icon

Bulharská Základná škola v Bratislave

supersperkysk
27. sep 2011

Naša malá - veľká škôlkárka bude mať 6 rokov - treba nám hľadať školu. Našli sme túto: http://www.sk.bsou.sk/
je to bulharská ZŠ na Záporožskej ulici. Máte s ňou niekto skúsenosti? Vopred ďakujem za informácie. 🙂

nelinka2009
15. feb 2017

Najviac deti v triede je 15, v niektorych len 5-6 teraz v prvej je 13

akronop
Autor odpoveď zmazal
kikina84
15. feb 2017

@zuzana_2 nam poslali rozhodnutie o prijati postou 🙂

alenkam.
15. feb 2017

@zuzana_2 hned som vypisala ziadost o prijatie, rozhodnutie prislo do tyzdna postou..
@akronop trosku sa obavam, ze deti budu menej socializovane.. predsa len v statnych skolach su exkurzie, vylety, akcie.. tu to postradam...

marielik78
16. feb 2017

@alenkam. Presne to chyba aj mne, vylety, exkurzie, lyziarske ci korculiarske a pod. :( Aj na skolu v prirode som sa pytala a dostala som taku vyhybavu odpoved, ze ak sa riesi, tak iba cez prazdniny a pod.

A baby, ako je to s tou maturitou? Lebo povedali, ze maturuju aj na slovensky aj bulharsky sposob... ale slovenska je zo 4-5 predmetov a oni budu mat vsetko v bulharsine (okrem SLJ), tak ako sa to riesi...?

zuzana_2
16. feb 2017

no mna odradza, ze je vyucba predmetov po bulharsky hned od prveho rocnika, ze ako sa to zvladne aj zo strany nas rodicov a ci deti nebudu potom slabe v slovencine, a co v pripade prestupu na slovensku skolu....hmm

marielik78
16. feb 2017

@zuzana_2 od prveho rocnika je to jednoduchsie, lebo ides tempom dietata a s nim sa ucis to iste ako mama ci tatino... my vhupsneme do tretieho rocnika, kde uz su normalne knihy, ucebnice plne textov, ulohy plne textov, no zaujimave by to bolo... o deti sa nikto nebojime, tie to zmaknu lavou zadnou, ale my dospelaci 😀

A to na akej urovni maju tu slovencinu by som tiez rada este overila... lebo je to rodny jazyk a je pre mna priorita, aby mala dcera v malicku prave ten a az potom vsetky ostatne jazyky...

Co sa tyka prechodu na sk skolu, s tym problem nie je, len je tam vacsinou sklamanie z ineho pristupu, mnozstva deti a pod.

Nam este zisla na um otazka, ked sa ucia vsetky predmety, aj tie odborne ako biologia a chemia ci fyzika v bulharcine, tak asi tie odborne vyrazy budu skor vediet v bulharcine nez slovencine a ci sa im to nebude mylit napr. na prijimackach na vysoke skoly mediciny, veteriny a pod. Este je to hudba buducnosti, ale toto zislo na um v podstate vsetkym nam rodicom, co chceme prestupovat...

zuzana_2
16. feb 2017

@marielik78 no to napadlo aj mna, ze budu slabsi v slovencine prave vdaka tomu ze vsetky odborne vyrazy budu vediet iba v cudzom jazyku, ale aj ked cely den bude hovorit v cudzom jazyku, ci nebude tu slovencinu vytlacat. Na druhu stranu ma zas desia klasicke preplnene slovenske skoly.

akronop
Autor odpoveď zmazal
marielik78
16. feb 2017

@akronop Ano, pri tych prevzatych vyrazoch urcite nebude problem, ani pri mitochondriach a pod.
Ale taka pecen = черен дроб (cheren drob) ci bunka = клетка (kletka) a takych je kvantum a to ked bude mat okno na prijimackach ..... a supne tam nieco bulharsky v azbuke, alebo v tom horsom prípade stylom bulharcina napisana v latine 😝

marielik78
16. feb 2017

@zuzana_2 V bulharcine budu hovorit tych 5-6 vyucovacich hodin, medzi sebou deti hovoria slovensky cez prestavky (aspon nam to potvrdili), v druzine neviem, asi pri hre slovencina a pri ulohach zase bulharcina atd. Nemyslim si, ze tu slovencinu budu vytlacat, ale asi sa stane castokrat, ze im skor pride na um bulharske slovicko nejake specificke ako to slovenske a ine z toho vyplyvajuce situacie... Nemyslim, ze by slovencinu vytlacali, ale naozaj neviem posudit, ako do hlbky ju ovladaju gramaticky, stylisticky, plus povinne citanie a pod.

akronop
Autor odpoveď zmazal
akronop
Autor odpoveď zmazal
marielik78
16. feb 2017

@akronop To s tym oknom mas pravdu :D No ved uvidime, je to daleka buducnost a dovtedy sa tie testy mozu zase zmenit ako za nasich cias, kedy sme nekruzkovali, ale riadne odpovedali a pisali vsetko. Ale je fakt, ze na inych bilingualnych skolach by riesili tie iste problemy...

marielik78
16. feb 2017

@akronop 🙂
Tak ja som sa naucila asi viac v skole a preto asi to iste ocakavam od kazdej zakladnej a strednej skoly, co sa slovenciny tyka... V detstve som teda moc toho neprecitala a ani kamarati a spoluziaci moji, nezaujem, ja osobne som skor pisala vlastne pribehy a basne vzdy a co som nemusela, som ani nahodou necitala :D A napriek tomu som bola este na vyske v ortografii najlepsia a vlastne popri vyske aj po som robila novinarku a milovala som stylizovat, pisat a tvorit... Knihy citam az teraz posledne roky 🙂

akronop
Autor odpoveď zmazal
marielik78
16. feb 2017

@akronop Ved toto 😀

nelinka2009
23. feb 2017

@zuzana_2 dphodnite sinmailom stretnutie s riaditelkou

marielik78
27. feb 2017

Ahojte,

este mam otazocku na rodicov prvakov, druhakov a podobne 🙂 Ako sa ucite bulharcinu? Najma ak clovek nema moznost navstivit stredajsie stretnutia pre rodicov priamo v skole? Cize ma zaujimaju najma tie nazory 🙂

mirkabebe
27. feb 2017

@marielik78 AHojky, ja sa učím priebežne s Matejkom, prváčik, čítať viem, lebo ma ,,zastihla,, ešte povinná ruština síce len dva roky na základke, ale v hlave azbuka ostala... a tak pomaličky, jemu sa hrozne ráta, že ma môže opravovať pri písaní alebo čítaní...

marielik78
28. feb 2017

@mirkabebe 🙂

marielik78
28. feb 2017

@mirkabebe Vcera sme sa tam urcite aj videli, ja poznam len tvojho maleho Matejka zo skolky ci ukazkovej hodiny🙂 Ale kamaratka Hanka pozna aj teba (tiez tam vcera bola), jej Eliska chodila s Matejkom do skolky 🙂

mirkabebe
28. feb 2017

@marielik78 jej je to dosť možné, včera som tam bola aj s mladším Jankomchodí do MŠ, len medzi dverami prišli sme neskoro...ved niekedy do mňa štuchni, bo ja vždy medzi kopec ľuďmi a nestíham registrovať všetko a všetkých🙂)

marielik78
1. mar 2017

@mirkabebe Aj my sme prisli az na koniec, ked uz sa rozdavali tie naramky a gumenne maciky :D :D :D A to som sa tiez rychlo orientovala, kde su "nasi" a ako sa im pacilo a potom sme dlho spovedali jednu mamicku este... Najblizsie sa chystame na DOD 🙂

kikina84
1. mar 2017

@marielik78 zdravím môžem sa spýtať preco rozmýšľate o prestupe? Dakujem

kikina84
1. mar 2017

@daria_xavier ale keď je v siedmej triede už predpokladam že už po bulharsky vie..Ako je možné že to odmieta?

marielik78
1. mar 2017

@kikina84 Nie sme viaceri spokojni s urovnou vyucby na sucasnej skole...

juliana142
7. mar 2017

@alenkam. My tiež rozmýšľame, ale nevieme sa rozhodnúť

alenkam.
7. mar 2017

@juliana142 ja idem poziadat o zrusenie a uvolnit miesto niekomu inemu.. nech s manzelom spekulujeme ako chceme, 7.30-17.00 nijako nevykryjeme... starych rodicov nemame a nechavat si vyzdvihovat dieta denno denne sa mi zda nevhodne.. ☹

nelinka2009
7. mar 2017

@marielik78 Staci sa naucit azbuku slova su velmi podobne