Čo robiť, keď sa deti vysmievajú za oblečenie?
Ahojte maminky, mam doma prvaka,a uz 2x sa stalo,ze sa mu jeden spoluziak vysmieval za oblecenie.Prvy krat mal na sebe pruhovane piskacie tricko s lodkou a dnes z Lindexu dinosaurove leginy.Syn bol z toho smutny,a povedal ze jemu sa tie leginy pacia.Kde tato doba speje,ze uz tak male deti riesia oblecenie🙄😔.Neviem co mam robit,a ci to mam zatial nechat tak,alebo to uz na zaciatku riesit prip.sa pozhovarat s jeho rodicmi nech chlapcovi dohovoria,aby sa neposmieval.Syn je zive,hrave,dieta a vie si najst kamaratov raz dva.Vobec sa mi nepaci ked sa niekto druhemu posmieva,a ho zosmiesnuje.So synom som sa o tomto rozpravala.Ako by ste to riesili vy.Prosim poradte.Dakujem🙂
Mimochodom. Vyriešila sa podstata otázky? Že nesikanujeme a nevysmievame sa druhému, lebo možno má (subjektívne) fakt nevhodné oblecenie, ale za to nemôže, lebo má šesť rokov a chystala ho mamka? Čo deti, ktoré naozaj na iné nemajú? Neprišla výplata, tie dvoje nohavíc, čo dieťa malo, sú mu už malé, tak dočasne si zober tieto z Lindexu, sú kvalitné, potom ti kúpime nové... Či vtedy budeme riešiť, prečo má niekto dieťa, keď sa mu práve nezvýšilo na nákup nových nohavíc, hej? A decká nech sa kľudne druhému vysmievajú, však čo, veď on za to môže.
Ja učím moje deti neposudzovat.
Aj keď vidia nieco,čo nie je v našich výchovných praktikách, myslení, správaní,alebo proste čo vidia či stretnú s niečím novým,čo doma nepraktizujeme,spýtajú sa a ja vždy im vysvetlím ,že iným vycítat niečo,či sa smiať nemajú a nemôžu.
Úcta sa vyjadruje nie len oblečením,ale hlavne správaním....
Vedia,že keď im nikto nie je sympatický,či sa im nepáči,je normálne.ale nemajú to niekomu dávať najavo ...
A ak by nastal nejaký výsmech na ich osobu, jednať slušne...
Vysvetlili sme si to na príklade ze ak by im niekto povedal,že sú škaredé, tam treba odpovedať,že správanie dotyčného je škaredé,nie ony...
Neucim deti "pomstiť sa" a brániť sa štýlom,aby ešte väčšie zlo druhému spravili...
@jesenzima cize nabuduce sa decka budu vysmievat za rifle alebo tricko so supermanom, tak aj to mu nechas doma. A vlastne napokon zistis, ze mu nemas co obliect - pretoze - poviem ti prekvapenie - nikdy vsetkym nevyhovies. A nasa uloha nie je obliekat sa, ako sa druhym paci. Nasa uloha je povedat dietatu, ze to, ze sa mu vysmievaju, je iba ich problem. Mozno mu zavidia a samy by take chceli. Aj mojmu synovi sa smiali a vies co som mu povedala? Nech si ich nevsima, ze jednoducho potrebuju byt doleziti. Nabuduce sa mu budu smiat za odstavajuce usi, predkus, krivy malicek... das ho na plastiku? Nie, ich zmenit nevies, vies zmenit svoj postoj. Pokial sa dieta od maleho mala ma snazit uspokojit ostatnych a vojst do nejakej krabicky, v ktorej sa mu nebudu smiat (@ale budu, vzdy si nieco najdu), tak je odsudeny na to byt nestastnym polovicu zivota, lebo to je hrozny udel - zit tak, aby sa mi ostarani nesmiali. Naopak, treba ho viest k tomu, nech ich ma u prdele, trrba budlvat sebahodnotu a to sa nerobi urcite stylom, ze svoj oblubeny kusok oblecenia si uz neobleciem na seba, len aby sa mi nesmiali.
Deťom treba vysvetliť, že nie je správne sa vysmievať, slová vedia radiť city. Mne sa to oblečenie nepáči ale o to nejde. Aj keď sa nám niečo nepáči tak sa treba vedieť správať slušne.
Vysmievanie nie je slušné.
necitala som odpovede, mozno sa budem opakovat - ries to s ucitelkou, je to dobra tema na etiku, triednicku hodinu, aby to s detmi prebrala bez toho, aby poukazovala priamo na vinnika. S nim sa pripadne moze porozpravat potom aj osamote. Ale rodicov priamo nekontaktuj.
Zaujímavá diskusia a názory- ako ktoré...
Ženy matky ale aj otcovia sú na vine, ze deti sa posmievaju iným.
Niekto kúpi značku koli kvalite a väčšinouna to ma peniaze. Ten kto žije skromne, si značky dovoliť nemôže, toboz pre deti, ktoré z toho za chvíli vyrastú.
Vy tu riešite legíny pre chlapca v škole nevhodné! Ale ze sa môže hrávať s kuchynkou je uplne ok, to odobraté samozrejme takmer všetky (co je super).
Tu nejde o vhodnosť legín v skoke ale fakt skôr o to, že chaln a legíny = skôr dievčenská móda.
Ale zase 90% z vas berie geyov uplne normalne v dnešnej dobe.
Deti sú nevychovani soratkovia - tie ktoré krásne kopírujú svojich povrchnych rodicov!
Každý nech ma svoj vkus a názor. A nevylučuje ho druhym ako ten svatonajspravnejsi.
Ešte co sa legíny týka - hmmm pokial by ich mal už taký bubertak a obsahovalo by mu to iste partie, je to na zamyslenie vtedy ...
Ja by som skôr riesila celkovú zmenu/doplnenie školského systému o životné dôležité učenie. Dala by som to povinné raz týždenne 2 hodiny všetkým rodicomzvlast. A samozrejme aj deťom. Napriklad, co je v zivote dôležité, ako sa chovať a neublížila ostatným. Kto je to psychopat a ostatné poruchy- samozrejme primerane veku. A tam by bolo zahrnuté aj ti, ako tie deti viesť k vlastnému názoru, ale zároveň akceptovanie názoru ineho.
Učenie o tom, že značky, mobily a hmotné veci nerovná sa automaticky super charakteru. Co je to ludskost a empatia?
A ani zďaleka som nevymenovala všetko. Poviete, že toto majú učiť deti rodicia, však? Ale ako, keď to sami nevedia? Vidíte aj tu. Ved maloktori ridic robi výuku detivdoma, nema na to kompetencie - a je to ok. Ani na vhodné správanie k9lkpkrat - aj keď si myslí, že áno.
Preto by sa takéto veci mali učiť intenzívne v škole. A ze sa to vola v skole Etika? Hmm, aj u nás na SŠ sme mali etiku, ako vidno, veľa toho nepriniesla. A to sa tu nikoho nechcem dotknúť alebo ublížiť. Tiez robím kopu xhyb, aj vo výchove! Tiez piviem malemu, zato ze vieska kamoska v skolke, ty opakovať nemusíš! Ona to momentálne bohužiaľ inak nevie! Mohla som si to ušetriť a vysvetliť, prečo Alexandra vieska. No pi celom dni s podobným chovanie som sa tiež nezachovali zrovna najlepšie. Ja si to však väčšinou uvedomím. A taka sebareflexie by sa hodila aj tu. Ani mbe sa vselico nepáči, určite pravidlá treba dodržiavať ale ubližovať by sa nemalo.
Moja obľúbená téma - chlapci a leginy 😃 raz tu moje mačkove leginy vyvolali riadny ošial 🙃🫨
Ale toto mi už príde také, že zakážme deťom byť deťmi. Keď dosiahneš vek 6rokov- žiadne vzory, farby, obrázky, len kapsulovy šatník a minimalizmus. Dinosaurus? Fuj, pre deti! mačka? Dievčenské zviera!
Rozumiem, že škola je iná pôda ako škôlka, ale to nikoho neoprávňuje ukazovať prstom na niekoho. Odkiaľ to tie deti majú?! Lebo napr moji chlapci, no im je brutálne jedno, či to tričko je fialové alebo červené, dajú si ho na seba lebo tam je peppina alebo Maša. Ale jaj, to su dievčenské rozprávky.
Potom že je slovensko plné nesebavedomych zamindrakovanych ľudí. Krásny príklad čo sa už od dieťaťa doňho vštepuje.
@debra napríklad u nás majú aj v školskom poriadku písané, že tepláky nie sú vhodné do školy, že majú nosiť nohavice alebo rifle.
Posmievať sa nemá nikto a nikomu, ale fakt by niektorým nezaškodilo porozmýšlať nad vhodnosťou určitého oblečenia na určitú príležitosť. Nečudujme sa, že dospelí ľudia prídu na operu v teplákoch, keď ich mamičky od malička učia, že si majú obliecť to, v čom sa dobre cítia.
Legíny a tepláky sú oblečenie na doma a na šport. Žena s ťavým hrbom medzi nohami nieje príjemný pohľad ani v práci, ani v obchode a už vôbec nie v škole. Holé bruchá a trčiaci zadok 12+ ročných dievčat tiež nepatrí do školy.
Na pohreb tiež neprídete v červenom a na 1.Sv. prijímanie nedáte chlapcom leginy a tričko a dievčatám crop top a mini kraťasky, či? Žiak 1.ročníka je už v škole, kde sa učí a nie doma, na ihrisku alebo v škôlke, kde sa celý deň vála po zemi. Je fakt taký problém učiť deti od mala vhodne sa obliekať do školy, práce, na svadbu, pohreb atď..? By sa Vám páčilo keby Vaše pubertálne deti s ktorými plieskajú hormóny učili učiteľky s 15 cm opätkami a crop tope s výstrihom až po pupok a na poly holou riťou? Lebo prečo ich šikanovať zato, že sú učitelky, nech si oblečú to, v čom sú spokojné.
@anjelicek26 takze leginy su spodne pradlo. Plati to aj pre dievcata a dospele zeny prosim? ALebo to myslis len na chlapcov? Pretoze ked ides pred tu skolu, tak paradoxne vacsina dievcat ma na sebe leginky a vacsina mamiciek co pride tie decka pred skolu cakat paradoxne takisto. Najma take co su na MD/RD a pod...
@lalenka33 akoze anozaj nevidis rozdiel medzi crop topom a holou ritou na ucitelke a leginami s dinosaurom na prvakovi?
@lucilaines Pisala to obrazne. Mojim detom som kupila pred zaciatkom skolskeho roka novu sadu nohavic a triciek vhodnoch do skoly a vobec neriesili. Leginy nosia moje deti aj teraz v teenagerskom
veku. Nevidim na tom nic zle, ale nosia to na treningoch, doma a na bicykle. V zivote sa kazdy jeden z nas stretol/stretne s vysmievanim, to s tymi leginami ani nesuvis nema. Ak by to neboli leginy, bol by to peracnik, okuliare alebo smradlava desiata..treba sa naucit deti v takej situacii reagovat, rodicom a ucitelom o takom hovorit.
@debra No pozri, hned je tu kopa matiek ktore su take iste ako ten spoluziak co sa vysmieva a myslia si ze vedia urcit co je vhodne do skoly a co nie.
Ja by som to urcite riesila s ucitelkou. Treba deti ucit ze taketo spravanie je neziaduce.
Taketo tricko som mala ako dieta a bol to obrovsky hit. Dakujem ze si mi to pripomenula touto temou. Idem to kupit synovi. Ten bude nadseny.🙂
Jasne ze nie je spravne, ze sa mu posmievali, ale su to proste deti, chalani, su uprimni, proste od nejakeho veku je podla mna "trapne" nosit taketo oblecenie. Nesla by som za ziadnym rodicom, proste by som sa z toho poucila, ze hups uz to nebude maly chlapcek, treba ho trosku do zivota nasmerovat. Chlapi tieto veci beru inak, skor by som si dala poradit nejakym muzom, co v takejto situacii. Podla mna nemoze byt nic horsie ako mamicka, co sa bude stazovat, ze sa mu posmievali spoluziaci sa piskacie tricko a leginy 🙂 to sme my mamicky 🙂
dakujem vam vsetkym za vase nazory, rady a skusenosti...pointa bola v tom, ze som chcela len vediet ako reagovat na posmech od spoluziakov, nie na to, čo mal oblecene.Ale chapem aj to, že deti v škole sa budú smiat tak ci tak, nielen jemu, hocikomu kto je "iny" ma ine oblecenie, iny uces, ine vlasy, okuliare a podobne...vzdy to tak bolo je aj bude.O tom ci su leginy vhodne alebo nevhodne v skole sa vyjadrovat nebudem, len asi napisem, ze nevidim na tom nic zle.Ja som sa so synom vecer este raz rozpravala a poradila mu, ako reagovat, snazim sa budovat uz dlhsie u nom zdrave sebavedomie.Aby sa vedel slusne branit...trosku ma zamrzeli komenty od tych mamiciek, co aj im by bolo smiesne, kebyze to vidia oblecene u deti, to su asi tie, ktore maju deti, co sa inym v skole vysmievaju..mali by sme detom vstepovat od malicka laskave spravanie nielen k sebe ale aj k inym ludom a nehodnotit cloveka podla toho kto ma co oblecene, obute a pod...
Deti treba naučiť, ako reagovať na niečo také. To budeš zakaždým niečo meniť, ked sa mu budú posmievat? Nebude nosiť okuliare, lebo sa budú posmievat? Odkiaľ to tie deti majú? Všetko sa učia a opakujú od nás...mne sa v škole smiali, lebo som nosila nemoderne oblecenie...nemali sme peniaze...a zase nič zlé nevidím na piskacom tričku a slusnych( čistých, nezazmolkovanych, nederavych leginoch) detske vzory? Však sú to deti? To majú chodiť v čiernom, sivom ci ako? A legíny ze sú spodné prádlo? Neviem...my sme ich mali ako súčasť uniformy s predĺženou tunikou v 4 hviezdickovom hoteli...neprišlo mi to ako spodné prádlo. .. iba tu na slovensku sa rieši kto ma co na sebe...chod do zahraničia tam uvidíš ze idú aj v pyžame a nik sa nad tým nepozastavi....môj názor je ze pokiaľ je oblecenie čisté, nie je deravé, tak môže v tom ísť...
@jesenzima takže originalitu si mame nechat v nas, ano? Aby si nepohorsovala inych? 🐏🙈😅
@debra autorka inak paradne predsudky mas, ze presne deti tych mamiciek, co deti vhodne oblecu su tie, co sikanuju 🙄 Len tak ako tip - jedno z druhym nesuvisi, je to o vychove a postoji k sikane a komentovaniu druhych a to sa deti uci od mala a uplne inak, kde ako a co je vhodne komentovat. Povedat dietatu - neobliekaj si leginy, ides do skoly - neznamena v priamej umere - ked uvidis niekoho v skole v leginach s dinosaurami, chod sa mu vysmievat. Rozumies?
Navyse dieta malokedy moze za to, co mu mama rano oblecie a ze ho neusmerni a s kludom anglicana ho dalsi den zasa posle do skoly v niecom uplne nevhodnom ved "naucila som ho branit, tak bude super, ked to bude musiet robit na skolskom dvore kazdy den, ziska prax a urcite tam bude chodit strasne rad".
Poradili sme ti nechat taketo oblecenie na volny cas, nie, ze nenosit ich vobec. Ale tak urob si po svojom.
@mamamasama 🤦🤦🤦
V niektorých situáciách áno, ale škoda reči ...
Ja som,čo sa týka oblečenia, originál, ale nepôjdem tak na rodičovske združenie alebo na svadbu,alebo na pohovor, atď .... Ale v tejto diskusii je to škoda reči, lebo tu polovica žien nechápe, že jedna vec je byť "originál" a sám sebou a druhá vec je, sa v niektorých situáciách vedieť prispôsobiť. Lebo keď sa prispôsobia si hneď ovca a neviem čo. Trápne
Uz som sa zmierila s tým, ze móda na mk je veľmi ale veľmi dramatická. Verím tomu, ze naše deti budú v tomto ako ja s manželom. Obleču si co maju radi a co sa im páči. Manzel tepláky všade, ked je teplo k obleku tiez kratku koselu a ja kľudne k šatám tenisky 😀 Ono na oblečení vážne nezáleží a keď si dáte co je vám pohodlné tam kde dresscode nie je svet sa nezruti.
@debra Ano, preac, mne by to bolo smiesne, keby vidim dieta v skole obleceneho ako dojca. To vobec neznamena, ze moje deti su sikanatori. Su to rovnake deti ako tvoje, maju vstepene hodnoty. Ale, ze to nieco pride smiesne, neznamena, ze som agresor a moje deti monstra. Ty sj sa nikdy nezasmiala na obleceni niekoho? Prikladom su Borat a jeho plavky, alebo ked si Joei v priateloch obliekol celu skrinu alebo ked sa chalani na stuzkovej obliekli za dievcata.. je to smiesne podobne, ako ked skolak pride do skoly v obleceni pre dojcata. Ze ty nie si schopna sebareflexie a robis zo seba a svojho dietat obet, je tvoj pristup.
@debra ja mam na to taky trik, ze keď prišiel syn s tým, ze mu niekto povedal, ze ma škaredé tričko, tak som sa ho spýtala, ze co si on myslí aké je. On mi povedal, ze sa mu páči a potom som povedala, ze aj mne sa paci, takže neexistuje aby tričko bolo škaredé, ked sa nam páči. Kedze sa paci mne, paci sa jemu, tak tričko je pekne, to ze sa nepáči kamarátovi je len jeho problém. A upokojili ho to.
Keď už tu boli spomenuté tepláky. Ešte u malých detí je to ok.
Ale čo takí stredoškoláci? Tepláky do školy. Keď sa tu spomína nejaká úcta voči škole, etika atd.. tak čo potom tí starší? Však občas vyzerajú tí žiaci ako vandráci.
@anjelicek26 Tie piskacie tricka nosia aj dospeli. Su to pekne pasikave tricka s malym obrazkom vpredu, ktory po stlaceni zapiska. Dokonca robia aj damske saty take. Nie su to babatkovske piskacie tricka.
@debra Tričko v pohode, ak s ním nevyrušoval cez vyučovanie, ale legíny do školy nepatria...dcéra má napríklad zakázané nosiť do školy len legíny musí mať na tom sukňu/šaty/nohavice - berie sa to ako spodné prádlo - majú to aj v školskom poriadku uvedené, neviem ako vaša škola. Ak sú deti naučené z domu, že je to spodné prádlo alebo že legíny nosia len dievčatá, tak asi preto sa ten chlapec posmieval, aj keď to nie je správne.
Viem, že vás to so synom mrzí a posmievať by sa nemalo, bohužiaľ ľudia sú akí sú. Ak to posmievanie bude častejšie a tvojmu synovi to už bude nepríjemné, tak skúste spolu vybrať z jeho oblečenia kúsky vhodné do školy, aby mu dali pokoj a svoje obľúbené môže nosiť vo voľnom čase. Ja som toto riešila s dcérou už v prípravnom ročníku, že sa jej deti smiali za pár vecí, že je to moc detské - mala 6 rokov 🙈 a sama potom už nosila tie veci len doma 😔 a teraz vyslovenie pýta kupovať oblečenie, čo vidí u starších dievčat a "detskejšie" chce len na doma. Syn detto a to je ešte v škôlke, už nechce nosiť legíny, lebo väčší chlapci chodia v teplákoch a nohaviciach. Neviem teraz je doba taká iná, akoby deti už od malička chceli byť čo najviac dospelé a pôsobiť staršie a tomu podriaďujú aj výber oblečenia/správanie a potom im prídu smiešne veci, čo mali oni ešte pred napr. rokom v pohode na sebe.
Vidím, že predsa sú tie školské uniformy v zahraničí na niečo dobré. Bodaj by sa zaviedli aj u nás. Autorka prepáč, ale oblečieš chlapcovi legíny a potom sa rozhorčuješ, že sa mu spolužiaci posmievajú… no neviem. Ja viem, že dnes sa všade pretláča názor, že inakosť sa musí akceptovať, ale sú to deti a áno posmievajú sa za všeličo. Stále to tak bolo, ale tvrdiť, že za to môžu rodičia tých deti je úplne mimo. Tiež som toho názoru, že chlapci legíny nenosia, ale akékoľvek posmešky zo strany mojej dcéry k iným deťom teda neakceptujem.
@vikiki29
“… oblečieš chlapcovi legíny a potom sa rozhorčuješ, že sa mu spolužiaci posmievajú..”
tak toto je ozaj mentalny klenot tento vyrok. No ano, aj ja by som sa rozhorcovala, keby sa deti posmievali druhemu za oblecenie. Akekolvek. Obvinovat dieta, ze si moze samo za posmech, je ozaj chore. Posmievanie sa nie ospravedlnitelne nicim a rozhorcovat by sme sa nad tym mali vsetci. Nie nad leginami, ale nad posmechom. Ci ty mas nejaky zoznam, za co je posmievanie ok a rozhorcovat sa nemame a kde to v poriadku nie je a uz sa rozhorcovat mozme? Leginy, tricko ok, tenisky rifle uz nie? Tam sa mozme rozhorcovat? Toto je asi problem celej slovenskej spolocnosti, ze nie je schopna posudit a rozoznat ludi, ktori su naozaj zli a ublizuju a odsudit to. Miesto toho sa navazajme do ludi, ktori nikonu nic nespravili, len preto, lebo nie su podla nasich predstav.
Ja som to teda nemyslela v zlom, ale proste je to tak. Treba na to deti pripravit, ze niekomu sa leginy mozno zdaju trapne, ale on ked ich chce, moze ich nosit, ak to teda tebe pride byt vhodne. Samozrejme, vieme aka je spolocnost, ze nie je idealna, castokrat ked niekto vytrca, tak vzdy bude tercom, vzdy si budu niektori ludia minimalne suskat, alebo ukazovat prstom. Snazim sa s dcerkou o tom rozpravat, ze napriklad jej hovorim, ze ked uz bude starsia, nebude asi chciet toho jednorozca na aktovke 🙂 preberame doma kadejake mozne scenare, ze napriklad dnes maju prvu telesnu, ze moze sa stat, ze nechyti loptu, ze to stava kazdemu. Ze sa moze na tom aj niekto zasmiat, ze ju nechytila. Tak vseobecne si snazim spomenut na moje "traumy" zo skoly a co mi napadne, na to ju preventivne pripravujem. Inak minuly tyzden som ju aj pripravovala na tie bombove spravy, ze moze sa to stat a mozu aj niektore deti plakat, ze nemusi byt aj ona vystrasena. A tak, co mi napadne

Este by som takto zaverom, kym odidem spat chcela poprosit vsetky zucastnene, co teda vidia chybu v leginach, aby sa skusili zamysliet, odkial prameni victim blaming v praxi. Prvakovi sa posmievaju, na vine je on, lebo si dal leginy. 15 years later, mlade dievca sexualne obtazuju, na vine je ona, lebo si dala minisuknu a to nie je predsa vhodne.Naozaj takto vychovavame nase deti? Skusme hladat toho ozajstneho vinnika a riesit problemy ako civilizovana spolocnost.