Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@paris3, nasa chodila do sukromnej 4 mesiace (potom uz ostala doma), des, ucitelky skakali jak deti piskali, mala revala celu cestu tam, neboli na jedinej prechadzke, no skoda reci. Je pravda ze tu nastupila o rok neskor, bola vyzretejsia, a super si zvykla, velmai rychlo, ucitelky boli prisnejsie, ale uzasne, naozaj aj riaditelka, naozaj uzasne vsetko super fakt. Je to tak, ze natrafila na zlu ucitelku. Napr. kamaratka ma dceru, minuly rok bola stvrtacka, lucili sa s ucitelkou kt. mali od 1. triedy, mamina si poplakala, aky vztah mali s ucitelkou a teraz v piatom rocniku dostali taku, ze zvazuje preradenie dcery do inej skoly, ze mala odmieta chodit do skoly, no prezivaju strasne peklo a ze sa chystaju odvolat riaditelku, ze netusi preco, ale ze ta ucka je velmi dobra kamoska s riaditelkou.... takze jedna skola a pozri aky rozdiel. Zas je to o samotnom cloveku, ucitelovi, nie je rovno problem v skolstve. Jaj este jedna pikoska. Od noveho roku je dcerkina ucitelka chora, stale ich niekto supluje. Pozeram ako zrazu skaredo pise, vidno, ze nema tu svoju, este aj povie, ze ona chce Evu. A dnes mi hovori kamoska, mama dcerkinej spoluziacky, ze jedno dievcatko, Eliska, ich spoluziacka, zacala hrozne plakat, ze ona nejde viac do skoly, ze ona chce len svoju ucitelku az nakoniec ju mama v piatok nedala do skoly. Tak hovorim, to by som nikdy nespravila, nech si dieta zvyka, co ak by sa nedajboze ucitelke nieco stalo a nevrati sa? Ale nevedia sa jej deticky uz dockat a rodicia tiez. Velmi spolupracuje s nami, pise nam maily, pomaha nam, ak detom nieco nejde, vysvetluje ako sa mame s nimi ucit, je uzasna a nie je mlada, ale velmi rozumna. Ked vidi, ze deti sa uz nevedia sustredit, skrati hodinu, predlzi prestavku, ked vidi, ze su unaveni, uz vie podla pocasia, ake deti budu, vsetko stihaju, je uzasna. A vie si krasne urobit poriadok, co je velke plus. Je mi luto, ze ju budu mat len prve dva roky. Terajsi tretiaci velmi plakali, ze uz ju nemaju, nedivim sa.
@hallllo, verim ze tie deti beries ako svoje, myslim ze vacsina ucitelov. Bratova dcera ma za ucitelku moju kamosku, ale nevedela som ze je taka. Je tak hnusne prisna na deti, ze ja ich lutujem, je hnusna ze az. A rovnaka xantypa na svoje vlastne. Psycholog nulovy. Je to o cloveku, to ze je ucitel, ze ma na to skolu, je len pridana hodnota. Ona ucitelka nemala byt. Ty mas taky pristup k detom, lebo je to v tebe, ty by si taka bola, ajkeby si nebola ucitelka. Mas empatiu, zial mnohym ludom chyba, samozrejme aj trpezlivost, podla mna toto sa v skole nenaucis, s tym sa musis narodit. Nie je to praca pre kazdeho.
@hallllo moja je trochu nestandardna, alebo ako by som to napisala... napr. to s tou bundou, to mame aj my.... dcera ma 4, vie citat, pocitat, myslenim je popredu, ale sebaobsluha 0 bodov 😒 a nie, ze by sme ju obskakovali, alebo ju neviedli k samostatnosti. niektore cinnosti jej idu dobre, napr. vie sa sama najest (len vacsinou na to 'nema cas'), uplne sama pouziva wecko, v restauracii pyta ucet,komunikuje bez problemov s dospelymi, v obchode by snad nakupila aj sama, ale pri obliekani ma hlavu stale v oblakoch. takze kym sa cela trieda oblecie, ona ma navlecenu jednu nohavicu a rozmysla (neviem nad cim 😀 )...
chapem, ze to nie je uplne standard, tak ale ucitelky by mali vediet pracovat aj s takymi detmi, nie?
@hallllo, tak tak. Moja triedna v 1. a 2. rocniku bola velmi prisna, deti bila po chrbte, palicou po rukach, ja ju mam stale rada, neviem ci ma 90 alebo 100 rokov, nemali nikdy deti s muzom, uz vtedy mala byt na dochodku, ale stale na nu rada spominam a len v dobrom, ale ktovie ake spomienky maju ine deti 🙂
@paris3 no ...a ked maju v triede take deti 3 - 4 tak amen tma...ist na prechadzku ...ako jasne no ..take dieťa treba vaic kontrolovať a nenechať ho ,,snivať,, ked sa ma obliekat...
Na druhej strane dnes je taky ,,trendy,, pristup ze ,,kamarati,, no nemozete byť s deťmi len kamarati...lebo len čo som s tymi mojimi tretiačkami bola viac kamaratka tak okamzite to začali zneuživať, proste človek si tie ,,svoje deti,, musi poznať a zistiť ze s kym mozem byť aj ,,kamaratka,, a s kym to proste nefunguje. To uz potom oni so mnou začali sa baviť ako s kamoškou, byť doterne, na stole som mala mobil ako bez opytania sa mi ,,do neho pozerali,, ako mala som ho zablokovaný ale aj tak...ked som im normalne kamaratsky povedala ze nie...tak aj tak dobiedzali proste to si človek hovori ze do kelu to fakt rozumiete len na krik a buzeraciu? šak som im to aj povedala....Ja si kazde dieťa okukam, ake je...a uz viem kto je ,,podšivka,, kto potrebuje viac povzbudit, atd...to tak človek aj vyciti...ze čo asi. Nehovorim ze vzdy ale tak primerane. A napr. na desiatu si nikdy neberieme nejake keksy, cukriky...to mi decka vzdy pojedia...no tak ponuknem jedneho a mam ich tam všetkých 😀 😀 😀 aspon som sa naučila jest jablka...
@paris3 joooj 🙂 moja zlatá malá... jasné,aj my máme také deti v triede,čo im obliekanie riadne trváááá 😀 No určite za tým nehľadám nič zlé... Netreba za všetkým hned hľadať niečo zlé...Jednoducho má takú povahu... Ja ich motivujem,povzbudzujem niekedy aj na rovinu vysvetlím,že šup-šup ,,,musíš by ť rýchly ...ani o tom nevedia,že je to zámerné ... A hlavne veeeeľa vysvetľujeme.Mám malú skupinku 3-4 roč.detí a vedia sa samé nielen obliekať,,,ale aj prevrátiť si veci,poskladať na stoličku ... Mamičky v dobrom "odpádávajú " .Ked prídeme z vonku učím ich ,aby si vedeli veci aj správne odložiť do skrinky -napr.aj zavesiť bundičku na pútko ... A oni to zvládajú 😵 A najviac sú zlaté,ako sa z toho,že to dokázali, sami tešia . A my máme zasa super pocit,aké máme šikovné deti...Proste od malinka ich treba učiť životu .Veľmi zaberá, ked im poviem : " ved my už nie sme bábätká,však? " Vtedy sú super a všeeetko dokážu 😀
Povedať o malých deťoch "zasrani" neviem.... Jasne, ze nie sú všetci zlatucke detičky, ale až takto... - Učiteľka v MS
Keď sa nepáči, odídte zo svk. To je fakt vrchol primitivizmu. Ak by sa niekomu tak strašne nepáčilo, bali šestky a odchádza. Inak sa máme veci, ktoré sa nám nepáčia snažiť zmeniť. Toto je pokrok. Ps neviem ci by tu ja svk niekto vôbec zostal, keby tu mali byť len spokojní so všetkým.
Aj my sme prežili, veď mu to neublíži a pod... Možno drezura neublíži, možno hej. Nemohlo by to ale pomôcť? Prečo sa máme uspokojiť len s neublíženim?!
@moni73 boooze zase nejaka fajnovka a militantka?? A nepracujem v MS..
Ja si mozem o deťoch myslieť čo len chcem...aj to ze su kozmonauti...ale nikomu som nikdy nepovedala, do očí ze je zasran.
Si predstavte ze aj deti milé mamičky vedia byť zákerné, naschvál spraviť zle, ubližiť, klamat a niektore maju z toho aj srandu a radosť taky ktory kope dievča lebo sa nevie ovladať ? Ktory šikanuje spolužiaka a je mu to smiešne? ...nie su to len usmiate a milé ,,dušučky,, tak čo? Ja mam rada veci na rovinu...a pravdu. Tak ako maju rodičia svoj nazor na učitelku aka je tak, tak maju aj učitelky nazor na deti a ich rodičov. - pozitívny alebo iný ..nič nepochopitelné na tom nevidím.
@sardinka335 daj si pohov a otvor si tie sardinky 🙂 upraví ti to hladinu cukru a mozno nebudeš na takej emocnej hojdacke 😉 načo taketo 'militantne' prispevky?
@moni73 a ja by som pouzila aj horsie slovo nie len zasrani. By si sa cudovala, co dnesna liberalna vychova sposobuje, ake egocentricke kreatury z toho vyrastaju... Si precitaj knihu od Prekopovej Maly tyran co robia rodicia z falosnej lasky k decku. Samozrejme, su aj mile deti, aj deti naladove aj vselijake, ale povaha je len cast osobnosti dietata, velmi dolezita je vychova... Ak dieta pocuva pri nejmensom postazovani sa na skolu, ze tak toto tej fuchtle (rozumej ucitelke) tak vytmavim ked tam nabehnem... Alebo nechapem ako si toto mohla k tebe dovolit...co myslis aku autoritu bude mat ucitel? Ako si ho dieta bude vazit? To nejde bez vzajomnej spoluprace rodic - ucitel. A ver, ze decko dokaze problemy pekne nafuknut resp. vymysliet, domysliet tak ako mu to vyhovuje...
@cecil36 my sme mali na škole pripad, ze rodičia vyslovene huckali dieťa - ze ved nemusiš učitelku posluchať ...dame ta do inej triedy preložiť ked sa ti tam nepači a potom ze do inej školy.....Ku koncu školskeho roka naozaj ti rodičia zobrali dieťa akoze ,,na skušku,, do inej školy...no ani tam to dieťa nechceli!!!! a vratilo sa späť..ako to skončilo uz neviem, odišla som na MD..ale to je na roman tam zažitky.....samozrejme aj príjemné na ktoré rada spominam.
@sardinka335
@cecil36 ženy, ja nemám doma žiadne neviniatko....vie to byť mala mrcha. Keď to o nej poviem ja, je to OK, pokiaľ by mi to povedala učiteľka, je to dosť čudné. Deti poznám, viem aké sú, ale učiteľ by mal byť diplomat. Skrátka mi je divne, ze učiteľ prezentuje moje dieťa ako zasrana. Nič viac, nič menej...
@katka1981 pohodlna presne... Lebo doma nemala problem... Jednoducho ucitelka nenasla sposob ako na nu a stacilo tak malo...
vsetci chceme pre svoje dieta to najlepsie, to je ajsne, len si treba uvedomit, ze ci to, co chcu rodicia je vhodne aj pre dieta 😉 pre mna je dolezite na skole vychovno-vzdelavaci plan a pristup ucitelov, mam prvaka, a skvela ucitelka je asi najlepsi start pre ziacika do buducnosti, aby mal skolu rad......paradoxne k niektorym tu pripsevkom, siel moj prvak do uplnej obycajnej statnej skoly, kt. tu funguje uz roky rokuce.......ini rodicia vyberali sukromne, cirkevne, a neviem ake, elbo vsak tie zabezpecia isto lespie vzdelanie, ci pristup, kopu kruzkov, vybavenia....to nie ej o tom....som ucitelka na SS a mala som rpehlad o celom emste, ake deti chodia z ktorych ZS.... 😀 z tych sukromnych a neviem akych, do kt. rodicia davaju deti kvoli prestizi prichadzali deti sice s jednotkami, ale na gympli neudrzatelne jednotky (bohvie az co im ich davali, ze...), nesmostatne, neschopne sami cosi riesit, vybavit.... moje dieta ma na statnej ZS hlavne uzasnu pani ucitelku, je pre ne ho druhou mamou, jeho slova a skolu miluje (hoci je julovy a dost som sa toho obavala)......je ich 15 v triede, co je super, ale som rada, ze detom sa nefuka do "zadku" ako na sukromnych a neviem akych ZS, vsetko co chce, musi vybavit sam ( v ramci moznosti dietata samozrejme), osobne som za kontakt s ludmi z rozneho soc. prostredia, lebo co z toho, ze dam ho na neviem ake skoly, kde su len bohate deti, ked v zivote stretne kadejakych ludi, nech je pripraveny.....vela deti z prestupu zo ZS na SS, prip. dalej do zivota ma riadne soky 😕 nie su schopne sa zaradit do zivota, prip. sa prisposobit normalnym spolocenskym pravidlam......
s jednym vsak suhlasim, ze tak ako vsetci, vo vsetkych povlaniach, ako rodicia, deti, aj ucitelia su rozni....hoci sama som ucitelka a pre man ej teda rpaca psolanim a nech su tie deti akekolvek, mam ich rada a viem si s nimi poradit....... su ucitelia, kt. by nimi nemali byt....ucili este mna napr. a ucia stale.....ale fakt za niektorych mojich kolegov sa hanbim, akos a vedia na detoch odbavovat...(som za psychol. testy pre ucitelov napr. kazdych 5-10rokov;)).....tiez neviem ako doapdnem 😎 v kazdom pripade to ale zaidne jazykova, alternativna, ci sukromna skola podla mna nezachrani, elbo raz sa to dieta s takymi ucitelmi strente, alebo s ludmi..... tak ench potom nema sok v 15tke:D uceniu zdar! 😀
@nelinka2009 a ty si prečo ako rodič nepovedala učitelke ,,to málo,, čo stačilo? Ja napr. bezne komunikujem o všetkom a bavime sa aj o sposoboch ako na moju dceru, čo na nu zabera .....chce to aj čas, kym aj ten učitel pride ako na to a aj to dieťa, učitelka pohodlna a tvoje dieťa nie? V 6 rokoch aby si nevedelo zapnut bundu? Moja si ju nezapne lebo je leniva lemra a nechce sa jej ale nie ze to nevie... Jasne...dieťa je ,,neštandardne a vyzaduje individuálny pristup,, ono len nadavať na všetkých naokolo tiež nie je ta spravna cesta.
@sorciera24 mali sme nedavno stretavku z gympla a moja spoluziacka a dobra kamaratka sa mi stazovala,ze uci na sukromnej strednej skole v BA a vraj mala problemy s riaditelkou,lebo nejakemu prominentnemu dietatu dala 4,opravnene. Bola uplne nestatsna,ako moze ucit ked nemoze objedktivne posudzovat ich vedomosti. Nuz,peniaze hybu svetom. Tymto nechcem urazat sukromne skoly,isto su aj skvele.
@moni73 ziadny normalny ucitel ti do oci nepovie, ze tvoj zasran bla bla bla...
@nelinka2009 boha ucitelka nenasla sposob? tak ked poviem obliekame sa ideme von, tak sa maju deti zacat obliekat, jasne ze pomozem ak treba, ale ak by som bola ucitelka a 20 deciek v triede, kazde vyzaduje iny indi vindi sposob, tak mi pilulka24 vozi denne domov lexaurin v krabiciach...
@sardinka335 trefne ako vzdy
dnesnym ucitelom nezavidim ani nahodou
minule citam, ze syn mal na nejaku spoluziacku rasiticku poznamku, tak dostal pokarhanie
reakcie rodicov - ideme skolu zalovat s pravnikom
zase iste chce kazdy dobru skolu, chapem. zaroven mam pocit, ze kopa dnesnych rodicov to uz riadne prehana....aj vinou rodicou je ucitel nikto, lebo to tak ucia deti. my sme mali pred ucitelmi sakra respekt, ani sme si netrufli pipnut...iste boli 2-3 co respekt nemali, lebo nevedeli ako na to, ale vacsina ano.
@sorciera24
@alicka850
neviem dievcata... velmi divny mate pohlad na sukromne skoly... neviem sorciera z akeho si mesta ale teda v BA nepoznam sukromku kde by sa znamky darovali, ci by tam chodili len bohate deti...
Uprimne, ja som rada ze mala je v prostredi kde si rodicia vzdelanie vazia a ucitelia dbaju o to aby tam nebola sikana... moja neter chodi na jednu z najlepsich ba statnych skol ale sikanu uz napr. riesili, detto svagrina nie je nadsena socialnym zlozenim triedy... Moje deti maju kontakty s vela inymi detmi a nemyslim ze tym ze nie su v triede s nejakym asocialnym imbecilom o nieco pridu - ja sama som od 4tej triedy ZS navstevovala vyberovu triedu a bolo to super - ziadne neprisposobive decka, ale trieda plna ludi ktori sa vzdelavat chceli... urcite nespominam s nejakou laskou na 1-4 kde sme mali polku triedy asocialnych neprisposobivych spoluziakov ktorych som sa bala a prave im sa ucitelky bali davat zle znamky lebo si to ich rodicia chodili nasledne vybavovat rucne strucne... a to teda bolo za komunizmu este...
skoly su naozaj rozne, ale tieto nazory na sukromne skolstvo mi pridu akoby si niekto pozrel burlive vino ci ako sa tie serialy z akoze prostreida hornych 1-tisic volaju a podla toho si robil nazor. ... Ja len za mna - u nas deti 4rocne su vedene k samostatnosti, v skole sa netoleruje nesamostatnost ... Moj syn ma 4 a deti uz chodia same na toaletu, utieraju sa , samozrejme ze sa same obliekaju, papaju a pod. ... neviem z kade to mate ze v sukromnych skolach ci skolkach vychovavaju nesamostatnych rozmaznanych imbecilov so samymi jednotkami ( opaet skusenost z nasej skoly - decko s 3kami ked preslo na normalnu ZS tak malo zrazu same jednotky... hm? )
@dai ja sa na detstvo a skolu stazovat nemozem - zakladka mozno 1-2 problemovi (mierne ) spoluziaci...ale ziadna sikana nikdy nebola
gympel - maximalna pohoda, vsetko sami kockaci, ani jeden problemovy clovek
a klasicke skoly, ziadne vyberove....dnes to je uz asi o dost horsie....sa obavam
osobne si myslim, ze problemy mozu byt aj v statnej skole aj v sukromnej, zavidi od kvality, ale mam na kopec sukromnych skol dobre ohlasy - ze je tam kvalitna vyucba aj disciplina a zase naopak
ale aj negativne samozrejme
@dai nie vsetci sme z BA, BA absolutne nerisim.....tam ej tolko skol, ze tam by som sa asi nevysomarila..... hovorim o meste na strednom slovensku......a to nie je len taky nazor...to je realna skusenost....ststne gymnazium...deti zo vsetkych ZS v meste....dlhorocne porovnavanie nielen mna ale aj kolegov....my vidime realne vysledky (nie tie sttisticke na papieri)...preto som sa ja u ans rozhodla ako rozhodla (neviem ako by to bolo v BA ci inde).....inak syna som mala prvy rok v sukromnej skolke, potom siel do mestskej.... ziadne rozdiel...vlastne hej, v mestskej sa mu apcilo viac, bolo to tkae rodinnejsie a ovela menej chorych deti, tam si rodicia totiz nevybavovali peciatky od lekarov.....
ty mozes mat skusnost inu, ja ako rodic, ale aj ucitel mam takuto...preto sa podla toho riadim.....( tvoje deti budu pravdepodobne nielen na sukromnej MS, ZS, ale aj VS a potom v rodinnej firme.....ti sa nepodrebuju stretnut s inou skupinou...bez urazky).......ja svoje nevyclenujem....v zivote sa stretnu s akdekym.....pre mna su mozno namysleni dospeli horsi ako nejaki asociali......zivot nie je cierno-biely.....(preto pripustam, ze su aj skoly sukromne vyborne......u ans v meste nie....nakoloko je ich par....)
@sorciera24 musim trosku oponovat. myslim, ze hadzes sukromne skoly do jedneho vreca, nie je to tak. iste su aj take ako popisujes. a uz vobec nie je pravidlom, ze tie deti su namyslene...
nemam este skolaka, len predskolaka. dost som si v tomto robila prieskum aj som hovorila s mnohymi rodicmi ci ucitelmi. povodne som mala aj ja predstavu, ze na sukromnej skole syn stretne akurat rozmaznane deticky slovenskych zbohatlikov...nie je to tak, ozaj zavisi od skoly
@mircalla preto sm uviedla, ze v nasom meste je to tak, ked tam mas 1 alebo 2 sukromne, tak to asi vidim....v BA moze byt a asi aj je situacia ina....repto sa nevyjadrujem k BA ci celoplosne.... u ans by si ho do sukromky nedala asi ani ty:D a ja v bA zas nejaku by som isto nasla aj super sukromnu.....(ale enchystam sa tam byvat....tak neriesim)
@sorciera24 jasne, verim. myslim, ze tu ich je takych dost tiez....vybrat skolu nie je take jednoduche. ja som kludne aj za statnu, ak bude kvalitna. uz mam aj vybratu (statnu) ale su tam tazke prijimacky, nestaci zapis. tak ratam s tym, ze nas mozno nevezmu
@dai a preco to dieta prechadzalo zo sukromky na statnu? Za mna, nemam zoadnu traumu zo ZS, nechodili tam ziadny asociali, samozrejme bolo tam par socialne slabsich ako asi vsade, ale viac ako spoluziackine starsie nohavice po sestre mi vadil rozmaznany fracek co sedel za mnou tahal ma za vlasy a flusal gulky z verzatilky 😀 Ale aj napriek tomu, ze to robil ked sa stretneme nahodou v meste pokecame a raz mi dokonca opravoval defekt na aute. SS tiez pohoda, VS tiez pohoda. Ako som pisala vyssie moja kamoska so sukormkou spoko nebola, nevyhovoval jej system hodnotenia deti. Ja ked som prekladala dceru na inu skolku presla som si toho hodne a tak zhnusela ako som bola zo skoly Matky Alexie, tak som nebola zo ziadnej,ani tej poslednej pretrzalskej. Ta nadradenost a snobizmus co tam vladol, z toho sa mi chcelo vracat. My sme nasli uplne super statnu v starom meste, dcera mala naj triednu, super ucitelov, aj vdaka nim ju prijali na dva bilingvalne gymple, lebo prave tito ucitelia v nej objavili jazykovy talent. Triedna slovencinarka ju prihlasovala na rozne sutaze a tak ju k tomu dokazala motivovat, ze vzdy vsetko vyhrala 😀 Deti bolo v triede iba 12. Ked pojde maly na ZS, pojde do tejto skoly 🙂
prave kvoli tymto postojom, bude moje dieta chodit do sukromnej skoly. Tam ho nebudu volat zasranom, ci este horsie...
Kto chape, nemusim vysvetlovat... kto nechape, je mi ukradnuty...
Pekny den 🙂

@paris3 a sak ty ako vieš ze nerobime aj ,,alternativne,, ja napr. mam rada ,pokusy,, aj moj kolegy robil často pokusy, chodia na exkurzie, mavame zaujimave prednašky...a myslíš ze to niektore deti bavi? Furt sa najdu taky čo ,to maju na haku a radšej robia zle...ja som si pripravovala rozne hry v ramci týzdenného plánu výchov - robila som vo vychove...ved existuju didaktické hry - teda ako sa učiť ale pri tom sa hrat...vybrane slova ako basne...proste kade čo sme robili, sme bezna skola, nič alternativne...mali sme tam volnu ruku v priprave aktivit len sa musime držať planu. Deckam som kupovala hračky, doniesla som im letak z Dračika a pomahali vyberat...proste je to aj o ludoch. Na šťastie som to nerobila koli peniazom - to nebola motivacia. Proste ma to bavilo, ale iste som ani ja nebola super idealna...proste ked ma človek vyše 30 detí poobede tak nemoze vyhovieť kazdemu a hlavne body dna musia byť ,,ze všetci,,. Mne nevadi konštruktívna kritika....ale ak niekto večne pinda a nič nie je dobre tak čo s takymi...proste neda sa vyhovieť kazdemu a uz sa o to ani nesnazim ...ak vidim ze sa to neda. Furt je niekto nespokojní...to hned pišu rodičia mejly riaditelke ako je zle to a tamto...často take hluposti..ale ked sa stane niečo dobré, pozitivne...tak to je samozrejmost to ziaden rodič neklope na riaditelnu aby ,,bonzoval,, ze ako dobre učitelka urobila...