Čo má dieťa vedieť na zápis do školy?

abetka
31. júl 2008

Caka nas zapis a neviem co maju deti vediet a co musia vediet

mracik
31. júl 2008

teraz vás čaká zápis do školy? 😕

sasenka
31. júl 2008

no čo by mali vedieť je:
-sam sa obliecť, najesť, vydržať pri činnosti aspon pol hodiny, predstaviť sa
- nemalo by dieťa byť plaché, hamblivé, plačlivé, ale ani zasa moc nesústredené, živé
- napočítať do 7 a s týmto číslom vedieť aj operovať, teda posúdiť v číselnom rade do 7 čo je viac/menej/rovnako, priradiť číslo k počtu objektov. Teda nejde o to, aby len vedelo spamäti narátať do 100, ale pritom tieto čísla berie ako "básničku"
- poznať základné farby
- vedieť čo je hore, dolu, pred, za, mimo ...
- poznať rozdiely: starší/mladší, velký/malý, dnu/von a podobne
- na základe radu obrázkov povedať jednoduchý známy príbeh, napr. rozprávku, opísať obrázok
- poznať ročné obdobia, dni v týždni

abetka
autor
31. júl 2008

nas caka zapis v januari, ale nevedela som na co sa mam sustredit
😉

pacna
31. júl 2008

nasa dni v tyzdni nevedela 😀 naučila sa potom
tak ako piše sasenka
nasa doplnala čo chyba na obrazku, napr. doplnit 4 jablka na strom,podpisat sa a ešte aj tvary. 🙂

sasenka
31. júl 2008

poznať a písať by mali zatial len tlačené písmenká (nie je nutné), a radšej robiť kruhy, čiary, vlnovky

aha ešte som zabudla, malo by vedieť nakresliť správne ludskú postavu a zviera.
Všímame sa hlavne správny pomer veľkosti jednotlivých častí tela, velkosť hlavy, počet prstov (musí byť 5). Nemusí byť nejaké krásne nakreslené, ale všetko má byť na správnom mieste a správne velké 😉 (nie napr. príliš velká hlava k telu a pod.)

abetka
autor
31. júl 2008

ludia ja mam pocit, ze nasa nic nevie
Pismena pozna , vie aj naratat, ale nie moc isto ich pona. teda cisla
Dni v tyzdni pozna,ale minule som sa je pytala, ze co ma nad hlavou, tak nevedela kde ma kukat 😒 . Mala teraz 5 rokov. A co hovorite na to ju dat o rok neskor, aj ked mi vravia, ze je sikovna.

sasenka
31. júl 2008

a chodí do školky? Lebo tam ich pani učitelky pripravia na čo treba, a vedia aj posúdiť, či dieťa má a lebo nemá isť už do školy. A kedy je narodená?
našu chválili aká je šikulka, a deti za rok ešte velmi dozrejú... vlastná skúsenosť... naša Heni sa za posledné 2 roky strašne zmenila, a vela aj ako nastúpila do školy 😉
mali sme v škole aj nejaké problemy, tak psychologička okamžite povedela, že mala isť neskor 😒 Ale ani ja ani pani učitelka triedna sme nezdielali tento názor, proste sme mali nejaké rodinne a zdravotné problemy aona to nevedla tak rýcghlo spracovať, ale už je všetko OK.

abetka
autor
1. aug 2008

Chodi do skolky a narodila sa 27. jula. Pekne rozprava a mne sa niekedy zda ako spomaley film, al vsimla som si , ze ked mi ma na nejaku otazku opovedat, tak premysla aby asi nieco netresla 😉 . Aj ked sa jej pytam, ze co je via napr. 5 alebo6, tak si to pozera na prstoch a rata. Ja ti neviem, co mam robit. Muz o odlozenej skolskej dochdzke nechce ani pocut 😒

sasenka
2. aug 2008

naša je tiež júlová a šla normálne.
Ja myslím, že treba počkať toho polroka a potom sa rozhodneš, prípadne konzultovať pedagogicko-psychologickú poradnu, urobia také testy, aj ked oni v prípade "prázdninových" detí zväčša doporučia odklad - asi skor treba počúvať svoj pocit a pani učitelky, tie ich poznajú lepšie.
Naša Heni sa tiež zmenila až posledný rok v školke, oni sa totiž tie prvé roky vlastne len hrajú, ale tento rok budu už robiť predškolácku prípravu, take pracovné zošity a podla toho sa ukáže, čo zvládne. Ak premýšla, myslím, že je to dobre, horšie, keby z roztopaše tresla hocičo.

asitka
2. aug 2008

ináč náš Maťo má tiež 5 rokov...to sa treba ísť kdesi informovať, kde a kedy má ísť na zápis...či ako to je????

sasenka
2. aug 2008

zápis býva vv 1. polovici februára a info bude isto v školke, ak nechodí, tak si zájdi na jednotlivé ZŠky, kedy majú zápis

anesim
2. aug 2008

Zápisy bývajú v polovici januára, treba sa informovať na danej škole, kam chcete dieťa dať. 🙂
Čo sa týka tej odloženej dochádzky, tiež nad ňou rozmýšľam. Malá je tiež júlová, ešte uvidíme má na to dva roky v škôlke. Ale sama som učiteľka na ZŠa takýchto detí je čoraz viac, ktoré idú neskôr, hlavne také čo sú narodené máj-august. Všimla som si to teraz keď som písala vysvedčenia, kde v jednej triede je 28 detí - ročník 98 a 99, a 20 detí je narodená v roku 98, čiže mali ísť do školy o rok skôr. Niektorým tam aj zle vychádzali roky, ale 12 mali ísť teraz do piatej,a idú do štvrtej. 🙂 Záleží aj od dieťaťa, či by sa ďaľší rok v škôlke nenudilo 😉

asitka
2. aug 2008

chodíme do škôlky...takže asi tam nám povedia...no keď tak čítam, čo všetko potrebuje vedieť...tak neviem, neviem...ale v škôlke ho vždy chválili...no uvidíme...ale ďakuje, za info.

sasenka
2. aug 2008

no naša je vysoká, najvyššia v triede, aj ked pomaly najmladšia. Neviem ako by išla o rok neskor, to by bola vyššia o hlavu od spolužiakov 😀
Ale aj ja som sa až čudovala, čo všetko na tom zápise bolo a ako krásne to zvládla 😉

abetka
autor
3. aug 2008

nasa je drobnejsia. Vlastne taky priemer.Aj nasu v skolke chvalili, ale teraz menime skolku, tak som zvedava , co to urobi a co budu hovorit pedagogovia 😉
Anesim- a vidno nejake rozdiely medzi detickami, ktore mali odlozenu skl. dochadzku a tymi, co mohli mat odlozenu a nemali?

abetka
autor
11. jan 2009

tak ideme na zapis 19 . januara a az teraz mam nervy 😅

bibinka
11. jan 2009

abetka- neboj sa, pri zápise učiteľka odhadne-väčšinou správne- či je dieťa zrelé na škôlku. Inak,prečo je manžel rpoti odloženiu dochádzky? Ved ty si aj tak na md,nie?

jaduska
11. jan 2009

abetka, ja som sa včera náhodou dozvedela, že u nás je zápis 15.1. a ešte stále sme sa nerozhodli na 100%, na ktorú školu ju dať - štátnu alebo súkromnú....normálne som z toho v strese 😖

yvka
11. jan 2009

ahojte,
mi máme vybrané super školu, lenže náš malý je šialene zamilovaný do kamarátky zo škôlky. A ani za ten svet nechce počuť o tej škole, samozrejme chce ísť tam kam ide Dominika 😅 . No neviem ako to riešiť. Zamilovaný je už pekne dlho.

janazuza
11. jan 2009

ahojte. Minule som niečo hlada ohladom našého drobca a toto som našla:

Prototyp dostatočne zrelého školáka by mal vyzerať asi takto:
REČ

Dieťa pripravené na školu by malo mať dostatočnú slovnú zásobu a hovoriť čisto a zrozumiteľne. Malo by poznať: svoje celé meno, adresu, členov rodiny, dni v týždni, ročné obdobia (prípadne aj mesiace v roku), základné farby, geometrické tvary, pomenovať bežné zvieratá, rastliny, časti tela. V čom má veľa detí problémy, je rozvinutá sluchová analýza: budúci školák by mal vedieť povedať, aké písmeno je na začiatku slova, aké na konci, prípadne aj vytlieskať slabiky a hlásky.
SOCIÁLNA ZRELOSŤ

Dieťa zrelé do školy sa nehanbí nadviazať kontakt s inými deťmi alebo dospelými. Vie sa samé prezuť, obliecť, umyť, chodí na toaletu. Nerobí mu problém ostať chvíľu bez rodiča (niektoré školy to testujú tak, že pri zápisoch deti od rodičov zoberú a nechajú ich samé pracovať v triede). Pri príchode vie pozdraviť, pri stolovaní sa nerozptyľuje hraním alebo rozprávaním, vie si po sebe upratať hračky a nemá problém hračky požičať.

Vie sa sústrediť na jednu činnosť aspoň 20 minút a vie ju aj dokončiť. Vie rozoznať hru od povinnosti, vie spolupracovať. Dieťa by nemalo mať problémy povedať svoje želania, prípadne starosti, ktoré ho trápia.
JEMNÁ MOTORIKA

Takmer hotový školák by mal vedieť správne držať písacie potreby, napodobiť tvary písma, geometrické tvary, a nakresliť kompletnú postavu človeka ( s hlavou, krkom, rukami, nohami, a bruchom). Mal by vedieť kresliť čiary, vlnovky, osmičky. Vyfarbiť obrázky, strihať, modelovať, navliekať korálky.
HRUBÁ MOTORIKA

Dieťa by nemalo mať problém ani s hrubou motorikou: vie skákať (aj na jednej nohe), behať, preliezať, chytať a hádzať loptu, skákať cez švihadlo, robiť kotrmelce.
ORIENTÁCIA

Dieťa pripravené na vstup do školy vie povedať, kde je vpravo, kde vľavo, a kde hore, dole, ponad, popod, cez. Nezablúdi v mieste svojho bydliska, pozná pravú a ľavú ruku. Vie sa orientovať aj v čase (dnes, včera, zajtra, ráno, obed, večer, bude, bolo). Rozozná základné farby a geometrické tvary.
POČíTANIE

6-ročné dieťa by malo vedieť počítať do desať, poznať číslice od jedna do desať a vedieť ich priradiť k počtu. Rovnako by malo vedieť priradiť počet predmetov k číslu, rozlúštiť ľahké matematické hádanky. Vie rozlišovať čo je viac, čo menej, veľa, málo, trochu.
CHCE SA UČIŤ

V neposlednom rade by sa malo dieťa pripravené na vstup do školy rado učiť: chce vedieť viac, pýta sa rodičov na jednotlivé písmená, zaujíma sa o základné počty. Má v zásobe neustálu paľbu otázok typu: prečo? Rado dostáva nové úlohy a rieši ich, a vydrží ich riešiť až do konca? Potom je na školu pripravené.

roasha
12. jan 2009

tak hlasim,zapis do skoly mame 15.1. 🙂

tamarka
13. jan 2009

nás čaká zápis tiež 15. 1. 🙂 podľa toho čo som čítala, myslím, že s malými nedostatkami je Emka pripravená. Uvidíme čo bude za pol roka, deti teraz veľmi rýchlo napredujú a za pol roka sa toho veľa zmení 😉

janazuza
13. jan 2009

Ahojte. Náš malý bude mať 5 rokov a neviem, či všetko dobehneme sa naučiť za rok.Niektoré veci ma prekvapili, že už deti majú vedieť.

ada11
13. jan 2009

aj my ideme na zápis 15.1. a som zvedavá ako to dopadne, Maťka je narodená 25.7. a ešte aj predčasne - termín som mala v septembri. Bola by som rada, kebyže nemá odloženú šk. dochádzku. 🙂

monkula
13. jan 2009

nás čaká zápis 16.1. 🙂

roasha
14. jan 2009

a este...zapis u nas 15€

sassi
14. jan 2009

roasha u vas sa za zapis platí????
no to zírám 😕
U nas sa platilo 600,- SKK vtedy (predminuly rok) ale nie za zapis, ale vyberali na zošity a pomocky, čo dostali pri nastupe do školy, a bolo to nepovinne, ale asi každy rodič to zaplatil 😉

roasha
14. jan 2009

sassi,ved to je na tie zosity,ale plati sa hned pri zapise. 😅

sassi
14. jan 2009

jaj, to aj my pri zapise 😉

ada11
14. jan 2009

aj my platíme pri zápise 15 € na pomôcky 😉