Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@zuzana76 moja ry nevies ani len adresu... Tak kde by si ty vedela na akej skole ucis... Nikto nepovedal, ze ucis na statnej... Ani tomu neverim... Ja ale hladam alternativu, ktoru bude dotovat stat, kedze platim dane...
@nelinka2009 nikto nebude zverejnovat svoje udaje anonymnemu nicku na nete. Prve, co ucim deti na informatike, nezverejnuj svoje sukromne udaje cudzim nickom, nedavaj konakty a nepreradzaj svoj denny rezim😀😀😀hadam to nebudem robit ja😀😀😀
@jajka257 ptesne tak ziak potrebuje takych ako si ty... Len skoda, ze je vas ako safranu
@nelinka2009
som z Komarna, mam to v profile.... sme jedna z najlepsich skol v okrese vratane zš,sš.... a to aj v takej konkurencii ako zš s rodinnym zameranim a s roznymi alternat. nazvami v profiloch svojich skol, co lahodi uchu dnesnej generacie rodicov...konstatujem, nedegradujem...
mozes si nas vyhladat v rebricku naj skol v nitrianskom kraji, tam sme tento rok na 30 tom mieste, v okrese sme prvi (zs, ss), s tym, ze v nasom okrese su pol na pol aj slovenske aj madarske zs, ss
... ale bez akehokolvek pátosu ti mozem napisat, ze som rada, ze mozem byt sucastou tejto skoly, je mojou srdcovkou... chodila som sem aj ja ako dieta, ucili mam moje terajsie kolegyne (mnohe uz teraz na dochodku).... ano bola to ina doba... aj ja som neznasala matiku a aj ucitelku, dala mi z fleku facku za nic....a doma som dostala druhu, za tu prvu...a tu som... a milujem ucit....ona bola jeden cas aj moja kolegyna a cuduj sa svete, vedela som sa cez to preniest, som predsa dospela, ako kolegynu som ju mala rada 😉
....co je to za postoj k zivotu, ze si tie, obcas naozaj iba nafuknute traumy zo skolskych lavic, prenasate ako rodicia do vasich idei o naj skol pre svoje deti?
@jajka257 😁😂😁😂 ale ved ja nechcem tvoje rodne cislo len nazov skoly... Ani nie ako nazov tvojho zamestnavatela a dokonca uz,ani nie ako moznost pre vzdelanie mojich deti, pretoze nam bulh skola vyhovuje... Chcela som, aby to tu bolo lvoli ostatnym mamam, ktore maju strach, nevedia sa rozhodnut... Potrebuju informacie ku ktorym sa je tazko dostat... Ale mas pravdu radsej to sem bepis, lebo ak si naozaj pedagog, tak komunikaciu s rodicom zvladas otrasne a to by sa hned vedelo... A skola je hlavne o spolupraci rodica a ucitela, ale to ty uz urcite vies
@nelinka2009 ale to si snad vies aj ty..kazda skola ma web stranku a tam mas napisane ako funguju a ak mas nejasnosti staci ist a pytat sa..po hube ti nik neda.. a ver ze takych ako je @jajka257 ci @adrolka je viac ako safranu
@adrolka fuha tak komarno mame velmi daleko... Priznam sa, ze o skoly mimo ba som sa nezaujimala vobec z logickych dovodov... Som rada, ze existuju...
Netvrdim, ze nemam traumu z detstva, ale ani nie tak zo skoly ako zo samotneho skol. systemu...
Na to ma hned zname ucitelky upozornili, ze nech sa deje cokolvek na malu to nesmiem prenasat... Do skoly sla nadsena aj v prvom rocniku aj v druhom a takyto pozitivny postoj a naxor na skolu si vytvorila sama v daka ludom v skoke, do ktorej chodi... Ja ako rodic som im za to nevyslovne vdacna.... Kaxdy den ked odchadzame zo sjoly, place, ze ona tam chce este ostat, ona sa chce este ucit... To je pre mna ako pre rodica zazrak po statnej skolke priznam sa... V skolke tiez prve dva roky nikdy neplakala, ale ako sa jej zmenili ucitelky, posledny rok to bol des.. Preto ten strach, ze na aku ucitelku narazime...
@marianeta no priznam sa, ze vela som googlila, a aj som nasla skoly kde vyuzivali aj ... Ale ked som sa na to zacala pytat blizsie, tak tych alternativnych sposobov bolo malo a boli vyuzivane miesanie so standardne zabehnuti postupmi... Nehovoriac o tom, ze dopatrat sa presne ktorej ucitelke sa moja dceta dostane a zistit si priamo o nej informacie este rok doprefu bo nemozne...
@jajka257 ze naucit sa musi ziak aspon chciet, that´s the point 👍 ... lenze z (mne) nepochopitelnych dovodov ma strasne vela ziakov (ci skor rodicov?) predstavu, ze ziaka v skole "maju" naucit. a ked ziak nevie, je zla skola, system, ucitel...
ze treba zapnut vlastny mozog a snazit sa, to akosi opomenuli... a tak sa nejak (marne) nadejaju, ze alternativy su cestou, ktora to za nich urobi nejak automaticky, samospasitelne, alebo ako...
@adrolka za seba - ziadna trauma zo skoly, zs jednotkarka, gympel pubertacka. Jedinykrat za cely zivot som sa ucila na skusky v autoskole (pretoze som nechodila na prednasky). Prvostupnove ucky super, druhostupnove horsie, ale zas bola sranda. Gympel nooo, ani neviem, aj si ucitelky tazsie vybavujem - straaasnu pubertu som mala a pocas gympla som zacala citit, ze takto sa mi to nepaci, preto nebol ani len jediny pokus o vš.
Po narodenie dcery (troska odlisnej od vacsiny) som zacala rozmyslat nad studiom spec.pedagogiky. A pre vysvetlenie, ze nie som ziadny apriori odporca statneho, dcera napriek odporucaniu psychologa navstevovala statnu skolku (najblizsiu pri dome) s uzasnou ucitelkou (ktora splnala "chcem pre dceru viac ako ucitelku") pocas celych troch rokov a z dalsich 3roch, ktore sa po roku u nich prestriedali boli dalsie 2 super! Skola bola ale tazky oriesok a ked si poznas dieta, vies odhadnut ci mu system bude vyhovovat a tak som vybrala inu skolu. A teraz je dcera znova v klasike (najblizsia zs pri dome) a po roku snad budem vediet povedat viac. Zatial podla dcery "nie su s poriadku" dvaja ucitelia (nie su to nosne predmety chvalabohu).
A na zaver celkom sranda. Moja dcera nemusi nic. Vami vcelku nepochopitelna vychova a cuduj sa svete ona ide do obchodu, povysavala, chce mat spravene domace ulohy. A vrchol vrcholov je, ze mna tlaci do ulohy klasickeho rodica, ktoremu ma na znamkach zalezat, ked si nerobi domacu, ma na nu tlacit a pod😀. Asi budem donutena sa podvolit🤗
A vlastne teraz sa asi dockam reakcii, ze dcera ma viac rozumu ako ja.😏
@bmuller nikto si nemysli, ze dieta nauci skola, alebo ucitel... Ale napr nasa skola tak funguje do stvrteho rocnika... Ak dieya nevie je problem v dospelych... Napr teraz nam nastupila nova ziacka zo stat skoly... Rodicia navyknuty na treningy 3 krat do tyzdna a teiedna gned upozornila, ze ak chceme, aby deti mali vyborne studijne vysledky zo skoly maju odchadzat az po 16.00, aby mala cas sa aj individualne venovat ak je treba a tym novym sausi kedze dobiehaju rok bulharcony... Skola nenauci ale ska, ucitel a rodic dieta motivuju a bud sa potom uci rado, alebo nie... Moja druhacka sama od seba cita knihy... Lebo pani ucitelka,na slovencine jej odporucila lnizky, ktore sa jej budu urcite pacit... A veru, ze mala pravdu... Deti v triede miluju citaniale, lebo ucitelka vedela ako na to...
@moni73 prajem Ti, aby to na tej skole teraz uz vyslo. Ale fakt mozem doporucit komunikaciu s triednou. Aj co sa zositov, aj ucebnic tyka. Ci ma dcera viac rozumu ako Ty, to sa este len uvidi, ale nebranila by som jej v tych navykoch😉
@nelinka2009 No mas pravdu, ze pozitivny pristup k skole a uceniu je suhra ucitela a rodiny. A minimalne prebudzanie zaujmu o citanie je velmi prospesne, ale to tazko urcit, kto hra prve husle - lebo je super, ak zaujem vzbudi ucitelka, lenze prave napr. aj rodicia tu hraju dolezitu ulohu (=mozu dieta k citaniu motivovat, aj ked ucitelka vyslovene deti k tomu nevedie). A zas skor je to smutne naopak - ze deti k citaniu dovedie len ucitelka, lebo rodicov k tomu dieta nenapadlo priviest. No zial, v dnesnej dobe asi nic nezvykle, minimalne v rodinach, kde rodicia frcia na telke a pc.... Ale to je ina tema
@bmuller a toto je dalsi fakt.kt.si autorka odmieta pripustit..netreba vsetko valat na ucitelov ale pozriet sa aj na dieta ci sa mu vobec chce nieco naucit,ci ma aj z domu dostatocnu motivaciu atd...no ona vyslovene vsetko vala na neschopnost ucitelov nieco naucit a na zle nadstaveny system skolstva zla anglictinarka ktora vlastne po anglicky ani nevedela,nenaucili ju na pohovory a vies co vsetko tu padlo nebudem to vypisovat..
@moni73 ja rada s tebou vymením😅 toto by som chcela pocut...
@bmuller to mas pravdu😀😀😀chce to osvetu😀😀ja to tlacim do hlavy detom od prvej hodiny😀😀😀nerobim to pre seba, ale pre nich, oni su ti, co maju na sebe pracovat...tlacim to do hlavy rodicom, je fajn, ked snazia rozumiet reci mojho kmena😀😀😀uz sa stalo aj, ze som postavila ziaka pred tabulu so slovami: ty si pochopil moju rec a teraz ta prosim, bud taky zlaty a skus povedat tvojou recou svojim spoluziakom o co tu ide. By si sa nestihala cudovat, ako aj ostatni sa snazia, aby mohli aj oni niekedy nieco akoze pretlmocit do reci ich kmena😀😀😀
@bmuller hej je to ina tema... Ale ani skola ani rodic nikdy nebude 100% ideal... No je fajn, ked sa vedia doplnat a tak dat dietatu presne to, co potrebuje... Preto je velmiii dolezita komunikacia... A to mne napr s ucitelkami v skolke vobec neslo, za to v skoke sa mi to vynahradza...
@moni73 Tebe som este chcela napisat a zabudla som na to. Je jedna psychologicka, Jana Novackova, myslim, ze jej nazory by sa Ti pacili, mozno ju uz aj mas precitanu/vypocutu. Ja sa priznam, mne sa mnohe jej nazory pacia, ale nie vsetky, na (ne)znamkovani sa s nou nezhodnem, ale su veci, ktore sa mi od nej pacia. Na nete su s nou aj rozhovory, tak ak ju nepoznas, doporucujem.
@dskjhfdlkdjhl inac, ja viem, ze si matematik. Tak sa opytam, myslis si, ze je moj postup pri matematike spravny? Mna to naucila uzasna osoba na didaktike na matfyze a uplne som si vdaka nej nasla svoj postup. Ja totiz neuznavam, ze je len jeden spravny postup. Ukazem dva, tri. A poviem, ze kto najde dalsi a ja poviem, ze je v poriadku, tak ho moze pouzivat. Niekedy to mame vtipne, ked mame viac postupov, ale zvladame to zatial s prehladom. A teraz mame aj rusku a kanadsku alternativu😊
@nelinka2009 inac, ja mam rodicov uplne uzasnych😀moja komunikacia s nimi je o inom ako si myslis. Ty ani netusis, ako ja s rodicmi jednam. Su to moji partneri a bud to zvladneme spolocne alebo je to stratene. Nikdy som rodica neposlala do kelu a vedia, kde ma najdu😉
@jajka257 mozem Ta len pochvalit🙂 Matematika je na to, aby naucila ludi mysliet a je jasne, ze k spravnemu vysledku sa da dopracovat roznymi cestami a nakoniec aj drevorubacske metody nemusia byt vzdy najhorsie (teda take tie menej elegantne, aj ked je mi jasne, ze T vies, co myslim). Dokonca za ine riesenie ja davam premiove body🙂
@dskjhfdlkdjhl aj ja😀😀😀milujem vynachadzavost a improvizaciu na zaklade logiky....
@jajka257 malo byt Ty🙂 Ale tipujem, ze si pochopila🙂
@dskjhfdlkdjhl si ťa nájdem keď dôjde u nás na rovnice a podobné atrakcie😅..mne matika nikdy nešla a nehanbím sa priznať že chyba je vo mne a nie v učiteľoch.
@dskjhfdlkdjhl pochopila😀
@marianeta tiez mas vestecku gulu? 😀 neboj, kludne sa ozvi🙂 ja som sice uplna troska, len prezivam, ziadna kreativita, ale ... no, skoda mlcat😀

@marianeta ved viete o ktoru skolu sa jedna... Hadam si uz informacie viete vyhladat pri tolkom studiu alternativnych sposobov vyucby toto urcite zvladnete... No kocky ja myslim, ze z vasej strany je uz toto len pokus o recesiu a ja vzdelanie svojich deti beriem prilis vazne... Je to s vami zabava, ale vsetko odtial potial... Aj keby taka akola bola, co vlastne ani len nevieye kde pracujete... Ak vie byt inovativny len kazdy druhy pedagog... Je to chyba systemu nie vasa ...