icon

Dávate deťom šunku na desiatu?

26. sep 2025

Ahojte, dávate deťom šunku do desiaty ? Ja mám obavy z toho, či sa to nepokazí, predsa len šunka by mala byť maximálne 2h v izbovej teplote, a keď robim desiatu ráno o 5:30, kým to zje, prejde kopu hodín.

viera012345
26. sep 2025

@anonym_autor Pokiaľ nebolo vonku 30 a viac stupňov a chlebíky/rohlíky neboli určené na celodenný výlet v teplom počasí,dávala som synovi šunku bez problémov

chrobak7
26. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor šunku nejeme ani my a určite by som ten odpad nedala ani dieťaťu. Môže sa tváriť bio eko detska neviem aká, je to svinstvo. Skúste si prečítať zloženie.

@simona20201309 Vy asi doma jete len reďkovky a šalát aj to len z vlastnej záhrady....

marceeila
26. sep 2025

Dávam šunku každý deň a v pohode.

eva_eva
26. sep 2025

V pohode to vydrží od rána až do poobedia. Poobede ešte dojedám koľkokrát nezjedený rožtek z desiaty 😀

kristinaanna
26. sep 2025
@zmrzlinka2021

Problém nie je, že má 92 percent mäsa, problém je spracovanie, ide o ultra spracovanú potravinu.

@zmrzlinka2021 v čom je šunka ultraspracovaná potravina?, veď je to len uvarené mäso, a soľ (koreniny).

anitka63
26. sep 2025

mne vzdy mamina robila desiatu a davala sunku, nikdy jej nic nebolo. ved uz ani take teplo neni ako v lete, takze by som sa toho neobavala.

mamutka
26. sep 2025

@anonym_autor ak máš obavy, kúp B.Box, je tam chladiaca vložka. Teraz síce nie je horúco, ale viem si predstaviť situáciu, že dieťa sedí vo vykúrenej triede v rade vedľa radiátora a taška sa tam s desiatou ohrieva od rana až kým nejde do družiny.

anonym_c41b0d
26. sep 2025

Neexistuje nič také ako kvalitná šunka. Šunka, saláma, klobása a iné potraviny z tohto súdka nemajú ani 0,0000001% toho, čo by v nich bolo pre deti výživné.

chrobak7
26. sep 2025
@anonym_c41b0d

Neexistuje nič také ako kvalitná šunka. Šunka, saláma, klobása a iné potraviny z tohto súdka nemajú ani 0,0000001% toho, čo by v nich bolo pre deti výživné.

@anonym_c41b0d Šunka je obyčajné dusené mäso pri teplote cca 80 °C. Také isté mäso zješ aj v rezni. V šunkovej saláme je zase podiel múky. Tú zase ty zješ v chlebe a pečive. Alebo neješ ani chleba a pečivo, lebo sú tam rôzne prísady?

Ľuďom je už tak dobre, že vymýšľajú hovadiny - jeden neje hento, druhý tamto... Ak ti nechutí šunka, alebo si vegetarián, tak ju nejedz. Ale nepíš nezmysly o nejakých percentách.

srdeenko19
26. sep 2025

Jasné, dávam. Najobľúbenejší čerstvý rožtek so šunenkou 😂 Nikdy sa nič nestalo, už je piatačka.

simona20201309
27. sep 2025
@stvura

@anonym_autor ano, davam, vsetko v poriadku
@simona20201309 ak kupis tu 92+ viac percentnu je vsetko v poriadku - treba sa len pozriet co kupujes

@stvura a veru nie je všetko v poriadku. Aj v 92% sú dusitnany a dusičnany. Aj v DETSKEJ sunke. Kto chce si dohľada, kto nie, ďalej trávi svoje deti

simona20201309
27. sep 2025
@chrobak7

@simona20201309 Vy asi doma jete len reďkovky a šalát aj to len z vlastnej záhrady....

@chrobak7 áno presne tak.

simona20201309
27. sep 2025
@anonym_fa70aa

@simona20201309 a co papate? Kaviar?

@anonym_fa70aa hádam nechceš o sebe tvrdiť že si taká obmedzená aby si nepoznala žiadnu inú variantu ako kaviár?
A u nás sa nepapka ale JE

gregik66
27. sep 2025
@simona20201309

@anonym_fa70aa hádam nechceš o sebe tvrdiť že si taká obmedzená aby si nepoznala žiadnu inú variantu ako kaviár?
A u nás sa nepapka ale JE

@simona20201309 co teda davas detom na desiatu? Ja este nemam skolopovinne deti, ale preco by mal byt rozok so sunkou raz za tyzden problem?

natalka13
27. sep 2025
@catherinah

@anonym_6bd2a7 lenze to bola ina sunka 🙂

@catherinah nebola tak konzervovana, vydrzala menej ako tie dnesne.

zorienka28
27. sep 2025
@catherinah

@anonym_6bd2a7 lenze to bola ina sunka 🙂

@catherinah Nebola ina v tom, ze maso by sa nemalo nechavat na izbovej teplote viac, nez 2h, ale toto je nariadenie pre restauracie, a je velmi konzervativne. Realne je spracovane maso dobre kludne aj po 4 hodinach mimo, akurat by nemalo byt na priamom svetle, preto sa to bali do servitky a idealne potom este do krabicky. Takze ak spravis desiatu o 7:00, tak cez prestavku to mozu bez problemov jest. Ak robis desiatu skor ako autorka, tak do chladnicky a vybrat az pri odchode do skoly.

zorienka28
27. sep 2025
@natalka13

@catherinah nebola tak konzervovana, vydrzala menej ako tie dnesne.

@natalka13 Konzervovanie sluzi na to, aby jedlo vydrzalo praveze dlhsie, nie kratsie.

simona20201309
27. sep 2025
@sissy27

@simona20201309 co presne je svinstvo na tomto zlozeni? Ja tam nic toxicke ani zle nevidim, ale rada sa necham poucit.

@sissy27 každé spracované mäso obsahuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Konzumácia spracovaného mäsa (parky, šunka, klobásy, salámy,...) sú na 1.mieste ako príčina vzniku rakoviny hrubého čreva. Áno, čím kvalitnejšia šunka, tým riziko menšie ale vždy tam je.
Mne je do toho nič, ale všade sa o tom hovorí.v dnešnej dobe máš milión zdrojov o tom, stačí chcieť sa niečo dozvedieť viac. Ale viem ze sú ľudia ktorí takéto info majú u prdele a je to každého osobná vec.
Mne osobne nedá vedieť o niečom co škodí a vedome to praktizovať ďalej. Ci už ide o tie šunky, sampony s parabenmi, dezodoranty s hlinikom, pomadou z ropy,.
Nech si kazdy robi čo chce.... téma bola o šunka tak som sa zapojila

anonym_c68b42
27. sep 2025

ach boze, ako sme to len my pred vyse 20 rokmi vobec zvladli a prezili, na lepenakoch s maslom, sunkou, alebo syrom, v servitke a sacku, ktory sme nosili jeden dookola cely tyzden, potom to mama vytriedila do plastu, voda v obycajnej plast. flasi, ziadne obrazkove hi-tech termoflase, desiatove boxy a xy dalsich hluposti..
ludia osprostievaju

anonym_51b81f
27. sep 2025

Kupujeme tú bez E250, bez konzervantov. Tá má zloženie neškodné. Ale poobede by som ju už nejedla. Deťom vždy poviem, aby zjedli najprv rožok so šunkou

simona20201309
27. sep 2025
@anonym_c68b42

ach boze, ako sme to len my pred vyse 20 rokmi vobec zvladli a prezili, na lepenakoch s maslom, sunkou, alebo syrom, v servitke a sacku, ktory sme nosili jeden dookola cely tyzden, potom to mama vytriedila do plastu, voda v obycajnej plast. flasi, ziadne obrazkove hi-tech termoflase, desiatove boxy a xy dalsich hluposti..
ludia osprostievaju

@anonym_c68b42 chod do čakárni na onkológiu, chod sa tam prejsť.... potom si odpovedz sama ako ste,,prežili "!

anonym_fa70aa
27. sep 2025
@simona20201309

@sissy27 každé spracované mäso obsahuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Konzumácia spracovaného mäsa (parky, šunka, klobásy, salámy,...) sú na 1.mieste ako príčina vzniku rakoviny hrubého čreva. Áno, čím kvalitnejšia šunka, tým riziko menšie ale vždy tam je.
Mne je do toho nič, ale všade sa o tom hovorí.v dnešnej dobe máš milión zdrojov o tom, stačí chcieť sa niečo dozvedieť viac. Ale viem ze sú ľudia ktorí takéto info majú u prdele a je to každého osobná vec.
Mne osobne nedá vedieť o niečom co škodí a vedome to praktizovať ďalej. Ci už ide o tie šunky, sampony s parabenmi, dezodoranty s hlinikom, pomadou z ropy,.

@simona20201309 neodpovedala si, co davas detom na desiatu ty.

simona20201309
27. sep 2025
@anonym_fa70aa

@simona20201309 neodpovedala si, co davas detom na desiatu ty.

@anonym_fa70aa tak mňa cvičiť nebudeš draha, téma je o šunke nie o tom co dávam deťom ja.
Okrem šunky máš XY možnosti

anonym_fa70aa
27. sep 2025
@simona20201309

@anonym_fa70aa tak mňa cvičiť nebudeš draha, téma je o šunke nie o tom co dávam deťom ja.
Okrem šunky máš XY možnosti

@simona20201309 aby si sa neposrala, draha😘

medea2003
27. sep 2025
@tiika

@catherinah bola kvalitnejšia, mala v sebe menej konzervantov, ale rýchlo ozelenela 😅 Takze tie dnešné vydržia dlhšie.

@tiika mala v sebe menej konzervantov? 😂 to len komunisti sa neunuvali vypisovat vsetok sajrajt, co do nas pchali, mali to v pazi. Tento mytus o kvalitnych potravinach za socializmu bude este dokedy prezivat?

sissy27
27. sep 2025
@simona20201309

@simona20201309 takze vy ste doma vegetariani / vegani? Alebo maso jete vylucne v surovom stave z toho, co si doma sami dochovate a zabijete?
Co sa tyka sunky, salamov atd - problem je konzervant E250 (dusitan sodny), ten je potencialnym karcinogenom. Ale ako vidis, daju sa najst aj vyrobky, ktore ho neobsahuju. Tiez sa zaujimam o to, co konzumujem a pouzivam, ale zase aby som sa isla z tohto zblaznit, to nie. Vsetkeho vela skodi, aj tej “opatrnosti” a priebercivosti. A tiez by som bola zvedava, co davas detom na desiatu, rada sa necham inspirovat.

tiika
27. sep 2025
@medea2003

@tiika mala v sebe menej konzervantov? 😂 to len komunisti sa neunuvali vypisovat vsetok sajrajt, co do nas pchali, mali to v pazi. Tento mytus o kvalitnych potravinach za socializmu bude este dokedy prezivat?

@medea2003 možno nemala a máš pravdu. Bola som dieťa a necitala si zloženie. Môj ocino robil šunku aj doma, určite bez konzervantov a po nakrájani, ak trochu postala, mala proti svetlu taký zelenkavy nádych (kto pozna, vie o com hovorím). A toto mali aj šunky z obchodu za sociku. Teraz takú nekúpiš. Stalo sa mi to možno raz a tiež to bola velmi kvalitná šunka.

anonym_c68b42
28. sep 2025
@simona20201309

@anonym_c68b42 chod do čakárni na onkológiu, chod sa tam prejsť.... potom si odpovedz sama ako ste,,prežili "!

@simona20201309 neprehanaj 🤣 na onkologiu skor nech sa idu pozrriet ostatni, ktori necvicia, stravuju sa na donaskach, vyvazaju sa v autach namiesto pohybu, tlacia doma na vecere donasky a pizzu,… skor je problem v dnesnej sedavej dobe donasok, fastfoodov a nuloveho pohybu, nez toho, ze sme my 35+ mali na desiate sunky, lebo hned po skole sa islo von, na treningy, do skol sme chodili peso, sami,..

ema22270
28. sep 2025

Nas syn ma casto sunku, kupujem v lidli len - dusenu pure, co ma myslim fajn zlozenie a este sa mu nic nepokazilo.

stvura
29. sep 2025
@simona20201309

@stvura a veru nie je všetko v poriadku. Aj v 92% sú dusitnany a dusičnany. Aj v DETSKEJ sunke. Kto chce si dohľada, kto nie, ďalej trávi svoje deti

@simona20201309 uz len byvanim na SK travime nase deti...ja budem mat napr. za humnami uzasnu Baterkaren - myslim ze toto im v zdravi "prospeje" urcite viac ako raz do tyzdna chlebik s troma platkami 97percentnej sunky. Takze asi tak. Ako ja vam to neberiem, vychovajte vegana (aj ked som si uz neni ista ci zelenina pestovana u nas na perfis hnojenej pode s uzsanymi dazdami z cistuckej oblohy je to prave orechove) ktory bude mat v 20tke problem mat deti (moja byvala svagrina mala tento problem)