Dávate súhlas na zverejnenie fotiek detí?
Rodicia, davate suhlas na zverejnovanie fotiek deti na stranke skoly a FB stranke skoly? Myslim fotky, ktore su viditelne, ako verejne. Nasa zakladna skola pridavala fotky do albumov na edupage, cize sme to videli len rodicia a deti, ktori sme mali pristup. To mi nevadilo vobec. Pred dvomi rokmi zacali davat rovnake fotky aj na stranku skoly, pytali si suhlasy od rodicov a najnovsie cca pred pol rokom spravila jedna ucitelka FB stranku skoly a dava tam tiez vsetky fotky viditelne verejne. Skola si znovu pytala suhlas od rodicov, ale uprimne, mne sa toto zverejnovanie nepaci. Sice chapem, ze skola si tym asi robi reklamu, aby rodicia buducich prvakov videli, ako sa detom venuju a ake akcie vymyslaju, ale napr na tu FB stranku nahrali minuly tyzden aj fotky deti, ktore uz tento rok na skole nie su a pochybujem, ze sa ozvali danym rodicom, ci mozu. Co som vobec nepochopila, ze pani ucitelka, ktora toto riesi, ma aj na svojom osobnom profile zverejnene fotky deti z akcie skoly, ale su viditelne iba tie, cize svoje deti, svojho muza verejne nepridava, ani svoje prispevky a informacie.
Ja som suhlas na zverejnovanie mojho dietata nedala a teda pani ucitelky sa tvaria, akoze som uplny mimon, ze co mi na tom vadi. Samozrejme, tie deti su na tych fotkach oblecene, nie je na nich nic, co by nemalo, ale fakt sa mi toto vesanie fotiek kade tade nepaci.
Vy suhlas davate, ste s tymto ok? Dakujem.
V tom že si nedala súhlas problém nevidím, ale na druhej strane deviatačka už môže mať svoje fotky ozaj hocikde a ani o tom nemusíš vedieť. Za mojej "mladosti" sme sa z kamoškami fotili a cápali to na inetrnet jedna radosť..rodičia o tom samozrejme nevedeli 😏
To je síce pravda, tu fotku nemám (lebo tu často zdieľam svoje názory, rodinnú situáciu či osobné zážitky a skúseností, ako aj info okolo detí...) ale na bežnom FB aj Instagrame fotky aj videá mám, aj detí, hlavne z oblasti práce a športu. Ja sa skôr poteším, ak nájdem fotku detí na stránke školy, či už z výletu či karnevalu. Ale ok, každý to vnímame inak...
Dávam súhlas a nakoľko podporujem dieťa aj v rôznych dobrovoľných školských a mimoškolských aktivitách, tak sa aj tešíme, keď si spolu pozrieme fotky a môže mi porozprávať aj s obrázkovou podporou o absolvovanej aktivite.
Mne osobne pridávanie fotiek môjho dieťaťa absolútne nevadí, sme s tým s mužom úplne ok.
Chápem prečo to robia a my keď sme si vyberali škôlku, tiež sme si vyberali aj podľa fotiek a podla toho ako sa skolka prezentovala na webe.
Určite ale ak si súhlas nedala by tam fotky tvojho dieťaťa nemali byt. V praxi si to ale neviem až tak predstaviť, mojej dcére by bolo veľmi ľúto ak by sa deti fotili a ju by poslali preč že nemôže.
@anickabasnicka Ano, moje dieta ma slepo poslucha a uz striha meter, aby v den svojich 18 narodenin vycapilo svoju fotku na FB. A ano, je tak skarede, ze sa zanho hanbim, preto ani radsej nikam nechodime a sedime zavreti doma 😉
ak si svojmu dietatu sugestivne podsuvala svoj nazor na socialne siete je velmi pravdepodobne, ze sa tym nazorom bude riadit, co je uplne bezna vec (ked od mala pustam dietatu metal ako jedinu hudbu, ktora je dobra, v nasej rodine uznavana je velmi nizka pravdepodobnost, ze bude pocuvat backstreet boys, rovnako ako ak je rodina hlboko veriaca a dieta s tym zije, je vysoko nepravdepodobne, ze bude ateista)
ja mam dvoch surodencov v tinedzerskom veku, moja mama nezverejnuje nic a doma sa o tom rozpravali a povedala, ze to necha na nich a jedno dieta zverejnuje, druhe nie 🤷♀️
kazdopadne nie si povinna nikomu nic vysvetlovat, to ako to mam ja alebo ine uzivatelky modreho konika je uplne irelevantne - mne to nevadi a rovnako akceptujem, ze niekto iny to ma inak, tvoje dieta, tvoje rozhodnutie a skolka to skratka ma akceptovat
@danyelia Lenze svoje socialne mozes mat viditelne len pre priatelov a to v pripade verejnych fotiek skoly odpada
@autor .přesně to jsem si myslela. ..jen počítej taky s tím, že ho možná někam ve škole na nějakou akci nevezmou, protože pro ně bude jednoduchší nechat jednoho žáka ve škole, než se potom dohadovat s jedním rodičem nad fotkami
@petamich Tak ano, rozpravali sme sa o tom velakrat, ked na to z nejakeho dovodu prisla rec, ale nemyslim si, ze je to sugestivne podsuvanie. Rovnako, ako vysvetlujeme detom, ze si maju davat pozor, ked idu cez cestu a neist s cudzim clovekom, ktory ho bude niekam lakat, tak aj tu sme vysvetlili, co sa moze a nemusi stat a pod
Ahoj, tiez mi to vadi a velmi. Nasa ZS ma profil na FB a Instagrame a stale tam nieco zverejnuju😔 Vrchol boli fotky z projektov prvacikov na temu rodina - na fotkach boli deti drziace priamo pred objektivom svoje vykresy s nalepenymi fotkami rodicov, surodencov, starych rodicov a kadekoho mozneho aj nemozneho🤯 od tych ludi si suhlas isto nik nepytal🤦♀️
Prve roky sme suhlasy nedavali a potom mi doma deti nestastne hovorili, ze ich ucitelky nutili na spolocnej fotke nutili stat niekde vzadu, pripadne ich uplne vyclenili z kolektivu… citili sa hrozne, ale na druhej strane chapem aj ucitelku, ze sa to v zhone tazko riesi ohladuplne.
Absolutne nechapem tejto potrebe vesat vsetko na web - za skolu maju hovorit vysledky a nie fotky z nejakym youtuberom napr.🤷♀️
Ked si sa rozhodla, ze povolenie nedas, tak nedas. Moze Ti byt snad jedno, ako sa na to divaju ucitelky. Ak si si ista, ze si sa rozhodla spravne, neries to, co si o tom myslia druhi.
A aký je v tom rozdiel, či moje dieťa na školskej fotke uvidí kamarátka alebo rodič iného dieťaťa či náhodný cudzí človek? Ja v tom nevidím rozdiel, nikto iste tak neprežíva pársekundový pohľad na Tvoje (pre neho cudzie) dieťa. A na FB mám vyše 1000 priateľov, polovicu osobne ani nepoznám. Neviem, snažím sa Ťa pochopiť, ale asi to veľmi prežívaš...
@danyelia Vidis, ja mam na FB medzi priatelmi iba ludi, ktorych realne poznam, cize rodina, spoluziaci zo skol, kolegovia, susedia, mam ich okolo 100vky. A nie je to o tom, ze to prezivam velmi alebo malo, spytala som sa, lebo ma zaujima, ako to vidia ini rodicia.
Zaujimave citat tieto nazory, kolkym z vas je to uplne jedno.
Tiež nie som zástancom zverejňovani fotiek. Naša škôlka to nerobí, učiteľka posiela fotky mailom.
Keď som dcéru prihlasovala na tanečnú, súhlas som nedala ako jediná, učiteľka mi povedala, že ju postavia bokom a bude sa pozerať, ako sa ostatné deti fotia. Keď som sa jej opýtala, či je taký problém odfotiť všetkých, mne poslať normálne fotku a na verejných stránkach jej tvár prekryť, odpoveď bola áno, lebo ona nemá problém so zverejňovaním svojich deti a ja áno 🤦♀️🤷♀️
V ideálnom svete by mi to vyhovovalo tak, že sa deti fotia na akciách so všetkými, rodičom sa rozpošlú fotky a na verejné stránky idú fotky s prekrytými tvárami detí, ktorých rodičia si neželali zverejňovanie svojho dieťaťa. Keď s týmto nemá problém väčšina súkromných škôl a škôlok, prečo s tým majú problém štátne?
Ak si nedala súhlas na zverejnenie fotiek, škola nemá také fotky zverejniť, kde je tvoje dieťa. Je s tým dosť veľa roboty, aby učiteľ prezeral milión tvárí na fotkách, či tam xy náhodou nie je. Jednoduchšie je, ak sa tvoje dieťa na čas fotenia vzdiali a nenechá sa ani odfotiť. Vyriešiť to treba s vedením školy, nie na MK.
@loliki Ja hladam riesenie na MK 🙈 ?
So skolou to mam vyriesenie, na MK sa pytam na nazor inych rodicov a urcite nehladam riesenie. Dakujem za pochopenie 😀
@mimolimit Tiez som prekvapena, kolko ludi je s tymto v pohode..
@rachel36a V minulych rokoch sa deti fotili aj v skolke, aj skolach a rodicom sa davali fotky do ruky. NIkde sa nic nezverejnovalo, lebo nebol net a ludia napriek tomu pamiatku a fotky maju. Teraz je to jednoduchsie, daju sa par klikmi poslat rodicom do mailu a nemusia sa vesat verejne na stranky.
@rachel36a preto píšem, že v ideálnom svete sa všetci fotia normálne a spolu, rodičom sa prepošlú fotky s neprekrytými tvárami a na verejné stránky školy, mesta sa dajú fotky s prekrytými tvárami. Takziež by mali mať rodičia toľko súdnosti v sebe, že nedajú spoločnú fotku detí na fb iné sociálne siete. a ak dajú, tak prekryjú tváre.
Keď to máš so školou vyriešené a fotky tvojho dieťaťa nezverejňujú, tak čo ťa vlastne trápi? Názory iných ľudí?
Mila @loliki, toto je diskusne forum a este raz, NIC ma netrapi, normalne slusne som sa spytala na nazor inych rodicov. Mas s tym nejaky problem?
Tvoje dieta ma 15 rokov, ano ma pravo na sukromie, ale tiez ma pravo sa vyjadrit, ci chce byt na spolocnej fotke s kamosmi zo skoly a mozno mu to nevadi. Mne co zaraza je, ze takto prezivas zverejnenie nejakych neskodnych fotiek na profile skoly, ale nevadi ti uz zasielanie do sukromnej edupage skupiny. Tvaris sa aka si internetovo vzdelana a mas to cele prekuknute, ale to, ze sa posle fotka do skupiny je teda ok. Tu istu fotku vidi bohvie kolko rodicov, ktori to poslu ci ukazu dalsim xy babkam a dedkom, tetkam, kamoskam a tvoje dieta zo sukromnej skupiny je rychlostou blesku v telefone ktovie akych dalsich ludi a nemas na to absolutne dosah. V podstate v tom fakt nevidim rozdiel.
Pointa toho celeho je, ze fotia deti pre svoj prospech a zviditelnenie sa, o deti vobec nejde, je to egoisticke a urcitym sposobom zneuzitie nevedomosti dietata, kedze deti si este neuvedomuju dosah toho vsetkeho. Chcela by som vidiet dospelych, ci by sa im pacilo, keby ich v praci priebezne fotili pri ich pracovnom vykone a davali si ich fotky na fcb a firemnu stranku s kratkym popisom co ich pracovnicka akurat robi, len preto aby sa ukazali ako skvela firma..
@tilonka Som rada, ze si aspon ty pochopila pointu a nejdes mi pisat, ako to strasne prezivam..
Ešte ma zaujala jedna vec...Napísala si doslova, že ,,Dieťa si zaslúži mať svoje súkromie,,. Ak som to dobre pochopila, Tvoje dieťa je 9-tak/9-tačka a Ty máš prístup k jeho/jej účtu na FB? 🙄 Ty vieš, s kým a o čom si píše? Koho má v priateľoch? Také 15 ročné dieťa si naozaj trochu toho súkromia zaslúži aj v tejto oblasti, či? Predpokladám, že profilovku tam nemá, lebo si jej to zakázala Ty. Ani príspevky, nič. Nepreháňaš to trochu s tou ochranou?

Nie si mimon, tiez som proti tomu, je to chora doba, cely tento "marketing"