icon

Čo robiť, keď sa deti vysmievajú za oblečenie?

debra
11. sep 2024

Ahojte maminky, mam doma prvaka,a uz 2x sa stalo,ze sa mu jeden spoluziak vysmieval za oblecenie.Prvy krat mal na sebe pruhovane piskacie tricko s lodkou a dnes z Lindexu dinosaurove leginy.Syn bol z toho smutny,a povedal ze jemu sa tie leginy pacia.Kde tato doba speje,ze uz tak male deti riesia oblecenie🙄😔.Neviem co mam robit,a ci to mam zatial nechat tak,alebo to uz na zaciatku riesit prip.sa pozhovarat s jeho rodicmi nech chlapcovi dohovoria,aby sa neposmieval.Syn je zive,hrave,dieta a vie si najst kamaratov raz dva.Vobec sa mi nepaci ked sa niekto druhemu posmieva,a ho zosmiesnuje.So synom som sa o tomto rozpravala.Ako by ste to riesili vy.Prosim poradte.Dakujem🙂

iwesska
12. sep 2024

Je to len oblecenie...Pozri,moja dcera vzdy bola a je najmensia v triede. Casto sa jej za to posmievaju. Minule jej povedal spoluziak,ze na to,ze mas X rokov ,si moc mala a ona mu odpovedala" Na to,ze mas X rokov,si nejaky drzy.😂👌A on sklopil usi a zrak a odisiel vybaveny prec. Nech mu syn povie - a mne sa to paci,ze sa to nepaci tebe,je tvoj problem,nie moj a uz ma s tym neotravuj.

natall113
12. sep 2024

@anjelicek26 nie, neexistuje ale je mi jedno čo kto nosí a určite neškatulkujem všetkých podľa môjho názoru a vkusu, pre teba sú legíny spodné prádlo, pre túto mamičku nie...a ty si stále ideš svoje ako je to nevhodné. Pre teba je dinosaurí vzor do škôlky pre iného nie...a zase len opakuješ ako sa to do školy nechodí, čo tak nechať to na každého vkus? A vysvetlí deťom ako sa brániť pri posmievaní a aj to že každému sa páči niečo iné a nemôže sa druhým smiať za to čo majú na sebe

anjelicek26
12. sep 2024

@debra Tvoje dieta pri vybere nemalo ako vedieť, že sa to nehodí, v dobe kúpi v skole nikdy nebolo a v skolke to bolo ok. A ty si mu tiez nepomohla. Tak nečítaj a zariad sa ako každá mama a sprav si po svojom.

sono2
12. sep 2024

@debra ja stále hovorím, sebavedomie.
Nech pôsobí tak, aby si doňho nikto nedovoľoval. Čo je na takom oblečení zle?
Ja som bola tiež šedá myš, ale teda, by mi niekto niečo povedal!
Tak isto pôsobia moje dcéry. Keď budú chcet pôjdu v čom len chcú oblečené

anjelicek26
12. sep 2024

@natall113 ja som k dinosaurom nič nepísala, ale fajn😛 Ale k jej základnej otázke som odpovedala už dávno, nie nešla by som si pýtať kontakt na rodičov chlapca, ktorý ho na to upozornil a nešla robiť uletenu supermatku, ze nech mu dohovoria, len sa vrcholne strapni.

natall113
12. sep 2024

@anjelicek26 stačí mi že si použila slovné spojenie "uletena supermatka" to hovorí za veľa

lucilaines
12. sep 2024

@anjelicek26 ty stale nedokazes akcepotvat, ze tvoj nazor na prvacku modu a to co je alebo nie je vhodne, nie je jediny spravny ani do kamena vytesany. Vsetky tvoje vyjadrenia su absolutne povysenecke. A k tomu, ze v mnohych skolskych poriadkoch na SR su leginy zakazane, to mas prosim odkial? Lebo ja som teda zakazane leginy skolskym poriadkom nevidela nikde a to somnich teda videla hodne.

anjelicek26
12. sep 2024

@natall113 áno kontaktovať rodiča iného dieťaťa za takúto somarinu je prehnaná reakcia. Jej syn sa normalne ohradil a bolo vybavene.

natall113
12. sep 2024

@anjelicek26 nehovorím že to je super riešenie to nie ale nazývať niekoho pre to "uletena supermatka" to je trochu cez

anjelicek26
12. sep 2024

@natall113 ale tak ako ju toto ako vhodné riešenie vôbec napadlo. Každopádne 6 strán o tom istom a ona ma aj tak rovnaký názor ako predtým, ja to už nechám tak,čas sa dá tráviť aj zmysluplnnejsie🫣

natall113
12. sep 2024

@anjelicek26 a aký by snáď mala mať názor? Toto je ako som už písala vec vkusu, ty by si tak svoje dieťa neobliekla, ani dieťa by to nechcelo, autorke a jej synovi sa to páči, kde je problém? Stačí naučiť deti brániť sa a to že každý má svoj štýl a neposmievame sa druhým. Či si čakala že autorka napíše že jááj jasne úplne zle ho obliekam, od zajtra rifle a nič s potlačou.

tamitamitami
12. sep 2024

Väčšina detí takéto správanie vidí doma u rodičov. Ja dcéru učím od mala nech si takéto veci neberie k srdcu a nech sa voči tomu ohradí ak nastane takéto situácia.
Ja nevidím nič zlé na tričku a legínach ktoré opisuješ (za mňa to nie je nič na smiech). Je to dieťa a nosí detské veci, nič zvláštne na tom nie je.

Rodičov by som nekontaktovala ale keby ich stretnem ráno v škole tak im poviem ako sa ich dieťa správa.

cackaa
12. sep 2024

Prvý krát tu čítam, že legíny sú spodné prádlo. To akože fakt? To chodím behať a bicyklovať v spodnom prádle? A vnučka tiež behá v spodnom prádle? Pekne blbý názor.

petamich
12. sep 2024

@elzena2 podporujem slovensku tvorbu, paci sa mi ten napad, paci sa mi ten vizual, je to vtipne, je to ine...a ano aj si s muzom navzajom obcas zapiskame, ked ho nepustim k slovu alebo on mna, vo vseobecnosti ale piskacia funkcionalita je pre mna "nice to have" nie je to primarny dovod preco si to kupujem a preco sa mi to paci 🙂 a perie sa to normalne v pracke

maminkadeticiek
12. sep 2024

Toto som vdaka bohu so svojimi detmi este nikdy toto nezazila.Podla mna to treba podchytit hned a poziadala by som ihned triednu ucitelku o sprostredkovanie stretnutia s rodicmi doho chlapca.

petronela1985
12. sep 2024

Ja to zaklincujem, moje dieťa malo mať dnes v škole športový deň, mali sa obliecť športovo. Keďže pršalo, tak zostali v škole. A áno, sedí v škole v teplákovej súprave z Coccodrillo. Napadlo mi jej zabaliť iba náhradné tričko. A predpokladám, že aj iné deti sú tam v športovom oblečení. Čo sa týka legín, moja dcéra nosí len legíny a tričká, vo svojich 36tich rokoch sa tu dozviem, že je to spodné prádlo. Kde ja žijem vôbec. Ostatné dievčatá tiež chodia v legínach, tak neviem. Moje dieťa nechce nosiť rifle. Každopádne, autorke ide o niečo úplne iné, aby dospelí viedli svoje deti k tolerancii. Posmievanie nie je v poriadku.

fantaghiro21
12. sep 2024

@petronela1985 hlavne aj samotné učiteľky nosia legíny.to je novinka asi pre niekoho , hlavne pre tých,pre ktorých je absurdné nosiť legíny do školy...🤣
Legíny je zase aj všeobecný pojem . nemôžme všetky hodiť do priesvitných siloniek....
Ja nosím krásne nohavicove legíny, ktoré ani nevyzerajú na legíny . Pekne sedia,

Teraz aký je rozdiel medzi nohavicami,skinny obtiahnuté, ktoré niektorým vidno tavy hrb aj celulitídu a pomaly každý chlp na nohe.
Napasovane tak, ze má človek pocit,že tej žene to všetko praskne, pretečie....
Toto je podľa mňa nevkus ....

debra
autor
12. sep 2024

ešte k tym leginam...moj chlapcek je velmi chudy, ma utly pas a mam dost problem mu kupit akekolvek rifle ci nohavice, vsetko mu pada.Jedine z Lindexu leginy mu super sedia,tak len tolko k tomuto..a co sa tyka toho piskacieho tricka, dala mu ho jeho krstna mama, ktoru ma velmi rad a chcel si ho obliect, lebo sa mu to tricko proste paci, a nie nepiskal s nim v skole cez hodinu..pokial on bude chciet nosit tie leginy ci tricko do skoly, ja mu ho dam, pokial nie, nebudem ho nutit...len tolko k tomu...dakujem za pekne a pozitivne komenty, ktore ma vacsina z vas 🙂

sense
12. sep 2024

Po prečítaní pár komentárov ďakujem Bohu že mám.dievca,má 11 a nosí legíny, neznáša akékoľvek rifle a nohavice s pevným pásom. A že žijeme v krajine kde takmer nikto nikoho nerieši za to čo má oblečené. A dokonca akékoľvek posmešky a šikanu aspoň teda u nás v škole a triede riešia. Dcéra má spolužiaka ktorý chodí do školy v teplákoch a tiež ho nikto nerieši.
@debra povedz synovi nech si posmešky nevšíma , ani jemu sa nemusí páčiť čo majú ini oblečené ale to nedáva nikomu dôvod sa mu vysmievat

lauriik
12. sep 2024

Ja som vzdy mojej dcere vysvetlovala, ze pokial sa jej niekto smeje alebo jej robi zle tak je to preto, ze to dieta samo o sebe nie je stastne. Zrejme sa mu smeje alebo robi zle niekto z rodiny. Normalne vychovane dieta nema samo o sebe dovod sa zacat vysmievat druhemu dietatu. U takto malych deti je take spravanie vypozorovane z rodiny.
Za mna, nech sa dieta oblieka tak ako sa mu paci, pokial je to slusne. Na tricku s lodickou nic zle nevidim. Leginy u chlapcov su podla mna nevhodne (nie len esteticky) ale to je moj nazor.
Urcite by som neutekala za ucitelkov alebo druheho dietata rodicmi (pravdepodobne to budu idioti s ktorymi sa aj tak nedohodnes, kedze vychovali to co vychovali)
Skus malemu vysvetlit, ze si take spravanie nema nechat. Nech druhemu chlapcovi povie, nech sa stara o seba a ze jemu sa to paci co ma na sebe.
Hlavne je budovat sebavedomie a schopnost dietata postavit sa sam za seba a nenechat sa.

cipina
12. sep 2024

@debra jasne, ze ked sa mu to paci, tak ho v tom podpor. Ked sa to paci aj Tebe, tak duplom 🙂 Nemyslim, ze je to nevhodne oblecenie do skoly. Ja som prave prekvapena, kolko ludi ma taky nazor, ze je to nevhodne ci dokonca smiesne oblecenie. Ja obcas bojujem s tym, ze moj syn (tiez je prvak) ma svoju predstavu o obleceni a mne sa paci pre neho nieco ine. Snazim sa ho nechat obliect sa tak, ako sa to paci jemu a uvedomit si, ze to je proste jeho nazor na to, co je pekne a nemozem ho pretvarat na svoj obraz 🙂

klotildabazarik
12. sep 2024

@debra mna by velice zaujmalo co mal na sebe ten co sa posmieval🙄

eternity24
12. sep 2024

@debra vysvetlí synovi, ze dolezite je, či sa to paci jemu a nech sa to naučí slušne povedať aj protistrane. S rôznymi reakciami sa bude stretávať celý život, že dôležité jo naučiť, že obliekať sa ma tak, aby bol on spokojny a nie jeho spolužiak. Pokial je syn s dino leginami OK, dávala by som mu ich ďalej. Ja na tom nevidím nič zle. Moja dcéra ma tiež rada dinosaurov, mala v škôlke dinosaurie flitrove tricko a tiež jej deti povedali, že to je chlapčenské tricko. Pričom bolo zlte a na ňom dinosaurus. Tak som jej vysvetlila, že nič chlapčenské ani dievčenské neexistuje, aj chlapec môže nosiť napr ružovú ale dievča, ak ma rado dinosaurov, môže si obliecť tricko s dinosaurom. Odvtedy je to Ok a tricko ďalej nosí.

anonymous87
12. sep 2024

Som teda dost zhrozena z komentarov…ja by som tiez asi synovi take neobliekla. ALE aby sa prvakovy vysmievali za AKEKOLVEK oblecenie?! To ako prrrr… a tvrdit, ze mu to nechat na doma, lebo sa podla niekoho neoblieka standartne?
Aj ked leginy su odev podla mna na doma, nikomu to nedava pravo sa druhemu vysmievat… ja deti ucim, ze to ze sa mi nieco nepaci neznamena, ze je to skarede, len to nie je mojmu oku lahodiace…ak sa to paci majitelovi, je vsetko v poriadku.
A porovnavat kolegu, dospeleho muza so 7 rocnym deckom je trosku cez. A teda nie, ani keby tak prisiel kolega by som sa nesmiala… nikdy sa nikomu nesmejeme za oblecenie, vyzor, vysku, vahu… lebo to svedci o nezrelosti jedinca… a teda necudujem sa, ze sme tam kde sme, ked neakceptujeme nic ine ako uniformitu…

miskakyska
12. sep 2024

... sú deti a deti.. sú deti na ktoré iné útoçia kvôli oblečeniu a detí, ktorym rodič doma hučí do hlavy,čo sa môže a nemôže nosiť a potom to vyzerá,tak ako vyzerá ,lebo tým pádom za to vystupovanie detí môže rodič 🤪 môj 18 ročný syn chodí v teplákoch a je mi prdele,kto si čo myslí,hlavne sa cíti pohodlne a je rád, že môže obliecť/kvôli zdr.problemom/ aspoň tie zákerné tepláky..

lenka2710
12. sep 2024

Ja teda neviem ako inde, ale nám vyslovene učiteľka na začiatku prvaku povedala, že obliekať deti co najpohodlnejšie, pretože su to stále ešte deti a cez prestávky sa zvyknú hrávať, často aj na zemi! A keď som chodievala s dcérou do školy, 90% dievčat malo legíny a 95% chalanov malo tepláky a nielen na 1.stupni!
Deti sú deti a nie malí dospelí, keď sa to chlapcovi páči, tak prečo nie!
Autorka mne sa také oblečenie páči, som za vzory a farebnosť u detí! Napríklad sa mi nepáči, keď dievčatá 8-9 ročné chodia celé v čiernom, ale pozriem, nekomentujem a už vôbec sa nesmejem a rovnako učím svoje deti! Smejú sa len hlupáci a ešte na takom nepodstatnom ako je oblečenie, lebo keď sa človek hoci oblečenie do obleku, dobreho človeka to z neho nerobí!

allia28
12. sep 2024

Táto diskusia na zaplakanie. Kde sa v ľuďoch berie toľko zla? Prečo hodnotia čo má človek na sebe a nie v sebe? Mám 2 malé deti v škôlkarskom veku a desím sa toho, do akej doby vyrastajú. Prečo by deti v prvom či druhom ročníku nemohli mať tepláky, legíny, či dinosaurie tričko? Ak s tým nemajú vyučujúci problém, tak nie je o čom... Rodičia veďte svoje deti k rešpektu...
Veď sú to stále deti, celé poobedie sa hrajú na zemi, čo sa tam majú krčiť v rifliach? Vám by tak bolo pohodlne?

maciatkolulu
12. sep 2024

@inom75 to su chlapcenske lehiny,môj ich nosil ešte aj v treťom a nikto nič neriešil. Je niekde nejaký dresscode? Proste je to pohodlné detské oblečenie. Ešte aj s pasujucim oversize pulovrom. Asi by tosvedi mevyrabali,až do 128 a tuším už aj viac. Alebo sa na to švédske a teda zjavne všeobecné zapadniarske mamičky pozerajú inak? V zime mal na tom overal. Bolo to fajn. A nikto nič. Ale tak,čo sa čudujeme,keď sa aj mamičky pozastavuju..smutne

samik88
12. sep 2024

Také tričko máme aj my a podľa mňa je to veľmi dobrý nápad s tou loďkou a myslím si,že je oveľa viac farebnejších a detskejších tričiek ,ktoré deti nosia do školy. Takisto legíny nosí väčšina detí aj dospelých, nevedela som,že je to spodné prádlo. Aj ja ich nosím radšej ako rifle. Nemyslím si,že je to neslušné. Tiež mám chudučkého syna,ale máme aj rifle, nohavice,menčestráky ktoré mu sadnú,len nie sú také pohodlné. Prečo to tak riešite? Presne vy dávate príklad tým deťom a potom sa toto deje na školách a vzniká šikanovanie. Aj vašim deťom sa môžu vysmievať, nikdy neviete za čo. A tiež by vás to určite trápilo keby vam chodilo každý deň smutné zo školy. Skúsila by som mu obliecť niečo iné a ak by sa mu stále to isté dieťa posmievalo tak už by som to asi riešila s učiteľkou, ktorá to môže odsledovať a potom aj s rodičmi. Vždy sa nájdu takéto deti,aj ja som si to zažila v detstve ale na druhom stupni a rodičom som nič nevravela. 6 ročný je ešte veľmi maličký a mrzí ma,že len teraz nastúpil do školy a už hneď na začiatku sa takto trápi. Najviac mu pomôže tvoja podpora. Držím palce nech sa s tým rýchlo vysporiadate aby malý chodil rád do školy 🫶✊️

cookie29
12. sep 2024

@petronela1985 a to si este zabudla, ze je to zakazane skolskym poriadkom, len to nevies a zrejme ani vela inych rodin

sticker