icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@alicka850 chnapem, chnapem a keby to nebolo smutne, tak by to bolo aj vtipne.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

Aj ucitelske vyplaty su uplne na inej urovni a ich odmeny a bonusy su priamo umerne tomu, ako zverene deti zvladaju ucivo. Preto sa samotny uciyel snazi a nedovoli, aby dieta nieco nezvladlo. Zas sa len dieta vyhne zbytocnym stresom. Pokial ma ziak volu studovat, ucitel ma snahu naucit. V sk. systeme moze mat ziak volu, ale ak to nejde, tak mu ucitel nepomaha len mu sa zlu znamku, dalsi sk. problem. Tie deti su odmala vedene k tomu, aby chceli a snazili sa, uz v celom vyucovani. Do stvrteho rocnika su zle vysledky povazovane a zlyhanie pedagoga a nie duetata, preto 99% studentov konci danu skolu maruritou a pokracuhe na vs, ktoru uspesne koncia. To 1% su vyslovene chorobny zaskokaci, ktori o vzdelanie zaujem bemali.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ved nemusi ist kazde dieta na ten gympel... Moze ist kludne na hocktoru slov. ss ak chce... Je to na rodicoch a detoch,

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 a ma sancu zvladnut prijimacky? Toto som sa uz hned na zaciatku pytala, ale odpoved som nedostala a tiez sa tu kocka uz 2-krat pytala na maturitu zo Slovenskeho jazyka a odpoved som este nevidela. Takze je tam maturita zo SJ?

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl samoztejme

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ako deti zo slov. skol zvladaju tie prijimacky bez toho aby sa na ne pripravovali? Tak ako sa budu pripravovat deti z,sk skol tak sa bude aj ona,z bulharskej, ak teda nepojde na ten ich gympel, ale stale sa naucila ovladat pismo a jazyk navyse a vyhla sa zbytocnemu stresu pocas 9 rokov.

jajka257
28. sep 2017

@nelinka2009 no nechcela som, ale len dve veci ti napisem:
1. kolegynina dcera maturovala na bulharskom gymnazium a na ziadnu vybornu VS sa nedostala....maju hlavu v smutku, pretoze co teraz?
2. vec , tento rok mi prisiel ziak, co zil 5 rokov v Kanade a 2 roky v Rusku. Studoval tam. Na otazku, ci je to na SK v skole v pohode, odpovedal, ze nebada rozdiel. A to teda komunikujeme vselijako....slovensko - anglicky. Sem tam mi napise nieco azbukou, ale on je spokojny a nema pocit, ze je to na statnej skole o nicom. A to by mu mohli kludne rodicia platit aj sukromnu. On je spokojny.

marianeta
28. sep 2017

@nelinka2009 boze...dala som si tu namahu a precitala zopar stran od zaciatku..no ja dobre viem co som napisala a teda nemam potrebu citat to znovu..to skor ty by si mala..ale sak mozno ani sama sa vo svojich pismenkach nevyznas..o tom potom..no teraz si ma nas..la s papiermi o ADHD..ty si mylíš ze tie MANKY ako si napisala to robia preto aby ulahcili svojim detom ucenie? vies si ty vobec predstavit alebo si zazila ake to je pre rodica ked ma take dieta? Si predstav zlata moja ze ja take mam(sice nie ADHD) a dala by som aj obe oblicky za to aby to tak nebolo a nemusel v skole ten papier mat..a ver ze z 10 ucitelov tieto potreby ziaka respektuju asi 3ja..takze tvoje tvrdenie ze sa stym ucitel okamzite stotozni su vyplodom nevevedomosti o tom ako to vlastne je...vraj chudataka...
v svojej podstate si sa rozhodla spravne(vychadzam s niektorych tvojich pre mna dych berucich vyjadreni), nech to robia iny len nie ty..od samoobsluhy az po ukoncenie VS..a nikomu tu ako pises neslo o zhodenie tvojho rozhodnutia dat dieta na prestiznu skolu ale o to ako sudis slov.skolstvo podla budov a pomocok atd..a podla to ze ty si tam trpela aj ked si nikdy nedala konk pripad pre co(alebo som sa tam ešte nedočítala)..ale to uz je fuk..mas co si chcela..budte šťastní..

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@jajka257 nedostala a je to vina bulharskej skoly? Keby chodila na slovensku, tak by to chyba skoly nebola keby sa nedostala????

Ten system sa Vladko la Kanadsky, to neznamena, ze sa s nim uci na skolach po celom svete.

siska53
28. sep 2017

@nelinka2009 lenze dcerka sa moze rozhodnut nestudovat.
A prijimacky ci skusky su zas priprava na pohovory do prace. Ja to tak aspon beriem. Zucastnit sa mozu vsetci,uspiet uz vsetci nemusia.

Svagrovcov sikovna dcera nedokocnila strednu, dosiahla 18 a sup z domu. Teraz si doraba aspon maturitu. Ma svoju pracu,kde vzdelanie asi velmi nepotrebuje (ale ovlada 2,mozno aj 3 s nemcinou na horsej urovni) jazyky a je spokojna.
Netusime,preco sa rozhodla konat takto,lebo bola na dobrej skole (strednej). Partia zla? Tlak rodicov? Mozno oboje.

Preto by som dcerku pred vsetkym nechranila. Deti musia zazit aj neuspech. A my zas asi sposob, ako sa s tym vyrovnat.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 napr. moja dcera sa na priimacky na 8-rocne gymnazium nepripravovala, povedala, ze ak na to ma, tak ju zoberu, ak nie, tak tam nema, co hladat. Vzali ju, bez uplatkov, aby bolo jasne😉 Samozrejme, nie kazde dieta je rovnako sikovne, nie kazde dieta malo to stastie, ze na ZS natrafilo na dobru ucitelku-pod tou dobrou nemyslim taku, co sa hra na druhu mamu, ale taku, co naozaj vie naucit a nemam teraz na mysli len vedomosti, ale aj to, ze ich viedla k samostatnosti. A ano, su aj take ZS, ze ked deti idu na SS, tak rodicia im musia platit za doucovanie, lebo zrazu zistia, ze sice pani ucitelka bola strasne fasa, aj jednotky vedela najlepsie pisat, akurat ich naucila figu borovu.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@marianeta no ja hlavne viem, ze vo vyspelych krajinach sa adhd diagnistikuje az po nastupe do skoky a nie pred.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@siska53 no tak mba teda na pohovory vobec prijimacky nepripravili

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@siska53 urcite neuspech patri k zivotu... No neuspech na zakladnej skoke ja skor povazujem za zlyhanie rodica a ucitela ako za zlyhanie dietata... Ved prero je to ZAKL SKOLA

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 a co je neuspech na ZS? To, ze nemaju vsetci same jednotky? No, nie sme vsetci rovnaki a keby mali rodicia zdravy pristup k znamkam, tak by aj deti boli menej stresovane.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl presne o tomto to je...

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 o com? Neviem, ktory prispevok myslis.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl to je pravda... Ale zas ak ma mat uz druhak stres a zle znamky tak je asi niekde problem a dieta to zrejme nebude

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ten 13.02

jajka257
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ja to beriem tiez tak....vlani som odmietla doucovat piatakov na prijimacky a neurobim to ani tento rok. Ten, kto na to ma, dokaze to aj bez doucovania.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 ano, ale to som myslela aj na tu bulharsku skolu. Aby si nebola prekvapena, ked zistis, z coho sa robia prijimacky (a to je jedno, ci odtial pojde na SS alebo VS), ze sice vsetko bolo v super pohodicke, len tie vedomosti sa nekonaju.

siska53
28. sep 2017

@nelinka2009 tak na prijimacky sa mas pripravit predovsetkym sama,ucitel ma ti len pomahat zvladnut doucit sa to,co nevies. A tu ide skor o zvladnutie toho, ako sa vies aj vynajst,myslim pohotovo reagovat a tak. To som myslela

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@jajka257 ako roddic som z toho najskor nebola nadsena (aj ked presne tak som ako student a ziak aj ja kedysi uvazovala, ale vies, mamy uz trochu inak premyslaju), ale potom som si povedala, ze ved ZS je dobra, tak ked tam ostane a pojde az na 4-rocne, tak sa svet nezruti. Zaujem bol takmer 10-nasobny, ale dostala sa a mala pravdu.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@siska53 len su predmety, ako napr. matematika, kde treba sustavne pracovat a ked sa to odflakne a netrenuje, tak sa to tazko potom nejakym douckom, narychlo, dobieha. Ale v podstate mas pravdu.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@siska53 no tak potom?? Preco by sa,aj dieta z inej skoky nepripravilo, tak ako tie vase?

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ako preco by sa neucili matematiku?? Dokonca su o rok v pred oproti ak skolam.

dai
28. sep 2017

ahojte...
som si precitala posledne 2 strany a mam pocit ze vediete tu debatu do extremu... Podla mna ma kazdy pravo vyberat skolu podla svojich ocakavani - ja teda pocuvam vela o kvalite skol - deti v nasej rodine chodia aj na statne ( pritom ich rodicia si sukromne mozu dovolit ) ale tiez silno vyberaju - v BA predsa kazdy vie ze su skoly a skoly, gymnazia a gymnazia - kvalitou obrovsky rozdiel - to potom sa odraza aj na prijimackach a absolventoch...
ja pisavam o mojich detoch - chodia na skolu slovenko- cudziu🙂 cize ukoncenie gymnazia je aj slovenskou maturitou - preto si dovolim porovnat sposob vyucby podla slovenskej metodiky ( ucia deti slovenske ucitelky a musia ist podla slovnskych metodickych knih ) a teda system inde - ja som vychovana konzervativnou slovenskou skolou a ked som videla tie ine knihy tak som bola zhrozena a neverila ze z toho sa nieco decka mozu naucit - cuduj sa svete, moje necitajuce dieta podla tej cudzej sa naucilo v case kedy v slovenskom slabikary boli na nejakej 20tej strane a ledva spajali slabiky, citat plynulo knihy☹ pre mna sok☹ a zaroven ukazka ako inak sa da ucit... moja neter chodi o rocnik vyssie ako moja dcera na statnej - na matike sa ucia to iste☹ detto v inych predmetoch - cize nasi su najmenej o rok popredu pricom niektore temy neter vobec nema☹ nase decka na 70% stihaju, co nestihaju zo skoly zial odchadzaju☹
s tym gymnaziom na bulharskej - nepoznam tu skolu dopodrobna ale predpokladam ze je to tak ako u nas - u nas sa robia v 4tej triede rozlisovacie testy a velke odporucania pre rodicov - hodinove sedenie rodic triedny - prechadzaju sa vysledky - skolske aj mimoskolske, povaha dietata, akym stylom pristupuje k ucenie, ci sa dokaze ucit samostatne etc. ... na zaklade toho sa odporuci bud postup alebo prestup na inu skolu - prijimacky klasicke sa tiez nerobia... nase odchadzajuce deti napriek jazykovemu handicapu ( kedze vsetky predmety okrem slovenciny maju v cudzom jazyku ) patria medzi najlepsie deti na slovenskych skolach a co viem tak sa bezproblemovo dostavaju aj na skoly kde si deti vyberaju typu narnia a podobne, lebo vedia akych ziakov z tade dostavaju - opakujem ze su to deti ktore u nas nestihaju:-/
moja neterka chodi na gymnazium - jedno z top v ba - brali len 30% hlasiacich sa deti - ucila sa asi pol roka mimo uciva v skole - fakt je ze moja sa uci opat teraz presne to co ona na tom narocnom gymnaziu☹

cize za mna ako dieta ktore skolu milovalo a chodilo do nej naozaj velmi rado - aktualne si dovolim na zaklade vlastnej skusenosti spochybnit uroven slovenskeho skolstva - zial mi to potvrdzuju aj moje zname ucitelky - casto pocujem ako sa tresta motivovany ucitel, ako sa ho snazia stiahnut na uroven pohodlnosti starsich , ako sa doplaca na slabsich ziakov etc. ...

to ako skonci v konecnom dosledku dieta a ake bude uspesne neskor je vo velkej miere na nom samom - ja som vzdy chodila na vyberove skoly, vystudovala priemernu VS, cast vedomosti z nej v praci vyyuzivam, cast absolutne nie... Som ale fanusik vseobecneho prehladu - nielen preto ci tie vedomosti vyuzijem v praci alebo nie, ale hlavne preto lebo mi umoznuju siroke spektrum znamych z roznych oblasti a debatu s nimi na urcitej urovni, detto citat clanky z roznych oblasti a moznost vytvorit si na ne nazor etc. ...
nelinka sa snazi najst optimum pre svoju dceru co je ok, ak je niekto spokojny so sr skolou a vyhovuje mu, tiez ok😉

jajka257
28. sep 2017

@nelinka2009 tak ti budeme vsetci, co vieme, o com su prijimacky na VS drzat palce....😀😀😀
A spomenula si, ze druhacka este nemoze vediet, aku skolu chce studovat. Nasa to vie od 3 rokoch a stale sa toho drzi😀😀😀dokonca napisala riaditelovi prosbu, ci nemoze uz chodit so siedmakmu na chemiu, lebo ju bude potrebovat....cely zbor sa na nej rehotal, ze aka zlata a papierik s prosbou si pripli na nastenku....😀😀😀takze aj male deti maju ciele.....

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@nelinka2009 keby si Ty aspon citala s porozumenim. Ja som @siska53 pisala, ze v podstate ma pravdu, ale su predmety, kde treba sustavne pracovat. Ani slovom sem nespomenula v tom prispevku bulharsku skolu. Debata s Tebou je naozaj narocna a nikam nevedie, lebo absolutne necitas, co Ti druhi napisu, melies si svoje.

siska53
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl vsak doucit napr.v poslednom rocniku sa opakuje ucivo a napr.u nas na zakladke sme ti,co sme sli na prijimacky na gympel napr.,mali doucovanie zo slovenicny ci matiky,ale trvalo to cely rok. Boli to hodiny navyse po vyucovani. Neviem,ako je to teraz,kedze je to uz hodne daavno. A pred 17.rokmi,ked som ten 1 rok ucila a mala aj deviatakov,uz sa to tak neriesilo,kedze vlastne deviaty rocnik bol hlavne rocnik,kde sa opakovali vedomosti z predoslych rocnikov. Aspon teda na skole,kde som ucila ja.