Čo robiť, keď sa deti vysmievajú za oblečenie?
Ahojte maminky, mam doma prvaka,a uz 2x sa stalo,ze sa mu jeden spoluziak vysmieval za oblecenie.Prvy krat mal na sebe pruhovane piskacie tricko s lodkou a dnes z Lindexu dinosaurove leginy.Syn bol z toho smutny,a povedal ze jemu sa tie leginy pacia.Kde tato doba speje,ze uz tak male deti riesia oblecenie🙄😔.Neviem co mam robit,a ci to mam zatial nechat tak,alebo to uz na zaciatku riesit prip.sa pozhovarat s jeho rodicmi nech chlapcovi dohovoria,aby sa neposmieval.Syn je zive,hrave,dieta a vie si najst kamaratov raz dva.Vobec sa mi nepaci ked sa niekto druhemu posmieva,a ho zosmiesnuje.So synom som sa o tomto rozpravala.Ako by ste to riesili vy.Prosim poradte.Dakujem🙂
Ženy ja sa len tak spýtam ,na zamyslenie, a chodili ste niektorá po škole do družiny,kde ste strávili čas do 16tej a viac?
Ja si teda nepamätám,že by deti v družine (1.stupen)mali všetky len rifle či obtiahnuté, neforemné nohavice..
Ani si teda nepamätám,že by sa deti prezliekali v družine.
Bola som z tých detí,pre ktoré rodičia chodili ako jedno z posledných....
A môžem s istotou povedat,že žiadne dieťa sa neprezliekalo či po škole alebo po družine.
Behali sme na záhrade,na dvore ,v záhradných domčekoch,v pieskovisku, skákali škôlku,cez švihadlo...
Všetky detí boli v lezernejsom ak nie teplakovina.alr samozrejme každé rôzne....
Jediný problém nastal ,ak som mala" lakovky" a bola za peknú v satockach,silonkach.nemohla som sa s ničím a s nikým hrať aby som nespadla či nepotrhala silonky .
Možno má pamät klame .
Ale jediný dôvod na posmievanie boli okuliare.oblecenie ani nikto neriešil.(Možno preto mám také výpadky)
Ale keď si predstavím,ako sme sa šplhali po stromoch,robili blbosti,....
Kedysi detí boli deckami (aj keď rovnako niektoré nevychovane,drzé a šikana bola vždy )a max sa smiali veciam, ktoré možno nepoznali (okuliare) Alebo klasickym tučný, chudy...
Mode a oblečeniu tak tie detí nerozumeli aspoň na tom 1.stupni....
Teraz vidím,že už deti v 1.triede riešia módu, oblečenie....čo je podľa mňa aj smutné.
Ked som si pozrela obrázky ,tak legíny na veľkom chlapcovi vyzerajú naozaj zvláštne.
Keď sa ale tolerujú mobily , drahé moderné hodinky pre deti , ktoré by ani v 1.rocniku nemuseli niektoré deti mať, niektoré matky deťom vyvolávaju už doslova z hystérie,každú chvíľu ale toleruje sa to,prečo niektoré sú také kritické na oblečenie?
Na jednej strane sa tu ideme tváriť o úcte,lebo oblečenie doslova charakterizuje človeka a jeho úctu voči sebe,iným,škole,..ale rodičia dajú detom hodinku,mobil ktory len pípa,na ktorom sa hraju..(nehovoriac o starších ročníkoch)
Ak hovoríme o úcte ,k učiteľom, škole,keď nie legíny,ani mobil do školy nepatrí.....
@debra mrzi ma, ze syn mal takuto skusenost. Mne sa tiez na ZS vysmievali za oblecenie (90te roky). Oblečenie, co popisujes, je uplne v pohode, najma nech je syn spokojny. Preco by mal kvoli niekomu inemu prestať nosit to, co ma rad?
Mojej skolkarke sa smiali chlapci, ze ma biele vlasy (blondínka), tak plakala, ze nechce mat blond vlasy... Deti su krute uz od velmi nízkeho veku...
@fantaghiro21 Jasne, ze chodili. V teplakoch si nedovolil za mojich cias prist nikto. Nosili si manchestraky, rifle, sukne. Aj v tej dobe boli vlnene unisex leginy, tzv kamašle - nepamatam si, ze by ich v skole niekto nikedy mal oblecene 😅😃
@fantaghiro21 toto presne ma napadlo, uz som to pisala v inej teme, ze deti ostavaju casto v druzine. Ten moj, chodil zo skoly ako trhan, ked mi prederavil 2 slusne gate v skole, tak som povedala dost a nosil cierne alebo tmavomodre teplaky, alebo rifle z Lidla, take tie akoze teplakove rifle. A to vsetko - dvor, ihrisko, piesok, koberec,...dokonca nam odporucali pre deti, co chodia do druziny, obliekat teplaky, aby sa pekne veci neznicili.
@dadis ano vsak aj to je pristup k vychove. Pocuj janko, sak toho tvojho spoluziaka mama obliekla jak skolkara, ked je ti to vtipne tak sa kludne zasmej, ved co sranda. Nevadi, ze to je 6 rocne dieta co je tyzden v skole, nebudeme sa k nemu predsa chovat jak k porcelanovej babike a nebodaj mysliet na to, ze je to jeho oblubene tricko, ktore si mozno vybral sam, ma ho rad, mohlo ho to ranit a teraz sa doma trapi. Sak tebe je to smiesne, tak preco by si sa nezasmial. To uz je na tebe ake deti chces vychovat ty. Ja som skor za pristup, nesmejeme sa tomu co ma niekto oblecene, zvlast ak je to dieta, zvlast ak ho pozname tyzden, pretoze to viac vypoveda o nasom vychovani ako o nom. A moze sa zasmiat aj ked ma niekto blond vlasy lebo jemu to pride smiesne? Alebo odstavajuce usi alebo okuliare? Ved je to len sranda, co sa hned uraza. A potom su mamy v skole prekvapene, ked im ucitelka povie, ze ich dieta sikanuje druhe.
@nevenka Ja som po nich tuzila 🤣🤣. Moj bratranec ich nosil na chate cele prazdniny ked sme boli deti. Spolu s gumakmi, ci bolo 20 st alebo 30 😅. Mama mu vravela, nech si da nieco ine, ze sa uvari, on nechcel. Sme si z neho utahovali, ale on si siel svoje, cele leto pri vode chytal v tom ryby, ani sa nechodil kupat. Koncom leta sme mali ist obrat jablon, vyliezol na strom a kamasle sa mu zavadili a cela jedna noha sa mu odparala a uz ich nemohol nosit 🤣🤣🤣. Doteraz na to spominame 😅
@lucilaines uplne súhlasím . Dcéra má predkus, bude nosi strojček - super , deckam to príde vtipne , kľudne nech sa smejú . Okrem iného má aj strabizmus a nosi okuliare - tak poďme do nej , čoby nie veď skulenie je smiešne . A mne príde domov dieťa v depresii , hlavne že druhé decká sa na nej zasmiali . Lebo veď smiať sa je zdravé . Bože , čo je toto za svet .
@lucilaines Zase to prekrucas, kde nieco take pisem???
@fantaghiro21 ja neviem ci si niektore pamataju, alebo sa opytajte rodicov... ale kedysi bolo rifle dostat len v Tuzexe za bony. Takze ak niekto mal rifle, bolo to vzacne.
A v zime sa nosili gamase. Babky a mamky ich strikovali, chlapcom aj dievcatam... nohavice "tesilky" boli na nedelu do kostola. A teplaky boli povazovane za vyslovene sportovy kusok, v tom sa nikto neodvazil do mesta...
Mimochodom moje dieta nosilo leginy hodne dlho. Ale je fakt, ze som ich objednavala zo zahranicia, lebo tu ich nedostat. Tu chlapcekov od porodnice obliekaju do rifli. Nehrozi ziadne pancusky dupacky a pod. Dokonca do jasliciek sme mali pripis, ze deti musia prist "oblecene" ALE moje dieta je zive, vecne v pohybe, druzina rano, druzina vecer. V rifliach aj typ baggy a pod by neprezil. Nosil leginky a k nim dlhsie tricko. svetrik, proste normalne dieta a urcite nie nic jaslickarske... samozrejme volila som skor neutralne, trosku volnejsie, hrubsie a pod, co rozhodne nevyzeralli ako spodne pradlo. Dokonca dnes su nohavice typ leginky len na to nasili vrecka a volaju to tregging/jegging
@kleopatra114 Hmm, dalsia obet, co jej vsetci ubizuju..co je toto za svet?
@dadis dospej , prosim ta .
@petamich mne to nedá- ty ako dospela si s tým niekedy doma zapiskas? Či na čo si to kupujete? Paci sa ti farba,kvalita toho tričká, ci tej nasivky/piskatka a to je len ako nepotrebny bonus, že aj piska? Či to fakt nejako vyuzivas? My sme take tričká dostali celá rodina a moc sme sa teda na to "nenamotali", este aj prat to zrejme treba rucne.
@kleopatra114 Dakujem. Moja dcera je ZTP. Jednoducho vysvetlim, ze tu jej ubralo, tam pridalo. Vysmievat sa mozu aj zdravym, peknym a sikovnym detom, nie je to ziadna vynimka. Nikdy som z nej chuderku nerobila. Ked sa tvoja dcera nevie vyrovnat s predkusom a strabizmom, co teda ziadna tragedia mimochodom nie je, tak to bude problem asi s tvojim pristupom. Inych nezmenime, mozeme zmenit iba to, ako vnimame svet my.
@dadis moja ma zas AS a úzkostnu poruchu a sociálnu fóbiu. Pripravujem ju na tento svet , ale niekedy vnímanie toho jej sveta je odlišne . Neľutujem sa , ani ju - samozrejme. Je to tak ako to je . Ale ľudom by sa ľahšie žilo, keby sa k sebe správali s úctou a boli k sebe viac toleratnejsi a láskavejší .
@lucilaines a ty si čítala celý moj koment, alebo len tú jednu vetu si bola schopná vytrhnúť z konceptu? Tak si prosím prečítaj ešte raz, aj s porozumením, ty “mentálny klenot”…
@dadis ja neprekrucam nic, presne to si napisala. Mrzi ma, ze mas ZTP dceru, ale tvoja empatia je na bude nula. Ty si svoju dceru naucila sa s posmechom vyrovnat,lebo ne to sucast zivota, nech to berie v pohode. Super to je spravne. A ty si si ista, ze aj ked tvoja dcera reaguje fajn, vo vnutri sa tym netrapi? Ze nad tym nerozmysla, ze ju to nerani?Napadlo ti, ze su mozno aj citlivejsie deti? Nebolo by proste lepsie nenormalizovat vysmech, lebo sak je to sranda tak co by sme sa nezasmiali? Je rozdiel robit si zo seba srandu v ramci dospeleho pracovneho (aj ked verim tomu, ze mnohym ludim to tiez vadi, aj ked sa smeju spolu s ostatnymi) a medzi malymi detmi co sa ledva poznaju. To, ze ty dcere jednoducho vysvetlis a nerobis z nej chudinku neznamena, ze ju to netrapi. Len ti o tom mozno ani nepovie, ked vidi tvoju uroven empatie.
Nevidím zmysel porovnavat to, čo sa nosilo kedysi a výber oblecenia, co je dnes. Sú makkucke rifle s elastický pásom, bagy, kapsace, slim aj wide fit a aj straight leg a ký ony s materiálov pomaly teplakovina, mäkké podnájme elastické stretch.. sme my kedysi mohli snívať o takomto výbere. Žiadne dieťa nemusí sediet s otlacenym bruchom v skole, ako sa tu niektoré tvarite🫣 Sama mam dvoch synov a chodia oblečený pohodlnne (ale vhodne a slusne) samozrejme.
Plus prosím neprekrucajte výsmech za fyzicky výzor,za ktorý dieta nemôže typu zuby,okuliare, vlasy a okomentovanie nešťastne zvoleneho obliekania🫣 Mrzí ma len to,že to mamička tomu dieťaťu nevysvetlila dopredu, zlato ideme do školy, uz si velky chlapec, pokúpime nové nohavice, ešte by bol aj hrdý....a tričko je hračka ak tam s tým pískal (co robil,inak by to ani nevedeli) a to do školy nepatrí už vôbec.
@anjelicek26 kazde dieta je ine, niektore neznesu otlacene brucho, ine obmedzujuce textilie, dalsie dotyk a ine hrubsie sviky, ktore su na vsetkych kvazi dzinoch, nech uz je material akokolvek makkucky a s elastickym pasom. Proste oblecenie nedefinuje cloveka a ani dieta.
@anjelicek26 kto definoval že to čo mal chlapec na sebe je nevhodné? Tvoje pocity, tvoj vkus? Každému sa páči niečo iné, každý môže nosiť oblečené čo chce. Pokiaľ chodí chlapec v čistom a neotrhanom, kde je problém? Že cez prestávku pískal s tričkom? Vieš koľko detí si nosí ešte do prvého ročníku hračky?...
@natall113 vo viacerych slovenskych skolach je to dokonca v skolskom poriadku,že to vhodne nie je, toľko k pocitom. Riaditelia tým pádom vzhľadom na kreativitu rodicov, co sa tyka "volnosti" museli zasiahnuť. Jednoducho to nie je skolka, ale vzdelavacia institucia. Nechodime tam v spodnom pradle. Véd nech sa mamička zariadi, možno ju to doteraz proste ani nenapadlo,že je syn už veľký školak a s tým prichadza veľa zmien.
Z pohladu dietata z chudobnej rodiny, ktore donasalo veci po o 9 rokov starsej sestre / cela generacia rozdiel v Style oblecenia … Ti odporucim jedine. Nauc syna sa branit, nie sa prisposobovat.
Ja nechapem, preco sa stále riesi, že musia chodit elegantne, že skola je institucia. Ano, respekt musí byt, ale prostrednictvom oblečenia?
Mne je jedno, či ma môj šef termopradlo, či bezecke tricko alebo novy business partner robí meeting z domu v tricku s blaznivou potlacou. Hlavne teda na online meetingoch som uz videla kadeco. Proste sa sustredime na prácu (a ak sa dá, na pohodlie - rozumej leginy v homeoffice) a nepride mi, že by sme sa nerespektovali alebo boli menej kompetentni.
To, že sa deti posmievaju je samozrejme bezne a nepekne, ale argument typu "oblec ho elegantne, je to predsa skola" mi pride zastarany.
Preco by dieta nemohlo mat na sebe leginy a tricko, ktore sa mu paci? Kto rozhoduje o tom, ze to je a nie je vhodne? Keby mal na sebe tricko minecraft, tak je za frajera. Ja by som mu to kludne obliekla ked sa v tom citi dobre, len sa musi naucit branit. Mne sa to tiez paci a nebudem sa obliekat inak len kvoli tomu, ze niekto by si to neobliekol ani doma. To je jeho nazor, ale moj to nezmeni. On nech si oblecie co chce, aj ked bude chodit vo vreci. Kazdy sme jedinecny a nemusime sa opicit. Potom to aj tak vyzera, pozries na pubertacky a ako cez kopirak. Otrasne siroke rifle, crop top, na tom xxxxl cierna mikina. Co je na tom originalne, zenske a jedinecne? Lenze ok, beriem, ze je to teraz ich styl, ale ja sa do toho nebudem obliekat a nikto ma svojim komentom do toho nedostane.
@anjelicek26 je to vec názoru, v školskom poriadku sa píše že žiak má prísť, čistý, neotrhaný, ešte som nevidela aby niekde zakazovali legíny alebo pískacie tričká. Či keď je to vzdelávacia inštitúcia majú chodiť v obleku?
mna najviac udivuje na tejto diskusii o obleceni do skoly to, ze ked je tema ci zena sa ma obliect slusne aj keby len odniest dieta do skolky tak 90% zien tu hlasi, ze ist v leginach, v teplakoch v sportovom je nevhodne a mali by sa obliect slusne... a ked teraz Vam tu napisu mamicky, ze tak vychovavaju a vedu deti k tomu, aby sa do institucii obliekali primerane, tak zrazu vacsina hlasi, ze leginy a piskacie tricko je super a vlastne nech si kazdy nosi co chce a vsetci maju byt s tym ok 😃 🤯
@natall113 nemám rada toto zatahovanie do extrémov. To pre teba existuje detské oblečenie len legíny alebo oblek🫣🫣
@anjelicek26 nehnevajte sa na mňa, ale ste uplne mimo...ja som mu velmi pekne vysvetlila, a dobre vedel, ze ide do skoly a niektore oblecenie som kupovala aj s nim? Vy ste boli u nas doma, ze viete vsetko najlepsie? Niektore vase komentare sa nedaju citat, nehnevajte sa na mna, nic v zlom

@lucilaines Je rozdiel sa na niecom/niekom zasmiat a ine je posmievat sa s cielom ponizit druheho. Ja som kolkokrat deti upozornila, ze budu sa ti smiat za to a za to..alebo sme sa uprimne na tom zasmiali aj doma (ze si obliekol kratasy, ktore mu boli uzke 😁). Ked nechcel byt stredobodom nevyziadanej pozornosti, tak sa tych oblubenych kratasov vzdal. Keby si ich aj obliekol, vedel by, ze moze vyvolat usmevy na tvarach okoloiducich i kamaratov. Ved smiech je prirodzena reakcia, nielen nastroj ublizovania. Bezne sa s kamaratmi, kolegami doberame, vtipkujeme, rovnako aj zo seba si dokazeme utahovat. Zas nerobme z deti porcelanove babiky, chalan sa obliekol do skoly ako do jasli, mama ho neupozornila, ze uz je velky skolak, tak bohuzial pobavil spoluziakov.