icon

Čo preberáte z písania a šlabikára?

aduskatt
15. nov 2010

Ahojte, mám pocit, že naša učiteľka ide s deľťi stráášnym tempom. Zaujímalo by ma, čo v súčasnosti preberáte z písania a šlabikára.

benne
17. nov 2010

No, ani neviete žienky ako ste ma tým počítaním na prstoch potešili 😀 😀 mala som doma týžden prváčku, chorá, jej mama odcestovaná, otec v inom kraji, no proste, stala som sa učiteľkou a práve prechádzali na prvé 2-slabičné slová a jednoduché vety, tak aspon viem, že to jej tempo chápania nie je nejaký porozvodový syndrom, ale normálka 😉

mamkaivka
17. nov 2010

SJ 10 pismen Matika číslo 6, doma sa učíme necelú hodinu a stačí nám to.

renab
18. nov 2010

@aduskatt Tak v tomto prípade to vaša učiteľka naozaj asi preháňa. Ja som ani nemyslela, že máte problém s učením, len poznám mamičky, ktoré s deťmi najskôr píšu do cvičného zošita aj dve strany a potom unavené deti píšu do riadneho zošita. Tak som myslela, že by mohol byť problém tam. Naši mávajú písať dve strany len cez víkend, prípadne keď sú sviatky. Z matematiky úlohy skoro vôbec nemávame a z čítania jednu stranu. A nemohli by ste sa na rodičku dohodnúť na menšom množstve úloh z písania? Však všade píšu, že príprava prváka nemá trvať viac, ako pol hodinky.

lenkaaninka
18. nov 2010

Ahojte pridám našu skusenosť : slovenčina písmenko s, matematika číslo 6, a napríklad v škole maju písanie tak rozcvičujú prsty potom píšu a napríklad majú napísať dvojstránku a ked napíše v škole jednu na du. je druhá. Na víkend je toho viac. Cvičný používajú v škole a doma len ked nevie niečo napísať že si to chce skúsiť.

Matematika počítajú na počítadle odčítanie sčítanie ale už sme aj na piškotkach aj ceruzkách vysvetlovali 😉

felixa
18. nov 2010

@aduskatt

podla mna deti vo vasej triede dostavaju velmi vela domacich uloh. Je to neprimerane. Tiez si myslim, ze ked ucitelka s nimi cez vyucovaciu hodinu napise vela, a deti stihaju, tak to moze byt. Ale nie vela na domacu ulohu. Adekvatne su tie styri riadky.

A to, co tu pisala tatiana1985 - ze ucitelka mozno pojde na operaciu a mesiac ci kolko vypadne z vyucovania a chce to s detmi prebrat - sorry, ale vacsiu hlupost som uz davno necitala. A to sa tatiana pochvalila, ze je ucitelkou v MS a ze ucila aj na prvom stupni ZS? Ak ucitel dlhodobejsie vymeska, riaditel musi najst nahradu.

Deti sa nemozu ucit vopred, lebo ich mozgova kapacita zrela primerane k ich veku nie je schopna akceptovat velke mnozstvo vedomosti vopred. Aj zapamatavanie ma jednoducho svoje zakonitosti, bez ohladu na akukolvek inteligenciu dietata. Pismenka sa u dietata neulozia do dlhodobej pamate, ak nebude mat na dane pismeno adekvatne dlhy cas. Potom sa problemy zacnu prejavovat vo vsetkych oblastiach ucenia - v citani, pisani, pocitani, dieta si bude vsetko pliest...

silvia07
18. nov 2010

tak my mame slabikar s ufonom....ucili sa samohlasky + m, l, v.....v matike sa idu ucit 6....diktaty pisu tiez, ale iba na jeden riadok...vety este v diktate nemali....
DU mavaju len zo Sj kazdy den okrem stredy...pisat tri riadky...a v slabikari citat jednu stranu
.z ostatnych predmetov ulohy nemavaju. 🙂 ..iba ked sa v matike ucili nove cislo, tak ho mali na tri riadky opisat

ucenie doma nam zaberie aj s citanim asi 25min

tatiana1985
18. nov 2010

@felixa moment, ja som sa tej ucky nezastavala... 😠 len som aduske napisala, ze pokial za uckou nepojde a neopyta sa jej co, ako, preco...tak tuto na fore sa to iste nedozvie...
a to s tou operaciou bolo napisane s nadsazkou, nie ze to tak je...

daska58
18. nov 2010

tak !nemožem sa premocť, a prispejem. zastanem sa Tatiany.
z duše si prajem a verím, že každá prvácka učitelka chce svoju robotu robiť dobre. 🙂
riešte problémy s nou, takéto forum vás len poriadne naštartuje a skreslí celú situáciu.výsledok nebude lichotivý pre nikoho.
deti skoro zabúdaju, napr. može sa stať , že po vianociach zabudnú 3-4písmená a treba sa vrátiť.
postupovať treba podla plánu, ale počas chrípkovej epidémie, ked je málo detí v škole, učivo sa neoplatí preberať. chceme predsa, aby si dieťa utvorilo správny obraz o písmenku, čísle atď. ja som pri prvákoch nesmela byť chorá ani raz v roku a tak aj bolo!!! predsa si nenechám pokaziť svojich prvákov- podla zástupkyne. neobávam sa , že by skončili v máji, stále majú čo preberať , aby si pamatali aj po letných prázdninách.
rátajte s tým, že doteraz ste nemali so škôlkarom vela roboty - zahrá sa samo, naje sa samo,uči sa veci prirodzene, ale teraz je to tažké ,aj pre vás pribudli povinnosti. ja ako decko si pamatám, že so mnou písala mamča úlohy v kuchyni a tiež sa mi to zdalo dlho 😉
problém može byť tom, že detí je vela a ked sa venuje každému extra, lebo to v danú chvílu treba, tak nestihnú. deti majú velmi roztrúsenú a krátku pozornosť, zaujíma ich mobil, notebook, účes , vtáčik na okne atd. na to tam tá učka je , aby ich vrátila spať do učenia , a to potrebuje svoj čas. skúste sa pozrieť na problém z jej strany a snažte sa pochopiť, prečo tak robí. nechajte si to vysvetliť od nej.
normálne strácam chuť ,vrátiť sa do práce, ked tu čítam , tieto inkvizičné reči ☹

laluchova
18. nov 2010

ahojky, ja som učiteľka 1.stup...mám teraz prváčikov a máme šlabikár LIpka- preberáme O, o, aaj ho píšeme...deťom dávam za du z písania 4 riadky v písanke....z matematiky dokončiť stranu v pz, prípadne príklady z pamäti...preberáme číslicu 6...deti by mali precvičovať aj doma písanie písmen, slov, už aj viet, počítamnie jednoducho robiť niečo navyše, každá mamička vie čo jej dieťa vie a v čom má nedostatky...a naozaj je najlepšie sa porozprávať s učiteľkou a jej nárokoch na deti...ale často počúvame že deti málo zaťažujeme...upúšťame od čítania a najmä písania...tak len toľko

mata35
18. nov 2010

@laluchova to Vám akože rodičia vyčítajú, že ich deti málo zaťažujete? wau... ja si zas myslím, že deti toho majú až až. Napríklad mi kamarátka hovorila, že vo Švajčiarsku sa deti v 1. ročníku učia iba tlačené písmo a u nás všetko ....

aduskatt
autor
18. nov 2010

@daska58 tu islo len a len o to, ze deti dostavaju na domacu ulohu neprimerane vela uloh, o ziadne metody prace v skole

aduskatt
autor
18. nov 2010

@laluchova keby nam davala ucitelka tolkoto, som spokojna🙂

tatiana1985
18. nov 2010

@daska58 och daska vdaka 😉
ja som aj aduske pisala, ze ok.....chcela sa opytat na nazor, dozvedela sa ze inde to deti a ucitelky robia inak, to je v poriadku...ale teraz nech ide za ucitelkou a zisti preco tolko, ci to nie je vela , atd atd... 🙂
..lebo presne ako vravis, tu sa len mamicky nastartuju a skonci to prinajlepsom hadkou 😠 😉

@mata35 presne tak, su aj rodicia, kt.sa na teba "hnevaju", ze preco detom nedas viac? 😒
das im viac, ini kricia ze maju vela..proste o tom to je 😉

aduskatt
autor
18. nov 2010

@tatiana1985 presne o to mi islo....zistit, ako su na tom ini, aby som vedela, ci ma zmysel ist za ucitelkou spytat sa, ci je to podla nej v poriadku a predebatovat to, pochopila si to uplne spravne........ 🙂

tatiana1985
18. nov 2010

@daska58 napisala si milion pravdivych viet,,,vidno ze tomu rozumies, o roztrusenej pozornosti, o tych "super" prazdninach, o chorobe deti, atd atd...

@aduskatt 😉 😉 😉

00vladka00
18. nov 2010

ahojte.ja by som sa chcela opitat nejakej ucitelky,jestli tu nejaka je,ci moze ucitelka uz teraz povedat ze bude opakovat triedu?

aduskatt
autor
18. nov 2010

@00vladka00 uz v novembri? nie je to skoro na taketo predpovede?

00vladka00
18. nov 2010

@aduskatt ze vraj jej vobec nejde citanie.a znamku jej nedala uz mesiac.

aduskatt
autor
18. nov 2010

@00vladka00 podla mna je to prinajmensom zvlastne. Ved ma este cas na naucenie, niekto je sikovny, iny menej. Myslim, ze trenovanim sa to da zvladnut. Ale to je len moj nazor. Nemyslim si vsak, ze uzavriet to vetou o opakovani rocnika je v poriadku. Ale na toto asi skor odpovedia priamo ucitelky prvacikov, ktore do tejto temy zabludili

tatiana1985
18. nov 2010

@00vladka00 nepozna pismena ?pletie si ich? alebo ako to myslis, ze nejde jej citanie?

00vladka00
18. nov 2010

@tatiana1985 .ona ma napríklad písmenka A a ona povie ze tam je M ako auto.ona nevie precitať viac ako tri písmenka,nejde jej to do kopi.

tatiana1985
18. nov 2010

@00vladka00 ...niektore deti sa rozbiehaju pomalsie a je potrebne sa im vela venovat 🙂
... mozno by pomohol specialny pedagog, alebo ist za psychologom aby stanovil ci to nie je nejaka dyslexia alebo nieco ine 🙂

daska58
18. nov 2010

@aduskatt ok. ako myslíš

daska58
18. nov 2010

@mata35 za všetko hovorí uroven vedomostí detí. tak si predstav, na náš školský systém plánoval prejsť aj národ dokonalosti - Japonci. ako je to teraz ,neviem. a ku Svajčiarom len tolko, že majú iba dostatok financii, aby si kupovali mozgové kapacity na akýkolvek výskum z celého sveta. ani neviem, či majú vobec svojho povodného vedca, či vynálezcu. 😉 tak to ešte niekde doštudujem

mata35
18. nov 2010

@daska58 to ako myslíš, že my sme ako národ múdrejší ako iné národy? možno máš pravdu.... 😵

daska58
18. nov 2010

určite, len nemáme možnosti sa rozvíjať a silu sa predať. 😎

aduskatt
autor
18. nov 2010

@daska58 to som myslela prvotnu otazku, ale som rada, ze sa to tu rozbehlo. Nechcela som ta nijako nahnevat ani urazit........

daska58
19. nov 2010

@aduskatt nie som ani jedno 😉 ešte je to norme xi

renab
19. nov 2010

@daska58 netvrdím, že naše deti nie sú šikovné. Ale väčšina z nich má vedomosti nadrilované a nabiflené a vôbec ich nevie použiť v praxi, čo aj ukazujú celonárodné testy napr. Monitor deviatakov. To je ale len z pohľadu Slováka. Z pohľadu iných národov to neviem porovnať.
Ale nie o tom som sa chcela baviť. A čo robiť, keď sa s učiteľkou dohodnúť nedá? Keď sa s ňou rozprávam, tak ona by "všetko urobila najlepšie pre deti", ale skutočnosť je iná. Je podľa vás vhodné preložiť prváka do inej triedy, prípadne školy?

daska58
19. nov 2010

@renab deiataci- tak to je trochu iné kaféé. to sú pubertiaci, ktorí sa prestali učiť v polovici 8ročníka . podla kolegov z 2.stupna. do školy chodia, len že je to povinné. v podstate nema podla nich zmysel chodiť do školy a učiť tiež nie. doležité sú prestávky. neviem, či je smerodatné monitorovanie u takýchto žiakov, ktorý nie sú užý včlenení do uebného procesu. ale to je iná téma..
preloženie.....jasné, ak máte už ten pocit. ku mne preložili prváka z vedlajšej triedy pre osobné nezhody rodičov s mojou kolegynou.neviem prečo a čo sa tam dialo, ani ma to nezaujímalo- ja som sa venovala len svojej triede. nemala som čas na klebety na chodbe. martinko sa pekne začlenil-prišiel v decembri.prajem pri rozhodovaní veeela sťastia 🙂