icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

moni73
28. jan 2016

@cecil36 no ved nech sa už nestrapnujem.... Už som kukla uja Google. A taky dalajláma by neprešiel? Opúšťam pre istotu tieto pre mňa neznáme vody.

zuzana76
28. jan 2016

@cecil36 ja som si myslela, že ten domestos mal byť demokritos 😀

cecil36
28. jan 2016

@moni73 no ja by som sa zas nepustila do nejakej matematickej a fyzikalnej disputy, tieto oblasti su pre mna zamknutou komnatou 😀

moni73
28. jan 2016

@moni73
@zuzana76 ten Marx by prešiel! Tak ma netoto... 😊

moni73
28. jan 2016
cecil36
28. jan 2016

@zuzana76 ale zas taky domestos ako myslitel nemusi byt zly, aspon ma cistu mysel 😀

zuzana76
28. jan 2016

@moni73 veď áno Marx aj engels

moni73
28. jan 2016

Skandinavsky model vzdelávania máme v rodine. Krstniatka sa vzdelávajú, sestra bola chvíľu za katedrou. A teda veľmi pochvalne sa nevyjadrovala. Čo som videla v prvackej triede ja? Učiteľku, pomocnú učiteľku a asistenta pre jedného chlapčeka. Vošla som do triedy, v ktorej boli lavice, koberec, interaktívna. Zároveň tam bola relatívne veľká kuchynská linka (pani učiteľky chystajú desiaty, olovrant, pre ranné vtacata aj raňajky - Obedy sú v jedálni). Z tejto miestnosť sa išlo do 3! ďalších. Jedna s lavicami, keď chcú robiť vo dvoch skupinách, jedna s okrúhlym stolmi na výtvarnú a posledná s túži vami a pár hračkami. Akože wau! Toto všetko a všetko zadarmo, vrátane toho jedla (aj obedy), školského autobusu a samozrejme všetkých pomôcok (aj ceruzky, fixky, perá pre deti, tj žiadne peračníky)

moni73
28. jan 2016

@moni73 s tuzi vami malo byť tuly vakmi - tie telefóny nedávali v škole pozor.

moni73
28. jan 2016

A teraz ma zozeriete, ale ja som to už spomínala viackrát aj v iných diskusiach. Mne by sa páčil aj taký unschooling. Neviem, či by to bolo dobre alebo nie, ale riskla by som. Ja mam pocit, že len samotným bytim sme predurceni učiť sa. Celý život. To malé bábätko, čo sa narodí sa toho do nástupu do školy tooolko nauci. Len svojou existenciou medzi ľuďmi.

lubkavargova1
28. jan 2016

@moni73 a to ked sa babatko narodi nepotrebuje snad rodicov aby ho ucili a tak nadobuda skusenosti do zivota? No ja neviem, ale aj v zvieraccej risi je tam stale matka, co uci svoje mladata a venuje sa im kym sa nenaucia tie zakladne veci...jasne ze potom si kazde ide svojim svetom..ale matka sa im VENUJE. Nemam pocit, ze porodia sa mladata, deti a "robte si co chcete" , alebo?

baumka
28. jan 2016

@moni73 určite máš pravdu,lenže doba je taká pretechnizovaná a všetko sa vyvíja obrovskou rýchlosťou a bez vzdelania,resp. získavania vedomostí z rôznych zdrojov, by sa dieťa stratilo, nenašlo by neskôr uplatnenie a cítilo sa frustrované. Jedine žeby sa presťahovalo niekam na lazy a tam žilo svojím tempom

ajkava
28. jan 2016

@baumka ale dokedy by na tých lazoch vydržalo? Tento týždeň dávali tuším v Reflexe školu zo Záježovej. Je to lokalita na lazoch, kde si ľudia postavili domy zo slamy a hliny a majú aj svoju školu, kde sa učia všetci spolu - menší aj väčší, poznávajú a učia sa v prírode, v praxi. Učiteľka tam povedala, že aj tak vždy raz tuším do mesiaca, alebo presne neviem aký tam bol interval ich zoberie do mesta. Lebo oni to potrebujú, inak sú mimo a ako odtrhnutí keď prídu do "civilizácie". Proste potrebujú kontakt aj s reálnym svetom. Bolo veľa ľudí, hlavne z BA a väčších miest, ktorí tak odišli na lazy. Ale prišlo obdobie, keď sa tam už dobre necítili a vrátili sa do mesta. V živote sú to sínusoidy.

sardinka335
28. jan 2016

@moni73 mna by z hlavy len tak na blind napadli nejake mena ale nevedela by som ich asi presne priradiť do fil. smerov...zase nejdem robiť zo seba taku mudru....kazdopadne muselo to byť velmi komické a prisediaci mali čo robiť aby sa nepopukali od smiechu...ze DOMESTOS....
@abeata tak tak.....hračky po deťoch - dcera mala ,,milion,, barbin...tak sme to pretriedili a priniesli do škd, proste kade čo som tam navlačila to som radšej ani muzovi nehovorila lebo by nadaval...a v tých obchodoch ze ,,všetko za euro,, a KIK tam mavaju na vyrabanie rozne materiály - papiere, leskle, tie konfety...si hovorím ved len euro...to ma nezabije ale tak ja mam jedine šťastie ze mam muza lebo inak by som si to nemohla dovolit ,,sa dotovať,,. Kolko krát mam v hlave napad len ta realizacia - materiálna.

moni73
28. jan 2016

@lubkavargova1 ja nemám pocit, že by som sa dcére nejak speci venovala.... my spolu/vedľa seba žijeme. Deti saju ako spongie, nemusí to byť určené priamo im. Vidia, počujú, ochutnávaju... hľadajú a nachádzajú súvislosti

@baumka nie som žiadny bio rodič, ani ortodoxne veriaca, ani ovplyvnená nejakým speci svetonázoru alebo uletené ideológiou

abeata
28. jan 2016

@moni73
...hmmm...unschooling...krásna myšlienka, no neviem...teda vlastne viem si predstaviť, aby bolo takto vychovávané dieťa v predškolskom veku. Mali naozaj úžasné detstvo.
Ale napriek veľkej snahe si neviem predstaviť, ako by sa v súčasnej, rýchlej a modernej dobe deti, vychovávané v zmysle tejto filozofie, postavili zoči-voči deťom edukovaných v školách, či už klasických, alebo alternatívnych.
Áno, človek je od prírody zvedavý, ale dovolím si pochybovať, že by deti nadobudli takouto výchovou rovnakú sociálnu a vedomostnú úroveň ako oni a bez problémov by sa adaptovali na štúdium napríklad na strednej škole.Systémové školstvo malo, má a bude mať svoj význam.

http://www.slobodaucenia.sk/clanok/co-je-unscho...
http://www.svobodauceni.cz/clanek/pripad-pro-sv...
http://www.svobodauceni.cz/clanek/studie-unscho...

abeata
28. jan 2016

@abeata
Ach...malo byť : malo by naozaj úžasné detstvo . 🙂

moni73
28. jan 2016

@abeata nepíšem predsa len tak z brucha... Niečo málo (keďže je to pre mňa nereálne) som si o tom nastudovala. Sociálna úroveň? Pre mňa by mali byť jednoznačne porovnateľni, dokonca si dovolím tvrdiť, že unschooling deti by z toho mohli vyjsť lepšie.
Vedomostná úroveň? Neviem, či ju nazvať horsou - podľa mňa iná. Väčšina rodičov by touto cestou asi/určite nešla, ja ako som napísala, hej.
Čo ti dá dnešná škola z toho "rýchleho, invalidného"? Aj, inf? Deti vedia pri nástupe do školy viac ako sa učia 4taci. Aspoň u nás to tak je. Teda v týchto dvoch novych-modernych predmetoch.

moni73
28. jan 2016

Invalidného - malo byť inovativneho (mali by sme niekam hodiť tie mobily)

margarita
28. jan 2016

@nelinka2009
zhodou okolnosti do tej temy ze Strajk ucitelov nakukam obcas uz par dni, ale tam su bud inteligentne prispevky alebo tak totalna mozgova zumpa, ze je mi viac zle ako mi doteraz bolo cele aktualne tehotenstvo, a ze mi to dalo sakra zabrat sa pregrcat az sem do 32tt. 😀

ale k veci
radsej si pozri k strajku aktualne info na stranke http://isu.sk/#dokumenty
lebo v teme o strajku tu na MK najdes len traumaticke vylevy frustrovanych rodicov, co sice konkretne pre Teba moze byt isto inspirativne, ale nie je to zas az tak relevantne.

zhodou okolnosti som sa asi pred hodinou vratila z nasho kulturaku, kde prebiehala vyse 2.5 hodinova diskusia ucitelov strajkujucich v nasej ZS a MS, podotykam ze sme miestna cast Bratislavy smerom na Zahorie 😉 a rodicov. boli tam aj zastupci strajkujucich ucitelov, a bolo to o niecom.
tam ako aj na webe isu, mozes jednoznacne vidiet, ze nie si sama,
ze su na SVK tisicky ludi, co chcu pre svoje dcery viac nez len ucitelov.

chcu zmenu, systemovu, rozumnu a dlhodobu, ale nerobia to len kydanim do vetra a kritikou vsetkeho naookolo, ale chcu sa spojit, dat rozumy dokopy a pohnut aj zadkom.
tesim sa, ze moje dieta chodi do skoly, ktora strajkuje, lebo to znamena, ze jej ucitelia si este vazia samych seba a nerezignovali,a nie je to o platoch, ako si mnohi jednoduchsi jedinci pod dojmom medialnej masaze neustale myslia....ale ked niekomu stacia spravy z Markizy a Ficove kydy, tak potom sa k tomu uz naozaj netreba vyjadrovat....

alicka850
28. jan 2016

@margarita skus si precitat celu diskusiu a konretne nazory nelinka2009 a prides na to,ze jej nejde o kvalitnych ucitelov,ale povazuje za super skolu,kde nemaju problem dokrmit skolopovinne deti a taktiez maju tzv.individualny pristup- rozumej splnit kazdy rozmar rozmaznaneho decka,pretoze skola je na to,aby vychovavala,uloha rodica je az druhorada...

Zavidim Ti vasu MS a ZS,u nas nic, hoci ja by som strajk podporila vsetkymi desiatimi... Velmi dobra bola Lampa s predstavitelkami strajkovej inciciativy,odporucam pozriet v archive .tyzden ☺

lizatko1009
28. jan 2016

@margarita tak ako pise
@alicka850 ed toto tu som si precitala, normalne mam velke obavy ked moj pojde na september do skoly s cim sa tam stretnem, viem, ze to je vsade takto, vzdy sa najdu nejake expertky co pridu si vytmavovat vsetko s ucitelom a vyvolavat dalsim rodicom, najprv by si mali deti dat doma do poriadu a tak riesit dalsie veci, ja neviem, ja ako dieta ucitelov ked sa nieco v skole stalo, alebo bolo nieco na mna zle, nikdy nechodili sa nasi stazovat a hadat s ucitelmi, ale vytmavili si to doma so mnou

abeata
28. jan 2016

@moni73
tak to som ani nepredpokladala, že by si nevedela o čom vlastne hovoríš 🙂 . Tie linky som tam dala len tak, pre tých, ktorí sa danou problematikou nezaoberajú, ale radi by vedeli, o čo ide.
Ak je dieťa správne vedené rodičmi a najbližším okolím, určite môže v mnohých oblastiach predbehnúť deti edukované v školách, v tomto s Tebou súhlasím. Ale ja vnímam filozofiu unschoolingu ako filozofiu životnú, ktorá ovplyvňuje celkové chápanie sveta okolo seba. Dieťa sa má učiť na základe vnímania prostredia a sebavzdelávania prostredníctvom vlastných skúseností. V podstate ho rodič ho iba sprevádza, neučí ho. Ono samé si má potom vedieť vybrať a vyhľadať tie správne informácie k problematike, ktorá ho zaujíma. Tým, že nebude navštevovať školu, bude ochudobnený o množstvo interakcií v rôznych situáciách, s ktorými sa nemá kde inde stretnúť. A potom, keď sa bude chcieť zaradiť do školského systému, pretože nejakú kvalifikáciu "s papierom " potrebuje mať, najmä ak by chcel venovať svoj život medicíne, či iným odborom, ktoré proste musí študovať, bude hodený do prostredia, ktoré mu je cudzie...

margarita
28. jan 2016

@alicka850
ja to tu bohuzial cele citam 😀 😀 😀 a tusim stranu ci dve dozadu som riesila, z ktorej galaxie sem zakladatelku teleportovali 😎

@lizatko1009
ja obavy nemam, ja uz mam svojich niekolko rokov oducenych a stretla som aj divnejsich rodicov nez je Nelinka. lenze ti boli aspon jasne vyfarbeni a omnoho menej schizoidni ako zakladatelka.
ta totiz pise uplne protirecive prispevky a na konkretne polozene otazky nereaguje bud vobec, alebo vseobecnymi frazami.

paris3
28. jan 2016

@moni73 dakujem, ze si 😀 inak by som sa citila fakt ako na inej planete 😀

moni73
29. jan 2016

@abeata nepamätám si názov školy (bolo to v Amerike, kde inde😃) - teraz neviem, či sa jedná o unschooling, keďže škola to je. Chcela som sem sať link, nenašla som. Našla som ale summerhill (a veru si hneď dnes kúpim tu knihu). Dieťa by bolo v kolektíve, v žiadnom prípade by som nechcela dieťa vytrhnúť z kolektívu.
Mne by pre začiatok stačila možnosť výberu predmetov v škole. Okrem povinného základu teda. A vlastne aj stupňa, tj druhák by mohol byť na piatackej angline a pod.

A tu druhu, že totálne neskolu si predstavujem ako skupinu ľudí rôzneho veku a vzdelania, príp. profesie, ktorá by spolu 8 hodín denne fungovala. Od upratovania, varenia, záhradky, TV, kníh, PC, športu, ošetrovania drobných úrazov, nakupovania, starania sa o zvieratká, dialógu. Fungovalo by to skrátka ako v rodine. Takto nejako to bolo opísané v tej americkej škole. A vraj majú úspešných absolventov univerzít.
A myslím si, že sociálne by mohli byť zdatnejsie z dôvodu, že by boli v kolektíve neriadenom milión pravidlami ako v škole.

moni73
29. jan 2016

A ps, tiež si nemyslím, že by sa zaradili na klasickú strednú. Počítam, že by to muselo zastresit aj strednú školu a vypustiť až na výšku. A to verím, že by dali.

sardinka335
29. jan 2016

@abeata to je tak ,ked začne ludom z toho, ze maju slobodu doslova prepínať.... 🙂

Veci su tam povytrhane z kontextu a tendenčne čitatelovi podané....škola je tu vykreslená ako väzenie, ktoré je nemožné opustiť, ulohy ako nezmyselné, učitelia ako apriori zlí a spolužaici ako nepríjemní a šikanizujúci. Ale je to všetko skutočne tak? Naozaj je škola len to zlé miesto, kde sa dieťaťu ublizuje, nikto ho nechape a nedava mu priestor? Je to extrém, nevyvážený prístup, ktorý vo vysledku urobí viac škody ako užitku.

sardinka335
29. jan 2016

@moni73 a to čo opisuješ troška nechapem...to čo opisuješ tu ,,totalnu neškolu,, hned ako som si to prečitala čo si napisala tak ma napadli chranene dielne pre invalidných občanov, ktore inak bezne funguju pripadne niektore opatrovatelske služby takto funguju, kde sa staraju o hendikepovaných. Z mojho pohladu je taky model pre školkarov, hendikepovaných a dochodcov priapdne pre detské domovy rodinného typu ...ako nič v zlom ale čo sa dieťa naučí tymto štýlom v škole ? Presadzať kvetiny? To robime bezne doma...Šupat zemiaky? To tiež robi doma...Nakupovanie? Bezne mi ide ,,dole,, do večierky. A toto su veci ku ktorým ma viest primarne rodina....od školy čakám viac ako hačkovanie a štrikovanie. Toto by mali byť základne zručnosti ktoré si dieťa osvojí doma a nepotrebuje na to inštitucie.

paris3
29. jan 2016

no ja neviem.... z toho kvanta informacii, co som sa v skole ucila, si pamatam mozno 10%. jedine uzitocne, co ma skola naucila, je ucit sa (v zmysle nastudovat si, spracovat a pouzit).
skola ma nepripravila na zivot v roznych oblastiach, kde by to bolo uzitocnejsie... poviete, ze to ma robit rodic. ale moj nazor je, ze rodicia su vselijaki, ako to tu pisete. nie su to profesionali a vychovavaju deti ako vedia. a hlavne s takymi detmi, ktorych rodicia o tom nemaju velmi sajnu, by mali pedagogovia vediet pracovat. tam by to mohol byt vyznamny faktor, ktory posunie dieta niekde inde, kde by ho doma neposunuli.
osobne sa mi paci pomenovanie 'pedagog' (v mojich ociach, niekto, kto len neuci, ale ma aj pozitivny vplyv na ine oblasti vychovy), ako obycajny 'ucitel' (clovek, ktory mozno nauci, ale v ostatne oblasti ako keby vynechal - ma pocit, ze to nie je jeho ulohou)