icon

Dedinská škola verzus škola v meste

eliska13
4. apr 2017

maminy poprosim o Vas nazor....syn ide na druhy stupen bola som rozhodnuta pre nasu dedinsku skolu, kde ma spoluziakov poznaju sa, ziadne cestovanie v kolone do Ba.Vela ludi z okolia kruti hlavou nad mojim rozhodnutim vraj by nenechalo dieta "zakrniet" na ded.skole a lepsie by mu bolo v meste pripadne nechat ho este rok na dedine a potom gymnazium v Ba.Zostala som na pochybach ci robim dobre.Pre mna je stale viac plusov za skolu na dedine ma tu ludi, ktorych pozna, po skole sa obcas stretavaju so spoluziakmi, odpadne zdlhave cestovanie autobusmi, s vyucbou ucitelov som spokojna.Syn je jednotkar, na vysvedceni mal 1 dvojku, ale sama vidim, ze ide do veku, kedy mu je vsetko prednejsie ako ucenie.Je bystry, pali mu to, ma prehlad rad cita knihy .poviem uprimne chcem, aby mal aj iny zivot ako cele poobedenie sediet nad ucenim co by gymnazium asi obnasalo.Neviem k comu inklinuje zarazila ma veta riaditelky na rodicovskom, ze deti su 4 taci a uz musime vidiet ci su studijne typy a ci maju na gymnazium.Moj pohlad je nech zostane na dedine vekom sa snad vyprofiluje a potom nejaka stredna skola.....uprimne aj mam strach, ze prechodom do mesta zdivocie🙂)povahu ma skor miernu nie je vodca triedy, nema rad zmeny.Nemam hladiet na povahu a dat ho do mesta nech sa "otrepe" on chce zostat, tam kde ma spoluziakov kamosov kde pozna ludi.Co myslite ma taku vahu v zovotopise kto ake gymn.navstevoval?ja si myslim, ked je niekto sikovny je jedno kde chodi do skoly a nestrati sa.Vas nazor?pripadne maminy chalanov kde ste dali deti na stredne skoly?

Strana
z2
h2
4. apr 2017

@eliska13 Ahoj, nehnevaj sa, ale nad týmto ja len krútim hlavou. "Dedinská" škola, to je nejaký odborný názov na zlú, nekompetentnú školu? Na "dedinskej" neučia vyštudovaní učitelia? V čom má byť akože "mestská" (a ešte dokonca "Bratislavská!!!") škola lepšia? Škola je vždy taká dobrá, akí dobrí sú učitelia, ktorí na nej učia. Neviem nič o tom, že by do zamestnania prijímali učiteľov podľa toho, že kto je dobrý učiteľ, pôjde učiť do mesta a zlý pôjde na dedinu. Ja napríklad žijem na dedine a môj syn bude chodiť na našu, "dedinskú" školu. Som rodená Bratislavčanka, žila som tu do svojich 34 rokov a až potom, ako som sa odsťahovala, sa divím, ako som to v tom meste mohla vydržať tak dlho. 🙂 Pritom moje kamošky Bratislavčanky sa veľmi čudovali, keď som im oznámila, že sa sťahujem z "Hlavného Mesta", oni by vraj odtiaľ nikdy neodišli kamsi na dedinu! Ach jáj, len sa smejem, nikdy mi nebolo lepšie, ako na dedine, v rodinnom dome so záhradou. Môj syn tu má neporovnateľne lepšie detstvo, než som mala ja na sídlisku. Ani vo sne by ma nenapadlo voziť ho do mesta a kvôli čomu vlastne? Všetky školy (hovorím teraz o štátnych školách) majú jednotné osnovy, tie isté učebnice, učia to isté. Všetko je len o tom, aký je učiteľ. A ten (alebo skôr tá) môže byť na dedine rovnako dobrá, ako v meste.

fra
4. apr 2017

dala by som ho tam, kam chce ísť on- celkom určite a uplne bez pochybností
.
mame viac detí- niektoré chceli isť na 8.ročny gympel, tak tam šli- určite nemam pocit, že by im to zobralo detstvo ale nejako extra sa nesnažili- zmaturovali a momentalne nešli na vyšku, ale vychadza im to a veľmi dobre sa obracajú, myslím že sa naučili viac ako keby šli na vyšku
.
ina dcera, vyslovene študijny typ, chcela ostať na obyčajnej zakladnej škole- ostala - na strednu ju vzali na vychyteny bilingvalny gympel, o ktory bola velka bitka
.
šikovne dieťa sa nestratí ani na obyčajnej zakladke a lenochovi ani ten 8- ročny gympel nepomôže 😀 - urob to, čo chce on, nech sa necíti do niečoho tlačený ... na malomeštiacke nazory okolia sa môžeš zvysoka....

pd900bo
4. apr 2017

@h2 konečne to niekto napisal, porovnavať dedinske skoly s mestskymi riadna somarina :D
ako keby slovenske dediny boli tisice kilometrov na Sibíri..
my sme tiez na dedine v lone prirody pod horou kone kozy ovce diviaky aj jelene a do mesta 5min autom.. :D

eliska13
autor
5. apr 2017

@h2 ale ved ja porovnavam dedinsku skolu vz dat ho do Ba na gymnazium😉nie 2 zakladne.Tiez sme odstahovanci z Ba na dedinu a mali sme to spravit este skor.

h2
5. apr 2017

@eliska13 Jasné, ale v názve témy nie je gymnázium a aj v príspevku píšeš, že "PRÍPADNE gymnázium", nie je tam, že vyslovene porovnávaš druhý stupeň ZŠ s gymnáziom. Tak preto som písala všeobecne o ZŠ. A, bohužiaľ mnohí rodičia naozaj robia rozdiely, ak ide o mestskú školu a dedinskú, myslím tým naozaj ZŠ, nie 8-ročné gymnázium. S 8-ročným gymnáziom skúsenosti nemám, ale ja tam syna nedám, bez ohľadu na jeho študijné výsledky. Bude chodiť do školy u nás, máme ju cca 30 m od domu, tak aj preto (o tom, že tu má kamošov a všetko, ani nehovoriac).

Strana
z2