icon

Dcéra prváčka a ja mám stres

25. aug 2022

Dobrý deň maminky,

chcela by som sa poradiť, alebo možno ma nejako podporíte. Neviem, nejako zle prežívam, že dcéra ide do školy, bojím sa, že sa nám zase zásadne zmení život, že to nebudeme zvládať. Že už to nebude také bezstarostné, po škôlke na Ihrisko alebo výlet, mám ešte mladšie dieťa, ktoré bude chcieť byť vonku a so staršou budeme musieť robiť úlohy. Ona je tvrdý oriešok, nechce sa jej učiť, kresliť, všetko jej bude dlho trvať a ja sa bojím, že nebudem mať trpezlivosť. Vyčítam si, že som jej nedala odklad, no presvedčili ma učiteľky, vraj to je jej povaha a presne rovnaká bude aj ďalší rok.
Ja mávam úzkostné stavy a už teraz má začala chytať panika, bolí ma žalúdok a celá sa klepem, keď si predstavím, že aj pre mňa bude náročné, riešiť nové veci s novou učiteľkou, byť doma nad úlohami a manžel bude zatiaľ s mladším vonku.
Pred dcérou nedávam najavo moje pocity, o škole sa bavíme v dobrom, snažím sa ju nabudiť, ale vnútorne sa bojím. Ako ste prežívali vybtuto zmenu? Tešili ste sa? Alebo ste mali aj vy obavy? Ďakujem

Strana
z2
bea4023
25. aug 2022

@adaale😳 🤮

autor
25. aug 2022

@adaale tlieskam ti. Ok, ja som d.bnuta lebo mám psychické problémy, ktoré riešim, liečim sa a snažím sa aby malá necítila môj strach, za to ty máš zrejme tiež nejakú poruchu, alebo len nevieš čítať???? Kde píšem, že nezvladam deti?? Predĺžený rodičak sa ma ako týka? Predstav si,že pracujem,áno na polovičný úväzok, lebo mladšie mi chodilo len na pol dňa do škôlky kvôli zdravotným problémom mi ho na celý nevzali a aj napriek tomu sa mi neskladáš na rodičak. Na jeseň začína celý deň a ja na plný úväzok v zime. Smer sociálka?? Ok, pôjdem im povedať, že mám stres zo školy ako to zvládneme a čo mi oni zoberú za to deti alebo čo mi spravia?

adaale
Odpoveď bola odstránená
mandzula
25. aug 2022

@adaale dufam, ze ty deti nemas.

janulik2008
25. aug 2022

@adaale liečenie? Ty si asi nevidela ako niektoré ženy prežívajú keď ich deti idú do škôlky. Plaču nielen deti ale aj rodičia. A áno hoc je škôlka zmena, tak škola je omnoho väčšia zmena ;)

autor
26. aug 2022

@adaale veď píšem, že sa liečim a teraz čo? Aký ďalší postup máš pre mňa? Vzdať sa detí aby neboli s tak labilnou matkou? Lebo prežívam, že ide dcéra do školy? To by bolo veľa detí v domove len tak.

autor
26. aug 2022

Ďakujem všetkým za podporu, určite to zvládneme. Nebojte, neprežívam to tak od rána do večera, proste včera mi prišiel rozvrh hodín pre dcéru a tak ma to trochu viac chytilo. O škole s ňou rozprávam v dobrom, motivujem ju aby sa tešila, nedávam môj strach pred ňou najavo. Občas sa mi stalo, že som povedala, že čo s tebou v tej škole budú robiť, no aj na to už si dávam pozor 🙂

erienka
26. aug 2022

@beronsche uz sa to neda, mala som do 15.6. dat vediet skolke, ci mi maju drzat miesto a napokon som sa rozhodla, ze pojde...

ullala
26. aug 2022

@erienka ked je ochota a clovek najde skolku, kde maju volne miesto v predskolskej triede, tak to slo este aj teraz v auguste.

a_adamcova
26. aug 2022

U nás v školskom klube si robia domáce úlohy a teda doma máme toho potom podstatne menej a potom idú na dvor sa zahrať. Rôzne aktivity majú, karneval atď.

letfenixa
27. aug 2022

@erienka mne špeciálna pedagogička z CPPP povedala, že do 31.8., tj do konca školského roka sa to dá. Oficiálne.

katka0123
Autor odpoveď zmazal
lenkapk2
28. aug 2022

Píšeš že máš stres aj s toho že mladšie dieťa bude chcieť byť vonku no zo staršou bude treba riešiť úlohy...nemáš manžela?svokru?mamu?kamarátku?však jeden zoberie mladšie dieťa von kým poriešiš úlohy zo starším dieťaťom to je jedna voľba a druhá voľba je že aj to mladšie dieťa sa bude musieť prispôsobiť samozrejme čo znamená že von pôjdete keď si staršia porieši úlohy.A zas neber to tragicky v 1.ročníku tých úloh nieje teda veľa.Celé je to len o tom aby si si ty (manžel)vytvorili systém a ako si naučíte aj mladšiu,ak si ju naučíte že ok pôjde von keď staršia porieši úlohy tak to bude ok pretože aj mladšie dieťa by malo vnímať to že ,,niesom tu iba ja,,Tvoje obavy sú absolútne zbytočné.Mám 13ročného,6ročneho teraz nastupuje do 1.triedy a 4ročnú dcéru.Všetko sa dá len si treba zvoliť systém akým budete fungovať a ten treba dodržiavať

janickacrazy
28. aug 2022

@lenkapk2 no napr. môj muž robí do 19, takže u nás by to nehrozilo, že zoberie mladšie dieťa von, každý má inú situáciu

pragmaticka
28. aug 2022

Čím ďalej čítam koňa, tým viac mam pocit, ze je tu hrozne veľa žien psychicky labilnych.

Nerozumiem prečo.
Ten život je taký krásny. Každou zmenou sa začína nejaká nová etapa. Osobne som sa na prvú triedu môjho dieťaťa veľmi tešila, ako aj na druhú, tretiu... Druhé dieťa začína budúci rok a ja sa už teraz neviem dočkať. Je to samozrejme náročné, obaja robíme na plné uvazky, popritom obaja veľa pracovné cestujeme, žijeme v zahraničí bez pomoci ale aj napriek tomu sa veľmi teším. Školu som mávala veľmi rada. Úlohy s dietatom sú niekedy síce veľmi náročné, ale určite zaujímavejšie ako vysedavanie na ihrisku s premotivovanymi mamičkami.

vinkel
2. sep 2022

To sme dve. Aj ja mám stres a to už my ide druhé dieťa do prvej. A tiež keď sme sa o tom bavili a aký bude program a pod tak mne hneď slzy vyskočili a ešte sa nič nedialo. Keď to bude naostro no neviem neviem čo somnou urobía emócie. Muž my povedal, že nemám sa veľmi maľovať aby sa má potom deti nebáli 😂

Strana
z2