icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

cicimon
28. jan 2016

@nelinka2009 ale ty nechces aby ucitel bol na tvoje dieta prisny a ucil ho a dal mu povinnosti, ty chces aby ucitel bol tvojmu dietatu mamou, ved tou si ty.... a ak chces indivindi pristup tak to si len najmi sukromnu ucitelku ktora bude ucit podla toho kolko jej zaplatis... a ak zakrici na tvoju dceru tak jej strhnes plat..

a ak budu mat ucitela bude to jej druhy otec?

natalym
28. jan 2016

Ja si tiež myslím, že je kopu súkromných škôl. Môže mať súkromnú učiteľku doma, môžeš ju učiť sama, však si vyber. Podľa mňa čím viac je človek vyberavý tým horšie, asi preto to tak aj je.

jajka257
28. jan 2016

@nelinka2009 nooo, tak to bol gooool 🙂 🙂 si predstav, ze nevedia, idu tam aj pretoze, chcu tu pracu robit. Ja som sa to dozvedela az na pohovore 🙂 🙂 🙂 🙂 pozerala som ako mucha puk a potom som sla ucit 🙂 🙂 🙂

a ty co vlastne hladas pre svoju dceru? ved nedaj do skoly, nauc doma, zozen jej sukromneho ucitela a budes spokojna, Hlavne, ze ty nebudes s nou musiet nic robit 🙂 🙂 🙂 🙂

margarita
28. jan 2016

@mim1
akoze ja nerozumiem takymto otazkam, ze naco su domace ulohy...
prosim Ta, Ty robis co? lebo pokial nie za pasom, vodicku autobusu alebo v skolskej jedalni nevaris, tak predpokladam, ze pri svojej praci sa potrebujes sem tam naucit aj nieco nove, a teraz nemyslim novy uctovny system napr. alebo nejaky novy program aplikaciu ovladat, alebo novy predpis a zakon atd.

clovek sa ma ucit cely zivot, a ti, co si myslia, ze im staci, co pochytia na nejakej 45minutovke, tak ti potom aj tak mudruju na nete, lebo ved vsetko uz vedia bez dalsej aktivity...

deti treba postupne naucit ucit sa same, so mnou mama pisala ulohy tak asi prvy mesiac, odvtedy mi to len kontrolovala a pripadne ma preskusala, ked som si nebola ista ze som nieco dobre pochopila.

ale chapem, ak hyperprotektivny rodic ma dojem, ze musi s deckom prejst vsetko, co robili na 6 hodinach kazdy den, tak to sa popri dnesnej pracovnej dobe fakt stihat neda...

margarita
28. jan 2016

@roxi
nemam dojem, ze som na nu zla, som iba mierne ironicka miestami, ale to bude sposobene kombinaciou spravodliveho hnevu tehotnej ucitelky na materskej 😀 a nemeho uzasu, ze divni ludia existuju, aj ked je to neuverenie 😉

lubkavargova1
28. jan 2016

No ja neviem, ale to ze sa ucia rodicia s dietatom dava aj vychovny charakter a aj vzor. Ved dieta aspon vidi ze ten rodic ma zaujem o dieta, ze mamina vie ocom je svet alebo ten tatino. Ci chcete byt v ociach dietata taaaaaak trapny, ze nevie to nic???

mim1
28. jan 2016

@margarita ten príspevok o dom.úlohách som skopírovala, čo napísala zakladateľka temy

od učitela svojej dcery požaduje, aby bol pre dieťa BOH ale ona sama má problem už teraz, že sa bude musiet s vlastným dieťatom hlavne v prvej triede, kedy je to nevyhnutne, pripravovať aj ona doma

zuzkaanicka
28. jan 2016

@nelinka2009 uz som sa raz pytala, odpoved som nedostala ... neviem, ci zamerne ignorujes, alebo si si len nevsimla. Zopakujem este raz.
Napis, aky by mal byt vychovno-vzdelavaci proces v skole, ktora by bola vhodna pre Tvoju dceru. Popis den, od prichodu do skoly, po odchod, prosto bud konkretna v tom, co od tej spravnej skoly ocakavas.
Mas vobec predstavu, co chces? ... alebo Ta len ovlada strach a v podstate ani sama nevies, co chces?

lubkavargova1
28. jan 2016

Mna by skor zaujimalo ako vyzera taky den pani zakladatelky. Takze poprosim jeden opis.

margarita
28. jan 2016

@mim1
prepac, mala som dojem, ze to pises Ty,
tak potom je ta otazka adresovana na nu 😉

lubkavargova1
28. jan 2016

Pardon nie jej den, ale den jej dcery...

margarita
28. jan 2016

@lubkavargova1
mna by este skor zaujimalo, ako vyzera zakladatelkin myslienkovy svet a jeho pochody, lebo od prispevku k prispevku sa v nom cim dalej, tym viac stracam 😀

tiez mam dojem, ze na konkretne otazky nereaguje, lebo nechce pisat konkretnosti do fora, co chapem, ale ani ja nepisem presne adresu skoly, kde som ucila, ale predsa len namiesto vseobecnych fraz o traumach, systemoch a cakani na zmenu neurciteho razu by som ocenila,
keby napisala, co konkretne chce a co sa ma zmenit.

mim1
28. jan 2016

@zuzkaanicka ja si myslím, že toto presne nevie ani ona sama

vie , čo nechce, čo sa jej nepáči, čo požaduje, vyžaduje,žiada od učiteĺa jej dcery
nie je ochotna počúvat rady, že má možnost vybrat si aj inú ako klasicku štatnu školu, že môže dieťaťu zaplatit učiteľku domov, že ju môže vzdelávať sama
ona si nechce priplatiť- veď plati dane, má na všetko nárok zadarmo- tak všetko sa bude točiť podľa jej predstavy
vzdelávať sama doma nechce- musela by si najskôr sama doplniť vzdelanie- to je pre ňu záťaž, praca navyše??
má presne požiadavky na učiteľa, aby sa plne venoval, naučil jej dcéru- ale pozor, len to dakej miery, ako to jej dcere bude vyhovovať a bude rešpekovat jej požiadavky
a nakoniec, nech to velmi nezaťaží ju a jej manžela- nech vzdelávanie, výchovu a všetko ostatné urobí za ňu učiteľ

zuzkaanicka
28. jan 2016

@mim1 mne je to jasne, bolo by vsak fajn, keby si to uz konecne uvedomila aj zakladatelka ... ale zrejme to aj tusi, len si to nechce naplno priznat, inak by mi uz napisala odpoved 😉

lubkavargova1
28. jan 2016

@mim1 no ci pana! A to aj taky ucitel existuje???? Spytam sa sprosto, ale ked nechce ako rodic fungovat ze sa venuje vychove a vzdelavaniu svojho dietata, na jakeho frasa si dieta robili????
To je jak kedysi davno, ze boli guvernantky z cias Jana Eyrova 🙂

cecil36
28. jan 2016

@margarita zakladatelkin myslienkovy svet vyzera asi takto nejako: oblaciky, hviezdicky, motyliky, zelana travicka, nebeska obloha, usmievavi Bohovia-ucitelia fajciaci s detmi cigarety, nic nevyzadujuci, vsetko dostavajuci..nieco ako strazna veza krizena s hare krisna 🙂

cecil36
28. jan 2016

@lubkavargova1 asi aby uverejnovala na MK nahe fotky svojho decka...iny vyznam mi uz asi unika...

zuzkaanicka
28. jan 2016

@cecil36 zabudla si na to, ze ucitel by mohol este aj pivo capovat ... ved naco robit s detmi to, co ich nebavi 😝

lubkavargova1
28. jan 2016

Panboh zavaruj, aby to dievcatko vyfasovalo p.ucitela 🙂 🙂 Podla niektorych myslienkovych pochodov chudak chlap nakoniec skonci ako pedofil 🙂

sardinka335
28. jan 2016

@nelinka2009 ale prosím ťa! Akoze ,,učitelia nevedia do akých platových podmienok idu,,...netáraj!!! Situácia aka je - je v školstve roky...všetky sme vedeli do čoho ideme a kazdy nas lutoval...ale nech, mna škola bavila.
Ktoré konkretne učebne latky su pozostalost z minulosti?? Poprosim konkretne...
V rámáci všeobecneho rozhladu je zial potrebne mať aspon ,,šajnu,, kedy napr. začala 1. 2 svetova vojna...pripadne niečo okolo, zopár známejších slov. spisovatelov...nejaky zaklad z psy, filozofie atd...proste mať len ,,šaka,, o čo sa jedna...aj to je uz pre niektorých vela...tak čo sa chcete učiť štrikovať v tej škole? Okrem toho učením sa a aj napr. memorovaním sa precvičuje mozog ako orgán, zlepšuju sa kognitivne funkcie a v praxi to znamená mať podnetné prostredie a dávať mozgovým bunkám veľa impulzov, ktoré podnecujú vznik spojení medzi nervovými bunkami. Cize ono to má zmysel...mozog to je ako sval...ak sa nepoužíva tak ochabuje, a tak ochabuju aj ,,bunkove spoje,, synapsie. Preto ked sa moje dieťa ,,mechanicky učí,, ,,debilnu,, basničku teraz na Hviezdoslavov Kubín, tak vlastne ,,cviči, mozog a mozno by sme boli veeelmi prevelmi prekvapený keby sme videli na zobrazovacích metodach ktore tie časti mozgu su ,,zaťažene,,. Proste ma to svoj vyznam učiť sa, robiť veci aj ked sa nam nechce a prekonavať sa....aj tým sa lišime od zvierat.
Len ludia su lenive plemeno..nič sa im nechce...

Jedna kolegyna mi rozpravala vtipnu prihodu ako na maturitách mali jednu žiačku. Neviem aky to bol predmet ale ako áno, ako nie...vraj išlo to z jej odpovedou dole z kopca a veru hrozilo, ze nespraví. Dievčina dostala pomocnu otazku a to povedať meno hociakého filozofa, ktoreho pozná....nastalo trápne ticho - či nevedela či ako....Kolegyna jej chcela pomocť aby teda aspon nejake meno povedala....a tak jej našepkáva ze : ,,D,, ,,D,, ...na to ziačka vykríkla, ze ,,Domestos! ,,
No ja som išla ,,do kolen od rehotu,,.....tak aj takto to vyzerá na maturitách.

lubkavargova1
28. jan 2016

To bankovnictvo a financnictvo tak drbe na mozog???? 🙂 Uz viem kam neist bo uz aj chapem com tak robia 🙂 🙂 🙂

ajkava
28. jan 2016

@mim1 a ty si sa doma neučila, nerobila si si úlohy? My to pripadá, ako keby som žila v inom svete. Však odjakživa sa úlohy zo školy nosili domov a učili sme sa tiež. Tak o čom sa to tu splieta?

margarita
28. jan 2016

@ajkava

mim1 @margarita ten príspevok o dom.úlohách som skopírovala, čo napísala zakladateľka temy
od učitela svojej dcery požaduje, aby bol pre dieťa BOH ale ona sama má problem už teraz, že sa bude musiet s vlastným dieťatom hlavne v prvej triede, kedy je to nevyhnutne, pripravovať aj ona doma

uz mi to @mim1 vysvetlila, ze to bola citacia autorky ale bez uvodzoviek 😉

moni73
28. jan 2016

Aj ja sa ešte pripomeniem, ani mne ste neodpovedali na otázku, či ste spokojne s dnešným systémom vzdelávania...
A že nás je tu dosť.😉

ajkava
28. jan 2016

@margarita no to je tak, keď niekto vynechá úvodzovky 😀 . Tak sa ospravedlňujem a svoj komentár posúvam tomu, komu patril.

ajkava
28. jan 2016

@moni73 ja sa k tomu veľmi nevyjadrím. Decká mám už veľké. Len napíšem, že u nás za tento hnoj môže vláda. A to každá, ktorej sa to týkalo. Najviac však tá, čo je u koryta už dosť dlho. Tá sa zvykne len vyhovárať na tú predtým. Na hovno s prepáčením išla teda ku korytu? To sa nehanbí stále na niečo vyhovávať? Koľkokrát sa do škôl zavádzalo niečo, dávali nové učebnice a na polroku už neplatili. Takže prachov je dosť, len ešte viac blbcov a prospechárov a rodinkárov navrchu. Tu treba odborníkov, ktorí sa do problematiky vyznajú, podporené z praxe, nie od stola. Politiku z toho absolútne vylúčiť.

sardinka335
28. jan 2016

@moni73 samozrejme ze je čo zlepšovať...ako som spominala na predoslej strane - čo zredukovať, na čo si posvietiť - vyselektovať odbory kotre produkuju len absolventov UP atd... a hned bude aj na vyššie platy a prestať robiť chaoticke zmeny kazde 4 roky...Naše školstvo preferuje frontálne učenie - učitel stoji pred tabulou a vysvetluje, ale do učenia viem ze kolegovia vkladaju aj prvky zažitkoveho učenia, hry...nakolko je to možné a nakolko sa im chce...to je individuálne a v podstate na kazdeho snahe.
V škd je učivo utvrdzovane didaktickými hrami - aspon ja som tak robila, samozrejme boli dni kedy sme si nestihli spraviť veci podla planu ale ja som typ, ze ,,plan sluzi mne a nie ja týždennemu planu,,. čize sa k tým vedomostiam vracalo napr. robili sme pokusy, zažitkove učenie...projekty ktore sme robili v škd - nič nikto neniesol domov, rozne vystrihovania z letakov - zdrava strava, prvá pomoc, stale doookola asertivne techniky proste je to vela o kreativite, osobnej priprave, vymyšlani a zial aj zhanani si materiálu., ktorý by mohol byt samozrejmostou...lebo ak chcem niečo tvorive robiť tak si to musim naplanovat dopredu a ist kupiť...často aj za svoje lebo mi proste povedia ze to nepreplatia a niekedy ide o tak eprokotiny ale zase tu jedna prkotina za 2 eurá tu druha 5 a za cely rok sa to nazbiera, čize človek do toho dava vela zo svojho..a to je charita. Som za to aby sa deti skušali aj ustne - vyjadrovanie niektorých je hotova katastrofa, vymizli zlozitejšie vety, slová. - pride ziak ani mú ani bú ze ,,kolko je hodin,,? No pozerám ako puk.....proste naučit sa vyjadrovať tak aby to malo hlavu aj pätu, vedieť prezentovať seba a aj svoju pracu a učiť ostatne deti vytvarat si nazor - čo vas zaujalo, čo vidia ako pozitiva čo ako negativa..proste to myslenie nech sa cibri...jáááj...to by bolo na roman...ale ja si neskromne myslím ze naša škola toho aj vela robí. Len toto vychytať...zial nemyslím si ze sa v dohladnej dobe priblizime škandinavskemu modelu takze nerobim si iluzie ze to tu bude tip top, všetko zadarmo a všetci vysmiaty, spokojní..... 🙂

baumka
28. jan 2016

@nelinka2009 ,dočítavam včerajšok, jasne,že je lepšie,keby bola škola aj žiaci ideálni,žiadna šikana,vysmiati učitelia,žiaci chtiví po vedomostiach,plniaci si svoje povinnosti s nadšením,ale taká škola neexistuje,keby taká bola,podľa mňa by už ju novinári "vyňúrali" a hovorilo by sa o nej všade. Nezdá sa ti,že by bolo lepšie,keby tvoja dcéra navštevovala obyčajnú školu,kde sa stretne možno so situáciami,ktoré ju čakajú aj v reálnom živote a naučí sa ich riešiť? A nemyslím tým práve šikanu,ale napr. také obyčajné domáce úlohy,proti ktorým si ty sama? Ako sa naučí obracať v živote,keď sa nenaučí istej zodpovednosti a samostatnosti už v detstve? "Zivot není peříčko." AK ju budeš takto ochraňovať,tak nebude schopná si sama ani založiť účet v banke.

A ešte taká otázka,ty si sa so zlými ľudmi stretávala len v škole? V tvojom živote si nemala nikdy problém s mrzutou úradníčkou, ješitným,arogantným lekárom, povýšeneckým zamestnávateľom? AKo bude tvoja dcéra riešiť tieto situácie,keď si bude myslieť,že svet je len ružový?

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@baumka stretla.. Ale v skole ma to nenaucili ako reagovat v takych situacjach... Navtse je rozdiel nevrly dispely verzys nevrly dospely... A dieta verzus nevrly ucitel

nelinka2009
autor
28. jan 2016

@sardinka335 prodim ta citaj poriadne... Ucitelua praveze vefia do coho udu...