Bulharská Základná škola v Bratislave
Naša malá - veľká škôlkárka bude mať 6 rokov - treba nám hľadať školu. Našli sme túto: http://www.sk.bsou.sk/
je to bulharská ZŠ na Záporožskej ulici. Máte s ňou niekto skúsenosti? Vopred ďakujem za informácie. 🙂
@nelinka2009 No, prave zistujem, ze nie, rustina je maksia, bulharcina tvrdsia, prizvuky sa tiez v mnohych slovach lisia a slova samotne tiez... Co je pre mna vyhoda, lebo z rustiny si uz vela nepamatam a tak sa mi to nebude tak pliest :D
A najvacsiu radost ma moja dcerka z toho, ze mama je Majka a mamicka je "mama" :D :D :D Uz sa naucila hovorit vselico, ale teda azbuku este nie🙂
A mohli by sme sa stretnut trebars v piatok podvecer? V sobotu by som ti to vratila 🙂
@marielik78 ja by som uvitala aspon 7-17.30.. ale tak uz sme sa rozhodli.. doba a vylety/exkurzie prevazili..
@alenkam. Jj, jasne, chapem... nam tie casy vyhovuju, aj tak mava treningy gymnastiky alebo aj ine, takze tam nikdy nebude byvat do 17 alebo ani do 16tej, iba velmi vynimocne... Horsie su tie prazdniny a nulove vylety pre mna, ale ideme do toho aj tak, lebo nevyhody su na sucasnej skole ovela vacsie, aj ked ineho charakteru...
@akronop Nie, ja myslim, ze sa da, bude musiet 😀, my 4x do tyzdna vyzdvihujeme dceru okolo 15, max. 15:30 h kvoli treningom, a rano budeme chodit urcite na osmu az 🙂
Takze odist skor sa da urcite, ale ked je druzina do 17 h, tak neskor po neho nemoze asi clovek chodit... Zase mne to ale pride dost dlho (dieta tam je 9-10 hodin), na nasej skole je sice oficialne druzina az do 17:30, ale uz o 16tej tam je do 15 deti zo 100... a malokedy tam o piatej este niekto je...
@marielik78 moji su aj teraz v skolke 7.05 prvi a odchadzaju 17.15 ako posledni.. ☹ no nemame to ako inak zariadit...
@alenkam. Jj, verim, ked ma clovek pracu na opacnej strane mesta (ja som tak robila tiez a nechapala som ako tehotna este dovaliac sa domov pred pol siestou, ako mozu ti rodicia stihat chodit po deti o stvrtej a niektori dokonca o tretej)... ja mam zatial pracu 8 minut od skoly (a sice sa bude firma stahovat, ale tiez iba v ramci Petrzalky, tak aj ked to bude namiesto 8 minut peso 10 minut autom/busom, bude to okay), skolu mame len 5 pesi minut od domu... kym sa to nezmeni, je to priamo idealne, co sa logistiky tyka.
@alenkam. A kam teda idete do skoly?
@marielik78 mozem sa opytat, z ktorej skoly davas dcerku prec? Byvame zrejme v rovnakej stvrti, my sme tiez kusok od Bulharskej skoly, buduci skolsky rok bude syn predskolak a zacinam premyslat o skolach v okoli. Ak nechces pisat tu v diskusii, mozem poprosit o IP?
@uhnakova Z Nobelovho nam. Prvy rocnik je uzasny, je tam fantasticka ucitelka a v dalsich rocnikoch je to otazka priorit a uhla pohladu a hlavne, kto tie deti dostane od druheho rocnika... Najdes isto ludi, ktori su tam spokojni, najdes aj mnozstvo takych ako sme my... zalezi, co od skoly ocakavas...
@marielik78 dakujem za odpoved 🙂
@akronop Ja som pocula od rodicov, ze toho uciva tam je viac, teda ze naroky su tam vacsie na deti, ina forma matematiky a pod. Ale ze vsetko stihaju v druzine, okrem slovenciny, tu musia robit doma a vlastne aj dohanat, kedze tych hodin je menej a stihnu menej ako na slovenskych skolach...
A tie vylety, ano, aj ja sa na to tak pozeram, ze behame aj teraz kade-tade po vyletoch s nou ako rodicia a sem-tam znami dalsi... ale ja mam dobre spomienky na vylety zo ZS, na exkurzie a hlavne to sa nam ratalo, ze sme sa neucili a vypadli do ineho mesta, ze sme dostali slobodu a ucili sa samostatnosti a zodpovednosti (na tri hodiny rozchod a ucitelia netusili, kde sme a co robime). Preto mi to tam bude chybat. A aj dcerke, zvykla si za tie takmer dva roky na nasej skole uz na rozne vylety, do Brna na cely den, do Budapesti na cely den, skola v prirode, lyziarske ci korculovanie, dopravne ihriska, navstevy kniznic ci gymnazia a odovzdavanie vysvedceni v Schoenbrunne vo Viedni v ZOO... Tam si bude musiet zvyknut, ze sa nejde nikam, len skolska budova a okolie...
@akronop Vsetkych rocnikov 🙂 Kedze slovencinu chcem, aby vedela ako ja, gramaticky v maximalnej moznej miere, tak mi to az tak neprekaza, ze sa jej budem venovat doma v tomto (viac ako na beznej skole s velkou mierou slovenskeho jazyka)... Otazne ale je, ci tam budu mat vobec aj literaturu slovensku a povinne citanie a take veci... niezeby som na tom trvala, my sme to na skole neznasali :D Ale to mi tak zislo na um teraz, ci to tam funguje... no ked maju ist podla sk smernic, tak by malo...
@marielik78 ak môžem k tomu učivu slovenského jazyka, táto škola je akreditovaná a plne kontrolovaná aj Ministerstvom školstva SR, a musia stihnúť za menej vyučovacích hodín to, čo sa bežne učí na slovenských školách, takže nemám strach, že by sa dieťa nenaučilo slovenský jazyk, okrem iného, z ktorého je nakoniec aj maturita, tak ako hocikde inde. áno je pravda, že sa slovenčine venujeme aj doma, aby sme tým pomohli aj pani učiteľke, pri preberaní učiva. a čo sa týka tých výletov, syn je prváčik a plánuje sa týždenná škola v prírode, takže nepríde mi to, že nikam nechodia. Majú množstvo aktivít, ktoré plnohodnotne nahrádzajú trmácanie sa po nákupných centrách na výlete....Každú druhu sobotu dopoludnia majú napr. tanečnú, chodí ich učiť pani choreografka z Viedne, zadarmo...alebo napr. mali krásnu vernisáž kresieb Bulharských prírodných krás, spolu s vystúpením a ,,oslavou,, za prítomnosti Veľv. Bulh. rep. a kadečo iné.... každý má iné čo preferuje...treba si vybrať.
@mirkabebe Jj, dakujem, ja viem, ze musia ist podla legislativy a smernic zo slovenciny, len kazdy nas na to upozornoval tam, ze aby sme pocitali s tym, ze vsetka slovencina zostava na domace ucenie (teda okrem toho, co stihnu v skole) a ze v tomto treba detom venovat viac casu... Co je pochopitelne, kedze na klasickej skole si spominam, ze sme mavali rozdeleny slovensky jazyk (ako gramatiku) a zvlast bola literatura.
Ja sa toho ale neobavam vobec, to som nepisala ako kritiku 🙂
Co sa tych akcii tyka, skola v prirode bude vobec prvykrat, kedze rodicia na to mierne tlacia udajne a prvacikovia maju prilis dlhe prazdniny, tak to treba nejako vykryt...
Samozrejme, verim, ze to vytrva a stane sa z toho pravidlo a budu to mavat naozaj kazdy rok a aj ine zaujimave akcie a vylety mozno casom pribudnu, uvidime... Vernisaz je tiez fajn, ale asi to nesadne kazdemu a soboty dopoludnia cele dcerka pretrenuje (4 h), tak vyznamnu tanecnicku z Viedne asi ani neuvidi, skoda... ale zase ju trenuje vicemajsterka sveta, tak vzor uz ma poriadny 🙂
Je to presne o tom, kto co preferuje, sto ludi, sto nazorov 🙂 Aj tak si ale myslim, ze keby v jednej triede boli vsetci rodicia za to, aby deti chodili korculovat jeden tyzden v roku, ze sa vsetko da zariadit... je to o voli a spolupraci vzajomnej nas vsetkych, ucitelia-rodicia-deti 🙂
Rozhodne nemyslim presadzovanie vyletov typu odvezme sa autobusom do Trencina a behajme po obchodnom centre tri hodiny... My sme chodili na vystavy, do Kremnice do mincovne, do bane, do jaskyn, do muzei... toto som skor mala na mysli 🙂 Spoznavanie Slovenska a jeho kras a vynimocnosti...
Jasné, že musia ísť podľa legislatívy. Ale na VŠ som mnou študovali aj ľudia s maturitou za jedna zo SJ, chodili do ZŠ a SŠ l s vyučovacím jazykom maďarským a ich slovenčina bola katastrofa. A to mal z toho maturitu za 1 🙂 Ale je pravda, že zrejme doma rozprávali po maďarsky. Lenže naučiť sa SJ gramatiku tiež nie je žiadna malina 🙂 Ale podľa referencií od známych dobrá škola ...
Baby a este mi v noci zislo na um... Viem, ze jedla im vozia, ze si v skole nevaria, ze je na vyber zo styroch jedal a pod.
Ale kde tam je kvazi jedalen - teda miestnost na podavanie a samotne konzumovanie? Kde to byvalo za cias mojho manzela, tam je SKP v celej budove, v dalsej policia...
Vychadza mi z toho, ze jedia v triedach?
@marielik78 skolka ma samostatnu jedalen uplne dole, je to znizene prizemie. Bola som to tam pred casom pozerat, ked sme premyslali o skolke pre syna. Zrejme to tak ma aj skola.
@uhnakova Dakujem, chystam sa tam opat buduci tyzden, tak sa spytam a pripadne pojdem pozriet 🙂
Ahojte, pekny zaciatok tyzdna... moze sa mi ozvat niektora maminka ci tatino terajsich druhacikov na Bulharskej skole?
Dakujem krasne.
Ahojte, uplne ste ma tu vsetky namotali na tuto skolu. Kedy bude zapis do 1.rocnika???Nas starsi syn bude mat v auguste 6, preto hladam vhodnu zs. Momentalne sme v uvodnom rocniku v cenade, uvidim, ci budeme pokracovat, ale chcela by som sa ist na zs bulharsku pozriet.
Na ich stranke to neviem ajst a vacsina info je z roku 2014, zvlastne...
@mojdend Webstranku maju menit, uz dlho, co to spomenuli a nic zatial :D Ale urcite napis na centralny mail, budu ti pisat a volat (uved aj telefon) a chodte sa mrknut urcite 🙂
Vyplni sa len prihlaska... A odovzda sa... Yreba k tomu aj rodny list dietata,a vas obciansky...
@nelinka2009 Nase obcianske nechceli 🙂 iba kopec dokumentov vypisat a rodne listy 🙂

@alenkam. Vy potrebujete dlhsiu druzinu, spravne tomu rozumiem?
Ja sa zase bojim tych prazdnin navyse, nie je toho az tak malo, ako som dufala a tiez nemame moznosti stari rodicia ci tety a pod. Takze toto som nasla posledne dni ako take nase najvacsie minus v pripade tejto skoly, teda okrem tych vyletov a kurzov ako na nasich skolach...