvaty, prejavy psych. nevyrovnanosti.
Problémom sú bojové hry, pôvodne vymyslené pre vojakov, aby odbúrali ich zábrany zabíjať. Nedávno som si doslova preštudovala a niekoľko krát pustila hru pod nevinným názvom autíčka. Hlavnou témou je ako ukradnúť auto a vysporiadať sa s jeho majiteľom (najlepšie ho zabiť). Skupina mladých si vyhliadla auto taxikára, ktorý si ho bránil. Oni ho napadli a surovo ho bili, už v bezvedomí kopali do hlavy a skákali na ňu, kým sa mozorg neroztiekol po ceste. A auto si víťazne odniesli. S takými hrami sa hrajú aj 6 - 7 ročné deti a zapájajú sa do toho agresívneho deja. Rodičia o tom ani nevedia. A mnohé tie hry sú na "vycvičenie" agresivity. Ústrednou témou týchto hier je bitka, strieľanie, zabíjanie. Aké to má následky na psychiku dieťaťa u niektorých vidno už teraz, u iných bude vidno až neskôr. Hlavné, že dieťa sa kľudne hrá na počítači, s tabletom, mobilom a rodič má od neho pokoj.
V každom prípade musí rodič viesť dieťa k tomu, že počítač a tablet sú na prácu, učenie sa (vyhľadávanie nových vecí, ktoré preberajú v škole a pod.) a nie na neobmedzené hranie sa, telefón na telefonovanie. Deti viac nepotrebujú. Nesledujú správy a sociálne siete by mali tí menší užívať pod dozorom rodičov. Zneužívanie detí, kyberšikana atď... sú časté a končia s ťažkými následkami, ktorým by sa dalo zabrániť.
@evkatk k tomu ziareniu si zabudla dodat, ze ho mame okolo seba vsade!!!
daj si len v mobile vyhladat wifi siet a budes prekvapena.- cize ten mobil je len kvapka v mori.
inak tie hry to uplne suhlasim
Dcéra je druháčka a tiež ešte nemá, kúpili sme jej hodinky. Myslím že o nič nepríde, doma sa im venujeme, snažím sa ich zapájať do domácich prác, nech im prejde čas, alebo si musia nájsť samé zabavku…mňa ide skôr rozdrapiť keď vidím škôlkarske a aj mladšie deti s mobilom v rukách …
Moje dcéry (5 a 8 ročné) telefón mali v ruke iba vtedy, keď som ich poprosila, aby mi ho podali. Telefón v živote “nepoužívali”, nič sa nevedia hrať, nič s ním nevedia robiť a vôbec ich to nezaujíma. 5 ročná dcéra sa raz v živote hrala na tablete, keď bola chorá, 8 ročná dcéra sa na tablete hrala asi 3x za život, tiež keď bola chorá. Syn (13 rokov) mal telefón od 10 rokov (tlačítkový), od 12 má smartfón po veľmi dôkladnom vysvetľovaní, veľa rozhovoroch o internete a jeho nástrahách a s rodičovskou kontrolou. Naše deti normálne fungujú v kolektívoch, majú kamošov, nie sú nijakí mimoni. Keď ideme ako rodina do reštiky, sedíme a KONVERZUJEME, spolu ako rodina trávime kopec času, športujeme, hráme sa hry, navštevujeme kamošov, hráme na hudobných nástrojoch.
Mam deti 3, 6 a 9 rocne a telefon v rukach nemavaju. Mladsie vobec a najstarsia ma teraz poprosila, ci si moze hrat Duolingo, tak to som jej nainstalovala a parkrat do tyzdna si cvici anglictinu. Svoj telefon nema. Nevidim na to dovod. Chodi sama na niektore kruzky, tak ma volacie smart hodinky. Vieme sa s nou spojit, vidime kde je. Telefon zatial pocka. Tento rok zacala hovorit, ze by telefon chcela, ale zastial to nemame v plane. Nastastie ani v jej okoli spoluziaci a kamosi telefony nemaju, takze to nie je taky problem. Ale budem sa tomu branit, hlavne aby mala uplne volny pristup na internet. Tomu bude potom predchadzat dlhy rozhovor.
Nemusis dat telefon do ruky. Moje deti maju vlastny az od 10r. Pre mna je chore davat detom v kociku mobil a tvarit sa,ze je taka doba.
Ja som sa bránila co to šlo.. Prvé dieťa (2008) dostal telefón do 2 ročníka... Lebo 1.nastal problem v triede, keďže bol jediný,, stal sa terčom posmechu, a 2.nemal sa s tými deťmi o com baviť.. Pretože jediný spoločný záujem boli hry na mobile a videa na YouTube.
Teraz ma 16, je to síce závislák, ale stále je priorita ísť von, či na futbal, tréningy... Musím uznať, že dcéra, ktorá je 2016ka je na tom horsie.dovody kúpy mobilu boli rovnaké ako pri synovi.l akurát doba pokročila, už to nie je o rozpravchach na YouTube, alebo o skupinových hrách ako pri synovi. Moje prekliatie je tiktok, takže tam už je nevyhnutná kontrola a limity.. Zatiaľ fungujeme, rozumie a neprotestuje, ale aj tak ma trápi ako som sa nechala stiahnuť spoločnosťou a dobou.
Žiaľ, je to už tak, decká iné ako tik tok neriešia, ale zas tesi ma, že obsah videí, ktoré sleduje mi v ničom neprekážajú lebo sú jej veku primerane, dokonca kreatívne a inšpiratívne. Teraz čakáme 3tie a ja verím, že tiež vydržíme bez "disleja" co najdlhšie a nebude s mobilom v ruke už v kočíku. Lebo to je už za mňa príliš.
Je ťažké sa rozhodnúť ako s tým "bojovať" lebo bojovať proti tomu je v dnešnej dobe zbytočne..
Nie, nebude to ťažké, ak si to dáš za cieľ- nedať im ho čo najldhšie, určite im tým neuškodíš. Len to bude náročnejšie pre teba ako mamu - venovať im dostatok času, dávať im dostatok podnetov. Mobily a ich ovládanie sú nastavené intuitívne, žeby ich zvládali primáty. Svet internetu takisto. Takže to je niečo, čo sa naučia kedykoľvek neskôr. Komunikovať, slovnú zásobu na primeranej úrovni, sebaobslužné činnosti, motorické schopnosti, schopnosti učiť sa, osvojovať si nové zručnosti rozhodne nenadobudnú z mobilov. V tejto veci je ale rozhodujúce , ako celkovo to funguje u vás doma, akú rolu tam hrajú celkovo obrazovky, ako trávite voľný čas, čo ako aktivity ponúkate deťom. Držím palce. Moje bez mobilov doteraz o cchvíľu 10 rokov a 8 rokov
@faasx svoj vlastny telefon dostal syn na 10te narodeniny… ale aamozrejme distal sa k tabletu/telefonu aj pred tym… ale regulujeme to… cez tyzden nema dovolene hrat, hrat moze len piatok-nedela, max hodinu denne… inak pouziva mobil na edupage, whattsup s kamaratmi, hudbu…. Ma nastavenu rodicovsku kontrolu, casove limity na vsetky appky…nema youtube, facebook, tiktok…. A ani nepyta…. Nestazuje sa

@doda3103 Velmi rozumny pristup 👍