Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@nelinka2009 len si pisala,ze na prijimacky tvoja dcera nepojde,lebo ostane,ak bude chciet,na bulharskej skole a na VS pojde do zahranicia bez prijimaciek.
@dskjhfdlkdjhl
Ale ved jasne.. To bez debaty..a stale je to aj o tom,ze musi chciet aj dieta.
Mala som piatacika, ktory jediny mi chodil vytrvalo na doucko (ponukla som im tu moznost). Mal 4na polroku. Na konci som mu mohla dat s cistym svedomim trojku. Mamicka mi dakovala. Povedala som jej,ze je to hlavne usilie jej syna,ktory chcel. On sa snazil. Bol z tych,ktoremu nestacila vyucovacia hodina, rodicia mozno nevedeli vysvetlit..
Mna tiez otec doucoval matematiku,lebo som to castokrat nepochopila na hodine. Ale ucitelka nam tu moznost neponukla.
@siska53 ked som chodila ja do skoly, bola 9 pre tych, co sa nikam nedostali, opakovalo sa tam. Teraz su tam normalne predpisane uciva. Lebo reforma spravila, ze to co sme my zvladli za osem rokov, dnesne deti nestihaju za 10. V prvom rocniku na SS sa uci to, co nas ucili v osmej triede.
@siska53 ano ma,aj taku moznost... Nemoze predsa ako druhacka vediet, co bude chciet .. Ale ma,aj taku aj taku moznost.
@nelinka2009 na akú dobrú VŠ v Čechách sa nerobia prímačky ?
@jajka257 ciele... Ano... To ma... Krasna je, ked pride zo skoly... Jej ciel? Byt pani ucitelka, ale nie na svk... 😁😂😁😂 zatial je to takto... Velmi ju bavia jazyky, mozno aj preto ta,spokojnost... Bulharcinu z,anglinou zvlada bravurbe, buduci rok pribidne este nemcina. Velmi chce studovat cinstinu... Sa jej pacia tie pismebka... Tak ale zatial je len druhacka, beriem to s rezervou, preto chcem, aby mala tvorenych co najviac dveri...
@sendy1977 ja som nepovedala, ze nikto nerobi, ale deti z bulharskeho gympla nerobia.
@nelinka2009 a preco prave deti z bulhsrdkeho gymnazia nerobia? Pokial viem, na narocne skoly robia vsetci bez ohladu.
@nelinka2009 a kde nerobia?
@jajka257 lebo bulh. gympel ma s danou vyskou zmluvu... Ked najdem papire, tak napisem presne, ktora to je... Som to zalozila, levo tak daleko som neuvazovala, ze naozaj pojde... To az teraz ked pisem s vami tu.... Ale mohla by... Uvidime 😁😂😁😂
@nelinka2009 no najdi, som zvedava, ktora to je. Odporucim kolegyni, kam ma poslat dceru bez prijimaciek. Ocividne o tejto moznosti nevie....
@nelinka2009 tak som zveda ktorá to bude, lebo dobra VŠ podľa mňa je Karlova univerzita, ČVUT a pod
@jajka257 vsak nech sa spyta,v skoke ak tam chodi nie??? Pani riaditelka urcite vie... Viem, ze to bolo v Brne a vPrahe
@jajka257 neviem, koľko rokov ma ten chlapček, čo chodil do školy v Kanade aj Rusku, ak je to malé dieťa, nechápe, na čo sa vlastne pýtaš a už vonkoncom nechápe systém. Keby si sa môjho syna syna spýtala, čo sa učia na Angličtine, tak nevie, čo sa učia na Science tak nevie, ale porozpráva, o com sa v škole momentálne bavia napr. teraz recyklovanie, to sa prelína celým vyučovaním tak, že dieťa ani nevie, s ktorým predmetom, čo súvisí .... Ešte minuly rok mi tvrdil, že nemajú matematiku 😀.
Ja poznám chlapca, teda už dospelého, ktorý chodil do školy - slovenskej, írskej, kanadskej, nazad Slovenska, potom zase kanadská a ten by ti vedel rozprávať - keď sa vrátili na Slovensko išiel na gympel a prosil roky rodičov, aby sa vrátili nazad, lebo to bola hruza, ide o inteligentneho chalana, nakoniec dokončil strednú v Kanade a už ma ukončené bakalárske na vŠ a chodí na magisterské na prestížnej uni tiež v Kanade. Báchorky o dobrom slovenskom systéme uveria len ti, ktorí nepoznajú nič iné a nezažili inú školu. Ruska škola nebude mat ďaleko od slovenskej, tam by som si ilúzie moc nerobila
@sisaka presneeeeee ani mala netusi, ze ktory ptedmet co... Ale rozpravali sa..
@nelinka2009 a ešte ma napadlo, či sa VŠ netýka iba odboru Bulharský jazyk. Kedže bulharský jazyk bude mať na super úrovni
@sendy1977 fuha,to neviem, ale nalo to byt nieco podobne ako u nas na univerzite komen slovanske jazyky tusim... Uz si to moc nepamatam bo to pred troma rokmi ked som sa bola dokladne rozpravat s riaditelkou pred nastupom malej a ten papier proste neviem najst... Strasbe na to stve, ale nenajdem ho teraz, najdem ho jed ho nebudem hladat uz to poznam... Ale to je jedno... Proste z,tej sky moze ist studovat hockde, ale na aj takuto jednoduchsiu cesticku ak by chcela... Zrovna dnes nali navstevu... Velvyslanci Polsko, Tutecko, Japonski, Bulharsko.... 😘😘😘
@sisaka no momentalne je v 8.triede, teda nie je maly. Je velmi sikovny a inteligentny. Myslim, ze vie porovnat. Ale nechcem sa hadat.....a ano, nie vsetko je v skolstve v poriadku, ale urcite by som netvrdila, ze je to cele zle. Mam aj ziacku, co zila vo Svajciarsku a aj ona rozprava a je deviatacka. Su urcite odchylky, lenze je to hlavne o postoji ziaka. Ak ten nema zaujem, moze sa ucitel aj rozkrajat.....a ak dieta chce, nauci sa vsetko bez problemov.
Ja mam pocit, ze drviva vacsina ludi si mysli, ze v skole vsetci len memoruju deti na spamat. Ale nie je to tak. Ucim hlavne pomocou dialogu a objavu. Ked zacinam ucivo, ano je tam aj omacka, ze preco a kde, ale napisem priklad na tabulu a pytam sa, co vidia a ci ma niekto napad ako na to. A cakam. ...ak je viac odpovedi, hlasujeme, kto si mysli, ze je spravne to alebo ono. Pripadne, ak netrafia, tak davam pomocne otazky. A nakoniec chcem, aby ten, co trafil, povedal svoj postup. Bud je to super a ja doplnim a vysvetlim este raz, alebo to spravime cele spolu. V triede mam zavedene cisla, podla ktorych chodia k tabuli, lebo sa hadali, ze on este nebol a chce ist. Takto maju system. Samozrejme, ked vidim problem, ten ma divoku kartu a ide mimo poradia. Tymto sposobom vyucuje vela ludi. Takze si nemyslim, ze slovenske skolstvo je odpad a deti len memoruju. Na informatike si vyhladavaju veci pre fyziku ci biologiu. Robia excel, tabulky, grafy, word. Ucia sa zakladne prezentacie v powerpoint, tie potom prezentuju pred triedou. No mne sa to zda v pohode.
@nelinka2009 ona uz skoncila minuly rok. Takze asi nebola nejaka moznost.
@jajka257 jaaaj tak to mas infa od ziajov ako ucitelka??? 😁😂 no tak tebe zrovna sa budu stazovat
@jajka257 prepac... Ale 100 rokov za opicami je malo... Na informatike riesia biologiu??? Waw zasnem smutkom
Ale sluzi ti ku cti, ze uz aspon aj ziaci mozu na tvojich hodinach rozpravat aj mimo ustnych odpovedi... Za tie prachy z mojich dani chcen viac !!!!
@nelinka2009 sa nauc citat s porozumenim....robia prezentacie, vyhladavaju informacie, ucia sa selektovat. Robia excel, robia word, robia jednoduche programovanie. A vola sa to medzipredmetove vyucovanie. Vyuziju to, co sa naucili v praxi. Vidim, ze ty si asi nikdy nic nerobila poriadne 😀😀😀
@nelinka2009 teba naozaj moze clovek len lutovat. Neviem, co si ty zazila, ale dobre vztahy s ucitelmi to asi neboli. Nuz, tak sa cuduj, su ziaci, ktori komunikuju aj s ucitelom a povedia svoj nazor. Najskor neohrabane , potom uz vedia aj formulovat vyjadrenia. Chapu, ze niektore veci treba povedat jemne, ale ze svoj nazor si musia vediet aj obhajit. V opacnom pripade ich nikto nebude brat na vedomie. A aspon vidim, ze z kadial veje vietor, ked niekto dospely nevie povedat nazor a len uraza😉
No kolko tych dani uz len zaplatis? :D nebud smiesna a trapna... chcela som nieco napisat na obranu "inych skol", ale ty mas viditelne patent na skolstvo a vies ako to ma vyzerat... ja som "inu " skolu vychodila, nie je pravda ze je to skola hrou ani to, ze jej cilom ma byt ofukovat detom zadok... dieta ak sa nenauci na zakladnej skole "ucit sa", nedobehne to nikdy. Styl akym sa to robi, ze sa ucivo preleti a nevysvetli je na prd. Ale naucit sa to musia... Nakolko zakladom kazdeho jedneho studia na SS aj VS a aj prace v praxi je to, ze sa proste kvantum informacii musime naucit. Nie raz riesim doma to, ze prave vzorce, tak "nepotrebne" zrazu moj partner potrebuje (tiez to nie je nevzdelanec, ale proste matiku neriesil celu ZS ani SS, teraz je ITckar :DD musel sa proste vsetko doucit ). Nenaskacu nam do hlavy len tak a ani mi pri klientovi nepomoze, ze si to viem v google neskor vyhladat... A som toho nazoru, ze prave pre take nazory, ako dieta je chraneny tvor, treba ho chranit pred stresom, pred vsetkym, krajat mu reznik, lbeo nevie, fukat mu soplik lebo nevie.. vedie k tomu, ze deti neskor uz "nie male", nezvladnu realitu, ze zrazu maju nieco same. Pred par mesiacmi som citala statistiky, ze rastie % samovrazd mladych.. no preco asi...
@jajka257 ani ja sa nechcem hádať, ale vzdelávanie je tak rozdielne, že je ťažké nájsť niečo spoločne, memorovanie je len 1/10 problému. U nás žiaci musia rozmýšľať a vyjadrovať svoj názor a zaujať stanovisko od prvej triedy. Žiadne povinne čítanie, žiadne šlabikáre, čítanky s jednotným textom. To sú niekoľko stranove slohové prace už v 1. triede, to je nebuzerovanie na forme, to je hľadanie nových riešení, rôznych postupov, obhajoba názoru... dopriala by som ti zažiť takéto vyučovanie, aby si pochopila tie diametrálne rozdiely, garantujem ti, že takto sa na Slovensku v štátnych školách neučí, lebo na takéto vyučovanie sa učitelia jednak nepripravujú a taktiež výchovno-vzdelávacie ciele sú úplne odlišne
@sisaka 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👐👐👐

@siska53 doucit sa da, pokial je na com stavat, pokial to nebolo tak, ze mila pani ucitelka pisala len dobre znamky😉