Čo má vedieť šesťročné dieťa?
Ahojte co ma prosim Vas vediet sestrocne dieta? Myslim ako v domacnosti ako ma rano fungovat ci sa ma same sprchovat atd lebo nasa sa kupe s trojrocnym bratom este stale nesprchuju sa sami napustim im vanu a kupu sa
Same urcite nie sprchovat, dieta v takom veku stale musi mat dozor. Ako mozes si najst co ma vediet take dieta. Samostatnost tam musi byt, napr vediet sa utriet po toalete, splachnut, umyt zuby, tvar, obliect, vyzliect, ale nie samostatne rizikove aktivity. Deti su sikovne, ale stale mozu spravit blbost
@kiki68 vies lebo nastupuje do skoly a mam z toho hrozu ja sama vlastne ze ako tam bude fungovat ci su tam pri nich ucitelky alebo ako to vlastne funguje lebo ona vlastne doma sa vie utriet umyt ruky ale vsetko jej musim pripominat ako ze ma splachnut po zachode ze si ma po zachode ruky umyt ze sa ma obliect vyzliect proste vsetko
Sprchu ešte nemusí zvládať sama ale klasiku ísť na záchod, utrieť si zadok a umyť ruky musí. V škôlke to tiež ešte nerobí? Veď predškolákom už zadok neutierajú.
@januska12323 praveze to vsetko robi vie ist na zachod vie sa utriet od styroch rokov odkedy do skolky chodi a povedala ze tam sama sa utiera tak som prestala utierat povedala som sama 😀ruky umyt tiez si vie ale to jej musim pripominat vkuse
tak pripominat budes niekore veci este v puberte. S tym pocitaj, a so skolou pride mnoho dalsich veci, kore budes musiet pripomina.
Moja 5,5 rocna sa uz vie davno aj sama osprchovat, ale samozrejme stojim pri nej a davam pozor, aby sa nesmykla. Pomozem jej z vane vyliezt a tak. Samu v kupelni by som ju nenechala, ze osprchuj sa. Rano ked vstane, ide sa sama automaticky prezliect, vycikat, ruky umyt. Vie si aj sama zubky poumyvat...
@viestta tak to ze budem pripominat to mi je jasne ale ze sestrocnej uplne vsetko proste. Teraz neviem ci to vlastne je len moj strach ze akoby nevedela ze to ma robit lebo vkuse jej musim ruky pripominat napr potom ze sa ma prezliect alebo je len leniva 🫣
Aj sa jej nechce aj má na to ešte vek. Nerob si z toho vrásky.
@januska12323 lebo inak je sikovna takto proste ked jej poviem tak mi pomoze urobit nieco alebo dojde a povie mozem ja to urobit proste urobi to sama od seba ale inak jej vsetko musim pripominat. Vkuse len co s malym sa hrat s malym behat rozhadzovat obaja ale upratat ani jeden proste neviem
Rozhodne by sa také dieťa malo byť schopné osprchovať (pod dozorom), dôkladne si umyť ruky po toalete a príchode z vonku. Malo by sa vedieť relatívne úspešne utrieť po potrebe. Mať už nejakú techniku umývania zubov (s dočisťovaním od rodiča), samostatne sa obliecť...
Malo by byť schopné nachystať si jednoduché jedlo - ošúpať pomaranč, natrieť chlieb, zaliať vločky mliekom, nakrájať papriku, ošúpať mrkvu.. z domácich prác veci ako utieranie prachu a vysávanie (neočakávaj dokonalosť). Malo by tiež poznať základné údaje o sebe a orientovať sa v blízkom okolí domu. Osloviť cudziu osobu napr. s prosbou o pomoc, kúpiť si zmrzlinu, spraviť pár položkový nákup.
Že sa deťom nechce je úplne normálna vec pre väčšinu detí od ca. 4. - 5. rokov vyššie a nie je to to isté, ako že tieto činnosti nezvládnu.

No neviem, môj už so mnou ťahá sieťku lepidlo, flexuje plechy, lisuje plasthliník. Ten tvoj asi má čo doháňať :D