icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

margarita
28. jan 2016

@nelinka2009
az najdes krajinu v nasom okoli a pripadne aj na opacnom konci zemegule, kde je trava zelensia a skolstvo idealne, deti sa navzajom sebe nevysmievaju a ludia su inteligentni a privetivi a skratka raj na zemi 😉 daj mi, prosim vediet. aj ja si necham o tom snivat.

bola som uz davnejsie na konferencii EU s 25 ucitelmi so vsetkych krajin EU. neverila by si, ale vsetci mame rovnake problemy a rovnake deti, akurat Fini maju podla mna najlepsi skolsky system a inspekciu a vobec severske krajiny su vo vzdelavani celkom efektivne.
ale teda aj to je uz par rokov stara info.

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@ajkava vrd to neprehnat to... Ale na druhej strane urcite chcem nieco ine... Ved ja netvrdim, ze na bulharskej skole nezaxije vysmech... Alebo sikanu.... Ale hovorila som tam s ludmi... Fakt to boli ludia jenjedno ci ide o slovensku ucitelku slivenskeho jaxyka, alebo o bulharku, ktora ma prvakov... Dokonca ta slovencinarka ucila 20 rokiv na nasich skolach a povedsla, ze sa to neda porovnat... Nielen plat, ale aj moznisti a pristup... Podla mna ak je spokojny ucitel su spokojni aj studenti... Mam kamosku co u nas na statnych skolach ucila 10 rokiv... Teraz uci na sukromke a svojej malej vybrala ti bulharsku pre ten iny pristup... Ale to sa musi zacat uz u ministra... To samozrejme neovplyvnim... A nechcela som len tak prebrat jej nazor tak ma zaujimsli aj nazory inych... Ale ta slivencinarka ma pravdu ak bebude dobre.. Po prvom roku nieje problem zmenit skolu... Skolku sme nemenili a mala zaxila zmenu kolektivu aj uciteliv 3 krat... Lebo system... Zvladlavto mladsua prinajhirsom to zvladne aj starsia aj keby mala ist znovanid prveho rocnika...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@margarita ja viem pozerala som to... Ale finsko je len sen

natalym
28. jan 2016

@margarita Tak by sme mali prebrať to najlepšie čo je overené inde.

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@margarita presne ked rodicia sponzoruju... A neverim, ze potom pedagog nerobi rozdiely... Tiez je to len clovek

nelinka2009
autor
28. jan 2016

Inak velmi vam vsetkym dakujem... Konecne sa tato debata rozbehla do tej urovne nad ktorou ja uvaxujem...

ajkava
28. jan 2016

@natalym len to by musela byť vôľa hlavne navrchu. Nevzdelaný národ sa lepši drží "v poslušnosti". A hlavne, keď sú u koryta nenažranci. Každý musí uchmatnúť čo najviac, veď ktovie, dokedy tam bude. Naša krajina je malá, každý každého pomaly pozná. Preto veľa na každého vie. A tam sú potom bariéry, lebo ruka ruku myje.

cecil36
28. jan 2016

@nelinka2009 ak neviem pozdravit,odzdravit,podakovat,poprosit a decko je nesamostatne a vsetko za neho riesia rodicia je na vine pedagogo?

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@ajkava 🙂 🙂 🙂

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@cecil36 nielen len... Ale aj... Deti viac casu travia v kolektivnych zariadeniach ako doma... U nascsa napr. nadavky priniesli zo skolky... Dost tazko sa to idstranuje... Suseda nezdravi idkefy chodi do skolky... Lebo ani Hanka inych dospelych nezdravi...

cecil36
28. jan 2016

@nelinka2009 a nadavky ich ucila ucitelka vramci edukacneho procesu?

roxi
28. jan 2016

@nelinka2009 hľadáš ideálnu školu pre svoju dcéru, ale bohužiaľ neviem či ti tu niekto vie poradiť, keďže pre každého je ideálne niečo iné, mňa len šokovalo, že pre teba je prípustné, aby študenti fajčili spolu s učiteľmi a dokonca to pokladáš za formovanie správneho vzťahu, ako si to spomenula v inej téme,

aps6 @nelinka2009 Casto vidim ako fajcia deti (asi gymnazisti) spolu s ucitelkami za plotom arealu. Dobry dojem z toho nemam.
19. jan o 16:38 • Odpovedz • Páči sa mi to • • Pošli IP •

nelinka2009 @aps6 no ja to povaxujem za ukaxku formovania skveleho vztahu student- pedagog... Ak si nexapalia tam tak aj tak.inde je to taky vek...
20. jan o 18:00 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

nelinka2009
autor
28. jan 2016

Nie neucila.. Ale ucitelka je to pojitko mrdzi dvoma rodinami... A roficmi... Ale musela by mat snahu a to sa jej nechce... Ani sa nefivim ved ani len s kolegynou si nevefua jedna druhej povedat, ze to a to dieta zajtra nepride... Zrps sa zvola len ked treba platit sek, alebo minister urobi chybu... Inak dlabu na deti... A to nehovorim, ze naj temou celeho zrps je to kto nezaplatil... Ani zo zakona to nieje povinne...

cecil36
28. jan 2016

@nelinka2009 tie nadavky deti videli v rodine a priniesli ich do skolky. Takze za to je zodpovedny rodic a nie ucitelka. Ak tebe dieta prinesie domov nadavky, ty si ta co ma dietatu vysvetlit primerane veku, ze takto sa nerozprava atd. Ak susedka nezdravi lebo ani Hanka nezdravi, je na jej matke,aby jej to vysvetlila v tom case ked dieta pri nej nepozdravi. V skolke predpokladam ucitelka detom v ramci vychovy vysvetluje zaklady slusneho spravania. U nas napriklad rano trvaju na tom, ze ak dieta pride do triedy pozdravi.

ajkava
28. jan 2016

@nelinka2009 no vieš, keď som videla veľakrát "spoluprácu" rodičov s učiteľom..... Vedeli akurát prísť naziapať, keď dieťa dostalo zlú známku, alebo sa doma ma učiteľa sťažovalo /aj to väčšina detí prekrúti/. Tak ako partner nemôže kydať na partnerku pred dieťaťom, tak nemôže na učiteľa pred dieťaťom rodič. Inak je autorita v háji. Je iné, aký má názor. A dnes bohužiaľ skôr rodič oprašuje dieťa ešte predtým, ako vie pravdu.
Napadla ma teraz jedna vec. chodila som do práce autobusom. O 2 zastávky vyššie nastupovala ženská s dcérou do autobusu. Dcéru radšej dala sedieť ku oknu, ona k uličke, aby náhodou nemusela pustiť staršieho sedieť. A viem to preto, že sa raz tak prekecla v buse. Za mojich čias by nás ani nenapadlo si sadnúť, ak tam bol starší a nebolo miesto. Bolo automatické, že nielen dieťa, ale aj mladší vstal a staršieho pustil. Už nehovoriac pri príchode autobusu. Aby sa deti drali dopredu, aby si mohli sadnúť. však ich bolia nohy zo školy. a áno... môj názor je, že po revolúcii prišlo v niektorých otázkach až veľmi voľnosti. A teraz je už neskoro. Rodičia si sťažujú a trieskajú hlavu až vtedy, keď im vyrastie nezvládnuteľný fracek v puberte a nevedia si s ním rady. Ale nepozrú sa do počiatku ich výchovy.

nelinka2009
autor
28. jan 2016

Ano povaxujem... Aj my sme fajcili... Len pedagogom za chrbtom na gympli... A ono by to asi ani nebolo take zaujimave keby si dal pedagog jednu s nami... Naj prca z toho bola ked boli tak blbi, ze nas necapli a jed nas capli, tak sme boli pre kolektiv hrdinovia... Aspon tak si to pamatam a kedze v twj teme je spomenuty aj sex... To si ako myslite, ze to vase deti nikdy neskysia?

roxi
28. jan 2016

@nelinka2009 a potom, prečo dnes deti nemajú žiaden rešpekt k učiteľom, keď ešte aj rodič schváli, aby si kľudne vytiahli cigaretu priamo pred učiteľom, ale tak každý máme svoj názor, niekto sa snaží deti vychovávať a niekto im dovolí čo len chcú, hlavne nech ich nestresuje a potom sa čuduje, že dieťa je nesamostatné, nechce sa mu chodiť, nevie sa obliecť ...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

Inak ja som mohla doma fajcit od 15 rokov... Cigy som si musela ale kupit za peniaze z brigady... A to mi verte, ze som si radsej kupila nieco pekne na seba... Potom som uz fajcievala len vonku s kamoskami... Aj to za prachy ich rodicov, vacsinou ani jetusili naco ich dcwrenky peniaze z vreckoveho minaju...

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@roxi respekt k ucitelovi nikdy nevydobije rodic... To si musi nastavit pedagog sam...

cecil36
28. jan 2016

@nelinka2009 mozem sa spytat (teda uz som sa pytala, len neviem odpoved) v akej profesii pracujes ty?

nelinka2009
autor
28. jan 2016

Ved na to studoval ci?

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@cecil36 nemozete...

alicka850
28. jan 2016

@nelinka2009 to vysvetluje,preco svoju dceru vychovavas tak,ako tu prezentujes ☺

cecil36
28. jan 2016

@nelinka2009 aha asi to nebude nic na chvalenie, ok respektujem

roxi
28. jan 2016

@nelinka2009 a čo je úlohou rodiča, lebo podľa teba má učiteľ naučiť, vychovať, obliecť, naučiť slušnosti, naučiť pozdraviť, v škôlke aj nakŕmiť, tak čo je úlohou rodiča?
Lebo podľa tvojich príspevkov dieťa nemieniš nútiť do ničoho, čo nechce, hľadáš školu, kde by si sa s dieťaťom nemusela učiť, kde by neboli ani domáce úlohy, tak čo je tvojou úlohou. To len tak zo zvedavosti.

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@roxi ulohou ucitela je usmernit a spojit... Ulohou rodica je pripravit dieta na zivot...

sorciera24
28. jan 2016

@nelinka2009 respekt si ucitel jednak ziskava sam , podla toho ako si nastavi pravidla (ktore su tebe ale proti srsti...),a le ak dieta pocuje doma rodicov nadavat na ucitela (je jedno z akeho dovodu...).....tak ten ucitel si tazko ziska respekt a uctu......ked mu rodica povedia, ze ved takeho "blba" nemusis posluchat /repsektovat (napr.)

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@sorciera24 takto by som ucitelku doma nikdy neponizila... A ak si ucitel mysli, ze si respekt a uctu ziska pravidlami, zakazmi a prikazmi, tak nema byt ucitel, moze ist robit cvicitela do zoo a aj tam ho raz to zviera zozerie...

roxi
28. jan 2016

@nelinka2009 ako pripravuješ dcérku na život? Lebo od učiteľov požaduješ, ako som už napísala vyššie, aby ju naučili, vychovali, naučili obliekať, naučili pozdraviť, naučili slušne sa správať, jesť ... Opakujem sa, ale tvoj prístup a názory sa mi zdajú tak scestné, že už mi nedalo nereagovať na to čo tu píšeš.

roxi
28. jan 2016

@nelinka2009 takže nemajú existovať pravidlá, zákazy a príkazy? Podľa teba si teda može každý robiť čo chce? Ale spoločnosť, každá forma spoločnosti môže fungovať len na princípe pravidiel, zákonov, zákazov a príkazov, či je to inak? Ty nerešpektuješ žiadne pravidlá v bežnom živote, ani v práci???