Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@dai ano mas pravdu a je to moj tajny sen, raz takto ucit, bez obmedzeni osnovami...nase vedenie nam dava volnu ruku, podporuje kazdy dobry napad, tam problem nie je...problem je vyssie.... kazdu sezonu mame nejaku "novu" reformu, co vsak v praxi znamena iba dalsia facka pre ucitela, lebo je to bud diletantsky nezmysel, alebo byrokraticka kravina na entu...🙂
@dskjhfdlkdjhl
@adrolka moji tiez stale vyrabaju, uz mam plne skrine vyrobkov z papiera, oni vyrobia trojrozmerne vyrobky, auta, domy, rozne prisery, v podstate ziju vyrabanim a recyklovanim vsetkeho mozneho
@zuzana76 presne, tie trojrozmerne vyrobky, to teraz u nas frci. Starsia uz "iba" maluje, mala neustale vyraba🙂
Sice som chvilami bola na seba aj nastvana, ze som sem vobec prispela, nakoniec nelutujem, spoznala som par naozaj sikovnych zienok, o niektorych som si v dobrom upravila mienku, no a tak ako to byva aj v beznom zivote, spoznala som aj take, s ktorymi som spolocnu rec nenasla a sotva niekedy najdem, ale mozno ani to nie je beznadejne.
Zaujimave (alebo mozno ani nie) je to, ze mnohe, co volaju po alternative, zaznavaju klasicku slovensku skolu, nevedia nic konkretne o tej ich alternative napisat, ale vedia dokonale na statne skoly nadavat. Ano, idealny stav by bol ten, keby som nemusela premyslat a dieta mohla dat do najblizsej ZS. Toto tu uznala kazda, ze takto to nefunguje. Otazka je, ci niekedy bude, lebo to, co je pre mna dobra skola, nemusi byt pre inych, ako sa ukazuje, ani nie je, takze asi vzdy si budeme vyberat kazdy podla svojich kriterii. Ako som uz pisala, o alternativach mam dost vedomosti este z cias, ked som ani deti nemala, napriek tomu sme vybrali klasiku a nelutujeme. Stale sledujem rozne trendy vo vzdelavani, mnohe si z toho beriem do svojho profesionalneho zivota, s mnohym nesuhlasim, to vsak este neznamena, ze to bude vzdy tak, obcas clovek po nejakych skusenostiach aj nazor zmeni😉
Co sa mne napr. nepaci, tiez som to uz pisala, ze mnohi hladaju ani nie tak alternativu, ved casto nemaju ani tie najzakladnejsie poznatky, ale lahsie cesticky k dobrym znamkam. Tu sa mi prave u @dai paci, ze ona ma naozaj prehlad, ako to v skole jej deti funguje, zaujima sa a dost jasne ukazala, ze o ziadne lahsie cesticky jej neslo a ani nejde, dokonca aj prizna, ze aj ona v tom zatracovanom systeme mala napr. na gymnaziu dobru matematiku. S takymito ludmi, aj ked mame odlisne nazory, sa da diskutovat na urovni.
Bohuzial, stale je dost takych, co sice vedomosti nemaju, ale budu aktivne nadavat a nie je ich malo. A zrejme to nie je ziadna novinka, asi to tak je uz dlho a zrejme este dlho bude.
Mne sa paci jeden citat, ktory je prisudzovany Bertrandovi Russellovi a kedze to bol mudry muz, tak som ochotna uverit, ze je naozaj od neho:
Ťažkosti sveta spočívajú v tom, že hlúpi sú sebavedomí a inteligentní plní pochýb.
@dskjhfdlkdjhl na tejto myslienke je tolko pravdy, ze az. Smozrejme sa radim do skupinky inteligentnych😆
Co to dalo mne? Prekvapive zistenie, ze ucitelov, ktori chcu a idu svojou cestou je viac ako som si povodne myslela.
Zaroven by som vsetkym popriala, aby mali moznost najst tu spravnu skolu pre svoje deti. A k tomu snad este len tolko, ze mi chyba vacsia sebaprezentovanost skol, www stranky drvivej vacsiny skol su chaoticke a info, ktore hladam najdem skor stylom JPP, co je dost skoda.
Ps velmi prekvapujuce zistenie, ze "neznama" bola pred 8 rokmi zabita. Co komu urobila?😮😦
@moni73 k tej neznamej-neviem, kto ju zabil a v podstate to je aj jedno, aj tak je to vzdy na ucitelovi, aku metodu zvoli. S cim vsak suhlasim a mozno k tomu to aj smerovalo, aby deti na prvom stupni neriesili slovne ulohy rovnicou, ale sedliackym rozumom a pokial sa to len trochu da, tak nielen na prvom stupni. Samozrejme riesenie rovnic s jednou, alebo viacerymi neznamymi je potrebne a mnohi si ani neuvedomuju, kde vsade. Ono, ak su uz take male deti tlacene k rieseniu slovnych uloh takto "formalne", tak casto ani nevedia, co vlastne robia a potom su popletene, tym sikovnym to tiez nie je celkom jedno, ked uz davno maju v hlavke premyslene, ako to vypocitaju, pripadne uz maju aj vysledok a vedia to aj slusne zapisat aj bez pouzitia rovnic. Ano, treba sa vediet aj formalne a striktne vyjadrovat, ale chce to istu postupnost-cize najskor aj neformalne a potom, postupne popracovat aj na tej formalnosti.
Inak, k Tebe mam taku "pripomienku". Celkom ma zarazilo, ze Ty, ktora sa tak casto vyjadrujes proti znamkovaniu (uz sme niekde o tom asi aj spolu debatili, alebo som len citala), si nepoznala Novackovu. Teraz to nemyslim nejako zle, ale prekvapilo ma to, myslela som, ze mi napises, ze tu uz mas prestudovanu davno🙂 Lebo to nie je ziadna novinka, my sme uz pred par rokmi s kolegynou veci od nej citali, po veceroch sme si pustali rozhovory s nou a na dalsi den sme o tom debatili (ano, aj take skostnatele ucky v statnych skolach riesia taketo veci). Uz som pisala, ma v mnohom pravdu, mnohe veci som si az po jej clankoch uvedomila, ale nie so vsetkym suhlasim, napr. o znamkovani by sme sa nedohodli, akurat tak o znamkovani vychov😉
@dskjhfdlkdjhl
@moni73
Wow zeny! lepsie ste to ani nemohli zhrnut! 🙂 Pripajam sa 👍
@adrolka Dakujem, tu by sa dalo pisat do nekonecna, kazda o svojom predmete🙂 A teda zrovna tak, ako sa matematika pokazila, tak anglictina a aj ostatne cudzie jazyky sa naopak zlepsili, aspon co mam moznost sledovat u mojich deti a co som si tu precitala a videla od Teba😉
@dskjhfdlkdjhl az tak celkom pravda to nie je. Pozrela som ju ako si mi napisala, nejaku tu debatu s nou som uz videla davnejsie - meno som si nezapamatala. Nejdem stylom, ze toto je to prave, ju budem "uznavat". Hladam a rozmyslam a v podstate zbytocne, pretoze to, co by sa pacilo mne tu zatial nebude.
Mam tuto temu rada, mam ale kopec inych "problemov". Precitala som summerhill, pozrela par debat o homeschoolingu, montessori podla toho co som videla sa mi nepaci, nad waldorfom som rozmyslala - som obmedzena hladat info, kedze neviem anglicky. Vidim alternativu viacerych skol, ktoru zabiju sami rodicia, lebo sice si myslia aki su alternativni, ale v konecnom dosledku tiez idu len za jednotkami... V jednej ba skole je moznost pisat testy doma. Pre mna uzasne, ale viem si predstavit ako by to dopadlo. Moje dieta za 4, ostatni za 1. Myslenie je tazke zmenit.
Minule som dcere nakazala napisat k du z matiky "neviem". Problem bol v pojmoch, z ktorych som sa nevedela "vytetelit". Ucitelka nemala problem vysvetlit, len ostatni volaju po spoluziakoch, rodine a riesia. Priznat pre ucitelkou, ze nevies je pre nich tragedia.
Znamkovanie neuznavam, tiez som ale na vazkach, lebo mi je jasne, ze pride den, kedy bude treba hodnotit. Pri ustnych odpovediach by malo byt dokonca hned povedane, ze odpoved bola "blud". Takze vlastne hodnotene by to bolo, len ten blud by nebol potrestany znamkou.
Sposob, co sa mi zatial najviac pozdava by bol ten, ze na zaciatku zs by si dostala do vienka 100% a najsamlepsi vysledok po skonceni by bol 0% (tj zs ti uz nema co dat - naucila si sa vsetko), vysledok by sa mohol testovat snad kazde 2-3 roky, mozno aj rocne. Ciastkove vysledky by mali vypovednu hodnotu len pre ucitela, rodica, ziaka. Nie pre dalsiu instituciu. Toto je cisto len moj laicky napad, ktory moze mat milion chyb. Pozitivum vidim v tom, ze ucitelia by mali v skupine ziakov na velmi podobnej urovni. Negativum, vobec neviem co by sa malo stat, keby niekto prisiel na nulu za 3 roky.
Zostava mi vidiet to tak, ze prezila som ja, prezije dieta. Uz nevladzem bojovat.
@moni73 chapem Ta, aj co sa tyka napr. Novackovej (tiez s nou nesuhlasim vo vsetkom, aj ked v mnohom-univerzalna metoda neexistuje a ani existovat nebude), aj v tom dalsom. Mam aj o summerhill precitane dost, tiez mozem povedat, ze su veci, s ktorymi som aj ja ochotna suhlasit, ale svoje dieta by som tam nedala. O montessori, alebo waldorfe viem naozaj davno, absolvovala som mnozstvo prednasok, zase sa tam da s niecim suhlasit, ale s mnohym nesuhlasit. A ked by som sa divala napr. na prvy stupen, tak tam je to hlavne o tom jednom ucitelovi, lebo vacsina predmetov je aspon v tej prvej triede na nom a aj dobry ucitel moze by na zlej skole (zvycajne tam dlho nevydrzi, ale moze) a naopak nie najlepsi ucitel sa moze ocitnut na dobrej skole. Lenze tak to je vsade, kde vstupuje do hry ludsky faktor, je to o ludoch a ked natrafis na osvietenu ucitelku/ucitela, tak Ti moze byt skoro jedno, ci slovensky alebo nejaky iny system, aj ked ich ten system do istej miery obmedzuje. No, je to nekonecna tema a je fajn, ze sa ludia zaujimaju.
@adrolka tak nech to na statnych skolach nerobia vobec.
Alebo v skupinach, u nas maju poradcov z radov ucitelov alebo aj z radov rodicov ak ma rodic zamestnanie ktore suvisi s temou projektu, prezentuje sa pred rodicmi projekt sa robi 1-2 do roka a z viacero predmetov spolu.
Ja tiez niesom stotoznena so statnymi skolami a systemom ale to nieje chyba skol ale celej tejto vlady ktora nic roky nerobi , ucitelky by aj chceli, poznam ich dost vela ale bohuzial kladu im doslova polena pod nohy.
@nelinka2009
...prečo mám pocit, že nechcete chápať nikoho, kto si dovolí mať iný názor ? A to nie iba v tomto fóre...
@abeata velmi chcem pochopit chod tejto krajiny, ludi z tejto spolocnosti, ale mate pravdu, nechapem to... niesom schopna pochopit, preco rodic nemysli predtym ako da dieta ockovat a niesom schopna pochopit, ako moze byt niekto spokojny s tym, ze v skolach chybaju uceb pomocky... ze ucitelom, moze byt clovek, ktory klame a zavadza a svoje chyby je schopny zvalovat na male nevinne dieta... mate pravdu cele to tu nechapem a som za to vdacna, lebo pochopit to, by znamenalo akceptovat dany stav a to ja vo svojej materskej krajine, ktoru nadovsetko milujem, nikdy nechcem a nebudem.
@nelinka2009 velmi chces pochopit a zaroven si vdacna, ze to nie si schopna pochopit. Prepac, ale Ty ani sama nevies, co chces a mam dojem, ze mas problem byt dospela, dospela so vsetkym, co k tomu patri. Tvoje reakcie su zvlastne, mnohe su arogantne, mnohe su priam hystericke. Nevies komunikovat a to bude asi zasadny problem, aj v tej statnej skolke, aj tu a zrejme aj inde.
@dskjhfdlkdjhl no v stat skolke zasadny problem bol. Bola to pani ucitelka, ktora sa rozhodla kontrolovat zdrav stav mojej dcery az po mojom odchode. Ako tak kontrolovala, tak si ju s dalsimi siestimi mamickami povyzliekali do naha a volali mi, ze je mala vyhadzana. Isla som teda po nu a vratila som sa do skolky aj s papierom od lekara, ze dieta je ok. Az vecer mi mala povedala, ze ju tety vyzliekali a ze ona uz do skolky nepojde. V noci sa po troch rokoch pomocila a ten cirkus co robila rano... Dieta, ktore od prveho dna nemalo problem istat v ms, zrazu nie a nie... Pytam sa teda ucky, ze co sa stalo a ze nic. Tak hovorim, ale mala povedala toto a este sa aj v noci pocikala a zobudila sa s hysakom... A ucka, ze deti si toho navymyslaju. Tak som pani ucitelje dala vizitku, aby ma teda kontaktovala ta maminka, ktora mala problem so zdrav stavom mojej dcery. No a milost pani kontaktovala mailom. Zistila som , ze vs ma ale nie medicinu. Okrem nej tam bolo dalsich 5 mamin a dve ucky a naozaj tam tu malu vyzliekali... Potom to oz islo rychlo... Kedze zazracne mala dovolenku riaditelka aj so zastupkynou kontaktovala som inspekciu skolstva a vprilohe som zaslala aj komunikaciu s dotycnou milost pani. Potom som zistila, ze v preplnenych ms sa za 2 dni da bajst volne miesto a dcera moze chodit inde, len nech nepodavam trestne oznamenie za sex obtazovanie maloletej a nech nekontaktujem kamosku z televizie... Ved pani ucitelka ma uz 35 rokov prax a pomaly sa chysta do dochodku... Dotycna pani ucitelka sa ma mesiac pred incidentom pytala, ci by sme ju prijali k nam do firmy. Zrejme ju praca ucky moc nebavila... No to, ze z mojej dcery robila klanarku... A to, ze tam bola na jej ochranu... To, ze ked som prosila aby jej pomohli na wc po velkej sa utriet, ved ma len tri roky... A ona, ze to nemize, z toho by mohlo byt sex obtazovanie.. To ja nikdy slov ucitelom nezabudnem. Trest oznamenie som nepodala, preto, lebo kazdy ma pravo urobit aj chybu v praci, ale normalny clovek sa ospravedlni a nehadze svoje chyby a nevinnych. A pisem to az teraz preto, lebo pred rokom, ked vznikla tato tema sme este zvazovali, ci to oznamenie nepodat, ked uz mala ukoncila vsetky vztahy so slov skolstvom a my tuez.
@nelinka2009 toto, co si teraz otvorila je ale ze fuuuha tazka tema.
Toto co sa stalo (za predpokladu, ze je to pravda) je odsudeniahodne. Je to ale o cloveku a nema to nic spolocne so slovenskym statnym skolstvom, jedine podu, kde sa to udialo.
Zvlastne, ze mna-zastancu alternativy odradza od nej nieco ako fanatizmus. Ludia, ktori sa rozhodli ist touto cestou mi pridu vo vacsine "slepo veriaci" a pripominaju mi sektu. Teda toho co popisujes by som sa viac bala prave v "inej" skole. Je to ale len moj osobny pocit, ktory moze byt mylny.
Myslim, ze obidva tabory (ockovaci aj protiockovaci) v dnesnej dobe rozmyslaju. Rozmyslala som aj ja a rozhodla som sa pre. Teraz v 11tich som sa zamyslala znova, nakolko dcera je podla odporcov ockovania v rizikovej skupine a zaockovat som dala.
To, ze sa niekto rozhodne inak ako ty, neznamena, ze nerozmysla. Znamena to, ze dosiel k inemu zaveru.
Prajem uz len pozitivne skusenosti.
@nelinka2009 neviem co na toto povedat.. par veci mi na tom pribehu nesedi..ale nejdem sa v tom pitvat..
@marianeta kludne sa pytaj, ked uz to tu takto vysi... Je to cele v skratke, takze mozno som aj uz na nejake podstatne detaily zabudla, alebo som ich v tej rychlosti nenapisala, ale stalo sa. A mozno som aj fanaticky proti sliv ucitelom od yej chvile. Nikdy som moc nas sk system nemusela a toto bola fakt obrovska cetesna na torte. Netada by som, aby si niekto myslel, ze tu zbytocne ociernujem, takze sa pytaj
@nelinka2009 no ako tu teda mozes zit? Ked nechces a nic nebudes v tejto krajine akceptovat? Ved tym ze tu zijes toho akceptujes tolko..ci o tom nevies?ci ti ide vyslovene o neakceptovanie skolskeho systemu ? Ci?
@nelinka2009 ja som nenapisala ze sa nebudem pytat ale ze sa v tom nebudem pitvat co znamena,ze to nebudem rozoberat..
@marianeta zijem tu preto, lebo tu mam rodinbe vazby a ja neviem zit bez rodiny. Neakceptujem nas sk system, lebo vacsinu z toho co v skutocnom zivote vyuzivam som sa v skole nenaucila. Teda ojrem pisania, citania a zakl pocitania. Neakceptujem to, ze MUSIM ockovat, dat dieta do skoly, platit dane. To neznamena, ze to nerobim, ale nie preto, zeusim, ale preto, ze chcem.
@nelinka2009 nemusis ockovat..ani ja som neockovala.. nuz vela veci ta nauci zivot sam..ani o deti sa starat sa v skole neuci..to je cloveku prirodzene( az na par výnimiek) ,to aku pracu teraz robis a nesuvisi s tvojim vzdelanim aj to sa musis naucit..ja som obsluhovala aj balicky jogurtov a zo skoly som v tom vyuzila akurat pismo a pocty ..zvysok som sa musela naucit za pochodu a ze v tom bolo hooodne techniky,gombikov a pacok..
@marianeta mna proste velmi neprijemne prekvapila vtedy cela ta komunikacia ludi zo skolstva. Od dotycnej ucitelky... Cez zastupkynu zastupkyne az po uja na inspekcii. Cakala som, ze deti budu na prvom mieste. Ochrana a bezpecnost deti. A nie, proste len nech nezvelicujem... Nezvelicujem, ale 35 rokov praxe a povedat, ze dieta klame??? To si potom s tymi detmi robia co chcu... V skoke maju kamery... Ked kliknes zaheslovany link, hockedy vidis co sa v triede deje... Ja betvrdim, ze ucitel zo zahranicia nepochybi... Pochybila uz ajvterajsia pani ucitelka, sice nie tak zavazne, ale pochybila. Ospravednila sa a zivot ide dalej.. Ale keby si vtedy zaxila tu aroganciu... Znelo to asi takto " no co ty p.ca matka... Ved aj tak nemas inu moznost ako dat to devko do skolky... " ci statnej ci sukromnej... Vsetky su pod jednou inspekciou, jednym ministerstvom...
@nelinka2009 neviem, co Ti napisat na tieto Tvoje posledne prispevky. Neda sa k tomu zaujat stanovisko, lebo pozname len Tvoju verziu a bohuzial, za posledne dni si sa tu neprejavila ako doveryhodny zdroj, aspon nie pre mna. Komunikacia je vzdy aj o akcii a reakcii a ked si to spojim s tym, co som si dnes od Teba precitala na tuto istu temu v ockovacej diskusii (ano, nie je vhodne tu pisat o tom, co si pisala inde, ale uplne nahodou som si to tam dnes precitala a nestihla som sa divit, co si tam vyprodukovala, tak to neviem nespomenut), tak naozaj neviem byt na Tvojej strane.
@dskjhfdlkdjhl no vidno, ze Slovas si zasluzi ptrsne to, co ma.
@nelinka2009 takze aj ty..aj ty tu Slovač tvorís ci? ty to totiz pises tak akoby si tu ani nezila..
@marianeta zijem a som Slovenka no mala som tu moznost okusit zivot inde... Porovnavam, viem, ze sa to da aj inak. Pisete, ze neakceptujem vase ine nazory a ked pisete s niekym inym, tak mu pisete to co ja vam... Ako ucitelka, ktora za prvky alternativneho sposobu vzdelavania povazuje to, ze deti oslovuje krstnym menom... To, ze na nete nasla ucebnice... To snad ani nema byt ucitelka
@tinyx presne tak , súhlasím s vami, ja nemam tiez na školu dobre spomienky a teraz sa s ťažkým srdcom prizeráme tomu, ako sa to iste deje môjmu synovi v prvom rocniku, porovnávanie, posudzovanie hanobenie , nic sa nezmenilo ...rodičia vsade čítajú o pozitívnej motivácii a teraz som denno-denne svedkom toho ako moje dieťa demotivujú od učenia sa , je to ubíjajúce ...píšete daj ho tam a tam,,,ale co človek , ktorý nemá peniaze na drahé školy, ten nemá právo na slušne vzdelanie ? To by ste sa mali pytat ...

@natalka13 to znie pekne v teoretickej rovine...prax je vsak ina...casovo to nevychadza nijako.... len na prezentaciu mame 3 hodiny, aby stihol kazdy pekne povedat co ma pripravene.... ale ano, ked sa obcas da, tak riesime aj tak... teraz mi siestaci robia projekt v skupinach a to robime na hodinach samozrejme....