icon

Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

monyccka
15. máj 2012

@filipal nebolo to myslene agresivne, na mna to takto neposobi.

IQ nad 115 ma len cca 20% ludi, co zdaleka nezodpoveda stavu studentov ani absolventov VS. Takze to naozaj nestaci a nie je podmienkou. Sme mimo temu, tak navrhujem IP alebo ukoncit debatu.

filipal
15. máj 2012

@monyccka to ukoncenie mi vyhovuje

monyccka
15. máj 2012

@filipal cerpam zo svojho vzdelania 🙂 A ano, tych ludi som testovala, inak by som si nedovolila tvrdit, ake IQ maju.

abbey1
15. máj 2012

@bodka70 My sme mali výsledky na nete ešte v ten deň. držíme pästičky. A ako som už písala, u nás bolo gymnázium dobrá voľba. A to dcéra bola a je obrovský poctivec a perfekcionalista. Neuspokojí sa s 2, musí to byť všetko na 100%. Dosť nešťastná povaha pre život. Našťastie sa dobre prispôsobila a zvykla si. Ak je dieťa nadané a ctižiadostivé, tak si myslím, že je gymnázium dobrou voľbou. záleží aj na samotnej škole. Každá má iné meno.Profáci sa všade nájdu aj dobrí, aj zlí aj perfektní.
Ešte raz držíme pästičky. Dajte na inštinkt a nechajte rozhodnúť dcérku. 😉

katrin21
16. máj 2012

ahojte
som na tom podobne ako bodka70 , pisala som sem, ale toto je novsia tema...
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/ma-zmysel-zvolit-osemrocne-gymnazium-pre-deti/

Dcera sa tiež pripravovala minimalne, len vypocitala nejake testy, co som nasla na nete a nejake priklady som jej vystelila ( slovne ulohy s rovnicami, to sa proste este neucili s dvoma neznamimi)..ale nakoniec to ani nemali, zvladla to..
Niekto tu pisal, ze nech si rodic pozrie, kde napr. už na prijimackach dieta skoncilo - poradie..
No.ano, aj nad tym som rozmyslala, ale ono, my nevieme pocty bodov a ono sa moze lahko stat, že rozdiel napr. medzi 10 a 20miestom v poradi budu 2 body 😅 , lebo teoreticky.... lebo kludne mohlo viac deti napisať podobne testy, teda mohli byt vysledky pomerne vyrovnane, my nevieme presne pocty bodov, len vieme, ze dceru prijali podla kodu, ktory jej bol prideleny a info na skole

Nie je tu niekto , kto ma skusenost s 8g gymnaziom v Trnave?
Dcera tiež doteraz chodila do skoly s prstom v nose, jasne, že v 5 rocniku pred pisomkami sa uz musi aj do zosita pozrieť, ale par krat precita a vie to... MAtiku sa vobec neuci, ta jej ide lahko, to iste aj SJ.. Skor geografiu a dejepis si musi pozrieť ( moja dcera, neznasala som tieto predmety na gympli )-
ALe myslim, ze aj na bežnom 2 stupni sa dieta musi zacať viac ucit ,. nez bolo zvyknute... ved v6r pribudaju predmety, fyzika, neskor chemia a pod.....
Ale vraj ten prístup ucitelov je ovela prisnejsí.....Dcera na ZS nemala za cely prvy polrok napr. z matiky dvojku.. tusim ani zo SJ.... a bez drilu... Z geografie ano 😀
Len chcem povedať, ze rada ma dobre znamky.... neviem, ci je lepsie ju nechat vynikat v bežnej triede , kde ona a jeden chlapec ( aj on ide na to 8r a prijali ho 🙂 ) , alebo ju dat medzi sebrovné deti, kde až tak vynikať možno nebude, kto vie..... dilema

katrin21
16. máj 2012

jo a dcera chodi 2x do tyzdna na tanecnu a este aj 2x na klavir a teoriu k tomu... ale tak to by sa nahustilo snad max. do 3 dni v tyždni 🙂

bodka70
autor
16. máj 2012

@katrin21 , u nás boli prijímačky na 2 dni rozdelené, pondelok a štvrtok, preto ešte nevieme výsledky, či dcérku prijali. A áno všimla som si, že až na drobnosti sú si aspoň čo sa týka učenia veľmi podobné. Takže ti asi neporadím. Ale u nás je trochu iná situácia, aspoň čo mám info od 2 rodičov, čo im tam deti chodia, tak učitelia sú na tom "našom" gymnáziu vraj pohodoví a veľmi dobrí, síce viac učenia ako na ZŠ, ale nie nejako nezvládnuteľne ale dobrý prístup učiteľov (aj ja som mala ten dojem z dní otvorených dverí).

ale zas nechcem tu teraz nejako veľmi špekulovať, veď je možné , že dcérku ani neprijali, takže všetky moje úvahy sú potom bezpredmetné 😝 😀.

katrin21
16. máj 2012

@bodka70 podla toho , co pises, ze vyratala dokonca 8macke priklady, tak ju vezmu 🙂
INak, moja dcera po prijimackach tiež vysla von, ze matika uplne lahka , ale ze SJ dosť tažke, ze tam boli veci , co sa vobec este neucili..... a tak. Ale vysledky presne , ako som pisala, neviem...ale bola v druhej polovici z 26 ziakov, lenže neviem, ci boli medzi nimi v poradi bodove rozdiely, alebo obrovske.. skor si myslim, ze male , lebo jej kamoska bola o viac vpredu a su zhruba na rovnakej vedomostnej urovni, aj na tu istu skolu chodia, akurat ona chodila aj na doucko z matiky k jednej profke z gympla a SJ ju doma drilovala mamina.. ja som s dcerou SJ uplne zanedbala, brala som to, ze bud to urobi, alebo nie, lebo jej slovencinar ju velmi chvali a teraz , aj dnes, ju stale odhovara, nech na gympel nejde.. aj dnes jej hovoril, ci sa bude chciet do vecera ucievať ☹ ale dcera si z toho nejako nic nerobi, ona na ten gympel ist chce sama.... ja ju do toho netlacim, nebolo by to dobre...Mne to skor nevyhovuje, z pohladu dochadzania na kruzky a celkovo dochadzanie tam je pre nas na druhom konci mesta a kružky uplne na opačnom.... 😝 Ale nastastie je samostatna, byvame v TT len rok a pol a chodi po meste sama, aj autobusmi , ked ju nema kto ist zobrať a aj na kruzky pesi zo skoly prejde, nema problem... teraz to bude horsie pre nu.. cez cele mesto..z jedneho konca sidliska na uplne druhy koniec uplne ineho sidliska + cez centrum....

bodka70
autor
16. máj 2012

@katrin21 , nie nie -ôsmacke nie , to si asi zle pochopila, ona urobila to, čo tvoja dcérka - že počítala príklady stiahnuté z netu na prijímačky na 8-ročné gymnázium - čiže učivo 1-5 ročník ZŠ. Tie rátala 😉 .

Ale ak chce ísť, tak jej daj tú možnosť, nech ti nevyčíta, že si jej to neumožnila. Veď prinajhoršom sa vie vrátiť.
My to máme trochu ľahšie, aj školu máme na tom sídlisku - 4 zastávky busom a bývame pár krokov od zastávky. Navyše tým smerom bývajú aj jej kámošky, máme tam neďaleko ZUŠ a krúžok čo chodí na tanečnú je v pol ceste medzi gymnáziom a naším bytom.

katrin21
16. máj 2012

@bodka70 aha, no ale aj tak 🙂

wejka151
2. jún 2012

@bodka70 tak ako zobrali ju ?

lenja123
28. sep 2012

@bodka70 vidím, že máš doma malé bábo, ale ak máš aspoň trochu času, daj prosím vedieť ako ste dopadli. Zaujímajú ma aj všetky ďalšie info o tomto gymnáziu. Ďakujem 😉

jimjam
12. apr 2014

Dobrý den ahojte 🙂 nemáte náhodou niekto testy z minulého roka z 8 ročného gymnázia na českej v Bratislave? Radi by sme si pozreli o čom to bolo 🙂) diky moc Hena

silvia07
19. mar 2015

Obnovujem tému 🙂 ...aj my chceme skúsiť tento rok prijímačky
@katrin21
@bodka70
Ako sa vám darí?

mirkakab
23. apr 2016

ahojte, aj moja dcera by chcela ist na 8-ročne gymnázium, no ja s tým nejako stotožnená nie som. Chcem sa opýtať na akú VŠ školu je odtial vhodné pokračovať .....

nela6
23. apr 2016

@mirkakab hocijaku 🙂

mirkakab
23. apr 2016

@nela6 no ja mám strojársku a môžem povedať, že gymnazisti mali dobré problémy s niektorými skúškami, preto sa pýtam, možno ekonomická by mohla byť .... v podstate skočili do niečoho o čom nemali predsavu a základy ich tam nikto neučil, neviem sa teda rozhodnut či tam dceru dat alebo nie.

jana121212
23. apr 2016

@mirkakab v dnesnej dobe je to podla mna ine, vacsina ludi z priemyloviek nepokracuje na vysokej. Aj na technike je vacsina ludi z gymnazii. Ak sa aj objavi niekto, kto nie je z gymnazia, tak ma problemy, lebo nezvlada matematiku, fyziku a celkovo je ta vyucba prisposobena pre gymnazistov, nadväzuje sa na ucivo z gymnazia, respektive na to, co si vysoka skola mysli, ze by gymnazisti mali vediet. Na ekonomickej sa najdu ludia z gymnazia, ale aj z obchodej akademie a co som sa pytala kamosiek, tak neboli medzi nimi nejake velke rozdiely, nedalo sa povedat, ze by jedna zo skupin bola zvyhodnena. Skor je to o ludoch a o ich ochote ucit sa. Kedze klesla uroven gymnazii a strednych skol, tak musela klesnut aj uroven vysokych skol. Prijmu vela studentov, lebo za nich maju peniaze a vacsinu povyhadzuju. Ja mam technicky smer a vsetci spoluziaci boli z gymnazia. S gymnaziom moze ist na vsetky vysoke (medicina, farmacia, strojarina, stavebna, chemicka, veterina, ekonomicka, menezmet, prirodovedecka...) okrem umeleckych. Respektive aj na umelecku moze ist, ale urcite by bola v obrovskej nevyhode oproti detom, ktore napriklad kazdy den kreslili pod odbornym vedenim na strednej.

jana121212
23. apr 2016

@jana121212 inac ja by som jej minimalne umoznila vyskusat si prijimacky, ak sa s tou skolou nestotoznis, tak stale ju mozes v krajnom pripade prihlasit po 4 rokoch na odbornu skolu. Ja som chodila na 4-rocne gymnazium a celkom som zavidela tym co boli na 8-rocnom, mala som pocit, ze ucitelia ich brali tak lepsie, lebo vzdelanie tych deti brali ako ich vizitku, zatial co nas brali tak, ze za 4 roky sa toho vela spravit neda. Vedenie im davalo lepsich ucitelov. Napriklad ja som mala za 4 roky 3 nemcinarov a 3 anglictinarov, oni mali za celych 8 rokov 2 nemcinarov a jednu anglictinarku, najlepsiu na skole a po strednej hovorili takmer vsetci plynulo anglicky, zatial co my sme s kazdym novym ucitelom opakovali to, co nas naucil predchadzajuci. Vyhoda odbornej skoly je, ze nemusi ist na vysoku, mat gymnazium bez vysokej nie je ziadna vyhra.

whitecat666
23. apr 2016

@mirkakab ja som chodila tiez na 8-rocne gymnazium (vtedy sa este rok skoly usetril, tym ze sa islo zo 4.triedy ZŠ). Z nasho rocnika (bolo na cca 60) nebol ani jeden človek, kto by nesiel na vysoku skolu, takze gymnazium je taka istota kde vas pripravia na vsetko.

nela6
23. apr 2016

@mirkakab ja osobne, keby som teraz bola na gymnaziu a vyberala výšku, tak jednoznače lekar, je to ideal z gympla, pridať si navyše chemiu a biologiu a ideš...

mirkakab
23. apr 2016

Kočky tak ešte chvílu budem čítať vaše príspevky a dám sa ovplyvniť. Neviem čo ju tam tak ťahá, vyjadrila sa že na vysokú školu nechce ísť, ale v 10-tich rokoch som si to tiež myslela 🙂 No uvidíme teda, ...

fra
23. apr 2016

@mirkakab ono to osemročne gymnazium nemusi byť žiadna definitíva- naše decká chodili na 8 ročné a po 4 rokoch niektorí ich spolužiaci aj tak prestúpili na nejakú inú školu- väčšinou na bilingvalne gymple, ale našli sa aj takí, čo šli napríklad na šupku ... takže dcere nič nebráni ak sa jej na 8 ročnom nebude páčiť, prejsť na hocijakú inú strednú školu po 4 rokoch... na technickych VŠ to byva zvačša tak, že priemyslováci lepšie zvladaju odborne predmety, ale gymnazisti zas zvladaju lepšie matiku a práve tá matika je najvačším sitom v prvom ročníku na vačšine techník- ba dokonca aj na tej vysokej ekonomickej...

fra
23. apr 2016

chcela som napísať ekonomickej univerzite... a fakt s gymplom može ísť dcera potom na uplne lubovolnu vyšku- ved tie vyšky su na to stavané aby tam šli ludia z gymplov...

nela6
23. apr 2016

@mirkakab gympel, ked nič iné, by ťa mal naučiť "učiť sa", čiže aj ked ti zrazu prídu odborné predmety, tak ich zvládneš 🙂 a vyberáš predsa takú, ktorá by ťa mala baviť, + ku všetkému si predsa treba sadnúť...

mirkakab
23. apr 2016

@nela6 Tak zo skúsenosti ano, zvladli ich ale s doučovaním, čo tí ktorí mali strednú strojársku hned vedeli o čom je reč. Ked som chodila na strednú tak ma ani len nenapadlo pokračovať na VŠ, všetko to prišlo postupne, tak preto rozmýšlam čo by bolo pre dceru lepšie, ale ked mi tu holky hovoria že sa dá potom prestúpiť na inú strednú, tak ju asi nechám nech skúsi ked tak strašne chce .. Ďakujem za názor 🙂

lenja123
23. apr 2016

@mirkakab Syn chce ísť budúci rok na prijímačky na 5-ročné bilingválne gymnázium, ktoré má na svojej stránke vyslovene uvedené, že prijímačiek sa nemôžu zúčastniť žiaci inej strednej školy. Rozumiem tomu tak, že sa tam nedostanú deti z osemročného gymnázia. Možno s tým má niekto skúsenosť.

fra
23. apr 2016

@lenja123 z našho osemročneho išlo niekoľko detí po kvarte (v niekolkych ročnikoch) na rozne bilingvalne gymnazia a vzali ich tam- nejako sa mi to nezdá že by to mysleli takto- asi by sa bolo treba informovať priamo na mieste...

lenja123
23. apr 2016

@fra Kopírujem, ako to majú uvedené
Talentovej skúšky sa môžu zúčastniť iba žiaci, ktorí nie sú žiakmi inej strednej školy:
žiaci, ktorí v školskom roku 2015/ 2016 navštevujú ôsmy ročník základnej školy a ovládajú anglický jazyk na mierne pokročilej úrovni (Pre-Intermediate Level)
žiaci, ktorí v školskom roku 2015/ 2016 navštevujú deviaty ročník základnej školy a ovládajú anglický jazyk na mierne pokročilej úrovni (Pre-Intermediate Level)
Talentovej skúške sa podrobia všetci uchádzači o štúdium.

Ako som písala vyššie, syn bude ôsmak, takže jeho sa to netýka.
Ak sa smiem opýtať, aký bol dôvod na zmenu u detí, ktoré si spomínala - že prešli z osemročného gymnázia na 4ročné?

fra
23. apr 2016

@lenja123 tak jednoducho chceli študovať bilingvalne- myslim, že to že sa tam dostali hovorí, že to osemročné nebolo až také zlé...