Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@nelinka2009 Ahoj, no, ja ťa celkom chápem. A držím každému palce, aby bolo vždy v škole všetko v poriadku.
Druhy rocnik dievcata. Fantazia. Ten pocit, ked nechavate dieta v skole, a ono vam celu cestu poskakuje a tancuje, tesi sa... Na nezaplatenie. Triedna je ako mama, nielen len skvela pre deti, ale aj pre dospelych. Napriek jazykovej bariere si rozumieme tak, ako sa s uceyelkami v statnej skolke nikdy bedalo.
@nelinka2009 máš len mylnu predstavu a len v tvojej hlave je to takto zakódované a zhadzujes štátne školy, moje dieťa navštevuje štátnu a Ucitelka je perfektná s tiež si poskakuje, áno ten pocit je na nezaplatenie, ale nehadz všetko do jedného vreca
@nelinka2009 Na aku skolu teraz chodite?
@nelinka2009 suhlasim s @lizatko1009,neviem čo si síce prežila zle v slovenskej škole,no mám pocit,ze to prenásaš na svoju dcéru.Skoly na Sk sú na vysokej úrovni,majú prepracovaný školský system, žila som v Nemecku,v Angl. a poviem Ti,že hroza,des...Nemci s vysokou skolou nemali vedomosti a vseob.prehlad,ja vtedy so SS som nechápala,že nemajú o Tom ponatia..a zdoraznim,že som hrda na naše Slovensko.😉
@bebe02 na Bulharsku školu😅
@nelinka2009 mna napr. ako matku, okrem pristupu (ten je samozrejme dolezity, to je bez debaty), zaujima aj ta vzdelavacia funkcia skoly, ved najma preto tam deti posielame. Takze, co je na tej skole v tomto smere lepsie ako v statnej? To vies zhodnotit? Lebo darmo sa budu v skole na moje dieta usmievat a dieta sa bude do skoly tesit, ak by tato faza pokrivkavala, tak budem hladat inu skolu. Inak, obe moje deti maju skusenost len so statnou skolou a ziaden koncentrak sa nekonal. Nie je vsetko v skolstve uplne v poriadku, je tam vela problemov, ale moja skusenost je taka, ze to sukromne nemusi byt vzdy lepsie, dokonca velmi casto byva opak pravdou.
@dskjhfdlkdjhl ale nakrajaju masko 7 ročnému dieťaťu, to je na nezaplatenie 😉🙂
@alicka850 aj predzuju?😝
@dskjhfdlkdjhl to neviem, moja chodi na štatnu a masko si kraja sama asi od 4 rokov, aj zadok utiera a snurky viaze tiež sama. Katastrofa 😲
@alicka850 Bez srandy, necitala som celu debatu, takze vlastne neviem, v com spociva to zle v statnej a to dobre v sukromnej, ale ak sa jedna o samostanost dietata,, tak potom snad kazdy normalny clovek uzna, ze jee lepsie vychovat samostatneho cloveka, ako niekoho, kto potrebuje asistenta.
@dskjhfdlkdjhl ja som tuto debatu zachytila este v jej zaciatkoch a jediné, čo si pamatám, že autorka hladala skolu, kde okrem iného nemjú problem dieťa dokrmiť atď...ale tak som rada, že všetci sú spokojní, my sme v štatnej tiež 🙂
@alicka850 aha, tak v skolke by som taku poziadavku este brala, ale v skole, aspon z mojho pohladu, uz trochu pozde. A to nemam ziadnych jedakov, ale v skolke sa vytrenovali. V skole som uz neriesila.
@snehuuulienka tak neviem, zial casy sa menia... porovnaj si vysledky nasich deti a nemeckych☹ oni mali velku a dost radikalnu skolsku reformu par rokov dozadu a teda sposob vyucby tam a tu sa zial neda porovnavat...
o tej bulharskej skole som ja osobne pocula tiez len pozitiva - tak nemyslim ze je to len o krajani maska🙂
@snehuuulienka autorka musela zažiť nejakú traumu, hodnotím to z toho, že jej dcéra je druhacka, prvý ročník už musela niekam chodiť do školy, za mna najhoršie je meniť dieťaťu školu, niekedy aj pre rodičovské maniere. Minule som sa tiež dobre pobavila ako jedna mi hovorila, že svojho syna dá do montesori školy, tam sa neznamkuje, všetko máju z dreva atd atd. Ostala som zaskočená, že neznamkuje? Veď to dieťa keď raz príde na strednú bude mat problém, všetci sme vyrastali na známkach a sme tu, už nevedia ako rodičov namotat a vymyslia kadejakú hlúposť ako minule v inzeráte angličtina pre bábätka od 6 mesiaca, ako choré. Tak som sa jej opýtala či vie kto je Mária montesori, tak nie, len asi nevie, že ona je zakladateľka pre postihnuté deti, len teraz to je veľmi trendy a netreba vyjsť z kurzu.
@lizatko1009 môj syn si nevie tiez ešte poriadne narezať mäso,a to je tiez druhak,často jedáva ako bezdomovec,keďže aj predné zúbky chybaju....no nenapadlo ma vtedy nedávať ho kvôli tomu do štátnej školy,aj učiteľku ma veľmi prísnu,prvý ročník bol pre nás zabijak,no napriek tomu som rada,že chodí do klasickej štátnej školy.Neuznavam benevolenciu,ešte známky a prísnejší režim neuškodili deťom,my sme tiež takto rástli a mali to s nami rodičia omnoho ľahšie.
Len nech mamička jej všetko dovoľuje ako si slecinka praje,a v 15- tich ju pošle kade ľahšie😆
@nelinka2009 Pozri,hlavne,ze si spokojna.. Ja ta vvurcirych veciach chapem (riesili sme sikanu zo steany uciteliek,stacil presun do inej skolky a dieta behom tyzdna opat spokojny a tesiaci sa clovek).
Na druhej strane je sice skola i skolka vychovno-vzdelavacia institucia, no urcite navyky ma.dieta mat uz z domu. Skolka ma rozvijat to,co zzczli a v com pokracuju rodicia v ramci zakladnych hygienickych ci jedacich pravidiel - mna osobne prekvapilo,ze maju len lyzicu (v tych mensich triedach), nasi mali kusok cez dva a dala som im pribor,nech trenuju-ten detsky.. No malu to pokazilo,lebo mna to doma stoji dost usilia jej opat ukazovat to,co som ju ucila,co isty cas aj pouzivala - nozik.. Lebo v skolke jedia lyzicou. To je taka vycitkz voci nim..ale zas ked citam niektore temy,tak sa ani necudujel,ked niektore deti nevedia jest ani toi lyzicou..
Rovnako do skolky ma ist dieta,co zvlada hygienicke a samoobsluzne cinnosti - cize aj to obliekanie sa. Aj tak viem,ze im.ucitelky v tych mensich triedach pomahaju. Nevidim dovod na to,aby duplom ucitelka v ZS obliekala dieta ci ho krmila,pokial to dieta nema nejaky handikap.
Pre mna,kebyze si to mozem dovolit,by bolo prioritou hladat taku alternativu,ktora zabezpeci kvalitne vzdelanie. Takto musim len dufat,ze to tak bude vdaka skor usiliu mojich deti. Starsie je prvak,ucitelku si pochvaluje,je to statna skola..uvidime. Ulohy zmakne vzdy v skole este,ale on je typ tatino - podla slov svokry- hlavne ze to je hotove. Uz ako,nie je tak dolezite.
Ja tiez nemam dobre spomienky na skolu, ale skor preto,ze ja nie som ten typ,co sa hned s kazdym kamosi a niektori ucitelia cista katastrofa, ale pokial ide o ulohy,deti si ich pisu v druzine tak, ako aj za mojich cias. Cize doma okrem uloh na vikend s nim zatial nerobim nic. Len sa pozriem,lebo ma to zaujima,co robili a popytam sa ho.
A to,ze ho ucim,ze lepsie si spravit ulohu najneskor v sobotu rano,aby som na to nemyslel a uzival si vikend alebo na ulohu nezabudol,je hadam ok? Toto nie je uloha skoly,ale moja. Ist aj osobnym prikladom. Nechce sa mi,ale treba,radsej spravit hned,ako to odkladat. My sme ale este len na zaciatku. On je zatial spokojny,aj ked len v obycko skole. Preeho je zatial.dolezite,ze ma kamosov,ucitelka je dobra a - co budu mat na obed. 🙂
@snehuuulienka mna by strasne zaujimalo odkial mate ten pocit, ze ked rodic nie je prisny, posle ho dieta v 15tich kade lahsie. Benevolencia nie je nezaujem.
Moj pocit je presne opacny.
@moni73 benevolencia je zhovievavá až príliš tolerantná vychova voči potrebám dieťaťa. prečítaj si poriadne tuto diskusiu hlavne zač.
V tomto prípade je veľa dovolené😉
@snehuuulienka školy na Slovensku sú na vysokej úrovni? Prepracovaný školský systém? Na štátnu slovensku školu by som dieťa nedala, ani keby im tam zadky utierali a vítali každý deň s bonboniérou. Ale to už každý rodič vie, čo chce, aby z jeho dieťaťa vyrástlo a akú výchovu a aké vzdelanie chce aby dostal v škole. Ja sa nestotožňujem ani s obsahom, ani s formou vzdelávania a už vonkoncom nie s výchovou. Moje decká sú v kanadskom systéme, ďaleko od dokonalého ale 100x lepší, ako ten slovensky.
@snehuuulienka ja som v tejto diskusii davnejsie, dcera je "vychovavana" nevychovou... maximalne tolerantne. Mam cakat, ze za 3,5 roka ma posle do r..i? Zatial to tak nevyzera, cim asi vychovnych klasikov dost sklamem...
@moni73 to sama uvidíš☺bodaj by nie
@snehuuulienka si zila v zahranici a toto dokazes napisat. Smutne. Na,sk system sa od komunizmi nezmenil.
@sisaka presne kanadsky system vyuzivaju a je to super. 👏👏👏👏 si presne vystihla co som chcela pisat, ale kto to nevyskusal, nepochopi.
@siska53 presne prajem ti aby ste teda boli spokojni. My to dona rpbine rovnajo. Sobota doobeda a druzinu. Uz len kontrola a peichystanie veci na dalsi den doma.
Jo a neslo ani o to, aby krmili. Ale to, ze icky v skokje sedeli pei jedle pri inom stole a deti ignorovali, tak to ma dojalo. Tu v skoke Pani Ucitelka obefuhe s nimi. Ak treba nasmeruje ako chytit pribor ako co... To bolo min. rok. Aj tento rok obeduje s nimi pri stole, o deti sa zaujima. Komunikuje s nimi... Je to ich druha mama. Sem tam aj krici ( udajne tak ako ja doma, takze nic sa nedeje) 😁😂 ale ten ZAUJEM neni len v robote... Ona je so SVOJIMI detmi!!!
@dskjhfdlkdjhl ucivo ako? To co mi tlacili do hlavy a 99% z toho absolitne zbytocne? Nikdy nevyuzite a znytocny stres ked to neslo... Zabudli nas naucit prejst prijimacimi pohovormi v praci... Zabudli nas naucit ako vychadzat s ludmi... Ale hlavna vec, ze som ovladala logaritmi a chemicke vzorce.
@nelinka2009 ano, pod vzdelavacou castou som mala na mysli "ucivo", cize to, ci ked napr. dcera pojde na strednu skolu, nebude mat problem, ze napr. nebude schopna urobit prijimacky. Ja viem, ze na bulharskej skole je aj gymnazium, ale tam snad nepostupuje automaticky kazde dieta, alebo uz do prvej triedy ZS su tam deti nejako specialne vyberane? Alebo tam postupuju aj taki, co maju napr. na ZS trojky? Ci take znamky tam ani nemaju? Neviem, pytam sa, nevyryvam.
A samozrejme, ak niekto ide po ZS za predavacku, tak nie vsetko vyuzije, ale tak ZS ma pripravit deti na rozne typy skol. Alebo si pisala o SS? lebo logaritmy sa na ZS uz davno neucia.

No chcela som sem pisat az po prvom rocniku, lebo zatial chodi kratko, ale ano! Nasla som, co som hladala a takyto pristup by som na slov. skole nenasla... Ano jieje problem zaviazat snurky ani najrajat masko na obed... Ifu rychlejsie ako na normalnej skole a mala v poho zvlada.. Zatial zasnem aky vedia byt ycitelia suprovi... Dam dalsie info po prvom roku... A nie mamicky, nebola som nenormalna, len chcem pre svoje deti viac ako ucitelku, druhu mamu, pretoze mala cez tyzden travi viac casu b skole, ako doma