icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

moni73
30. sep 2017

@jajka257 to nemyslis vazne? A ja ju teda mozem marne hladat a pytat sa aj inych deti na druhych skolach, ci nepoznaju neznamu... Neznamu teda "zabili".😰
A ze o tom nikde nepisali?! Ved vrazd su plne noviny.

A ja som uplne mimo a doucovala som aj susedinho a chce aj dalsia suseda (nie som ziadny profik, len zs matiku dam a na rozdiel od viacerych tomu aj rozumiem), a tak som si vymyslela otaznik, ked nepoznaju x @ no, co uz.

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@bmuller ja chapem, ze bolo treba zmenit napr. ucebnice dejepisu, ale ucebnice matematiky?

jajka257
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl no aj to bude, ze ucite hluposti. Pozri, mam na doucovani maturantku, robime vektory, v.vyjadrenie priamky a tieto veci. Chcela som , aby mi napisala nejaky vzorec a ona vytiahla papier so vzorcami. Pozeram na nu, ze to co ako. A ze aj pani profesorka pouziva papier so vzorcami a im tiez dovolila a priklady pocitaju tak netu uz riesene. Reku a aka je stara pani profesorka? Mlada, koncila pred dvoma rokmi....boze moj, mna by Sisolakova zabila, kebyze si trufnem nevediet nejaky vzorec a kalkulacku sme mali zakazanu aj na VS......

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@moni73 otaznik je priam predpisovy, ten ma aj mala dcera v ucebnici😉 Ides na to presne ako tie nove ucebnice🙂 Neznama asi nevyhovovala tejto dobe, ked je vsetko zname a co nie je, to vygoooglis😝 Ale teda ta starsia dcera mala a aj mysli este tu neznamu ma, aspon som to u nej v zosite videla.

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@jajka257 ja som hrozna, ja kalkulacky nepovolujem na pisomky, ja uz ani neviem, kde som tu svoju zapotrosila, niekde bude chudatko, takmer netknute😝

moni73
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl a rovnice o dvoch neznamych ako?
? a ??😀

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@moni73 netreba😀

moni73
30. sep 2017

@moni73 vlastne to mi matematicky vobec nesedi. A som r..i....

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@moni73 mozes mat ? a *, alebo aj srdiecko😝

moni73
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl aj tie zmizli?

jajka257
30. sep 2017

@moni73 stredna skola, tusim druhy rocnik😀😀😀len mi zabudli odbornici prezradit, ako mam bez sustavy naucit deti napisat predpis linernej funkcie v devine, ak mam len dva body, ktore jej patria😀😀😀

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@moni73 presunuli sa, asi pouzili maticu posunutia😝

jajka257
30. sep 2017

@moni73 odbornici zavrazdili matematiku pred 8 rokmi....nic nesuvisi, nic nedava zmysel a veci su vytrhnute z kontextu😀😀😀😀ale mame reformu😀😀😀😀

jajka257
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ja mam pocit , ze im posunuli mozog😂😂😝😝😝

moni73
30. sep 2017

To nemyslite vazne.... ten sused bol deviatak a veru to co som s nim brala bolo dost primitivne a to kolko toho vedel radsej nekomentujem. Ale pochvalil ma, ze vysvetlujem pochopitelne. Hura! Pouzivala som ruky, ruky na dlzkove miery, izbu dlazku na plochu, celu na objem... no taka matika s telesnou to bola, takze celkom medzipredmetovo som to ponala😊

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

celkom by to aj na zabavu bolo, keby to nebolo na zaplakanie. Ja som naozaj rada, ze som deti dala tam, kde som dala a viem, ze tam to ucia dobre, minimalne tu matiku, ale aj ine predmety su v poriadku, len tam si nedovolim do toho kecat. Inak, ten otaznik na prvom stupni beriem, deti by nemali slovne ulohy riesit rovnicou, ale na druhom stupni/na gymnaziu, tam by som sa uz x a inych neznamych nebala.

jajka257
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl moji mozu kalkulacky az v osmicke, lebo nemam cas, kym by vypocitali jeden objem a povrch valca ci objem pravidelneho trojbokeho hranola rucne, tak mi zazvoni😝

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@moni73 rozhodne, ak si porovnam, co sme my muslei vediet na konci 8. rocnika ZS a teraz na konci 9. rocnika ZS, tak je to jednoducho neporovnatelne, hlavne, ze tu este niekto bude trepat o tom, ze su deti prirodovednymi predmetmi pretazovane.

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@jajka257 mozno aj otocili😝

jajka257
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl trafila si klincek po hlavicke🙄 ale mozno by im stacili uz len obrazky v tych ucebniciach😂a aj to by niektori rodicia zhodnotili ako obtiazne😀😀😀si pamatam na VS , ze nas na PRIF neznasali, volali nas kockaci, lebo kazdemu cvikarovi na inzinierskej alebo geofyzike sme nasli chybu a protestovali sme😀😀😀pomaly nas nikto nechcel ucit a tvrdili dekanovi, ze nech nas posle nazad na matfyz😀😀😀

bmuller
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl lenze zhodou okolnosti som prave este nikdy nezaregistrovala spravy o nedostatku ucebnic dejepsiu, ale prave matematiky 😀

jajka257
30. sep 2017

@bmuller ucebnic dejepisu je dost😀matematika chyba kvalitna. Cernek-Zabka nie je vhodna ucebnica, mozeme si s nou podlozit nohu u stolika😀😀

moni73
30. sep 2017

@bmuller koho chyba? nikoho a vsetkych, ale hlavne velke minus pre nich samych. Kazdy rodic uci zdravit, par sa na to vykasle v nezdraviacom obdobi dietata, ale u dcery na zs hovori skolsky poriadok nielen, ze sa ma zdravit, ale predpisuje aj formu. Nemoze sa zdravit dobry, dovi ale len celym. Pre mna znova zbytocna buzeracia a podla toho co vravis uplne bezvysledna. Kto zlyhal? Skodia tym najma sami sebe.

xxxkatka
30. sep 2017

@moni73 asi by sme si mali ujasnit co ty chapes pod pojmom pripravit do zivota. Pre mna je to aj slusne sa spravat, nevyjadrovat sa vulgarne, vazit si rodicov, starsich, ucitelov, ale i sameho seba, mat zdrave sebavedomie a zaroven vediet aj vypocut si inych, mozno prijat iny nazor, zniest kritiku ak je opodstatnena a neist okamzite do utoku atd. Ale uz hned pri prvych nemovanych narazime na problem. Rodic si z decka spravi maleho boha, ktory ma vzdy pravdu, lebo ved dieta vie, co je pre neho dobre. Pytam sa, ako je mozne, aby si ma dieta ako rodica vazilo, ak ono vie, ze sa vie lepsie vychovavat same, ako ho viem vychovat ja. Dalsi priklad: Decko dostalo horsiu znamku. Rodic sa vytoci na ucitelku lebo s deckom sa ucil (alebo sa dieta tvarilo doma, ze sa ucilo) a ona na nom urcite sedi. "Ta krava snad nie je normalna, toto ti naozaj dala z tej pisomky?" Dieta fixuje: Ucitelka je krava, rodic si ma zastal, nie je sa coho "bat", nie je treba mat respekt, vzdy to za mna niekto poriesi. A este jeden priklad: V rodine si rodicia nerozumeju so starymi rodicmi (je jeno z ktorej strany), maju hadky pre majetky atd. "Tvoja matka je taka piiip, to nemysli vazne, ze tu garaz prepise na Joza. Ti stari ludia su uz fakt sprosti". Dieta fixuje: Babka je piip, Jozo je ten co chce nasich osklbat o garaz, stari ludia su blbi. A takto by som mohla pokracovat do rana. Pytam, sa, vazne primarna rodina nie je ta, co ma pripravit dieta do zivota? Ako ma ucitel vplyvat na dieta, ked zaklad je takyto?

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@bmuller vies, lebo mnohi sa pokusali napisat ucebnice matematiky, ale ako pise
@jajka257 mnohe su nepouzitelne. Keby som ucila na ZS, tak si pohladam tie moje stare totalitne a tymi sa budem inspirovat a budem detom vyrabat pracovne listy. Ta mala dcera v podstate vacsinu uloh, ci uz doma, alebo v skole ma na pracovnych listoch, obcas dostanu nejake cvicenie z ucebnice a stale pisem o statnej skole🙂

bmuller
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl a nie to "nepretazovanie" vlastne len zasterka na tie naroky, ze naucit ma skola? teda, ze akymsi zazrakom to ma ucitel podat tak, aby si to ziak hned na hodine zapamatal a vedel to, a ze ziak sa vlastne ucit (zapojit vlastny mozog, snahu aj zadok) nema, lebo to je znak nekvalitneho ucitela?
akosi zrejme rodicia ani ziaci nechapu, ze ludsky mozog a pamat takto nefunguje...

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@xxxkatka ano, krava je naozaj caste pomenovanie ucitelky matkou/otcom, nie raz som to pocula a potom ma mat dieta pred ucitelom respekt, potom o ma vnimat ako autoritu, ma to byt ten, kto ho ma dovychovat, ked rodicia maju taketo sposoby.

jajka257
30. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ved to robim aj ja. Pouzivam stare zbierky, stare ucebnice, maju listy, nadiktujem zadanie, vyrobim list plny prikladov a toto robime. 80% z toho je mojich vymyslenych na konkretne ucivo. To robim ja a este jedna kolegyna. Jedna narieka, ze ako ma ucit bez knihy...nuz som jej raz povedala, ze nech skusi pouzit mozog...

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2017

@bmuller vies, s matematikou je to ako s lyzovanim, ked sa naucim a nebudem trenovat, tak nikdy zo mna dobry lyziar nebude, takze darmo ucitel vysvetli, treba aj trenovat, ale Tebe je to asi jasne🙂

bmuller
30. sep 2017

@jajka257 prave nerozumiem, kto moze - je kompetentny - tvorit ucebnice. ako moze ministerstvo povolit vydanie niecoho nekvalitneho? zeby dalsi nekompetentni uradnici?
predsa ucebnica nie je beletria, ktoru dnes pise kadekto, komu sa prisnije nejaky romanticky pribeh. plus by to nemal byt boj o prvenstvo na trhu a zisk s ponukou 5 druhov jednej ucebnice matiky pre 6.rocnik... ako moze nebyt v state nejaky organ ci skupina naozajstnych expertov v odbore + didaktike, aby vytvorili kvalitnu ucebnicu, ktora pokryje vedomosti adekvatne veku deti (rocniku) a zaroven to poda zrozumitelnou formou?? to sa naozaj v state neda najst takyto ansambl? naco vlastne ministerstvo skolstva je?