icon

Čo robiť aby sa učiteľky nemuseli sťažovať?

evinkal
13. sep 2010

Milé maminky,chcem vás poprosiť o radu.Mám prváčika a od druhého dňa v škole nosí samé poznámky.Neposlúcha,cez prestávky lieta po triedach a keď mu pani učiteľka niečo káže,robí presný opak a nič ho nezaujíma.Mali kresliť čiary a on si maľoval obrázky a dneska sa hrali na ihrisku a on sa šúchal po tráve.Nepočúva ani učiteľky,ani vychovávateľky.Je mi to už trápne celé dni počúvať,aký je zlý a ako nedáva pozor keď niečo vysvetľujú

Strana
z3
m.i.r.i
24. okt 2016

ono je to tazko..ja chapem, ze ucitelka ked ma v triede 20 deti tak je to pre nu tazke...kazde je ine..a kazdemu sa inak venovat..ale ja to tiez beriem tak, ze od toho tam je...maju 4 hodiny denne...z toho kopec hudobnej, vytvarnej, telesnej...vacsinou maju 2-3 hodiny take ze pisanie, citanie, matika..kde sa treba sustredit viac a kde treba trosku viac sediet a davat pozor...a su to prvaci... mnohi v skolke museli sediet tak pri obede a mozno 10 minut nejakej edukacnej cinnosti, pretoze nie vsetky skolky sa predskolakom venovali rovnako...okrem toho, maju prirodzene chut este behat, skakat....este nepresli ani 2 mesiac skolskeho roka...ucitelka ma sice osnovy co ju zvazuju a ju naozaj chapem, ale proste od toho tam je...ono jasneze by asi bolo lahsie buchnut palicou po stole, trstenicou po prstoch a dat deti klacat do kuta, taka by bola disciplina, ze az..ale takto sa to uz nerobi a ucitelia musia vediet zaujat aj inak a vediet si dat rady s detmi roznych povah a rozneho tempa...to moj nazor
Moj syn napriklad uz tiez ma 2 poznamky...obe sa tykaju toho isteho -- behal po chodbe, behal z wc do triedy...behal po triede...no povedzte mi co ja s tym mam urobit...moj syn beha vzdy a vsade, aj doma bezi z vecka do obyvacky, do izby..upozornujeme ho vzdy a stale, uz nas to ani nebavi...on nevie ist krokom...je vecne v pohybe...uz od preskolskeho chodi na sportove kruzky, dali sme ho tam aby vybil energiu..plavanie, tenis, gymnastika, teraz zacal s karate...v lete sme stale na bicykli, v zime na lyziach, stale beha po zahrade, za loptou...nema ziadne adhd, ani ziadne diagnozy, je uplne zdravy a normalny - zivy chlapec..v skole mu to ide ukazkovo, nosi same pochvaly, neviem ani co to je sa ucit s nim, sam cita, nadherne pise, z anglictiny exceuje, vsetko si stihne v skole spravit raz dva, patri medzi najlepsich v triede..je aktivny, samostatny..nie je zasnivany..ale spravi co treba a uz ho svrbi zadok...ked maju den bez telesnej a nema ani kruzok, tak doma skoro na lampe stoji...testosteron asi riadne s nim mava, je vecne v pohybe...ale ucitelka inak na neho nic ine nema...nemoze povedat, ze nedava pozor, ze nestiha, ze robi nieco ine...len on ked sa sustredi na celej tej hodine, porobi si co treba..potrebuje sa vybehat..tak pride prestavka a uz lieta..ja chapem, ze ono moze dojst aj k urazu,niekde sa udrie o radiator, o lavicu..uplne to vsetko chapem, ale nepriviazeme tie deti k lavici a ja uz vobec nie ked tam nie som..my doma dohovarame, aj sme tresty zaviedli, nech zas nema pocit, ze to zlahcujeme, ale sama mam chut na tie poznamky nieco ustipacnejsie odpisat...
V piatok napriklad im prasklo potrubie v casti skoly kde maju oni triedu, tak sa ucili v provizornych priestoroch niekde pri jedalni...telesnu nemali, lebo ich nepustili pre vrecuska do skriniek s uborom, cely den lialo, tak vonku s druziny nesli...druzinu riesili na chodbe, kde im vybrali zinenky a hracky..a uz sme mali doma poznamku...ze behal..a s nim dalsi chlapci..no zial, toto tie deti nevydrzia takto...tie ucitelky sice maju len jedny nervy a ja im vobec nezavidim, ale tak naozaj su tam o toho..
Nehovoriac, ze ucitelka sa uz na rodicku stazuje, ze ten a ten beha, ten vyrusuje, ten nestiha, tato nerozumie zadaniu, ina klebeti so susedkou a potom nevie co ma robit..ze ich nestiha ani vyvolavat k tabuli, lebo by nestihli prebrat latku..a tak jedneho chlapceka uz poslali spat do skolky, lebo ona nema na neho cas mu 3x vysvetlovat co ma robit..ine mamicky trapia deti doma a driluju, vysvetluju im dopredu ucivo aby na dalsi den v skole uctelka nemusele zvlast im vysvetlovat, lebo nepochopia na prvy krat..no a kde sme? Tak ano, deti su rozne..su ti co uz mozno citat vedia ked do skoly idu a ti co ledva drzia ceruzku...ale vsetci presli zapisom, vsetci maju 6-7 rokov a z jednych mozno budu jadrovi fyzici, z inych lekari a z inych traktoristi...a co...kazdy ma dostat povinne zakladne vzdelanie, kazdy ma ine tempo, ine vlohy a ine vlastnosti a ta ucitelka by to mala zvladat tak, aby ta pestrost v tej triede bola motivacna a nie na skodu....trebars posadim lepsieho ziaka so slabsim...poziadam ho nech vysvetli kamosovi zadanie ked nepochopil...sikovnejsim dam ulohy naviac a zatial sa povenujem slabsim, doma si pripravim ulohy hravou formou..a podobne..nie som ucitel, ale tak trochu pedagogiky a tvorivosti a nie davat detom poznamky a vyhovarat sa na nizky plat a ake su dnesne deti zle..

marfikchov
24. okt 2016

@m.i.r.i k množstvu výchov v rozvrhu, sú to max 2 hodiny do týždňa, myslím telesná, výtvarná, pracovné myslím že na prvom stupni nie je... a to sú ešte zaslúženejšie hodiny, ako taká matika alebo slovina... vtedy je ťažšie udržať disciplínu, nie každý má talent na kreslenie /vid ja, ja som na výtvarnej večne trpela, navyše ak sa musí kresliť na presne určenú tému, čo sa teda musí/, čiže človek je viac ohučaný ako ked 20 minút vysvetľuje nové učivo a potom dalších 25 minút dané učivo predcvičujú... fakt, kto si to v tej triede, za katedrou nevyskúšal, nevie.. mala som kolegyne, ktoré si pedagogiku vyštudovali, ale po roku to vzdali a odišli... a dalšia vec k tomu behaniu, vám behá doma jeden, keď ich tam hoc behá len 5, tak je obrovské riziko úrazu a ak ho ja upozorním 3x a stále behá, tak nech to má písomne, nech aj doma vidia, čo sa robí a čo sa ešte len urobiť môže...

m.i.r.i
24. okt 2016

@marfikchov no nas ma napriklad 3x TV, 1x HV, 2x VV a 1x Etiku, kde sa viacmenej hraju...to je 7 hodin vychov..dnes napriklad SJ, M a dve vytvarne...ale chapem, ze ano, na takych volnejsich hodinach je tazko udrzat disciplinu, ale tak myslela som tym to, ze nesedia len na stolickach cely cas ako ked musia pisat ci pocitat...na telesnej sa vybehaju, na vytvarnej lepia, strihaju, maluju, chodia po triede..aspon u nas tak...na hudobnej si sadnu do zadu na kobercek a aj potancuju niekedy a tak..to len na margo tych hodin,kedy naozaj musia sediet a sustredit sa na citanie ci pisanie...
A ja chapem naozaj, ze to nie je lahke...sama ked to tam vidim niekedy pred hodinou si hovorim, ze ozaj mam doma 1kus a tam je takych 20...nezavidim ucitelkam, ale aj tie v skolke to tak mali a deti boli este mensie a kolke bez navykov z domu a kadeco...a tiez, ja naozaj neviem co s tou poznamkou mam robit...strasime syna, ze ho vratia spat do skolky alebo prelozia do skoly pre neposlusne deti a podobne veci, lebo ozaj neviem co ja s tym spravim..precitam si to, najprv mi je pravdupovediac aj smiesno a potom si sadneme s muzom a riesime ako s vaznou tvarou vysvetlit synovi ze toto nie..snazime sa ho aj motivovat, kedze on je strasne ctiziadostivy a sutazivy, ze maju taky projekt na skole, kde kazde 3 mesiace na nastenke visia najlepsi ziaci, volaju to Hviezdicky skoly a tam mozu byt len ti, co sa dobre ucia a zaroven aj dobre spravaju, teda nemaju ziadne poznamky za spravanie..a on velmi chce byt Hviezdickou...tak skusame aj tymto sposobom, ale to na neho funguje nejaky cas, on sa aj vyplace doma potom, ze on nechcel, nechce mat poznamky, chce aby bol dobry a neviem co, ale proste oni to tie deti neovladnu vzdy, pride jeden kamos, druhy kamos, sibalstvo v ociach, totalne sa stiahnu, nevnima, nepocuje...bezi...
Keby mi nosil poznamky ze je agresivny, ze ublizuje, ze neviem co robi, ale ze beha...naozaj uprimne neviem co s tym mam akoze ja urobit..ani som nevedela, ci mam na to odpisovat, ci staci ze tam hodim podpis, ze o tom viem..a co teraz...co to zmeni? Co ja viem co tam robi teraz? Mozno beha po chodbe...a to sme mu cely vikend dohovarali, vyvencili ho poriadne, dnes ma sportovy kruzok nech sa vybeha...mne len ide o to, ze co s tou poznamkou? Aky je dosledok? Ze si ucitelka zasadne? Ze ho mam ja nejako trestat prisne za to? Trenovat uz doma privazovanie o stolicku a patricny trest? Mne sa to proste mina ucinku a u prvacikov taketo nieco je podla mna hlupost..

katrin21
24. okt 2016

@m.i.r.i k tomu, ze co ty s tym mas robit - nuz ako rodic neustale doma dietatu vysvetlovat., ze toto sa v skole uz nesmie robit, ze to nie je ako doma a ze aj ked ho prave nebavi to, co pocuva, tak musi sediet na svojom mieste, lebo keby sa tak kazdy postavil, tak by ako ta hodina vyzerala a dookola, co ine 🙂 proste preto ucitel na to upozorni, aby rodic doma to dieta usmernil...

Ja som bola napr. tiez zive dieta.. v dnesnej dobe by mi urcite nasili nejake ADHD, alebo co :D, mozno aj nejake oblbovaky, lebo je to moderne :D hlavne v USA ... :(
hoci mi nic nebolo, len som bola prilis sikovna, vsetko som rychlo pochopila na prve pocutie ( to sa nechvalim, to ucitelka rodicom hovorila) a potom sa nudim a ked viem prva vysledok, tak nevydrzim a vykriknem ho a pod. :D, rodicovske pre nasich bola nocna mora :D , lebo uz vedeli, ze zase budu pocuvat,ako mi niekto da pokarhanie, ak sa nezlepsim :D
Moj slovnicek z prveho rocnika bol : vyrusovala, vyrusovala, vyrusovala.... :D, asi na 2-3 tie male stranky.... a potom same vcelicky.. :D
lebo aj napriek "vyrusovaniu " som vzdy vedela, ked v texte sme / stihala som aj to sledovat/., hrala som sa s takymi tymi mini babikami za postavenym peracnikom v poslednej lavici :D a vsetko som vedela :D... Ucitelka povedala, ze by som potrebovala inu skolu, taku, ked by sa dalo ist rychlejsie, alebo napr. jazykovu, aby som sa zamestnala / je fakt, ze jazyky mi idu lahko / .... v dnesnej dobe by to nebol problem, za socika take nebolo..nebolo kam inam ma dat , skoly pre nadane deti neboli......
takze som nosila jednotky + poznamky k tomu a nikto sa nevzrusoval, jasne, ze rodicia dohovarali, ja som aj vedela, ze nemam vyrusovat, hrat sa, ale hold, ja som sa nudila a tak som si cas vyplnala po svojom...kazdy den som sla do skoly s predsavzatim, ze dnes budem " dobra" a ticho.... hmmmm a nic..
Cize v tomto pripade ano, mozno ucitelka mala dat mi pracu navyse, aby ma zabavila, ale to bol socik, lahsie bolo dieta vyhodit za dvere, poslat kupit do mesta kvety, lebo ved mne chybat nebude ( chodila som stale kupovat :D, skola bola v centre mesta, v dnesnej dobe nemyslitelne :D ), alebo cokolvek....
Naproti tomu som vyhravala vsetky mozne sutaze atd....
Takze nebojte sa, niekedy su deti fakt len sikovne a nic im neni a aj ked chapu, ze nemaju, nepomozu si, lebo proste povaha a temperament im nedovoli obsediet :D , to je aj moj pripad....
ALe niekedy naozaj moze ist aj o nejaku poruchu, to uz by mal ucitel vediet rozoznat a podla toho potom aj naviest rodica, co s dietatom robit.

monisk
25. okt 2016

@jaduska ...zdieľam názor 😎 riešim podobné poznámky u môjho prváčika, aj keď nie také závažné.

marfikchov
25. okt 2016

@m.i.r.i dám Vám radu... celý ten váš opis dieťaťa hovorí, že naozaj je to živáň, ale že si svoje chyby uvedomuje, aj sa snaží s tým niečo robíť... ja to celé chápem, niektoré procesy tá hlava nevie naraz spracovať, nedomyslí dôsledky a keď má parťákov o to ťažšie... ale k tej rade, vraj je pre takéto deti lepšie vybrať pokojné krúžky, výtvarnú, modelárstvo, niečo kde kreujú a vyžaduje si to sústredenie, trpezlivosť... my rodičia práve deti dávame na pohybové krúžky, aby sa vybehali, vyšantili, unavili a vraj tie deti to ešte viac hecuje, rozcuchá... čiže možno by som aj týmto smerom šla..

m.i.r.i
25. okt 2016

@marfikchov dakujem...suhlasim..len on na takom kruzku nebude 🙂 Maju v skole keramicky kruzok aj take ze z kazdeho rozka troska - tam aj vyrabaju, aj divadielko robia, take kadeco..ale on ani pocut...doma sme si vyrabali od malicka, ja nie som velmi tvoriva dusa, ale internet a ujo googli mi vzdy pomohli, takze my sme robili od montessori po kadejake ine tvorive veci, stale si vyrabame, aj teraz gastany, halloween vyzdoba..kreslit nechcel ani za svet od malicka, malovanky nic, casopisy detske stylom, ze spravim bludisko, najdem rozdiely, logicke ulohy, vsetko ale ked videl stranku ze vymaluj, nakresli,tak toto preskocit..toto nebudem..nema k tomu vztah aj ked sa to lepsi...v skole sa trosku viac chyta, teraz ho viac bavi pisat, tak aspon chvilu cez vikend sedi v izbe a pise....chodi na anglictinu, to mame raz tyzdenne na 45 minut jediny taky kludny vzdelavaci kruzok, to este akceptoval..ale momentalne ine nie..aj na hudobnu sme rozmyslali, ale on ani pocut..pritom ma zjavne dobry sluch, aj ucitelka v skole sa vyjadrila, ze ma vyborny rytmus aj sluch...ale ja ho nebudem nutit chodit na taketo kruzky ked ho to vobec nebavi a nezaujima..mozno na nieco dozrie casom, ale potreboval by skludnit teraz 🙂 Dnes sli na vychovny koncert, na cele dopoludnie, tak to som ja zvedava, co ta ucitelka povie...uz vidim ako tam sedia ti prvaci cely cas v hladisku 🙂

dagaz
25. okt 2016

@evinkal no ja neviem. Ja som minuly rok mala tiez prvacika a pani ucitelka na jkazdom ridicovskom povedala" no viete nieje to ziadna slava ale ved su to prvacikovia ktory su este zo skolky nauceny hrat sa...ale ja som tu od toho aby som ich usmernila,upozornila a naucila co je skola a ako sa v nej spravam" podla mna uzasny pristup ucitelky prveho rocnika. Maly nedoniesol ani jednu poznamku. Co o druhom ricniku sa povedat neda😂😂😂😂v slovnicku uz pisal 10 krat po chodbe skoly sa nebeha😂👍😂👍

elninoenmipueblo
16. nov 2016

@katrin21 hm takze mimoroiadne sikovne dieta za dvere alebo poznamku a ked sa nudi sup k psychologovi...dnesne skolstvo...proste ked tu moze ucit hocikto necudujme sa ze sme taki blbi... Nehnevajte sa na mna...
!am skusenost ze v prvom rocniku davali detom same poznamky...nie dvom, vsetkym.. Ucitelka ich cez prestavky neriesila behali po chodbe spoteni...tri deti v triede riesil psycholog dve mali zhorsenu znamku zo spravania...v druhom rocniku sa zmenila ucitelka ziadna zhorsena znamka zo spravania,ziadne behanie po chodbe,ziadne poznamky,.treti rocnik pridelili detom kvoli problematickym adhd pripadom asistentku,v stvrtom ich zacala asistentka kontrolovat ci papaju desiatu...vratili s!me sa k tomu co zanedbala v prvom rocniku ucitelka...alebo su na vine rodicia?
Nedali im mobil! Nemohli ich aj v skole kontrolovat?teraz celu triedu riesi psycholog...vztahy v triede a nevysvetlitelna agresivita medzi detmi...nepochopitelne ,,davova neposlusnost"
Mozno by sme namiesto specialnej skoly mohli !mat,,adhd" triedu..lebo ak tam este v prvom rocniku nepatri,v tretom sa nim popri ostatnym podobne diagnostoikovanym stane..

charlie1980
16. nov 2016

Mna sa to sice este netyka, ale ked to tu citam, nestiham sa divit. Pomaly kazde dieta je dnes zdiagnostikovane ADHD, lebo ucitelky by chceli dostat hotovych prvakov, ktori budu hmed aj sediet ako pat penazi, aj podavat vykon....? Super. Potom sa pytam, preco na hodine slov.jazyka sme sedeli ako pat penazi, len co klucka smerovala nadol, pritom nikdy tato ucitelka nezvysila hlas, kdezto na hod.matematiky sme lietali este 10min po prichode ucitelky, k tomu este triednej. Dlabali sme na nu a ona len hucala. Zvlastne, ze ....? Ucitelom sa treba narodit.

siska803
2. jún 2019

Ahojte aj u nas je tento problem.Mame prvaka,je to syn mojej zosnulej sestry,ona uz medzi nami nie je 6 rokov a maleho vychovava nasa mama-stara mama.Uz nevieme s nim pohnut zo zaciatku skoly bolo vsetko ok ale teraz je to tazke,poznamky a aj zle znamky.Nevieme co sa s nim deje.Co este mame urobit aby to bolo lepsie?Dakujem za rady

liligreg
2. jún 2019

@siska803 keď sa dieťa rapídne zhoršilo, treba hľadať príčinu. Ak sami neviete, kde je, treba sa spojiť s triednym učiteľom i psychológom.

chantal32
2. okt 2020

@mata35 👏💓

chantal32
2. okt 2020

@briketa 👍👌

lujzaveghova2100
21. okt 2020

Náš bol zase v pohdode po prvom mesiaci sme mali poznámku že nedáva pozor myslí msi ôk normálka stane sa a dnes mi vychovávateľka hovorí ze ma v taickej poznámku že nestale porušuje školský poriadok včera s avil so spolužiakom mako deti ale v ksole vie ze sa to nemá dnes hovoril spolužiakov že ma corona vírus a ze nedáva pozor nevie ani zadanie co učiteľka povie kaslal nato dokončiť úlohu v škole mame malého synčeka ale ma už 2.5 roka tak neviem ci len upozorňuje ale v škôlke ani nidky ešte problém nebol nevie sa vpratat do koze a ani neviem ci volať učiteľke alebo stačí co mi povedala vychovávateľka ako hovorila mi to aj so smiechom že len aby sme mu vysvetlili že keď sa to nezlepší pôjde k riaditeľovy 🙀🙀🙀 co si myslím až také zlé veci nespravil snáď sa to utrasie ale som ostala úplne v šoku

alenkay7
22. okt 2020

@evinkal Je to jasné neni zrelí, mal isť o rok neskor. Čo vam hovorila psychologička?

eva112014
22. okt 2020

@alenkay7 Ona túto diskusiu založila v roku 2010 😂

alenkay7
22. okt 2020

@eva112014 😂

ivkapetko1
30. jan 2023

@evinkal je to davno ale vyrástol z toho?? Mam prváka a samé poznámky...hrozí mu pokarhanie triednym učiteľom...upokoj ma...

marika2101
9. feb 2023

@evina313 dobrý deň. Viem, že je to príspevok pár rokov starý. Ale chcem sa opýtať, ako ste toto riešili vy so synom doma? Ďakujem.

Strana
z3