Bulharská Základná škola v Bratislave
Naša malá - veľká škôlkárka bude mať 6 rokov - treba nám hľadať školu. Našli sme túto: http://www.sk.bsou.sk/
je to bulharská ZŠ na Záporožskej ulici. Máte s ňou niekto skúsenosti? Vopred ďakujem za informácie. 🙂
@alenkam. Presne to chyba aj mne, vylety, exkurzie, lyziarske ci korculiarske a pod. :( Aj na skolu v prirode som sa pytala a dostala som taku vyhybavu odpoved, ze ak sa riesi, tak iba cez prazdniny a pod.
A baby, ako je to s tou maturitou? Lebo povedali, ze maturuju aj na slovensky aj bulharsky sposob... ale slovenska je zo 4-5 predmetov a oni budu mat vsetko v bulharsine (okrem SLJ), tak ako sa to riesi...?
no mna odradza, ze je vyucba predmetov po bulharsky hned od prveho rocnika, ze ako sa to zvladne aj zo strany nas rodicov a ci deti nebudu potom slabe v slovencine, a co v pripade prestupu na slovensku skolu....hmm
@zuzana_2 od prveho rocnika je to jednoduchsie, lebo ides tempom dietata a s nim sa ucis to iste ako mama ci tatino... my vhupsneme do tretieho rocnika, kde uz su normalne knihy, ucebnice plne textov, ulohy plne textov, no zaujimave by to bolo... o deti sa nikto nebojime, tie to zmaknu lavou zadnou, ale my dospelaci 😀
A to na akej urovni maju tu slovencinu by som tiez rada este overila... lebo je to rodny jazyk a je pre mna priorita, aby mala dcera v malicku prave ten a az potom vsetky ostatne jazyky...
Co sa tyka prechodu na sk skolu, s tym problem nie je, len je tam vacsinou sklamanie z ineho pristupu, mnozstva deti a pod.
Nam este zisla na um otazka, ked sa ucia vsetky predmety, aj tie odborne ako biologia a chemia ci fyzika v bulharcine, tak asi tie odborne vyrazy budu skor vediet v bulharcine nez slovencine a ci sa im to nebude mylit napr. na prijimackach na vysoke skoly mediciny, veteriny a pod. Este je to hudba buducnosti, ale toto zislo na um v podstate vsetkym nam rodicom, co chceme prestupovat...
@marielik78 no to napadlo aj mna, ze budu slabsi v slovencine prave vdaka tomu ze vsetky odborne vyrazy budu vediet iba v cudzom jazyku, ale aj ked cely den bude hovorit v cudzom jazyku, ci nebude tu slovencinu vytlacat. Na druhu stranu ma zas desia klasicke preplnene slovenske skoly.
@akronop Ano, pri tych prevzatych vyrazoch urcite nebude problem, ani pri mitochondriach a pod.
Ale taka pecen = черен дроб (cheren drob) ci bunka = клетка (kletka) a takych je kvantum a to ked bude mat okno na prijimackach ..... a supne tam nieco bulharsky v azbuke, alebo v tom horsom prípade stylom bulharcina napisana v latine 😝
@zuzana_2 V bulharcine budu hovorit tych 5-6 vyucovacich hodin, medzi sebou deti hovoria slovensky cez prestavky (aspon nam to potvrdili), v druzine neviem, asi pri hre slovencina a pri ulohach zase bulharcina atd. Nemyslim si, ze tu slovencinu budu vytlacat, ale asi sa stane castokrat, ze im skor pride na um bulharske slovicko nejake specificke ako to slovenske a ine z toho vyplyvajuce situacie... Nemyslim, ze by slovencinu vytlacali, ale naozaj neviem posudit, ako do hlbky ju ovladaju gramaticky, stylisticky, plus povinne citanie a pod.
@akronop To s tym oknom mas pravdu :D No ved uvidime, je to daleka buducnost a dovtedy sa tie testy mozu zase zmenit ako za nasich cias, kedy sme nekruzkovali, ale riadne odpovedali a pisali vsetko. Ale je fakt, ze na inych bilingualnych skolach by riesili tie iste problemy...
@akronop 🙂
Tak ja som sa naucila asi viac v skole a preto asi to iste ocakavam od kazdej zakladnej a strednej skoly, co sa slovenciny tyka... V detstve som teda moc toho neprecitala a ani kamarati a spoluziaci moji, nezaujem, ja osobne som skor pisala vlastne pribehy a basne vzdy a co som nemusela, som ani nahodou necitala :D A napriek tomu som bola este na vyske v ortografii najlepsia a vlastne popri vyske aj po som robila novinarku a milovala som stylizovat, pisat a tvorit... Knihy citam az teraz posledne roky 🙂
@akronop Ved toto 😀
@zuzana_2 dphodnite sinmailom stretnutie s riaditelkou
Ahojte,
este mam otazocku na rodicov prvakov, druhakov a podobne 🙂 Ako sa ucite bulharcinu? Najma ak clovek nema moznost navstivit stredajsie stretnutia pre rodicov priamo v skole? Cize ma zaujimaju najma tie nazory 🙂
@marielik78 AHojky, ja sa učím priebežne s Matejkom, prváčik, čítať viem, lebo ma ,,zastihla,, ešte povinná ruština síce len dva roky na základke, ale v hlave azbuka ostala... a tak pomaličky, jemu sa hrozne ráta, že ma môže opravovať pri písaní alebo čítaní...
@mirkabebe 🙂
@mirkabebe Vcera sme sa tam urcite aj videli, ja poznam len tvojho maleho Matejka zo skolky ci ukazkovej hodiny🙂 Ale kamaratka Hanka pozna aj teba (tiez tam vcera bola), jej Eliska chodila s Matejkom do skolky 🙂
@marielik78 jej je to dosť možné, včera som tam bola aj s mladším Jankomchodí do MŠ, len medzi dverami prišli sme neskoro...ved niekedy do mňa štuchni, bo ja vždy medzi kopec ľuďmi a nestíham registrovať všetko a všetkých🙂)
@mirkabebe Aj my sme prisli az na koniec, ked uz sa rozdavali tie naramky a gumenne maciky :D :D :D A to som sa tiez rychlo orientovala, kde su "nasi" a ako sa im pacilo a potom sme dlho spovedali jednu mamicku este... Najblizsie sa chystame na DOD 🙂
@marielik78 zdravím môžem sa spýtať preco rozmýšľate o prestupe? Dakujem
@daria_xavier ale keď je v siedmej triede už predpokladam že už po bulharsky vie..Ako je možné že to odmieta?
@kikina84 Nie sme viaceri spokojni s urovnou vyucby na sucasnej skole...
@alenkam. My tiež rozmýšľame, ale nevieme sa rozhodnúť
@juliana142 ja idem poziadat o zrusenie a uvolnit miesto niekomu inemu.. nech s manzelom spekulujeme ako chceme, 7.30-17.00 nijako nevykryjeme... starych rodicov nemame a nechavat si vyzdvihovat dieta denno denne sa mi zda nevhodne.. ☹
@marielik78 Staci sa naucit azbuku slova su velmi podobne

Najviac deti v triede je 15, v niektorych len 5-6 teraz v prvej je 13