icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

snehuuulienka
28. sep 2017

@nelinka2009 pre mňa je smutné toto tu čítať😏mam na Teba 1 otázku:
(Ak si odmyslím Tvoju gramatiku samozrejme)…......Ty aj čítaš po sebe tie nezmysly,ktoré tu vypisuješ??????....

vieš čo???......
Tvoje dieťa je normálne,a malo navštevovať klasicku štátnu ZS ako všetky normálne deti na SK,urcite by jej štátna slovenská škola nijako neublížila,možno tak pomohla v disciplíne a samostatnosti.Problém je v Tebe,nie v Tvojom dietati !!!

Riesis si cez ňu nedoriešené komplexy z Tvojho detstva,keď si Ty navštevovala školu,a viditeľne sa Ti asi nedarilo.

Nase školstvo už na ZŠ ponúka široký vseob.rozhlad a práve ZS je predpripravou na SS,nemyslím si,žeby sa deti na škole učili niečo nepotrebné,ak samozrejme nepôjdu robiť smetiara na ulici😉

A porovnávať naše školy s tymi bulharskymi alebo tie čo majú v Amerike,tak to snáď nie,to nemyslíš ani vážne,až tak sme na Sk neklesli..😉....Vsetko čo sem došlo z Ameriky je bohuzial zleeeee a tak chvalabohu, že aspoň to naše školstvo je tam ,kde je a áno poviem má vysokú úroveň,buďme radi,že naše deti sa učia v škole to čo sa ucia

marianeta
28. sep 2017

@nelinka2009 ty si straaasne zaujata sama sebou...tie ,,zbytocnosti"co sa deti v skole ucia su vseobecnym rozhladom pre to kde sa chcu neskor same vidiet...to co pises su bludy a keby sa nik z nas tieto ,,zbytocnosti " neucil tak sme stat zaostalých neandertalcov .. ty si si zrejme nieco zlé v skole zazila ale o uceni to asi nebolo..no a to ,ze hladas pre nu v ucitelke druhu mamu? tak to uz je co? tou jej mas byt predovsetkym ty sama..je pekne ze s nimi jedna ako s vlastnými ale stale je to osoba kt.ma ucit a nie krajat masko lebo to doma rodicia nenaucili alebo proste zas a znova svojmu polobozikovy ulahcili zivot a netrapia ho drzanim pribora a krajanim maska(nenarazam teraz na teba aby bolo jasno) a to ako mas vychadzat s ludmi ta mali ucit tvoji rodicia..dieta predsa nastupuje(alebo sa to predpoklada,ze ma mat taketo veci zvladnute)s tym ze uz ma hranice a vie ako sa spravat hlavne voci autoritam..a prejst prac.pohovorom je vecou tvojej vlastnej schopnosti komunikovat v takychto situaciach..hadam by si si nechcela vopred pripravit monolog kt.ti v skole nalievali do hlavy na papier a potom v nom hladat odpovede na otazky kt.su ti polozene?a mmch na beznej ZS existuje aj predmet eticka vychova ak dieta nechodi na tu nabozensku a tam sa veru ucia ako sa ludia maju k sebe chovat...neskor sa to vola Obcianska nauka..ale na to si uz asi zabudla lebo nase skolstvo je pre teba az prilis zaostale....v kazdom pripade verim,ze si ZA svoju dcerku rozhodla spravne a nebude pre nu traumou ked nastupi na SS a pride do niecoho doteraz nepoznaneho,kde jej ucitelka nebude robit druhu mamicku....

simca06022011
28. sep 2017

@nelinka2009 to že tebe nejake učivo nebolo treba neznamena, že spolusediacim tiež nie. Na ZŠ sa naozaj učia iba základné veci. Trebs mať aj prehľad. Dokonca teraz dosť okresali ucivo, nakoľko my sme toho mali o mnoho viac ako napr.môj o 13 r mladší brat...

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl nie nemusi nastipit, ale ak sa rozhodne studovat tam, tak tam nerobi prijimacky ani nic ide len autonaticky dalej. Pevne verim, ze sa dcera rozhodne vyhnut tymto zbytocnym slov streson a bude studovat ta. Potom pojde na VS do Prahy, alebo Brna znova bez prijimacok. Ale to uz bude na nej

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@marianeta zvlastne citat o zaostalesti od Vas. Si precitajte este raz co ste vlastne napisala. Vseobecny rozhlad nema vacsina slov. obcanov.a je jedno co sa ucili.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

No logaritmi by som povazovala za specifikaciu a nie vseob. rozhlad

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 no, mas to vyborne premyslene, ale napr. ja som rada, ze moja dcera chodi na gymnazium, kde sa prijimacky robia a teda sa tam nedostane kazdy, co ma v nose dve dierky. Ano, na VS teraz nie je problem dostat sa, ale je tolko jednosemestrovych, ze az. A vies preco, lebo prisli bez prijimaciek a nemaju ziadne zaklady. A tam sa s nimi uz nikto nebude zabavat, jednoducho ho vyhodi a konec. To, co sa zanedba na ZS a SS, to sa za jeden semester dohnat neda, ak sa vobec niekedy este bude dat. Samozrejme, nepisem o VS typu soc. praca, ale o tych lepsich. Ale nebudem Ti brat iluzie.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 LogaritmY sa neucia na ZS, zato taka gramatika ano😉

nelinka2009
autor
28. sep 2017

Rozpravat o vseobecnom rozhlade a zakladnom vzdelani v jednej vete mi pride az smiesne. To ze vas v skoke nenaucili ani len akceptovat nazory druhych je smutny fakt. Tato diskusia tu vznikka prwto, aby sye mi ukazali dovody preco mohe rozhodnutie nebolo spravne. Malo to opacny ucinok, cim viac citam tieto zakorenene oveckovake postkoministicke drizdy... V podstate som hladala co som nasla... A odvokavat sa na vzdelanie... Na vs... Nebudte smuesna sa prejdite na urad prace, komo absolventov tych vasich lepsich vs sa nieje schpnych ani len zamestnat.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 o ktorych lepsich VS pises? Lebo ja som pisala o tych v Prahe a Brne (kedze Ty si napisala, ze tam pojde Tvoja dcera studovat). A nepisala som o skolach typu soc. praca a podobnych, mala som na mysli napr. techniku a tam je tych nezamestnanych minimum, lebo to su skoly, ktore sice beru bez prijimaciek (stacia scio testy), ale nedokonci ich kazdy. Ja Ti Tvoj nazor neberiem, len pisem fakty a je mi jedno, ci ich akceptujes, alebo nie, su to fakty, ich pravdivost si moze kazdy overit. A nie, nezdielam Tvoj nazor a ani nikdy nebudem a nie preto, ze som ovca, ale preto, lebo mam uplne ine skusenosti a tie mi nejaky neznamy nick na MK nemoze prevratit.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

Ale to predsa dieta v druhej triede nemoze vediet, ze v zivote bude chciet studovat taku uzku specializaviu, ci je na statnej alebo hocakej zakladnej skole... Ak bude chciet tak prijimacky spravi. Kazdy sa na ne musi pripravovat a bude sa aj ona. Ziadna zakladka jej neda take vzdelanie aby na takuto skoku nemusela rpbit prijimacky. Pisem pri koheni, tak mi odpusti tie chyvixky.

sendy1977
28. sep 2017

@nelinka2009 a aká je predstava čo by mala tvoja dcéra študovať?

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 Ja by som o VS nepisala, keby si Ty prva nenapisala, kde planujes, ze bude Tvoja dcera studovat. To, ze slaba priprava na ZS a SS je najcastejsia pricina neuspesneho ukoncenia VS, je fakt. Takze naozaj neviem, co chces tym poslednym prispevkom povedat, myslim, ze necitas poriadne, co Ti pisem. Teda, pokial to bolo adresovane mne, kedze si ma neoznacila. Mozno som reagovala na nieco, co si chcela napisat niekomu inemu.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@sendy1977 nemam predstavu. To uz je na nej. Len pisem ake ma moznosti. Studovat mozu ist hociktoru strednu aj vysoku. Ale je tam jwdnoduchsia cesticka, kde by sa vyhla vsetkym tym pre nase skolstvo typickym ceremoniam, ktore su pre zivot nepodstatne a v detoch vyvolavaju zbytocny stres. Ale rozhodnutie uz bude na nej.

sendy1977
28. sep 2017

@nelinka2009 tvoja dcéra bude maturovať aj z slovenského jazyka ?

eludka
28. sep 2017

@nelinka2009 urputne sa dceru snazis ochranit pred stresom, myslis, ze sa tomu v zivote vyhne? Rozmyslas tak, ze dcera velmi lahko a bez trapenia absolvuje ZS a SS, potom pojde do zamestnania, prijmu ju vo vsetkych firmach a uz to bude az do penzie sama zabava a ziadny problem... A co ak na studiu m na VS nebude mat predpoklady - bude na vine zla skola? P.S. Preklepy si mozes posebe opravit, mas desny pravopis. Snad bude mat dcera lepsi ;).

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl nie to fakt, ale tvoj osobny nazor... Lebo tu sa tvrdi, ze mame kvalitne skolstvo, teda ty to obhajujes. Ak je slaba priprava na zs a ss, tak zrejme az tak kvalitne skolstvo nemame. Len tu je ten zakladny slov. problem. Tu ma kazda ucka a kazda skola pocit, ze si to dieta ma zasluzit to vzdelanie. Nie, to stat a statne skolstvo ma dokazovat, ze si zasluzi vzdelavat nase deti. Druhy problem je v tom, ze sa deti hned po bastupe skatulkuju... A ta nalepka im ostava, nech sa deje cokolvek. Casto vidim, ako manky uz pri nastupe do prveho rocnika nosia detom do statnej skoly potvrdenia o adhd a neviem este o com... Ucitelka si ani neda namahu skutocne dieta spoznat, ale hned prijme nazor rodicov, poprip. nejakwho odboenika, ... Je to hrozne... Chudatka male

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@katarinamarkova preco by som sa stahovala, ked mam vyhovujuci sk. system tu... Len to neni ten slovensky

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@eludka ano tak tie deti stresujme uz v detskom veku, ved nech sa trenuju... Aj fajcit by mohli od narodenia, ved potom mozno aj tak budu... Aj pit

eludka
28. sep 2017

@nelinka2009 nase skoly nemaju neobmedzenu kapacitu, preto sa musia robit vybery, v Amerike sa robia "vybery" tak, ze na vzdelanie musia mat ludia nemale peniaze, nehovorim, ze u nas je to uplne zadarmo

eludka
28. sep 2017

@nelinka2009 co stresuje, je siroky pojem, ale take testy a skusania snad neohrozuju na zdravi ako fajcenie 🙂 a ziak sa musi naucit, ak ich chce spravit a to chce volu a trpezlivost - to sa v zivote hodi 🙂

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 takze vidim, ze necitas, co pisem, sice to asi nema zmysel, ale opakujem-ja som pisala len tolko, ze je jedno, ze na VS sa prijimacky nerobia, skolu aj tak skonci ani nie polovica prijatych a pricinou je zvycajne slaba priprava zo ZS a SS. A preto ja som rada, ze napr. moja dcera chodi na gymnazium, kde nezoberu kazdeho, tak ako je to v pripade toho gymnazia, kde planujes dat svoj dceru, ak bude chciet. Takze ja naozaj pisem fakty, ktorym Ty nevies alebo nechces rozumiet.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl nezoberu kazdeho? Zoberu kazdeho, staci ak na to tata ma... No a ten, co tata na to nema sa musi ucit... Slov. Realita a o kvalite tych gymplov je uz ina debata

eludka
28. sep 2017

@nelinka2009 napr. mna to nezaujima, ako sa ine deti dostali na skolu, moja dcera bola vyborna ziacka na ZS , na prijimacky na gymnazium sa ucila 3 mesiace a vyborne ich spravila - to je cele, navyse pre skolu by nebolo dobre, keby mala za sebou uplatkarsku blamaz a kopec ziakov, co ju nezvladaju - skoly podliehaju tiez hodnoteniam, tym nechcem povedat, ze je to uplne idealne a vsetko je vsade tip-top

snehuuulienka
28. sep 2017

@eludka ak môžem pretransformujem Tvoj prispevok na jednoduchší,pre menej chápavých☺

Naše školy na SK majú obmedzenú kapacitu,preto sa musia robiť skúšky,kde prechádzajú len tí najlepší.

V Amerike sú vysokoškolsky vzdelaní hlavne tí, ktorí na to majú financie.

V tomto konkrétnom prípade bude chýbať zrejme aj jedno,aj druhé......

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@eludka myslim, ze je uplne zbytocne dalej nieco vysvetlovat. Statne skoly su fuj, bulharska ZS a gymnazium su super, toto je pre niekoho axioma a kazdy protinazor je chapany tak, ze ho napisala postkomunisticka ovca.

@nelinka2009 Nic na svete nie je idealne, ale kedze mam dobry prehlad o gymnaziach v nasom meste, tak sme (spolu s dcerou) vybrali take, kde uplatky nefunguju. To, ze to tam dobre funguje, dokazuju napr. aj uspechy studentov v celostatnych a medzinarodnych sutaziach. Myslis, ze aj tie su uplatene?

nelinka2009
autor
28. sep 2017

V tomto pripade su prijate len deti, ktore aj zakladne vzdelabie absolvovali na danej skoke. Cize ich ucitelia dokonale poznaju a kedze je to hlavne ich zodpovednost ako deti zakladne vzdelanie zvladli, tak ho vsetci musia nat zvladnute tak, aby mohli studovat na gympli. Kontrola tak sice je z bulharskeho ministerstva, ale nie pomocou zbytocbeho stresovania deti, ale prebieha cely ten cas, co tam deti studuju. Ministersky pracovnici navstevuju peiamo vuycovaci proces a sleduju jeho priebeh, ci uz ustne, alebo pisomne odpovede deti. A kedze su takto celorocne sledovane nejake prijimacky niesu nutne.

sendy1977
28. sep 2017

@nelinka2009 tvoja dcéra bude maturovať aj z slovenského jazyka ?

alicka850
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl už po dnešnej diskusii chapeš, prečo som bola včera sarkasticka ohladom krajania mäska ? 😉 Tu je každá debata zbytočná, si myslím 😝

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 no, ale nie kazde dieta, aj keby ho ucil Komensky, je vhodne, aby studovalo na gymnaziu. Takze toto je to, co sa napr. mne nepozdava a tam by mi zacali blikat kontrolky.