icon

Deti s handicapom a škola

15. aug 2022

Mamičky, ktorých deti majú nejaký hendikep, zamýšľané sa niekedy nad tým, čo bude, keď sa deti dostanú do školy? Ako sa pripraviť na prípadnú šikanu. Aby som objasnila, môj maly mal úraz, pri ktorom prišiel o malicek. Samozrejme pre nás sa nič nezmenilo, a ďakujeme Bohu, že sa nestalo nič horšie, ale deti vedia byt zákerne. Som zvláštna keď premýšľam nad takymi vecami? On je s tým vysporiadany, ale v kolektíve to bude iné. Ako ho na to pripraviť? Mám z toho popravde strach. Viem, ze dôležitý je charakter a na ňom si buduje kamarátstva, ale aj keď je dieťa dokonalo ciste a úprimne vždy sa nájdu deti, ktoré sa posmievajú a sú zle.

kvetinkaaknitevk
15. aug 2022

Možno dopredu mu vysvetlit ze iné deti sa motívu toho smiať lebo to nepoznajú a keď sa to stane tak nech im len povie ze je to veľká frajerina napr alebo nejako nech to obráti na humor aj on alebo nech im povie príhodu ako sa to stalo a všetci budú ze waaau možno ❤️

margaretka_
15. aug 2022

Ja by som na to praveze vobec dieta neupozornovala vopred 🤔 len si to tak predstavujem, aby on sam vopred nepremyslal nad tym, ze je iny 🤷

autor
15. aug 2022

@margaretka_ máte vlastnu skúsenost?

autor
15. aug 2022

@kvetinkaaknitevk inak o tom sme sa rozpravali s muzom, že to má brat ako nejaký znak hrdinstva a keď sa mu budú posmievať, tak to môže nejak otočiť na humor. Uvidíme, asi sa to všetko časom vykryštalizuje❤️

marsmykkok
15. aug 2022

deti šikanujú alebo posmievajú sa slabším jedincom, nie je to o výzore, lebo na každom decku sa niečo nájde z čoho sa dá smiať (okuliare, pehy, ryšavé vlasy, tučný, chudý, malý, veľké uši a tak) Teda je to skôr o tom aby mal dosť sebavedomia a nebol ľahká obeť.

autor
15. aug 2022

@marsmykkok tak to máte pravdu, kto chce si dôvod nájde… a našťastie on je sebavedomi, odvážny, ani sa nebojí nových veci, od narodenia veľký zvedavec a viem, že sa nestratí. Nieje taký, čo by sedel v kúte…ale ktovie aká bude realita. Ten malicek vôbec nepreberame doma, ani tomu nevenujeme nejakú ťažkú váhu, lebo je to niečo s čím rastie a berie to ako normálnu vec, v ničom nieje obmedzený našťastie. Mna skor zaujíma ta škola, či ho na to nejak pripraviť alebi nechať nech si to vyriesi sám. Raz mu to niekto určite povie posmešne, to je medzi deckami asi bezne

andrejka1974
15. aug 2022

Môj syn má dmo práva strana postihnutá ale rozumové dobre aj chodí pravá ruka dosť postihnutá a deti ho začali volať choroba a tak som sa o tom porozprávala s učiteľkou aj vychovávateľky a oni to deťom vysvetlili a prestali určite to povedz učiteľke že máte takýto problém aspoň bude informovaná a povie to deťom a oni sa mu nebudú smiať deti vedia byť už aj v menšom veku dosť zákerné nám sa to stalo v prvej triede na ZŠ

rachel36a
15. aug 2022

Ja mam syna autistu s razstepom pery v beznej skole....v pohode to zvlada, aj otazky co to ma a preco...taka drobnost co ma tvoj syncek urcite k sikane nepovedie...malokto si to vobec vsimne...

margaretka_
17. aug 2022

Nie nemam vlastnu skusenost. Len si to nejak neviem predstavit, ked on sam nijak extra neriesi tento svoj 'problem', tak vnuknut mu myslienky o tom, ze raz sa mu za to moze niekto smiat. Asi by som to riesila az ked to pride 🤷 ale to je cisto moj nazor.
Ja mam starsieho syna takeho, ze ja som presvedcena o tom, ze by sa vedel najst kolektiv, ktory by sa mu vedel riadne smiat. On sa boji vysok, nezapaja sa do vsetkych aktivit, vela veci sa boji urobit. Napr taka bezna telesná v skole si viem predstavit, ze by mohla byt prenho dost hrozna. Ale neviem si predstavit, ze by som s nim nejak vopred riesila, ze sa mu za to bude niekto smiat 🤷 by som to riesila az keby sa to naozaj stalo 🤷
Lebo skutocne sa nic take stat na koniec nemusi. Ale zbytocne o sebe to dieta moze zacat pochybovat 🤷

autor
17. aug 2022

@margaretka_ tak to je dobre, že nemas vlastnu skúsenost. Nemôžeš vedieť, čím si takí rodičia prešli a nad čím po nociach premýšľajú😊 užívaj si ten pocit. Tvoj nazor beriem, ale nič mi nedal, lebo nemas VLASTNU SKÚSENOST a našťastie ani take dieťa. Tento príspevok je pre mamičky, ktoré majú deti s nejakým hendikepom, nie pre mamičky, ktoré si myslia, že vedia, čo by robili, keby ich dieťa má hendikep. Aj ja kým som porodila som si myslela o detoch svoje, po pôrode som pochopila jednu vec. Myslieť si je 💩vedieť.
A chcem sa opytat, kde vidis, že MY rodičia mu vnukame niečo do hlavy, aby si nieco myslel popredu? Nikde to neviem nájsť. Takze klameš 🤷‍♀️
Jemu sa ten úraz stal keď mal 15 mesiacov, malé bábätko. Netušíš, čím sme si prešli, koľko mesiacov sme chodili po plastikach, koľko krat musel byt v narkoze a koľko operácii take malé dieťa prežilo a to sme riešili obyčajný malíček… ty nemas vôbec šajnu, koľko som sa naplakala a namodlila za to obdobie, až kým prisiel verdikt, že je amputácia nutná. Synček s tým zije od malička, berie ho ako svoju súčasť. Tento príspevok je cisto pre MOJU prípravu na obdobie školy, zaujimalo má ako to mali iné mamičky s detmi a ako s nimi o tom komunikovali…nie pre matky, ktoré si myslia a predstavujú nieco, čo nikdy nezažili.

autor
17. aug 2022

@andrejka1974 moje zlaticko, všetko na svete by som dala tým deťom, verím, že komunikácia pomohla. A máte pravdu, deti vedia byt kadejaké. Ale je to zrkadlo rodičov. My sme mali v triede dievča s kratšou nohou, veľa zlá si prešla v škole, čo si pamatam. Ja som sa jej vždy zastávala a niektor deti…na zaplakanie. Aj dnes v dopeslosti sa nezmenili niektori, čo ich stretavam …a budem tvrdiť, že deti sú zrkadlom rodičov. Keby si rodič pohovoril s dietatom, že existuju rôzne deti a rôzne hendikepy, take zlo a posmešky by neboli.

autor
17. aug 2022

@rachel36a ďakujem za povzbudivé slova. Synčekovi a vám zelam vela lasky a síl. ❤️

rachel36a
17. aug 2022

Dakujeme, aj vam

margaretka_
17. aug 2022

Mila autorka, ak si si moj prispevok nejako zle vylozila, tak sa ti uprimne a hlboko ospravedlnujem. Absolutne nic zle som ti nenapisala, neviem kde mas pocit, ze ja klamem, ked pisem svoj nazor 🤦 ved som nenapisala, ze ty robis nieco zle, preboha
Uprimne vam aj so syncekom zelam vsetko dobre a dobrych spokuziakov 🙋