Dcéra písala spolužiačke vulgarizmy
Ahojte. Dcéra 10 ročná bola u kamarátky na prespavacke. Doma nemá svoj telefón iba cez môj môže ísť nachvíľu na internet. No babka jej dala telefón čo má u nej na tú prespavacku. Kamarátka u ktorej bola prespávať ju nahovarala aby nadávala ich spolužiačke. ( Hnusné správy nadávky, že sa kamaráti s jej bývalou kamarátkou, s kým bude mať sex, že ju vyhodia z izby v škole v prírode) a hnusný tonom jej to hovorila. Mamička toho dievčatá si od učiteľky vybavila číslo a my volala. Stretli sme sa a baby išli spolu von a zdalo sa, že už bude dobre a dnes mi zasa posielala tá mamička tie hlasové správy čo hovorila moja dcéra. Tá jej druhá kamarátka z toho nič nemala ani to neriešili lebo jej mama je v školskej rade s ňou nikto nechce ísť do konfliktu. Cítim sa z toho blbo. Samozrejme, že dcéra tam už viac nepôjde ale aj tak ma to mrzí a toto som si o mojej dcére nemyslela. Neviem ako to mám odčiniť, strašne sa za ňu hanbím. Dcéra si z toho nič nerobí a len mi povedala, že je v puberte, že sa nič nestalo keď sa udobrili. Neviem na to prestať myslieť. Máte skúsenosť?
lahostajnost dcery je na facku ... aky trest dostala? co skolsky psycholog? moja nastastie nieco take nespravila,ale bola ta co ju napadali .. hned na zaciatku som to zatrhla a vyrozpravala si to s jej materou .. odvtedy je klud ..zial dnesne decka su drze a vedia ze im vsetko prechadza ... ale keby to bola moja dcera -ta zla- asi do 40tky nevyjde z izby .. nevie co je net kamaradky nic ... a na prazdniny smer fotrik - pobyt na dedine vychova kazdeho 😀 kazdopadne to je len v mojej v hlave v skutocnoesti by som sa asi poradila s odbornikom. lebo to co ti odpovedala normalne nieje a ma ta hlboko vies kde ..ziaden respekt nic
@ukgirls ona inak nebola doteraz problémová v škole ju chvália, že je dobra žiačka. Má samé jednotky preto som z toho bola strašne prekvapená. Momentálne má zakázané chodiť aj na prespavacku aj von s kamoškami. Strašne sa bojím, že niečo zas vyvedie. Všetci v skole ju majú za dobrú ak učiteľky. Táto matka nepovedala učiteľke o čo ide len si vypýtala číslo, že má nejaký problém tak škola to zatiaľ nerieši.
To, ze je dobra ziacka a ma same jednicky a hlavu bystru neznamena, ze spravanie a vztahy zvlada tak, ako sa patri... Ale to uz asi sama vies.
Len Ty sama vies, ci vychova nepokulhava, pretoze ja psobne naozaj neverim tomu, ze 10 rocne dievca ktore vsetci chvalia, doma vas poslucha - respektuje - pomaha (?) je proste ok a fajn dievca, ale zrazu toto co pises opakovane robi a vsetci z toho ostanu "prekvapeni"...
Fuha no tak toto je extrem pre mna. Jednoznacne by som sa snazila minimalizovat kontakt s tou kamoskou co nahovarala tvoju dceru na tieto kraviny a isto by som hodila rec s jej mamou. Ale spravanie tvojej dcery je tiez zvlastne pretoze to berie na lahku vahu a neuvedomuje si co moze sposobit druhemu dievcatu takymto spravanim. Mozno by nebolo zle hodit rec aj s triednou ci aj v skole sa k sebe takto spravaju alebo len cez spravy . Alebo potom psycholog aby jej vysvetlil ze je aj kyber sikana a to je to co oni robia. Nebol nahodou nedavno aj natoceny film na tuto temu? Ale isto to ries lebo toto v dnesnej dobe nie je sranda .
Ty sa hanbíš? Hanbiť sa má tvoja dcéra, chápe vôbec prečo sa hneváš? Hlúpa nebude keď to vie zvaliť na pubertu.
@colsami vedela som o jej bývalej kamarátke pýtala som sa jej čo sa stalo prečo sa nekamaratia. Povedala, že sa spolu bavia aj keď niesu už najlepšie kamošky. Dcéra si tiež našla inú kamarátku tak som myslela, že sa nič nedeje. Volala ju na prespavacku dlho sme jej nedovolili pred 2 mesiacmi bola 1xa všetko v pohode a teraz takto to dopadlo. Babka jej dala telefón, že aby sme jej mohli zavolat lebo sa bála, že tam nezaspí, lebo 1x sa jej zle zaspavalo. Ja tu ani nemôžem napísať tie nadávky veď to ani dospelý tak škaredo nenadava ako ona. A má ona na tom vinu nemala počúvať tu druhú aj keď ju navadzala.
Ako keď som jej povedala, že ide k nám jej mama začala plakať az sa triasla ale potom keď jej mama odišla už si z toho zasa nič nerobila.
Ale cely tento pribeh co si napisala v poslednom komentari je zas mimo pointy. Kamoska babka mobil ci co.... Ale pointa co sa tyka dcerinho bezneho spravania vsade aj doma, unika. A najma jej "vychcanost" este to zvalit na pubertu, ona vlastne za nic nemoze a nic zle nerobi... Ale pozri. Mne to moze byt jedno, ja Ta tu nespovedam. Len Ty vies, aka dcera naozaj je. Moja jedina rada je robit s tym nieco cim skor, na 10 rokov proste fakt zly start. Moze sa to s nou dlho tahat, ak neprestane a bude to len horsie.
...Babka jej dala telefón, že aby sme jej mohli zavolat lebo sa bála, že tam nezaspí,.... nemala tam zostať na noc.
Porozprávať sa s psychologom aj mamou jej kamošky. Je jedno či je v správnej rade. Potom si dovoľujú robiť zlé veci. Urobiť tomu STOP!
Nesnaž sa obranovat dcéru. Chápem, že ako matka sa snažíš nájsť nejaké vysvetlenie, lebo priznanie pravdy, ze naše dieťa je šikanátor je veľmi bolestné. Šikanatori majú ale často vlastne problémy v hlave a často je tam závisť alebo snaha zapáčit sa okoliu. Sama neviem co by som robila je to ťažká situácia. Ale prvý krok je asi prestať sa snažiť nejako jej správanie ospravedlniť.
Síce sa snažíš dcéru obrániť ale miesto toho, by si mala zapracovať na tom, prečo to tvoje vulgárne decko sa nechá tak ľahko ovplyvniť a to dokážeš vyriešiť so psychológom, nie zákazom chodenia von🤦♀️. Ak je tak ľahko ovplyvniteľná teraz v 10r, že bude nadávať iným deťom, tak čo to bude v 15-17? Dajú jej fet a ona si to vezme?
Ďalšia vec, len aby ona bola naozaj to “chúďatko” a nie práve tá hlavná špekulantka. V každom prípade, rieš to psychológom, kým vás nerieši polícia, lebo aj kyberšikana je šikana a sama určite vieš, kam to môže zájsť, ako pre tvoju mladú, tak pre dieťa, ktoré šikanuje…
Ja by som osobne riešila,ako si učiteľka dovolila dať tvoje číslo tej mamičke. Je tu niečo ako GDPR. Mala sa tá najprv opýtat,či súhlasíš,aby tvoje číslo dala inej mamicke
Ja by som zacala inde. A to je prestat obvinovat kazdeho naokolo (kamoska, babka,..), ale zamerala sa na svoje dieta, ktore sikanuje spoluziacku. Tvoje dieta urobilo co urobilo a treba konat. Hned. Nie ked to prerastie este viac a ty uz sa to mozno ani nedozvies. Alebo sa dozvies neskoro. Nerozumiem, ze tvoje dieta nadlahcuje situaciu a neciti ziadnu lutost. Ani strach. Nic. Za mna je toto sialene. A navstivte psychologa.
Toto je cez. Mám tiež 10 ročnú dcéru, nie som prísna mama lebo zatiaľ nemusím byť. Ale keby toto spraví, tak by do tej školy v prírode nešla. Tej dievčine a jej mame by sa ospravedlnila a na prespávačky by na veľmi veľmi dlhý čas mohla rovno zabudnúť
Nuz vitaj v dnesnej realite, dnesne dievcata sa medzi sebou chovaju ako hyeny, tiez som si naivne myslela ako solidne vychovavam dceru kym raz nezabudlq vypnut hovor a zacula som ich damsku debatku. Ani dlazdici na stavbe by sa hanbit nemuseli. Mala trochu viac ako 10 ( cca 11-12), ale zacinajuca puberta. Doma som jrj vycistila zaludok, ale myslim ze akurat zacala davat pozor predomnou. Empatia je v tomto veku nie ze nule ale -10. Chcu byt velke zeny ale mozog kuraci.
Psycholog sa mi zda prehnany, dcera ma aktualne 13 a jej spravanie sa mi zda lepsie ako pred 2r.
Toto je moja 2 dievcenska puberta tak som uz kus odolnejsia.
@nelca0510 ano to mas sice pravdu, ale mama tej sikanovanej dievciny to mohla urobit tiez inak a povedat o tom vsetkym v skole a dievcina by mala este vacsi problem.
Za mna tym, ze to mama chcela riesit medzi 4 ocami a nestrapnovat sikanatorku pred celou skolou este klobuk dole. Za mna zvolila pristup ,kde respektuje rodica sikanatora a nechcela mu zbytocne robit problemi pred vsetkymi rodicmi.
A ty jej veris, že zrovna kamarátka ju na to nahovorila? Lebo podla ľahostajnosti by som povedala, zd ten nápad bol jej. Navštív s nou psycholoda.
A ospravedlnila sa jej?
Autorka neobvinovala by som ani seba ani všetkých naokolo. Samozrejme, že takéto správanie nie je v poriadku a je potrebné ho riešiť. Takýto záver nepovažujem za dostatočný. Nepride mi ani, že obhajuješ svoju dcéru, akurát vysvetlujes situáciu. Takisto neobhajujem jej konanie ani ja. No chyby a omyly k životu i dospievania patria, skratka sa im nikto nevyhne akokoľvek to všetci odsudzujeme, a aj s takýmto správaním sa určite stretáva vela rodičov. Hlavne je sa z neho poučiť a neopakovať.
Sú tam dve veci… Dcera prejavuje ľahostajnosť. Možno si neuvedomuje alebo aj uvedomuje ako tej druhej ublížila, no nechce si to priznať. O tom je dôležité sa s nou porozprávať, ako by sa citila v kozi tej kamarátky ona, ako sa môžu cítiť ostatne šikanované deti, ako by jej mohla prejaviť ľútosť, ospravedlniť sa a pod.
Ďalšou vecou je dôvod, prečo to urobila? Chcela sa zapáčiť, niečo si dokázať, byt zaujímavá, nestratiť kamarátku (tu, ktorá ju nahovarala)…? Skúste sa o tom pobaviť.
Možno nemusíte navštíviť hneď psychológa. Avšak ja ako rodič by som sa zaujímala o to, ako podobne problémy s tínedžerom riešiť, ako predchádzať sikane, čo robiť v prípade agresora a dieťaťa, keď sa nechá niekym manipulovať.
@nelca0510 z konfliktu jednej soplane vyjde najhoršie učiteľka ktorá si "dovolila dať číslo inej mamy" 😂😂😂 mne sa snáď sníva 🙈😂😂😂
@miskajerry ono sa to stalo cez viked minulý, oni sa už udobrili medzitým v škole ale štvrtok si pozerala mama jej telefón a našla tie hlasové správy ja som o tom nevedela, keďže domov si telefón nenosí dcéra.
Máme podobnú v škole, tiež čistá jednotkarka aj šikanovať vie tiež na jednotku. Aj vulgárne nadávať. A keď som riešila situáciu s jej mamou, tak asi taká výchovná reč, že nerob lebo budeš mať problém s mamou spolužiačky...to akože ja som jej problém ? Ešte sa spravila obeťou. Ani nebudem hovoriť aké sú niektoré vychcane 10 ročné dievčatá. Oklamali spolužiačku a chceli podvodom oklamat aj učiteľku.
Takže vychovaj svoje dieťa aj psychológ ak nemas na ňu páky.
@kremlicka250
@colsami ale ja neriešim teraz tie decka.
Poukazujem na GDPR. Snáď mám nárok poukázať aj na niečo iné.
@nelca0510 a niekto ti zakazuje? Ja osobne by som sa v takom pripade este matke sikanovej podakovala, ze to neriesila cez celu skolu a radsej to riesi medzi 4 ocami. Cele GDPR by mi bolo ukradnute, keby viem ,ze moje dieta niekoho sikanuje.
Ved kludne mozes mat iny nazor, nikto ti ho nezakazuje....
Pozor na dcéru, v snahe zapadnúť, zapáčiť sa, robí zle veci, zranuje druhých.
Udobrili..
Tomu veríš ty lebo ti to povedala dcéra.
Takéto deti sa udobriju tak, že tlačia na tých, ktorých šikanujú aby povedali, čo je treba (že všetko sa vyriešilo a je to OK).
Ak by bola pravda, že sa udobrili, ich vzťah by bol ako predtým. Sama si počula, že už nie je.. je to proste len výhovorka dcéry aby si sa v tom viac nešparala.
Nech dá tomu dievčaťu definitívne pokoj. Nech ju nekontaktuje. To bude pre ňu najlepšie.

Viac ako vlastna hanba by ma trapilo to, ze dcera je uplne lahostajna voci tomu, ako sa sprava a este to krasne "zvali na pubertu". Evidentne nie je hlupucka ale prespekulovana viac nez dost. Na 10 rokov skvely zaciatok.
Aj malo jej (opakovane) nevhodne spravanie nejake nasledky, okrem rozhovoru? Lebo takto ma fakt zle naslapnute aj do zivota aj kamaratstiev...