icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

simca06022011
28. sep 2017

@sisaka aku slohovu pracu mas na mysli v prvej triede, ked nevedia pisat ? 🙂

nelinka2009
autor
28. sep 2017

Nehovoriac o tom, ze detom so zvlastnymi potrebami je ochotnych sa specialbe venovat 3 z 10 pedagogov na svk... Pisala jedma maminka dietatka z,adhd vyssie... No neni to predpotipne skolstvo kwd stalw pustaju s pusy integraciu takychto deti a ucitelia sa im nevedia prisposobit??? Otras skolstvo... Ako v zivote by som toto svpjmu diwtatu neurobika!!! Jej vzdelanie je pre mba velmi domezite, takze takto by som jej ho hned na zaciatku urcite nepos.ala

nelinka2009
autor
28. sep 2017

Jo a co sa tyka mohej gramatiky... Tak si damy predstacte, ze sane 1 zo sj... Az po matiritu... A takto som dopadla... To je to vase skolstvo, tak bauci, ze dueta si informacie pamara az po pisomku... Potom ich vypusti, su mu nepotrebne... Ixem na rodicko... Uz druhe v mojom zivote, kde nikto nwbude pytat peniaze ani zrps, nedobrovolne, ani hygienicje a ani ucebbe pomocky.... Cuduj sa svetr

nelinka2009
autor
28. sep 2017

A ceresnicka na torte je novy minister o tom predtym radsej pomlcim, ktory robil ministra obrany... To mi ako idete povedat, ze sa vyzna????

simca06022011
28. sep 2017

@nelinka2009 preco by sa im chceli venovat, ked u nas nezvadaju 25 deti "beznych"..?? ty by si ako ucitelka dobrovolne zobrala k sebe do triedy dieta so specailnymi poziadavkami, ked vies ze mas co robit s tymi ostatnymi divochmi? Ktori su casto taki okrepnuti z domu, ze ledva vedia povedat dakujem/prosim a posluchnut na 25x ak im nieco ucitelka vravi? Ak pride poznamka, alebo nieco si dovoli ucitel dietatu povedat uz je z toho drama, a nie raz ide ucitelovi doslova o zivot? Lebo ten pan podnikatel, co si dieta na skolu pretlaci(citujem teba), nema ziadny problem nabehnut do kabinetu a ucitelku preplieskat za 5ku? No isto by si sa hrnula. Ja ucitelov, tych co zostali, obdivujem, v zivote som sa so zlym nestretla... kto vie preco...

bmuller
28. sep 2017

No neviem, ale rodic asi prenasa na dieta svoje dojmy a pocity z toho, ako on vnimal svoju skolu. Ak ju vnimal dobre (rozumej realisticky - vari sa tam nenaucil citat, pisat, ratat? Alebo je doteraz frustrovany z toho, ze mumpani ucitelky nedavali len same jednotky?), tak nastup do skoly prezentuje pozitivne aj dietatu, a dieta preto nemoze mat strach ci predpojatost voci ucitelkam a ucivu - a snazi sa brat veci, ucitelku, system a spoluziakov takych, aki su a zaclenit sa do triedy, do akej sa dostane... Lebo dieta ako nepopisana tabula sa nema preco stazovat v 1.rocniku na ucitelku, skratka ju dokaze prijat, aka je a ako uci (npredpokladame, ze ucitelky na prvom stupni su vrestiace harpye)... A priemerne talentovane dieta nemoze nemat dobre vysledky na 1.stupni = vediet citat, pisat, pocitat, a dalsie vedomosti primerane veku. Dovolim si tvrdit, ze to dokaze naucit kazda ucitelka prveho stupna 😝 Ak je dieta specialne, potom mozno uvazovat o inom systeme. Ale preco by klasicke dieta nemalo zvladnut klasicky system... hm?

alby2014
28. sep 2017

@nelinka2009 nova ministerska je vedkyna zo SAV, z prostredia skolstva, tak neviem o com tocis....ale ja som len blba slovenska ucitelka v tom nasom hrooooooooooooznom systeme.

abeata
28. sep 2017

@nelinka2009
Ale predsa novou ministerkou školstva nie je žiadny bývalý minister obrany, ale JUDr. Mgr. Martina Lubyová PhD, ktorá pracovala ako riaditeľka Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Venovala sa pedagogickej činnosti na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe a na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. Je autorkou a spoluautorkou vyše 100 vedeckých, odborných a popularizačných publikácií ( info zo stránky ministerstva školstva...)...uups...už to bolo napísané :o)

mircalla
28. sep 2017

@abeata kedze je to nominantka zlodejov ako su SNS, tak je to uplne jedno, ake ma vzdelanie ci kvalifikaciu....

bmuller
28. sep 2017

@abeata No neviem, co ludom dovoli urazat takto niekoho noveho - a kedy ludia kricali, ked boli ministrami Caplovic, Pellegrini, Plavcan -a co teda dokazali ti??? Uz roky rokuce bol cas na zlepsenie skolstva, co sa teraz vsetci idu navazat do nejakej Lubyovej?

sisaka
28. sep 2017

@simca06022011 u nás sa deti oboznamujú s písmenkami od malička, v predškolskej príprave od cca 4 rokov, takze v prvej triede už väčšina deti vie všetky písmena, vie napísať jednoduché slova a učiteľka s tým pracuje. Deti si ohodnotí, na akej úrovni su a pokračujú v tom, čo už vedia. Žiadne, že teraz sa učíme A a ti, čo ho vedia sa môžu nudiť a pozerať von oknom. V prvej triede od začiatku píšu jednoduché vety pod obrázky, v druhom polroku už normálne slohy, každý podľa svojich schopnosti, uhladnost sa nehodnotí, ani dokonalosť tvarov, spelling sa hodnotí len u slov, ktoré prvák musí vedieť napísať, zvyšok textu píšu deti ako vedia a učiteľka "lúšti" podľa významu, čo dieťa chcelo povedať, dôležitý je obsah, či dieťa vie písomne vyjadrit, čo chce povedať, ucelenosť myšlienky, obsahu.... Knihy čítajú tiež podľa svojej úrovne, odstupňované, knihu si z danej úrovne vyberá podľa vlastného výberu a záujmov, nie čo vyberie učiteľka, či 60 ročný autor šlabikára ...

vevesh
28. sep 2017

@simca06022011 v nemecku uz od novembra raz za mesiac prvacikovia pisu slohove prace, ktore sa coraz viac predlzuju, od decembra povinne citali knihy v prvej triede- same deti, aj ked do prvej triedy nastupovali s 0 vedomostami pisania...ale ako tu uz bolo spominane , je to iny styl ucenia, kde sa nebaziruje na ciarkach a vlnovkach a atramentovom pere pol roka, ale na vyjadrovacich schopnostiach jednotlivca

abeata
28. sep 2017

A ešte niečo...ohľadom integrácie najmä detí s ADHD... Povedzte mi, ako sa má pedagóg spoločne s osadenstvom triedy v počte minimálne dvadsať detí prispôsobiť dieťaťu, ktoré má problém vyrovnať sa s vlastným nepokojom a s nemožnosťou sústrediť sa, keď je doslova bombardované neskutočným množstvom vzruchov a podnetov, ktoré vníma zo strany ostatných detí ? Integrácia je krásna vec, ale iba na papieri. V praxi je to doslova hra o život, kde skutočne ide často o to, komu skôr prasknú nervy a povie dosť - či pedagógovi, ktorého práca napriek obrovskej snahe doslova vychádza nazmar, alebo rodičom detí, ktoré nemajú šancu na vytvorenie pokojného prostredia potrebného na efektívne vnímanie vyučovacieho procesu, alebo rodičom integrovaného dieťaťa, ktoré rovnako nemá vytvorené také prostredie, aké vzhľadom na svoju diagnózu potrebuje. Je žiaľ pravdou, že za diagnózu ADHD sa dosť často skrývajú aj deti s nezvládnutou výchovou, ktoré je jednoduchšie označiť nálepkou ADHDU...to je však ten lepší prípad, pretože tu môže zanietený a múdry pedagóg dokázať to, čo sa nepodarilo v rodinnom prostredí.
Upozorňujem však, že ja teraz hovorím o dieťati skutočne trpiacim ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder), ktorou označujeme klinický syndróm, charakteristický narušenou koncentráciou a pozornosťou, poruchou kontroly impulzov, prudkými zmenami nálady, extrémnym nepokojom a impulzívnymi, neúčelovými a nepredvídateľnými pohybovými činnosťami. Také dieťa v kontexte svojej diagnózy jednoducho nedokáže fungovať v bežnej triede so štandardným počtom žiakov, v štandardnom vyučovacom procese. A nie preto, že sa mu nedokáže učiteľ prispôsobiť. Také dieťa potrebuje pokoj, čo najmenej vedľajších podnetov, kratšie edukačné bloky striedané oddychovými a relaxačnými chvíľkami. Ako má pedagóg prispôsobiť vyučovaciu hodinu jeho potrebám,keď sa musí venovať ešte ďalším 25 deťom ? Nie...ani asistent nepomôže, pretože tých 25 detí tam bude stále...
Všetkým maminkám, ktoré teraz pochybujú o mojich slovách poradím jedno - ak sa bude vaše dieťa pripravovať doma na vyučovanie, pustite si v jeho izbe naplno hudbu...najlepšie nejaký rap, zapnite vysávač, pridajte mu ako spoločnosť pár ukričaných batoliat, nejakých pár kamarátov, zo tri mačky (áno, mačky, pretože tie si robia čo chcú...) a vy ho pri učení neustále bombardujte nejakými nelogickými otázkami... Čo myslíte...ako dlho to vaše dieťa vydrží, kým vybuchne a skričí, nech ste už všetci konečne ticho ... ?
Prečo to píšem ? Pretože takto vníma prostredie plnej triedy dieťa so skutočným ADHD... zároveň však dokáže aj ono samé svojim prejavom vytvoriť takéto prostredie pre svojich spolužiakov. Verte, že ani jedna, ani druhá strana to nerobí naschvál... A teraz zatvorte na chvíľku oči a predstavte si, že uprostred tejto triedy stojíte ako učiteľ... Ešte stále máte pocit, že dnešní učitelia sú neschopní a nevedia sa prispôsobiť dnešným deťom ?
Viem o čom hovorím, pretože s takými deťmi pracujem a hlboko sa klaniam pred každým učiteľom, ktorý má snahu zvládnuť to...Viem, že je to často jednoducho nemožné....

marianeta
28. sep 2017

no dosla som po str.17 v tejto diskusii a viac toho nezvladnem...po otvorení 2 linkov na diskusie kt.autorka zalozila uz mi je vsetko jasne..moj ty boh..muchy zozerte ma..

@nelinka2009 a tu uz naozaj vidno ze necitas poriadne..pisala som ze moj syn NEMA konk.ADHD ale je int.kvoli inemu..a ono aj s tou int.sa velmi tazko ucitelovy prisposobuje ked ma v triede dalsich 23 deti a ten jeden potrebuje sp.pristup..a azda len v tomto smere ako matka dietata so sp.potrebami strham nasmu skolstvu body za to ,ze opakovane skolam zamietaju financne prostriedky na asistentov pre taketo deti...ale ja mam to stastie(na BEZNEJ STATNEJ ZS) ze nasa riaditelka je jedna uzasna a schopna zena kt.riesenie predsa nasla a tak moj chlapec asistenta ma a ucitelka moze kvalitne oducit cely den. Ja netvrdim ze nase skolstvo je v kazdom smere kvalitne ale zas ho nezatracujem tak ako ty..aj to dieta same musi niest podiel na tom co vie ..nie len ucitel ci rodic...rodic je len taka barlicka o kt.sa doma oprie ak niecomu nerozumie..nuz ale ked je rodicovy tak ako tebe zatazko venovat co i len hodinu casu pri ulohach tak to je jasne ze to nikam nevedie....ja si dost docela ani neviem predstavit ze by som ja sama nemala prehlad o tom co moje dieta vie rsp.nevie...

marianeta
28. sep 2017

@abeata uplne s tebou suhlasim..avsak u nas asistent velmi pomohol.napriek tomu ze syn nema adhd i tak bol zaciatok hrozny a ja som fakt tu ucitelku lutovala a kazde rano rozmyslala ci ho vobec tej chudinke tam mam zas dat☹.u nas zial taketo specky niesu takze rodic nema na vyber..tiez by nasmu bolo lepsie v triede kde je menej deti..

moni73
28. sep 2017

Zeny, mne to pride ako uplna sikana! To vy vsetky tvrdite, ze vsetci, ktori chcu alternativu su vadni, ich deti budu sproste a v 15 prinajlepsom zdrhnu z domu. Wtf? Do @nelinka2009 ste sa pustili ako dive zvery. Cim vas tak irituje? Tym, ze je so svojim vyberom spokojna?
Zi a nechaj zit.
Otrasny svk skolsky system podporovany drvivou vacsinou pedagogov a rodicov. My "streleni" chceme len to, aby ste vy, poriadni, dali moznost vzniku aj alternativnym statnym skolam.
A neviem kto to tu pisal o zakladoch na zakladnej skole... Nemyslite vazne? Spravte si monitor5, monitor9. Ked date nad 90%, tak vam pogratulujem. A to su len nosne predmety: matika, sj, ktore zvycajne kazdy vyuziva. Skuste 9cke testy z chemie, geografie, fyziky,... Skuste po poradi vymenovat vrstvy atmosfery? - 5.trieda zš. Kolke ste to dali? Predpokladam, ze vas bude slabych 20%. A zaroven predpokladam, ze urcite min.80% z vas ma maturitu. Kde je chyba? Ako to, ze maturant neovlada zaklad?

atrami
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl aby som ta mierne opravila ani socialna praca nieje prechadzkou v ružovej záhrade, aspon nie na Alžbete. Zacinalo nas 60 a polovica skoncila. Sladkovicovo nekomentujem. Vyslovene ak by som chcela titul, idem tam.

bmuller
28. sep 2017

@moni73 ja by som sa na to pozrela inak. ano, asi nezvladneme vymenovat vsetky tieto veci - ale snad sme ich vacsinu v obdobi preberania na ZS zvladli 😉
ale teda - cielom ucenia sa vsetkych tychto veci nie je nasilie a tyranizovanie na detoch, aby, chudata, nemali volnu chvilu a museli si zatazovat hlavy. lenze - ktore dieta v 5.triede vie, cim chce byt? a ked mu nedame zakladne vedomosti zo vsetkych predmetov, ako sa ma rozhodnut, co ho vlastne zaujima? .... na com ma stavat dalej, co ho inspiruje pri vybere dalsej vzdelavacej cesty? su zaklad eseje a tvorba prezentacii? a co v nich bude prezentovat, to, co si najde na (urcite na 200% doveryhodnom) internete?? ......
co sa naucis, na tom mozes neskor stavat. v najhorsom pripade, ked to nepotrebujes, to len zabudnes. ale co sa nenaucis, mozes neskor len lutovat, lebo zaklady sa dobiehaju len velmi tazko.
lebo inak neviem - akoze preberanim coho by teda ziaci mali travit vobec v skole cas?

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@atrami rozhodne to patri k tym lahsim skolam, ked to porovnas s technikou, matematikou a podobnymi. A hlavny rozdiel je vidno najma po skonceni-su to vo velkom percente klienti uradu prace, co sa napr. o informatikoch neda povedat. To, ze zo 60-tich skonci polovica, to este nic nedokazuje, ani nic nehovori o tom, nakolko schopni su ti, co tam boli prijati. Ako som uz pisala, teraz uz nie je problem sa na VS dostat, problem je skoncit. Jedno je iste, kazda VS moze dat cloveku vela, pokial na nu ide s tym, ze chce naozaj studovat, nie preto, ze babicka chce inziniera. Ale nie o tomto je tato tema.

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@simca06022011 abo presne v takom stave je nase skolstvo a tam nechavate vase deti sa ',kvalitne' vzdelavat

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@abeata 👏👏👏👐👐👐👐👏👏👏👏👏a presne v takom ' kvalitnom' skolstve nechavate vzdelavat vase deti

nelinka2009
autor
28. sep 2017

@moni73 aleluha 40 stean ste zhrnula klobuk doke 👏👏👏👏👏👏

moni73
28. sep 2017

@bmuller zajdem do extremu (debata prebehla vo fb skupine). Hovorilo sa o potrebe ovladat vetny rozbor. Ucitelom (su aj ini ucitelia) bolo povedane, ze nepredpoklada, ze v jazykovom ustave l.stura bude pracovat viac ako 10% ludi, takze 90% to bude na nic 😉(realne tam bude pracovat kolko? 0,01%). A extrem poukazujuci na nezmyselnost bol, ze spravme 6rocnym hodinu sexu... Kolki budu mat v buducnosti sex a hodina sa im zide.
Dufam, ze toto kazdy pochopi ako priklad (extremny priklad) a nezoberie to doslovne.

marianeta
28. sep 2017

@nelinka2009 ja vidim 35 stran ak slovom STEAN myslíš strany..ale neva..aj majster tesar sa niekedy utne..no a tak dokonale mas v malicku to nase skolstvo ze ani nevies kto vlastne ministrom skolstva aktualne je..a zas a znova idu tvoje odpovede z cesty a vobec nevies pochopit skutocny vyznam textu..
@moni73 tu uz sa neriesi davno co svojej dcerke vybrala..vsak je to jej vec a ja nezatracam iny styl vyuky a ani nemam rodicov za strelených ked na takú skolu svoju ratolesť dajú a zvlášt ak má dieťa na to predpoklad a učenie ho baví..tu ide uz skor o jej obmedzenost a urazanie tých ktorých deti navstevuju bezne zs a urazanie samotnych ucitelov pretoze tí co učia na bežnej zs su nevzdelanci kt.naše deti nic nenaučia..a to sa mi nepáči..ale ako som napísala už mi je jasné prečo to tak je..

bmuller
28. sep 2017

@moni73 no vseobecne mam dojem, ze je snaha ci predstava (z mne nepochopitelnych pricin najma od rodicov) o potrebe ziskat v skole najma zrucnosti co sa tyka vyjadrovania, presadenia sa, vychadzania s inymi, prezentovania sa a podobnych zrucnosti. a dieta nezatazovat a nestresovat, ved potrebne exaktne poznatky o vsetkom najde v encyklopedii a na internete, naco ich memorovat.
zaiste su socialno-prezentacne zrucnosti potrebne (ale nema vacsinu tychto veci ziskat najma v rodine?), ale to mi pride, ze zo vsetkych deti ideme mat manazerov ludskych zdrojov 😀 to rodicov nenapadne, ze vsetky vedomosti sumarizovane na internete - wikipedii, su vysledkom prave prace s exaktnymi datami? ja by som pre svoje dieta nevidela naucenie exaktnych poznatkov ako hrozbu 😀 ale aby si dieta selektivne vyberalo na zakladnej skole, ktore poznatky sa mu hodia a ktore nie, to nie je mudre. skor je mudre mu to vsetko predlozit a snazit sa, aby si to aj zapamatalo - co robi stres, je skor ocakavanie rodicov, aby malo zo vsetkeho dobre znamky...
no a co sa tych prikladov tyka - no snad aj "klasicke" skolstvo rozlisuje, kedy je na vyucbu coho vhodny cas...

jajka257
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl plne s tebou suhlasim. Ja som stara generacia. Nas zacalo 45, po prvom semestri nas bolo 15, skoncili sme 6. Matematika a bol to zahul. Ale presli len ti najlepsi. Vsetci sme robili prijimacky a mali body za maturitu.
@moni73 ten vetny rozbor je len trening mozgu. Trening mozgu rozlisovat veci na zaklade urcitych spolocnych a rozdielnych vlsstnosti. Aj v tej slovencine platia striktne pravidla, ak chapem a viem rozlisit male rozdiely v detstve, naucim mozog analyzovat akykolvek text. A viem, ze tvoja dcerka potrebuje iny pristup a mas zle skusenosti, ale naozaj ucitelia nemozu za vsetko zlo na svete.
@nelinka2009 ty si pisala o daniach. Tak si rypnem. Nie si nahodou na rodicovskej dovolenke? Teda neplatis dane vobec.. a ako odozvu, ja by som za svoje dane chcela zubara zadarmo, lepsi system u lekara a nemusiet si vsetko platit v zdravotnictve, kedze aj ja platim dane. Chcela by som politicky system bez podvodnikov a zlodejov, a este by som chcela, aby bolo skolstvo pre deti naozaj zadarmo, aby boli vhodne ucebnice atd. To je vsak v tomto state cista utopia....a este chcem hodinky s vodotryskom a zltu velrybu k tomu

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@jajka257 ja som este starsia generacia, ale suhlasim a velmi trefne si to napisala aj o vetnych rozboroch-je to tiez jeden z nastrojov na cvicenie myslenia, aj ked to mnohi beru ako nieco zbytocne a zatazujuce. Ale su ludia, ktorym nevysvetlis, aj keby si im to nakreslila.

jajka257
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl to su ludia, kde by nepomohol ani scenicky tanec vyjadrujuci vsetky benefity, emocie a cinnost mozgu. Niekedy mam pocit, ze ludia vobec nemyslia a tie neurony, co este ziju , kopu hrobceky tym, co to neprezili😋

atrami
28. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl samozrejme to neporovnavam. Aj právo mozes študovať alebo si zaplatiť diplom. Ak chces po skonceni SP pracovat v tomto odbore, nieje problem najst pracu.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2017

@jajka257 Bohuzial mas pravdu.