Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@moni73 ano tak je spojene, zs je na kosickej, gympel na novohradskej
https://www.gjh.sk/?page=pre_zaujemcov
ono to je vyucba v aj, ale maju aj slovencinu. sme totiz plovicni iri....ale skolku mal slovensku.
Inak dnes došla dcéra zo školy s tým, že prezentovala projekt, čo si včera písala. Prihlásila sa prvýkrát na dobrovoľnú du (jej život -psy), ešte ráno mi hovorí, že prezentovať nebude, príp. Sa spýta spolužiaka, či nebude s ňou. Vraj nechcel a odprezentovala. Doteraz som musela žobrat u učiteliek, nech ju nenutia, nech keď majú potrebu dajú jej 5 a nechajú ju na pokoji. Je to zle? Podľa mňa, buď do toho dorastu, je jedno kedy alebo niektorí vôbec. Ja som doteraz mala nepríjemný pocit aj pri vystupovaní na rodinku, našla som si robotu, kde musím rozprávať aj pred 100 ľudí a čuduj sa svete, zrazu to ide.
@moni73 no, ja neviem, ale myslim, ze forma prezentacie je dolezita.......preto su prezentacie, ustne skusanie...ano, niekomu sa lepsie vyjaruje pisomne, niekomu sutne...to je jasne.....a?....vsak sa pripravuje na zivot....lebo budu v zivote momenty, kedy ta prezentacia ustna potrebna je...napr. pri neiktorych prijimackach...o maturite ani nevravim....potom chcu deti, kt. sa nevedia vyjadrovat ako ustne zmaturovat?.....neviem,a le podla mna aspon trochu, aj ked na nizsej urovni by to deti mali zvladat......a dobry ucitel ich k tomu vedie od prvacika vhodnou atraktivnou formou...nasa ucitelka zvolila formu dennickou....zatial nevedia pisat, tak kreslia, co zazili predchadzajuci den a ked uz vedia co to pisat...postupne aj pisu slova...nie je to povinne!....no zakazde su peciatky, vcielky......motivacia tam je.....a aj obcasne napr. taketo odprezentovanie dietatu pomaha....mne sa to preto zda dolezite...ale ak by prisiel rodic, ako pises o sebe, ze radsej 5tku.....no ok, mne sa zda vhodnejsie pripravovat komunikacne dieta do rpaxe,a le ak tebe radsej 5tka.....tak nech jej ju davaju.....(a to nie je potreba, su proste pravidla,a lebo nejake kriteria pre splnenie podmienok...to by si potom kazdy ansiel nejaku vec na ulavu.....)ved tak to funguje v kazdom kolektive....ale da sa to samozrejme atraktivnejsou formou....
@moni73 a prečo by tvoja dcera nemala aspon skusiť odprezentovat to na čom pracovala? Prezentácia je tiež jedna z foriem prace...kde sa to ma naučiť ak nie v škole? Či ona mala nejaky panicky strach ze si jej zobrala o ulavu? Ja neviem ako mne samej by bolo trapne pytat 5tku s tym ze nedam ani šancu a ani neskusim.
Tieto nazory typu ,,deti do toho dorastu,, a ,,sami sa rozhodnu,, sa nedaju aplikovat na cely zivot a kazdu situáciu. ...ak nebudu skušať a učiť sa zial aj na chybách, treme a zlyhaniach tak sa nič nenaučia....
Nechapem toto prehnane ochranarstvo, len ziadne nepohodlie a prekazky....z pisomiek a skušania nechcete deti ,,oslobodiť,,? Ved počkajme kym do toho dorastu a kym samé sa budu chcieť niečo naučiť....no to by sme sa v mnohých pripadoch asi nedočkali.
@dai pozri ja by som tiez dieta nedala do najblizsej skoly pri Pentagone alebo na Kopcianskej, ale nesegregujem to, ze len statna je dobra, len sukromna je dobra...mne sa proste nechce vyhadzovat prachy za nieco co viem, ze moze dostat moje dieta aj v statnej skole, ak starostlivo vyberiem. Chvalabohu, zatial pan XY nepresadil, ze dieta musi nastupit iba do svojej "spadovej" skoly, lebo problemove deti potrebuju vzor sikovneho spoluziaka... Ako k tejto kravine dospel sa uz radsej ani nezamyslam...Paradoxne v tomto state sa kladie doraz na nadpriemerny rozvoj dietata ako keby sa nam tu zacalo rodit mnozstvo geniov, ale opak je pravdou. Kym kedysi bolo deti s adhd, autizmom, recovymi poruchami a podobne cca 30% a "normalnych 70% dnes je to naopak. Ale skoly na to nemame,pokojne supneme tri decka s hyperaktivitou do triedy beznej ucky a nie speci pedagoga a k nim ma este 20 normalnych z ktorych 10 rodicov vyzaduje indivindi pristup k jeho decku...no hovorim byt ucitelkou ficim na lexaurine...
@sardinka335 ale ved sa učí. Ostatní prezentujú, dostanú 1, 2; ona nie, zlyhala a dostane 5. Buď ju to nakopne a nabudúce to dá, alebo to nedá nikdy a bude zlyhavat v tejto oblasti celý život. Ja neviem prečo nechcela, ale nejdem ju lámať. Dôsledky nesie ona. Nenapíše domácu, lebo... Nech ju nenapíše, tu poznámku príp. 5 dostane znova len ona. Akcia-reakcia. Čo zaseje, bude žať. Neberiem to ako nejaké uľahčenie a ochraňovanie. Toto je môj spôsob učenia k zodpovednosti. Zase nie, že by som jej nepovedala nech skúsi, nech napíše... Ja jej poradím, nútiť nebudem.
@sorciera24 vediet prezentovat je tak dolezite ako slnko na oblohe. Zbytocne bude mat v hlave, ked to nevie "predat"
@dai neviem z ktorej casti mojho komentaru si usudila,ze mam divny pohlad na sukromne skolstvo. Konstatovala som vec,ktoru mi povedala moja kamaratka ucitelka,ktoru poznam uz dvadsat rokov a nemam dovod jej neverit. Nezijem v BA,ale dovolim si tvrdit,ze asi je tam sukromnych skol dost na to,aby si mala osobnu skusenost s kazdou jednou a teda mohla tvrdit,ze sa to nemohlo stat ani v jednej z nich.
K dalsej casti tvohjo prispevku poviem len tolko. Ja nemam traumu z 1-4,chodili tam deti bohatsie aj chudobnejsie. Ja som bola z tycb chudobnejsich,moji rodicia po pade komunizmu prisli o pracu a druhu hladali dlho,boli obaja robotnici. Zili sme z ruky do huby. A predstav si,ze ja som sa ako takyto asocial tiez dostala na 8 rocny gympel ako ty a dokonca som aj vystudovala vs. A nebola som sama,bolo nas tam takych viac. Moj otec dokonca nechcel chodit na rodicovske,lebo sa tam stretaval so samymi doktormi,pravnikmi a podnikatelmi a hanbil sa.
Moja dcera chodila do sukromnej ms,lebo koli veku mi ju do statnejnevzali. Bola som spokojna,ale to som aj v statnej. Chodi tam sice par asocialov ako ich nazyvas,ale nevadi. Aspon sa moja dcera nauci,ze nie vsetko co ma je automaticke a cloveku spadne z neba.
Dufam,ze mas pre svoje deti nachystany aj teply flek po skonceni skoly,aby sa nahodou nestretli s nejakymi asocialmi. Lebo ja napriek tomu,ze som vystudovala vs sa s nimi stretam v praci denne.A nemam z toho ziadnu traumu.
@cecil36 ja som veľmi tolerantná a asi aj dosť flegmatik. Samozrejme jej poviem, že keby tomu niečomu venovala 10 min, mohlo to byť inak. Už sa ináč začala hanbiť za nespravene du a radšej ich robí (to je pre mňa úspech). Chcela odo mňa, aby som ju ospravedlnila, na nič takéto nepristupim, až jej to asi samej začalo vadiť.
Ja jej poviem, že 9 rokov do školy chodiť musí, ako s tým naloží, jej vec. Potom môže skončiť a pôjde robiť upratovačku. Nie je to z mojej strany vyhrazka, som stotožnena a s tým, že to takto môže dopadnut. V kútiku duše však dúfam, že by ju takáto životná lekcia prebrala a nakopla k ďalšiemu štúdiu.
@moni73 10....povinna sk. dochadzka je 10rocna 😉 🙂
@moni73 no ja by som to riesila inak, ale to som ja... Inak som zastanca nazornych prikladov.Ja som raz musela ist v nasom meste na verejne vecka, tak som situaciu vyuzila v prospech prave skolopovinneho dietata 😀 Povedala som jej, ze ak sa nebude ucit, tato teta prave ako ona bude vychadzat zo skoly pojde do dochodku, a ja jej tu vybavim miesto. Teta prikyvovala ako diva, nerozumela mi totiz ani slovo, bola to ruska. Ale na moje dieta to malo neskutocny vplyv, minule sme sa na tom doma bavili a dcera mi so smiechom hovorila, ze ona sa tak bala, ze by musela robit v tom smrade... 😀
@alicka850 moj prispevok si necitala alebo mu nerozumies🙂 ja pisem o triede kde sedelo 15 normal deti - prepac som z velkej rodiny kde sa vsetko dedilo po starsich surodencoch tak sa skus zamysliet - asi toez nie som z bohatej rodiny ze ano?🙂 napriek tomu ze moji rodicia neboli robotnici - v komunizme kde ja som navstevovala 1-4 by to bola vyhoda ktoru som teda ja nemala... z 30 deti sme mali asi 13 neintegrovanych ciganov bez hygienickych zakladnych navykov ktori nevedeli po slovensky a na vsetkych kto nebol od nich utocili kamenmi, pluli, kradli veci etc.... takze prepac za snobsky vyraz asocial🙂 verim ze mas tiez podobnu beztraumovu situaciu ked sa tu hras na robina hooda😉
Ako som uz pisala teply flek pre svoje deti nemam a ver mi ze socialnych kontaktov maju dost - aj v svojej skole... od deti upratovaciek a uciteliek tam chodia deti az po deti velmi bohatych ludi... viem ze to mozno znie neuveritelne ale nie je tam sikana, ani si nikto nedovoluje voci ucitelom - ti zarabaju nemecke platy - 5000 euro... cize sa necitia ako sr ucitelia a podla toho sa aj spravaju - ziadne poklonkovanie bohatym, uprednostnovanie sponzorov a pod. Ako na mnohych statnych skolach...
Pises mi ze nepoznam vsetky sukromne v ba - nie nepoznam... ale vidim ze ty ano kedze si bez ostychov hned vyslovila tvoj predpoklad ako moje deti dopadnu a ako ja im budem hladat pracu🙂 ( nehladali ju moji rodicia nam detom - a nezamestnani sme neboli s bratmi nikdy - vzdy uz od vs sme sa pretlkali sami , a nebudem ju hladat ani ja... )
@moni73 ako ja ta na jednej stane aj chapem aj nechapem...
Ja keby som mojmu synovi nepovedala - mava take dni a zial neviem či v 10 rokoch ide puberta....čoraz častejšie...ze on mi hodi knihu o zem lebo ,,je to sprostosť,, a pritom sa ma naučiť v dialogu ....I am, You are...atd....je to len par viet. Včera sa mi zduval v obyvačke, zapinal televizor , knihu hadzal o zem, ze on sa učit nejde. lebo je to blbost.......podla niektorých na fore aj v inom vlakne by som ho mal anechať tak ze ved ,,synačik ked sa ti nechce tak to nechaj tak...nebudeme sa trapiť a ked sa ti bude chcieť tak potom....poviem pani učitelke nech ťa nenuti a neskuša...ved čo si to dovoluje...
Chvilu som ho nechala nech nervači a potom tu sadaj a ideme si to čitať ....a odmietam tu hrat máňuškové divadlo aby som ho zaujala. Treba to vedieť tak to treba vedieť...potom na dovolenke si pojde pýtať k baru napoje a ako sa dohovori? To uz sme ich bezne posielali nech si idu samy pýtať čo chcu na dovči. Proste deti často nevidia ten vyšší ciel - to čo im to dá do buducna. Ked sa budem pozerat len na momentálne pocity, chute a čo sa mu chce tak ho mozem rovno preradiť do osobitnej školy lebo vela sa mu nechce -on bude youtuber takze on vraj ani vyšku nepotrebuje ani nič...ved bude nahravať videá a ludia mu to budu lajkovať! A z toho bude ziť! No je to krásny plán a ja mu držím palce - ale prvoradá je škola, nemusí mať same 1 ale lajdačiť naozaj nemusi.
@sardinka335 suhlas, u nas sa ucit bude aj keby som mala vyhodit telku, hracky a nastahovat malu do pracovne. Dieta nema inu povinnost ako sa ucit a zbierat vedomosti a skusenosti a ja som zodpovedna za to, co z nej vyrastie.. ci upratovacka alebo lekarka... a povedzme si pravdu ked si zmysli v 18tke ze chce zrazu nieco "byt", uz je neskoro a nie je nic horsie ako clovek bez vedomosti a prehladu. Spytaj sa syna, kto mu bude platit ked vsetci budu youtuber-y, alebo co bude jest napriklad? 🙂)) vsetci chcu robit youtube, IT, pripadne "investovat" a sediet na bahamach ako v reklame J&T :D Je to pokryveny pohlad na zivot, dokonca teraz EUBA ma velmi nepeknu reklamu, lebo robi nabor v style "PRIDI KU NAM A BUDES SEDIET NA PLAZI SO SUMOU.... " Manuskove divadlo sa moze hrat na pravaka, druhaka.. kym sa naucia co a ako... ale urcite nie na 10 a viac rocnych uz teenagerov... vsak nech sa nauci, uprace si izbu a moze si robit co chce potom ;)
@simca06022011 ved jasne ze je to chore a vysledky takejto vychovy uvidime teda nie ja - ale tí rodičia na stare kolena...deti, ktore sa nenaučili aj premahat to budu mat velmi tazke, a rodičia s nimi. Dnes chce byť kazdy ťažký podnikatel a nič nerobiť a zarabať tisice eur a jazdiť ,,na audine,, uz v 20 rokoch idealne...
Ja nemám nič proti tomu aby sa učilo putavo, zaujimavo...ale aby som deťom ponukala učivo len a len nejako ,,neumyselne,, a oklukou aby ,,nevedeli ze sa učia,, a ked im niečo nejde tak pojdem plakat za učitelkou ja som pravy opak - len nech mojho syna drží skratka...mne ,,nevadi 5tka,,, ked viem ze učil sa a nevyšlo - a to sa ani nikdy nestalo lebo vzdy aspon niečo vie. Ale nosiť 5 z lajdactva, ze ved načo, a nebudem to robiť...no ťažké to budu mat niektorí v buducom zamestnananí lebo neviem kde sa koho pytaju na všetko a jednaju s nim v rukavičkách.
@sardinka335 uplny suhlas 9-10 rocne dieta este nie je tak rozumovo vyspele aby si dokazalo pospajat suvislosti do buducnosti, teda co pre neho bude znamenat ak sa ucit nebude, ak ten projekt prezentovat nebude. Ja som v skole bola velky nervak, ucila som sa dobre, ale ak mi nieco neslo npr.matika a najmä geometria (to je uple mimo mojho chapania, bo nemam priestorove videnie 😀) tak kniha letela cez pol izby. Keby moj otec bol benevolentna povaha rodica a netrval na to, ze bez narysovania tej DU do skoly nejdem a este aj ako bonus schytam nejaky trest, tak neviem neviem ako by to so mnou dopadlo. A na take, ze ide do skoly a povie, ze decko to proste robit nebude,lebo nema priestorove videnie (a podla mna keby mi psychoska spravila testy tak urco by moju "nedanost" objavila a mala by som na to aj papir 😀) a pokojne mu teda dajte 5 ked vam to spravi dobre, tak toto ani omylom nehrozilo. A to ani nehovorim, co by robil keby na nieco prdim z uplnej lajdariny. Stale si myslim, ze dieta musi mat nejake mantinely, robit aj to co sa mu nechce...Mne sa tiez niekedy nechce ist do roboty a musim, tiez sa mi niekedy nechce varit a musim... Dieta sa musi naucit, ze v zivote su veci a situacie, ktore proste spravit musi ci sa mu to paci alebo nie, ci si to jeho blahorodie zela alebo nie 😀
@dai upratovackine deti tam chodia jedine, ze ma upratovaciu firmu alebo ju zamestnava skola, to skolne si ziadna upratovacka zo svojho platu dovolit nemoze. Rovnako ako v inej teme pises, ze tam chodi minimu deti z rozvedenych rodin.Preco asi? Rozvedena matka asi len tazko (teda ak ocko neplati skolu alebo nadstandartne vyzivne) moze platit sukromu skolu. Tam je pes zakopany celej statistiky.
@dai ja mam pocit,ze ty si necitala ten moj. Nebudem sa uz opakovat dookola. Nie som pedagog,pisem len svoje vlastne skusenosti a ked ti to pripada smiesne,je mi to v podstate jedno.
Len k jednej veci sa vyjadrim-k tej pani upratovacke co ma deti na sukromnej skole. Asi zavesim medicinu na kliniec a pojdem upratovat,lebo asi upratovacky zarabaju podstatne viac,ked si mozu dovolit platit sukromne skoly 😆 Uz ma prosim neoznacuj,nebudem uz na teba reagovat.
Ja vidím trošku taky problém v niektorých sukromkách ze tam proste za peniaze si chcu a potrebuju udržať ziaka za kazdu cenu aj ked tam bude robiť neplechu tak ale ,,platí školne,, tak proste ,,prejde,,.Určite sa najdu aj kvalitne sukromne školy....ale stale je aj dost takých kde je to o tom ,,ziak - peniaze,, a nemoze nam odisť lebo nam odchadzaju eura...to iste aj tie sukromne školky a ,,opatrovne,, tých je ako maku takze ako sa vraví ,,za peniaze aj koleno vrtať,,. Nehovorím ze všetky samozrejme ale nie je to ani nič ojedinele.
@sardinka335 to si ani nemala napisat. Lebo sa tu dai do teba pusti,ze urcite to tak nie je a nemoze byt,lebo ona ma skusenost inu. Ja som to iste napisala par prispevkov vyssie a vzisla z toho taka jalova debata.
@nelinka2009 ak chces kvalitnu skolu, tak jednoznacne narniu v BA

@cecil36 tak ja som z mesta kde 30% tvori ciganska neitegrovana mensina... cize si vies predstavit ako moja trieda na zaciatku ZS vyzerala😉 to nebolo o nohaviciach po starsom surodencovi - v tom som aj ja bola prebornik... ale naozaj o asocialnom spravani, biti spoluziakov a o tom ked jeden takyto dostal 4ku ( nevedel nic ) tak prisla uprostred hodiny jeho matka na skolu do triedy a vrazila mojej triednej ktoru sme vsetci zboznovali... nie taketo zazitky moje deti naozaj nemusia mat🙂 Tu skolu co spominas nepoznam, ja v nasej skole ziaden snobizmus nejak nepocitujem... to dieta prestupovalo inak na normalnu ZS z financnych dovodov - skola je draha a chodia na nu deti z roznych financnych pomerov - rodicia sa snazia tahat pokial sa da, mnohi hlavne kvoli jazyku - ked to dieta zvladne tak ho presunu do normalnej kedze to uz nevedia utiahnut... nasa skola je aj znacne rodinna, priemerny pocet deti na matku je tam asi tak 3-4 ked to tak sledujem🙂 takze taky pocet deti utiahnut tiez nie je lahke aj ked je rodina dobre financne zabezpecena...
@sorciera24 my ziadnu rodinnu firmu nemame🙂 v kazdom pripade mozno deti pojdu na sukromnu ss kedze chodia teraz do zariadenia kde je spojena MS, ZS a SS a nadvaezuju na seba... urcite sa ich ale nechystame dat na sukromnu VS, skor kvalitnu... a kedze byvam v BA tak najblizsie naozaj kvalitne su vo Viedni - to je tiez jedna z motivacii preco sme si vybrali prave danu skolu...