Dcéra chce byť ako spolužiačka
Ahojte, mám dcéru, prváčku a už nemám nervy, ako jej donekonečna vysvetľovať, že nemôže byť ako jej spolužiačka. Doma sa durdí, že ona je iná.
Jedná sa jej o to, že slečna chodí s rodičmi po zahraničných dovolenkách, cez veľkonočné sviatky bola v Chorvátsku, teraz ju rodičia vybrali na celý týždeň zo školy, lebo išli do Grécka. Ona nám vykrikuje, že ona nemôže zostať týždeň doma.
Má všetko značkové, deťom nič nepožičia, neukáže, ponižuje spolužiačky.
Na rodičovskom sme túto tému nahodili, žiadna zmena. Ako to vysvetliť dieťaťu?
Sadni si s dcerou a vysvetli jej, ze kazdy ma v zivote nieco ine a dolezite je zdravie a rodinne vztahy, ze ju lubite, ale dovolenku si nemozete dovolit, ale neznamena to, ze je tym v zivote o nieco ukratena a na dovolenku pojde, ked bude vacsia.
@domkakvet každé leto chodí na dovolenku. Ide jej o to, že sama vidí koľko slečna chýba a môže, plus o to, že ich ponižuje ...
Je to problém viacerých detí.
Porozprávajte sa doma, že každé dieťa má iné niečo. Povedz jej, že Ty chodíš do práce, ona do ZŠ, nemôže zostávať doma na celé dni a to bezdôvodu.
Ja rozumiem, ze na to peniaze mate, len som to tak napisala a tak to dcere aj vysvetli, aj ked peniaze na to su. A neviem kolko spoluziacka chyba v skole, ale pokial mam spravne info, tak rodic moze ospravedlnit max. 5 dni.
No nepomoze nic ine, ako rozhovor a vysvetlovanie...🤷
Zivot je uz raz taky, castokrat jednoducho nie je fer...nie kazdy moze mat vsetko, ci sa mi to paci alebo nie.
Na základnej škole prvacka? Hlavne by som sa s ňou porozprávala o tom, že v prvom rade si niečo musí zaslúžiť. Ze ponižuje spolužiačky...za čo, kvôli čomu? Za taký prístup by mala tak 2 mesiace povolené ísť na ihrisko, nie ze na dovolenku k moru. A značka neznamená kráľovná. Toto si nemôže dovoliť. Ako sa hovorí, ohybaj ma mamko...
Tak spolužiačka ponižuje iné deti, deti ju nemajú radi a tvoja dcéra chce byť ako ona? Zvláštne. Pracovala by som na tom, aby dcéra bola motivovaná pozitívnymi vzormi.
Tak spolužiačka ponižuje iné deti, deti ju nemajú radi a tvoja dcéra chce byť ako ona? Zvláštne. Pracovala by som na tom, aby dcéra bola motivovaná pozitívnymi vzormi.
@sisaka ja som to pochopila tak, že jej dcéra ponižuje...
No ono v kolektive sa dieta vzdy stretne s detmi z inych rodin, ktore maju mnohe veci nastavene inak. Cim viac si to uvedomuje, porovnava sa, tym viac to riesi. V skolke toto este absolutne deti neriesia. Ja vzdy len poviem, podla rady jedneho ceskeho specialneho pedagoga: oni to maju tak a my to mame tak. My chodime na dovolenku taku a taku, cez letne prazdniny. Ked to skola toleruje, to tiez nie je nasa vec ale vec medzi nimi, my to riesit nevieme. Dieta si vraj pofrfle, ale v konecnom dosledku si povie, ze jeho rodina je top a zmieri sa s tym. Moja dcerka sa s takymto vysvetlenim vzdy uspokojila. Napr. riesila, ze spoluziak strasne vela chyba a ci bude opakovat rocnik.
Ja si veľmi živo pamätám tieto dievčatá z triedy, ktoré boli niečo viac ako my ostatné, ktoré mali značkové oblečenie, chodili na dovolenky.. Jeden môj spolužiak mal vyše 30 párov značkových topánok a každé ráno sedel v šatni s tým, že komentoval topánky nám ostatným, že či sa nehambime ísť v tých istých topánkach do školy, že on má každý deň iné... Akože hroty, ale aj ja som chcela byť ako oni. Aj keď som vedela, že to čo robia je zle, vedela som, že rodičia sa snažia ako vedia aby sme mali so sestrou všetko čo chceme. Nepomáhali rozhovory, nepomáhalo nič. Len uvedomenie si, že rodičia robia všetko čo sa dá a ze značka ci dovolenka nie je v živote dôležité, ale to, čo máme my, spokojnu šťastnú a zdravú rodinu, to je to najdôležitejšie. Ale to som pochopila az neskôr.
Ja by som sa o tom s nou ani nevybavovala, nechapem, co to s nou este analyzujes.. uprimne... to 6 - 7 rocnemu dietatu este natlaci viac myslienok a kalerabov do hlavy... chces chodit na dovolenky? Chces znackove veci? Tak sa poriadne uc a kupis si to sama a aj chodit budes... zalezi na uplne inych veciach, ale to v tomto veku dieta nema sancu obsiahnut a pochopit. My sme ako deti zavideli to iste, nic sa vlastne nezmenilo... kazdy sa orientuje na tych vzoroch a tuzbach "mat sa lepsie, byt niekto extra"
A skola co na to, ze take male dieta, ktore sa uci pisat rodicia stale beru z vyucovania? To skola toleruje? Ved ked pride z dovolenky, tak ako pises, predpokladam, ze sa bude aj chvalit, cize asi nemozu povedat, ze bola chora, Navyse ak bude opalena. A s dcerou by som to prebrala iba v skratke. Nasa rodina to robi inak a ak to ty budes chciet robit takto, tak ked budes velka, tak si to tak zariadis. Je to dieta a jednoducho zavidi...
Zrejme ide o sponzorov a tí sú rovnejší...to sotva ovplyvnis.
A skola co na to, ze take male dieta, ktore sa uci pisat rodicia stale beru z vyucovania? To skola toleruje? Ved ked pride z dovolenky, tak ako pises, predpokladam, ze sa bude aj chvalit, cize asi nemozu povedat, ze bola chora, Navyse ak bude opalena. A s dcerou by som to prebrala iba v skratke. Nasa rodina to robi inak a ak to ty budes chciet robit takto, tak ked budes velka, tak si to tak zariadis. Je to dieta a jednoducho zavidi...
@lubina nerieši ZŠ. Je to súkromná ZŠ, každý vie, kde je, ale kašlú na celé. Buď ospravedlnia rodičia, alebo má potvrdenie od lekára - mama je lekárka.
Uplne Ti rozumiem.
To, co by v skutocnosti pomohlo, ale nik to neurobi - je vytmavit to rodicom a ich "princeznej". Idealne, aby to podporila aj skola konkretnymi situaciam, ktore vdaka jej dcere zazivaju ostatne deti. A pridali sa aj rodicia ostatnych deti.
Skola by nemala ospravedlnovat chybanie dietata kvoli dovolenke.
Lenze vsetci vieme, ze nic z toho sa, ale nestane.
Jednak preto, ze patrit k oblubencom chce kazde dieta.
Jednak preto, ze mnohi rodicia vratane tych jej ani netusia, co sa v triede deje.
Drviva vacsina je "spokojna" a tak su a budu ticho.
Zelam vela sil.
Ako môže po vás dcéra vykrikovať? V živote bude x situacii s ktorými sa bude musieť vyrovnať. ..sú aj dôležitejšie veci ako dovolenky a handry....treba si s ňou sadnúť a vysvetliť jej v klude že , každý to má inak. Popracovať na jej sebavedomí, naučiť ju ako ma tej spolužiačke odpovedať.
Tomu sa hovorí: Všetci sme si rovní, a niektorí sú aj rovnejší.
A tebe teda vlastne o čo ide?Nechápem, čo ma s týmto škola spoločné. Škola ti má ísť vychovávať dieťa?
Tak nechaj niekedy aj ty dceru doma a urobte si pekny damsky den. Vezmi ju na obed, do hrackarstva. Cez vikend na vylet. Nech ma zazitky o ktorych moze aj ona rozpravat🙂
Kto nepoziciava, ponizuje a neukazuje? To dievča?
Kto nepoziciava, ponizuje a neukazuje? To dievča?
@terezkaarthuramax dcéra autorky má spolužiačku, tak tá ponižuje deti.
@terezkaarthuramax dcéra autorky má spolužiačku, tak tá ponižuje deti.
@fkata mám pocit, že autorke viac vadí,že spolužiačka často cestuje
Z toho celého by som riešila to ponižovanie. Cíti sa tvoja ponížená lebo nemá také a toľko alebo to doteraz nevadilo a vadí to kvôli rečiam spolužiačky.
Na krúžky dcéra chodí?
Dostáva sa do kontaktu s bežnými deťmi, s rodín s nižším príjmom ako váš?
Uvedomuje si ona svoju hodnotu bez ohľadu na to ako je bohatá? Hodnotu iných ludi? Samozrejme v rámci veku.
Niečo v duchu nad slabších sa nepovyšuj a pred silnejším neponižuj.
Teraz kto ponižuje koho, tvoja dcéra, alebo ta kamoška? To som nepochopila.
A keďže ide o súkromnú školu, nadhodte tému školské uniformy.
Vynecháva dievca skolu?, no má to druhú stránku, musí všetko dobiehať a isto jej to osobitne nevysvetľujú.
Teraz kto ponižuje koho, tvoja dcéra, alebo ta kamoška? To som nepochopila.
@bielasovicka autorka tu vetu nešťastne nadviazala, ale predpokladám z celkového textu, že spolužiačka ponižuje iné deti čo toľko necestujú a nemajú značkové veci atď.
Ja som toto pred par rokmi vysvetlila dcére tiež. Tiež ma spolužiakov ktorí chodia v zime do Álp lyžovať, a v lete na týždeň k moru. My chodíme síce 1x za rok ale +/- na mesiac, nie do rezortu ale na poznavacky. Tak som jej povedala ze bud môžeme robiť veci ako je kamošky, predať dom co by znamenalo žiadne bazén v lete n a záhrade ale max vaňa v byte, nemusela by vstávať ráno skoro do školy keď kúpime byť niekde v blízkosti školy a nie 40km, môžeme chodiť 2x do rok ana dovolenku na 1 týž a nie 1 mesiac, žiadne prespavacky ci stanovanie v lete na záhrade keď tu ma 1-2tyz kamošky na prázdniny lebo v byte to jednoducho nepôjde. Rýchlo pochopil aze je n atóm v konečnom dôsledku lepšie ako niektoré kamošky a povedala mi ze určite to nechce vymeniť....
Inak by ma zaujimalo, ze ako ponizuje to 6-7 rocne dievcatko ine deti? Tym, ze sa pochvali, ze niekde boli a ine sa "citia ponizene", alebo sa vyslovene vysmieva, ze stale sedia doma... podla mna tak male dieta ani nema kapacity na taketo zakerne veci chciet vyvolavat zavist, skor to spomenie mimo reci, lebo sa s tych veci a zazitkov tesi... Ze ma pekne oblecenie sa pochvali kazde dievcatko ci zena, bez ohladu na vek ci znacku, proste co ti ja viem... aj ja ukazem kolegyni novy kabat, lebo proste je pekny a to mam 40ku na krku a nechcem, aby zavidela, ale mam tu potrebu ukazat, ze som nieco pekneho nasla 😂 Ale opakujem to hore uvedene - cim viac sa jej na to budes vypytovat, ci m viac o tom s nou budes diskutovat, tym viac sa bude nad tym zamyslat. Sustred sa na to, co realne v skole dolezite je - co hovorila ucitelka, co ste sa ucili, potrebujes nieco dovysvetlit a pomoct a vybavene... ona nie je dovod denno dennych rozhovorov a ty to ako rodic vies tiez skorigovat...
@koniarova aj mne sa zda, ze tam je problem

Sadni si s dcerou a vysvetli jej, ze kazdy ma v zivote nieco ine a dolezite je zdravie a rodinne vztahy, ze ju lubite, ale dovolenku si nemozete dovolit, ale neznamena to, ze je tym v zivote o nieco ukratena a na dovolenku pojde, ked bude vacsia.