icon

Čo zaujimavé mali vaše deti doniesť do školy?

tykat
16. okt 2016

Tak sme prave s muzom stiahli sedmicku vinka aby drahe dieta mohlo do skoly priniest postruhanu korkovu zatku na nejaky pokus. 😀 Samozrejme spomenulo si dnes vecer.

A co vy? Ake najdivokejsie poziadavky mali ucitelia na pomocky?

florence33
17. okt 2016

môj syn si v jeden deň skôr mohol ako mal doniesť do školy domáce zvieratko v rámci nejakého projektu. takže si vzal chameleóna 🙂

viera27
17. okt 2016

podla mna porovnavate neporovnatelne. Totiz skolstvo za nasich cias a skolstvo teraz. Obrovsky rozdiel je - internet. Kedysi bol problem dostat sa k informaciam, preto sa vsetko memorovalo. Dnes je pristup k informaciam ovela lahsi, preto by sa mali ucit skor "postupy", ako s danymi informaciami narabat a ako z nich vytiahnut to podstatne bez toho, aby sme sa zahltili. A na takomto principe funguju aj projekty. Z tohoto dovodu robit ich s detmi je kontraproduktivne. Ano, raz, dva krat, ak je dietko pomalsie prvy rok, kazde podla schopnosti. Ale malo by sa naucit same temu spracovat (nech je akokolvek siroka) a nasledne aj odprezentovat. A postupne sa nauci sposoby, ktore su pre neho samotneho tie naj naj.
Ako priklad uvediem, ze syn dostal teraz z anglictiny projekt Zahranicny turista. To bolo cele zadanie. Zvolil si formu video, temu si zuzil na zahranicny turista loviaci najhorsiu fotku a rozbehol sa po pamiatkach, pricom sa rukami - nohami snazil dohovorit s domacimi. Ano, je akurat na strednej. Ale k tomu ako sa postavit k danej teme a ako spracovat projekt sa ucil len a len praxou. A sam. A vedlajsim produktom je napr. ovladanie metod strihania, praca s animaciami a komponovanie hudobnych ""podmazov" do jeho videi

katrinka8
17. okt 2016

@stardust - dokáže tretiak na ZŠ nakresliť školu z vtáčej perspektívy bez toho, aby niekedy videl, ako zhora vyzerá? Mimochodom, osobne by som to nedokázala ani ja. Ak mu pomôže rodič, asi je to prirodzené, cvičená opica z neho nebude snáď preto. Neviem, či dotyčnej pani učiteľke išlo o to, aby si dieťa zaplo Google Earth a podľa toho to odkreslilo, alebo o čo konkrétne, keďže žiaden pokyn iný k tomu nebol, nepredchádzala tomu prechádzka ani nič podobné...

katrinka8
17. okt 2016

@mawka - presne, aj my si voláme, či to má byť tak alebo onak, ale už sa aj stalo, že my - rodičia sme to pochopili inak ako deti - a deti to pochopili správne 😀

Na margo tohto mám tiež jeden zážitok pomerne čerstvý: Vytiahnem pracovný zošit z matematiky, a tam nakreslených 6 notebookov (farebných) a pod nimi 6 myší (bielych, ale bez tej šnúry). Úloha: Spoj myši s notebookmi. A ja pozerám, a moje dieťa spojilo notebooky síce s myšami, ale "naozajstnými" - zvieratkami z úlohy č. 2 - kde mali spájať domino-kocky s obrázkami podľa počtu guľôčok. Pri č. 6 na domino-kockách bolo zhodou okolností nakreslených 6 myšiek 😀 Neviem, čo si pomyslela pani učiteľka, asi že nemáme doma počítč a moje dieťa nevie, čo je to myš 😀 Ale keď som sa jej pýtala, prečo to nespojila s tými myšami od počítača, tak povedala, že si myslela, že sú to chleby 😀 😀 😀

mawka
17. okt 2016

@katrinka8 😀 😀 😀 😀 tak ale vidis... a potom vraj deti nie su kreativne. ale pssst lebo tvoju malu tu este niekto oznaci ako divnu lebo spojila ulohu c 1 a 2 a 6 a nerozoznala chleba od mysi. tu hned niekto zanalyzuje ci je dieta v poriadku alebo preboha co je to za dieta 😀 nahodou mne sa lubi toto riesenie. nevzdala to. poradila si 😀

abbey1
17. okt 2016

Ja som sa nechcela k téme zapájať,ale dnes som sa fakt "pobavila", keď prišla dcéra zo školy. Pred cca 3 týždňami dostala za úlohu vypracovať referát na cca 6-7 slidov na tému "nezvyčajné náboženstvo". Ľdkovia, tá googlila odušu a ja dobre sme sa pobavili, aké rôzne náboženstvá existujú. Napokon jedno vybrala, dôkladne spracovala, 2 týždne nosila do školy, dnes konečne dostala za úlohu odprezentovať a výsledok? Veľmi motivačný!!! Vraj výborne spracované, ale pani profesorka chcela nejaké náboženstvá, ktoré majú viac nasledovateľov. Toto má v súčasnosti len cca 150 000 na svete, i keď je pôvodom pre mnohé súčasné náboženstvá.
Tak a teraz by som rada vedela, aké nezvyčajné náboženstvo s množstvom nasledovateľov bude teraz dcéra hľadať. A čo je to väčšie množstvo nasledovateľov?!
Veľmi motivačné pre študentov. Profesorka nezašpecifikuje, čo vlastne chce, zadá sa len názov a takýto výsledok. :(

katrinka8
17. okt 2016

@mawka - no veru, asi bude označená za divnú 😀 😀 😀 Ale tak ona by si z toho nič nerobila zase, no. My sme sa doma zasmiali dobre na tom spolu 😀

mawka
17. okt 2016

@abbey1 presne to som hovorila, dieta sa s tym babre a ucitelovi sa to potom nepozdava, lebo si to predstavoval inak a dieta demotivovane.

bubelko
17. okt 2016

@tykat nasi maju zakazdym, ked sa ucia pismena doniest nejaku vec, ktora zacina na dane pismeno. tak pri P pol triedy chcelo doniest "papi" - tatikov.... ale ziaden nemal volno 😀

tykat
autor
18. okt 2016

@viera27 dcera je tiez na strednej a robi paradne projekty ktore vidim len vo finale. ALE hned v prvom rocniku absolvovali niekolko prednasok AKO projekt robit ci nerobit a kazdy projekt ma niekolko faz/konzultacii kde im ucitel napise mailom hodnotenie a pripomienky. Projekty som s nou robila od prvej triedy. Na druhom stupni sa so mnou radila, az teraz na strednej o jej projektoch ani neviem lebo si az tu si ucitelia robia svoju pracu (mimochodom jedna z najlepsich skol a cvicene opice z nej fakt nevychadzaju, prave naopak). Na zakladnej som u nej ani u syna nezazila jedinu konzultaciu ci vysvetlenie co je projekt a ako ho robit zo strany ucitela. Len tema a termin odovzdania. Proste prisli do osnov projekty tak robte projekty. Ale co je cielom asi ucitelia nevedia. Tiez ich asi nikto nepoucil.
Ak je tu nejaka prvostupnova ucitelka celkom by ma zaujimalo ako robi projekty s detmi.

sissy27
18. okt 2016

@zrka tvoja otázka smerovaná ku mne "prečo sú to neni referáty ale projekty" mi prišla úplne mimo... a nie, nie som učiteľka, to radšej ani nechcem vedieť, aké myšlienkové pochody ťa doviedli k tejto teórii...
téma mala byť o niečom inom ak som dobre pochopila a celé sa to tu zvrhlo na tri strany naťahovania sa o slovíčko "projekt" ... škoda, lebo vyzeralo to ako light téma na pobavenie...

katrinka8
18. okt 2016

@tykat - ja si myslím, že to je o ľuďoch, nie o systéme.

katrinka8
18. okt 2016

@bubelko - to mi pripomenulo trochu jednu situáciu ešte v škôlke, keď pri príležitosti 1. apríla bol na dverách oznam, že si deti majú doniesť do škôlky oteckov "na spanie" 😀 😀 😀 S pani riaditeľkou sme sa smiali, že ktovie, kam by ich uložili, keby naozaj tí oteckovia prišli.
Ale to nosenie vecí na začiatočné písmenko je super nápad inak 😉 Hoci taký xylofón či yperit by dal asi zabrať vo väčšine domácností 😀 😀 😀

strelicia
18. okt 2016

Baby prosim vas co ma podla vas za prinos, ked deti v skole dostanu za ulohu spracovat nejaku temu, oni sadnu ku googlu, skopiruju text do jedneho dokumentu a potom to odprezentuju? Aj keby ho doslova neskopirovali ale prerozpravali, co to ma za zmysel? Co sa tym naucia? Spravne googlit ci aku to ma pridanu hodnotu?

A s tymi projektami suhlasim, nazvat prezentaciu/referat projektom je trosku nadnesene ale vramci pocitu dolezitosti alebo nejakej internej komunikacie ok berem. Ja som v praci leader na projektoch ale obavam sa ze baby mali pravdu, projekt je nieco ine. Ja len ze aby potom decka ked nabehnu do normalneho zivota, neboli pomylene.

A este ma udivuje ako druhaci robili "projekt" ale osobne poznam dost vela deti na ZS a bohuzial druhy stupen, ktori si este nevedia zaviazat snurky na topankach.

Nestala sa niekde chyba? Robime to vsetko spravne tak ako to robime?

natalym
18. okt 2016

@strelicia No pozri, sme v dobe, že robotník je operátor výroby, predavačka - asistentka predaja, tak včuľ je to projekt. 😀

strelicia
18. okt 2016

@natalym jjj :D

stardust
18. okt 2016

@katrinka8 taketo veci konzultuj s ucitelkou. Ona ma pedagogicke vzdelanie.

kp7333
18. okt 2016

No za nasich cias sme do skoly nosili ovela bizardnejsie pomocky. Pamatam si, ako sme si mali doniest kusok linolea a k tomu nam mali rodicia vyrobit rydlo z tycky na dazdniku, lebo sme sa na vytvarnej ucili techniku linoryt. To bol iny megaprojekt pre rodicov ;)

katrinka8
18. okt 2016

@stardust - to bol synovcov prípad 😉 To je na margo toho, ako bolo spomínané, že rodičia pomáhajú deťom pri práci - a že by sa to nemalo a pod., Ale jednoducho niekedy to to dieťa nemá šancu bez pomoci rodiča urobiť - ale tak nič neplatí nikdy v tomto všeobecne. Ako vravím, je to o ľuďoch.

Projekt - referát - je to o slovíčkach v tomto veku ešte. Snáď sa to nebude porovnávať s tým, čo je to "projekt" v práci. Ide skôr o princíp toho, že niekedy sú požiadavky školy na domácu prácu detí neprimerané, deti nemajú dostatok informácií a pod, nedokážu splniť očakávania pedagógov... Ako vravím - niekedy, niekde. Závisí od pedagóga. Hádať sa tu o tom, či to je alebo nie je projekt zmysel asi nemá.
Aký zmysel má referát? No podľa mňa kvalitný referát zmysel má, a to veľký. Napr. my sme robili referáty z literatúry na gympli (áno, je to gympel, ale pointa ostáva) - každý dostal na začiatku roku 1 dielo prečítať (dobrovoľne sme si vybrali, kto chcel - zoznam bol taký, aby každému vyšlo minimálne 1 dielo z tých, ktoré sa počas roka preberali) a spracovať referát. Náš profesor vždy presne vedel, či sme to čítali alebo odpísali - referát musel byť taký podrobný, aby to po prednesení bolo také, že sme to vlastne prečítali. Na jednej hodine sme stihli 1, maximálne 2 referáty. Mnohé z nich však boli také skvelé, že nás naozaj inšpirovali k tomu, že sme si tú knihu ozaj prečítali potom ešte (hoci sme vedeli podrobný obsah) aj ostatní, ktorí nemali z nej referát.
A dobrý pedagóg zistí, či je referát stiahnutý alebo nie 😉

katrinka8
18. okt 2016

@kp7333 - no ešte to linoleum je v pohode, ale rydlo z dáždnika? 😀 😀 😀 Robili sme aj my linoryt, ale ozaj nepamätám, z čoho sme mali rydlo...

kenzom
18. okt 2016

moj syn robi projekty od druheho roc ZS/ nikdy som mu nepomahala, robil si sam., kreslil pisal vsetko rucne..vyberal info, ktorym rozumel....nechapala som rodicov, ktori neodolali a hned dietatu ten projekt urobili na pocitaci....hned bolo jasne ,kto tu pracu robil...je jasne ze to boli veci primerane veku, ale robil to sam a sam si aj hladal info v encyklopediach ,aj hluposti popisal/nechala som ho v tom sameho,ked za mnou prisel akurat som mu poradila....nezabil s tym viac casu ako s normalnou domacou ulohou.....ucitelka takisto neocakavala dospelacke vysledky so super grafickou upravou.......

stardust
18. okt 2016

@katrinka8 pozri, tieto veci si fakt musis prekonzultovat s ucitelom. Ako uz spominala nejaka ucitelka, deti casto nepocuvaju na hodine a potom tapaju. 2. ucitel zadava ulohy, ktore deti vo svojom stupni vedia riesit. 3. ak rodic vypracuje projekt, straca projekt svoj zmysel.

stardust
18. okt 2016

@kenzom konecne niekto rozumny v diskusii.

katrinka8
18. okt 2016

@stardust - hovorím, že to bol prípad môjho synovca, takže ja si nemám čo konzultovať 😉 Len tvrdím, že sú prípady aj takéto a nie vždy treba hľadať chybu v deťoch. V tomto konkrétnom všetci obvolaní rodičia detí mali rovnaké info - žiadne iné pokyny k tomu deti nedostali, ani predošlé vysvetlenie, proste z fleku hodená úloha. Nakoniec sa z toho vykľul väčší problém s učiteľkou ako takou - ale to je na inú diskusiu.
Stojím si za svojím, že tieto veci sú dosť závislé na pedagógovi a nedá sa zovšeobecňovať, že "ucitel zadava ulohy, ktore deti vo svojom stupni vedia riesit." - nie, toto nie vždy platí.
Ak úlohy vypracuje rodič, stráca projekt zmysel, to je pravda. Avšak ak je projekt či úloha taká, že pre všetky deti v triede je problémom kvôli veku neprimeranému zadaniu, chyba bude zrejme niekde inde ako v nepozornosti dieťaťa.
Plus stačí si občas prečítať dnešné napr. pracovné zošity z 1.-2. ročníka ZŠ - veľmi nejednoznačné zadania, ktoré sa dajú pochopiť aj 2-3 spôsobmi. Takéto niečo by existovať nemalo, úlohy by mali byť jednoznačné, a nie také, že nevieš dieťaťu ani vlastne povedať, čo má vlastne urobiť. Ale to je tiež off topic.

kenzom
18. okt 2016

@katrinka8 ano niektore ulohy maju rozne riesenia....je na dietati ako problem uchopi...malo by to byt tak , aby sa mu praca pacila...moj syn mal takisto situacie, kde si nevedel vybrat...ale musel si vybrat sam, uplne prvy projekt dokonca nemali urcenu ani temu...kazdy si ju urcoval sam...mohlo to dopadnut vselijako, ale deti to bavilo dovtedy dokial sa do toho nezacali montovat rodicia so svojimi dospelackymi dokonalymi predstavami....potom z toho zacala byt sutaz..rodicov o naj graficky design...

katrinka8
18. okt 2016

@kenzom - hej, to chápem, to je ozaj od veci, ak takéto úlohy robia za deti rodičia. Veď to tým rodičom musí dôjsť, že to hneď je vidno, či to robilo dieťa alebo dospelý. Ktovie, ako toto potom rieši učiteľ, keď je očividné, že to nie je dielom dieťaťa, keď ide napr. o prváčika alebo druháčika (to sú ešte pomerne malé deti).
Ja som skôr mala na mysli úlohy v zošite z matematiky či Šlabikári, kde sa očakáva jeden konkrétny výsledok, ale v podstate sa to dá urobiť 2 alebo 3 spôsobmi s rôznym výsledkom 😨

kenzom
18. okt 2016

To je ale iná téma~ s obsahom učebníc učiteľ nič nemá. ...tie koncipuje ministerstvo a učitelia zúfalo bojujú. ..

timea7
18. okt 2016

@katrinka8 vieš ako to rieši učiteľ? Teda učitelia jednej súkromnej základnej školy? Každému, kto nie je mentálne retardovaný, je jasné, že ten projekt nemôže byť dielom dieťaťa tretej triedy základnej školy. No rodičia sú štedrými sponzormi a pre svoje dieťa urobia čokoľvek....tých si treba obchádzať...takže jednotka....takže účasť v súťaži....takže výhra.... 😒 😒 😒 😒 😒 Veľmi demotivujúce pre ostatné deti. 😒 😒 😒 😒 😒

katka253111
18. okt 2016

@timea7 to skor to bude mat na starosti vedenie skoly... nepohnevat si rodicov...

timea7
18. okt 2016

@katka253111 no ale keď si chce mladá pani učiteľka u vedenia šplhnúť a ukázať, aké má s týmito rodičmi super vzťahy....trvá to už tretí rok, väčšinu tej triedy som mala v škôlke a ver mi, že sa viacerí rodičia chystajú ukončiť tento školský rok a deti preložiť do inej školy.