icon

Dieťa v škole nechtiac poškodilo učiteľke notebook

blondyblond
10. apr 2019

Bezkonfliktné, skôr tiché dieťa sa potke v škole o kábel a stiahne učiteľke notebook, nechtiac.Ako postupovať? Poistku nemáme a ona ho chce opraviť.

eliska13
11. apr 2019

@blondyblond mobily majú mať v zamknutej skrinke tak ako u nás.POTOM SA deti cez prestávku hrajú na mobile namiesto jedenia a pripravovania veci.Prispela by som jej, ale je to aj jej nezodpovednosť

tosaneda
11. apr 2019

Pred rokmi ed som chodila na zs (som rocnik 88), som nechtiac na hodine chemie rozbila odmerny valec, nepamatam si presne ci ho ucitelka dala na kraj stola alebo my ziaci ked sme nieco robili. Proste stalo sa, naschval to nebolo, stiahla som ho laktom dole. Ale presne si pamatam ako ucitelka po mne zacala kricat, ze toto budem musiet zaplatit alebo nahradit. Nuz doma som sa priznala, skola "vypocitala" cenu a zaplatilo sa to. Urcite sa nesli rodicia hadat do skoly hoci to bola nehoda a mna ani nenapadlo to, ze mne sa mohlo v tej chvili nieco stat esta aj crepiny som zbierala..

andula77
11. apr 2019

@blondyblond ale keď si išiel po mobil, bol koniec vyučovania takže kábel už snáď mohol resp. Mal byť stiahnutý, nie? Aspoň mne to príde logické. V každom prípade to nevyriešia múdre ("resp. Hlúpe) 🙂 rady z MK. Na prvom mieste je komunikácia s p. Učiteľkou a kľudne aj s riaditeľkou, snáď aj škola ma svoju zodpovednosť za pracovné prostredie!!!

stella333
11. apr 2019

@blondyblond Neplatila by som nic. Naviac tak ako v kazdej praci aj v skole treba dodrzovat nejaku bezpecnost prace a to co si opisala mi teda bezpecne nepride. Je to jednoznacne chyba ucitelky, nechat kabel tak, aby ho deti museli prekracovat. Minimalne si mohla dat predlzovacku a viest kabel tak aby nevisel a nezavadzal.

majkeel
11. apr 2019

Na mieste ucitelky by som v pripade kazdodenneho pouzivania laptopa v miestnosti plnej deti ako bolo spomenute pouzival 1) predlzovacku 2) investoval 15 eur do Kensington lock. Laptop je jednak zamknuty proti ukradnutiu, v pripade takeho zakopnutia nepadne na zem (staci skratit/obmotat niekde lanko na minimum a viest ho tak, aby v pripade padu nedosiahlo az na zem), ale laptop zostane visiet na ocelovom lanku zo stola.
https://podlozky-a-stojany-k-nb.heureka.sk/kens...

luxus10
11. apr 2019

ucitelka nema narok na nahradu skody nakolko nedodrzala bozp, pocitac proti paduriadne nezabezpecila, a dieta konalo nemyselne, ziadny sud by jej nahradu skody nepriznal, ona je tam zodpovedna osoba, nie dieta, ona ma zabezpecit prostredie tak, aby si ziadne dieta neublizilo...deti nie su zodpovedne za to, ze nevidia kabel, a azda bola v miestnosti aj tma, alebo sero nie?nech si to zaplati zo svojej poistky, alebo z poistky skoly, predsa v skole nepouziva svoj vlastny notebook...nebud hlupa, nedaj sa...

sense
11. apr 2019

Ak je skolsky mal by byt poisteny, ak je tam spoluucast tak by som polovicu uhradila s tym ze bude riadne spisana zapisnica s opisom ako sa to stalo a co sa pokazilo.,rozsah skody, a vyjadrenie od serv technikaco vsetko trebalo robit....a aka je vyska spoluucasti,....

....osobne tento trend cvsetko elektronicke na prvom stupni nechapem,, zijem mimo svk a tuto veru deti nemaju vsetko elektron. ,ano robia projekty obcas az prilis ale nemusia pouzivat pocitac,....teraz mali projekt o tom ako sa vyluahnu kuriatka, na statku si kupili oplodene vajicka, aale cely progres liahnutia spravili v triede , starali sa o vajicka,otacali ich a teraz maju male kuriatka....ucebnice nenosia maju to na papierochtych, v skole ordner kam to ukladaju ...
Nevravim ze je tu vsetko idea idealne to nie ani zdaleka ale je smutne ze male deti na prvom stupni vedia ovladat mobili a youtube ale bezne veci nevedia ale to je uz off topic

ollynka
11. apr 2019

@0silvia0 🙂 my už chceme prváčke kúpiť, len so službou mama, tata,...

luxus10
11. apr 2019

a daj to aj pisomne riaditelke skoly, toto co som ti napisala....ked to budu mat pisomne, zlaknu sa, a budu musiet postupovat podla predpisov, ziadne vymyslacky a hadzanie viny na deti....jedine coho sa boja je skolska inspekcia a policia .....vyjadrenie riaditelky ziadaj pisomne do nejakeho terminu, potom uvidis kto je vlastne vinny, a ked sa ti vysledok nebude pacit, chod na skolsku inspekciu....ja tu nevidim dovoc vobec niecto platit....

wena
11. apr 2019

Ja by som samozrejme zaplatila, pre mňa je normálne, že keď niekomu spôsobím škodu (a je jedno, že neúmyselne), tak tú škodu nahradím a k tomu chcem viesť aj deti. Niektoré komentáre sú tu fakt šokujúce a normálne nechápem.

0silvia0
11. apr 2019

@loginexistuje áno, teraz je normálne že dochádzajúce dieťa mobil má, ale v čase keď moje deti boli v tomto veku toto neprichádzalo do úvahy. Jednak 99 percent rodičov si deti vyzdvihovalo z družiny a vodilo do školy, poprípade si vyžadovali, aby vodili deti aspoň starší súrodenci, nechceli deti púšťať samé domov. Potom si pamätám, že na jednom plenárnom rodičku sa ohradila jedna mama, že jej deti mobil jednoducho potrebujú, nakoľko chodia samé do školy, tak potom to dochádzajúcim deťom dovolili. Potom nejaký čas si pamätám, že sme podpisovali každý rok nejaký dotatok ku školskému poriadku, že deti majú zákaz nosiť deti do školy. Tí, čo dochádzajú môžu, ale musí byť počas vyučovania vypnutý. Teraz sa to už postupom času asi zvoľnilo, lebo dcéra je deviatačka a minule som jej volala a ona bola na v škole na doučku a zdvihla mi to. Ale keď boli na prvom stupni, v ich škole to bolo úplne prísne, žiadne hromadné nosenie mobilov do školy ako teraz.

luxus10
11. apr 2019

@wena ano ucitelka je nezodpovedna a rodicia platte, zobudte sa!!!

prvakom ucitelka premietala na interakt. tabulu nieco, kabel visel cez triedu pred tabulou po miesto premietania, zatemila okna, zhasla svetlo, deti zaujate hladia na tabulu, a jedno z dievcat potrebovalo ist ku umyvadlu,opytalo sa ucky, ona ze chod, a mala sa potkla do kabla a pri pade si roztala celo o roh lavice!!!!! v pohoooodeeee!!!! su nezodpovedne tie ucky, zabezpecit bozp nevedia, ale hned vyskakuju ked vznikne skoda....

nic by som jej nedala, mohlo to urobit ktorekolvek dieta...nie je tam umysel!!!!

blondyblond
autor
11. apr 2019

No stanovisko školy: pani ucitelka notebook nezhodila ale nas syn cize to daju do servisu a my to zaplatíme. Otazky o tom či je notebook poistený alebo škola proti takýmto nehodám boli odignorovane....vraj nešťastnou náhodou sú nazvané aj situacie keď niekto porozbíja okna... Jedine s coho mám strach že ak nezaplatíme zásadné na maleho a on je veľmi tichý a citlivý že ublizime len jemu.

andula77
11. apr 2019

@blondyblond no neviem. Ja mam doma deti 3 a nedovolím si nechať kábel kdesi v ceste a ešte k tomu vo výške, to už vôbec nie !!? Minimálne by mala ísť škoda pol na pol, ale prečo oni majú právo tak rýchlo zvaliť vinu na dieťa?? My to tu naozaj nevyriesime ale pokiaľ dieťa nebežali ani nič také tak to bola iba nešťastná náhoda ale nemôžu predsa jednoznačne viniť len dieťa!

kristina2412
11. apr 2019

@blondyblond keď už by som mala platiť,trvala by som na tom že notebook vezmem a dám opraviť ja.

dominika_sk
11. apr 2019

napiš na fb do skupiny opytaj sa pravnika. podla mňa učitelka porušila bozp a teda odomňa by nedostala ani korunu. može byť rada že keď je nezodpovedna a pri deťoch ma kabel od notebooku tak že hocikto može zakopnuť, že sa tvojmu synovi nič nestalo.

akvi
11. apr 2019

@blondyblond ak sa to stalo tak, ako opisujes, nezaplatila by som. Tvoj syn to neurobil naschval. Ucitelka dokonca vedome nechala deti prekracovat kabel.. Este by som sa ohradila aj k braniu mobilov, je to protizakonne, brat detom ich majetok. V Cechach to potvrdila aj skolska inspekcia. A ze si zasadne na tvoje dieta - to by svedcilo len o jej malosti, ja by som to kludne "riskla", si v prave, treba sa postavit za seba aj za dieta. Ak si rodicia nechaju slapat po sebe, aky priklad davaju detom?

happygirl
11. apr 2019

Ludkovia moji, v dnešnej dobe by som sa pomaly aj bála ísť učiť deti na ZŠ pri takýchto reakciách mamičiek... za každú cenu vinu na učiteľku zvaliť a moje dieťa je vzorné a bez chyby, to určite nepochybilo... u nás v škole mojich dcér je tiež notebook bežnou súčasťou vyučovania, od prvého ročníka s tým majú deti skúsenosti, keďže v každej triede pomaly je interaktívna tabuľa a veľa vecí učiteľ rieči cez prezentácie a cez aplikácie na PC... áno, učiteľky sa vždy snažia samozrejme káble "neťahať po zemi cez celú triedu" ale veru nie všade sa to dá. A párkrát som sa bola pozrieť ako matka na vyučovaní mojich dcér, okrem toho každý rok je na našej škole akcia jeden deň "Na škole učia rodičia" (28. marca na Deň učiteľov), kedy si môžme vyskúšať učiť naše dokonalé a bezproblémové deti. Ja som si to veru vyskúšala už pár rokov po sebe, aj vo viacerých triedach... A veru darmo človek povie deťom nechoďte tam, dávajte pozor atď.... 300 x im človek povie a aj tak akoby hrach na stenu hádzal (a to mám aj pedagogcké vzdelanie, keby to niekto chcel zvaliť na to) 😉 . Učiteľ je síce za bezpečnosť zodpovedný, ale "hoďte kameňom" mamičky, ktorej dieťa ani raz nespadlo "škaredšie", a to dávame na ne pozor ako na oko v hlave. Spadnú. Aj si ublížia, aj doma často spravia škodu. Aj napriek našej maximálnej pozornosti. Nieto keď má učiteľka na starosti 25-28 detí a v záujme zabezpečenia bezpečnosti im ústne povie, že tu dávajte pozor alebo tu sa mi nemocte.... deti robia presný opak a majú častokrát "v paži" takéto napomenutia... Určite by som s učiteľkou komunikovala, snažila sa zistiť ako to presne bolo a čo vtedy moje dieťa robilo, keď spôsobilo škodu. Dohodla by som sa s ňou, zrejme by sme opravu zaplatili buď celú alebo časť podľa dohody podľa toho ako sa to stalo. Verím, že učiteľka je rada že vôbec nejaký funkčný notebook má a oprava je pre ne dosť škrt cez ropočet (sestra mi učí na jednej ZŠ neďaleko BA, tak trochu viem o tom, aké sú dnešné deti a ako "úžasne" sa častokrát komunikuje s rodičmi)... mamičky, trochu sebakritiky by nám neuškodilo...a trochu empatie s učiteľmi... a to pozor, fakt nie som učiteľka 🙂)

mogaa
11. apr 2019

Tak je jasné že keď jej ho nezaplatí tak dieťa bude mať v škole "problém"....A nie len u jednej učiteľky, lebo tieto veci sa v kabinete preberajú. Nehovorím že bude dostávať automaticky horšie známky, ale ak to bude známka medzi - tak nejedna učiteľka sa prikloní k horšej....a nie je to to profesionalite, či malosti alebo veľkosti charakteru....podľa mňa prispieť by matka na opravu mala, jej dieťa spôsobilo škodu aj keď neumýselne - môj názor. Zase tá oprava nebude stáť majland Učiteľke by som povedala že dobre, ale chyba bola na jej strane, nech ho dá teda opraviť a po oprave jej preplatím na základe faktúry za opravu polovicu nákladov(keďže to bola aj jej chyba)....

dovozadokoca
11. apr 2019

@blondyblond ja som v tomto prípade na vašej strane, čudujem sa, že to rieši takto. Je ine, keď deckam 10x poviete, že pozor, je tu kábel a nelietajte okolo toho, ako toto.

Mne teda stačilo byť raz na otvorenej hodine u druhákov a mala som dosť. K tretine rodičov by som šla, či majú deti v poriadku. 😃

Každopádne, prekvapuje ma prístup rodičov k učiteľom, každý aký profík vo vzdelávaní, skoro ako je každý politolog a ekonóm v tomto štáte.

pavucikvet
11. apr 2019

@blondyblond BOZP? nebola zabezpecena bezpecnost deti, kabel trcal vo vyske. Nech si ho skola da opravit, nech si ho aj zaplati a nabuduce nech investuje do predlzovacky , tak aby kabel neprekazal pri prechadzani. A povedala by som im, ze mozu byt radi, ze sa synovi nic nestalo. Na druhej strane, zistim, ci sa na to nevztahuje poistka bytu. Maju v triede kamery? ak ano, vyziadat zaznam. A rozhodne sa nenechat vydierat.

mogaa
11. apr 2019

A nechápem niektoré tu spomenuté komentáre že hádzanie viny na dieťa.....Aké hádzanie viny na dieťa? Veď dieťa spôsobilo škodu, aj keď neúmyselne....A za dieťa nesie zodpovednosť rodič. tomto prípade sú vinníci dvaja - dieťa ktoré škodu spôsobilo a škola že vytvorila prostredie že k škode vôbec prišlo....

79viktoria79
11. apr 2019

@0silvia0 aj v nasej skole su mobili zskazsne,ak ich sj maju tak bud v taške alebo v skrinke,

kristina2412
11. apr 2019

@happygirl v podstate máš pravdu,ale čo ak by išlo o žiaka,ktorého rodičia si nemôžu dovoliť opravu?Na Slovensku je množstvo rodín ktoré žijú od výplaty k výplate....Férové od učiteľky by bolo ,keby chcela len polovicu sumy,keďže v tom nebola úplne nevinne.

andula77
11. apr 2019

@mogaa jasne, asi tie co neučíme si ani nedokážeme predstaviť aké to je učiť a mať na starosti toľko detí.. Ešte k tomu v dnešnej dobe že áno..... Ale ak to bolo tak ako pisala tak vina nie je jednoznačná ale mať kábel vo výške a nechať deti prekračovať ho PRI ODOVZDÁVANÍ A VYZDVIHOVANI MOBILOV!!!?? Tak to mi už úplne v poriadku nepríde! Koľko trvá odovzdávanie mobilov? Nemôže byť vtedy kábel odpojený? Ci ma učiteľka takú slabú baterku... Učiteľov si vážim a obdivujem ale toto by som aj ja viac riešila.

akvi
11. apr 2019

@happygirl neviem preco zovseobecnujes.. V tomto pripade je vina jednoznacne na strane ucitelky. Ak si si precitala, ako sa to stalo, tak dokonca tu ucitelka VEDOME nechala deti prekracovat kabel, ked im kazala vziat si mobily.. Je to od nej absolutne nezodpovedne. Deti plnili jej prikaz.. Ked necham doma preveseny kabel cez ulicku, tak som si plne vedoma, ze hocikto, nie len decko, ho moze stiahnut.. uz sa mi to dokonca aj stalo a ani by mi nenapadlo obvinovat koholkolvek, kedze som ja urobila chybu..

vroni
11. apr 2019

No sorry, ale keď je tu niekto arogantný a komunikuje z pozície sily, tak je to škola a nie rodičia. Káble nemajú čo visieť v triede. Podotýkam visiet. Nie byť položené na zemi, ale visiet. Práve preto, že učiteľka nemôže ustriehnut 25 deti a potknut sa o visiaci kábel je situácia priam predprogramovana. A neexistencia poistky v škole by ma veru veľmi zaujímala. Pretože, pravdu povediac, aj keby dieťa poistku na seba malo (a to autorke dosť odporúčam), poisťovňa by ju zrejme neuhradila, nakoľko škola hrubo porušila bezpečnostné prepisy. Takže nie, nezaplatila by som. Bola by som prístupná dohode, ak by škola priznala svoj podiel viny. Inak by sme sa nemali o com baviť. A uzavrela by som dieťaťu poistku. Tých pár euro do roka fakt nikoho nezabije.

tt247
11. apr 2019

Poriadne sa poinformuj. Opýtaj sa ešte raz, či je ntb poistený. Podľa mna je. Ak nie - tak fifty fifty za opravu. Učiteľka tam mala kábel, tvoj syn nohu. Stiahol ho? Stiahol. Hoci neúmyselne, ale stalo sa. A keď tu čítam niektoré reakcie, tak amen tma. Len sa hádať a hádať. Aj cez mŕtvoly. A potom deti nemajú úctu, žiadnu zodpovednosť ani štipku slušného správania.

sorciera24
11. apr 2019

@mrkvicka060 no, tak neviem ci ju najdes, nakolko uz takmer kazda skola ma elektr. triednu knihu...vidno, ze asi nemas skolopovinne deti a to rpeco sa to pouziva?
ministerstva sa pytaj, oni do toho skoly tlacia, prve co inspekcia kontroluje je, ci co najviac je na hodinach pouzivane IKT a ci am skola edupage.....jasne, myslis, ze ma bavi stale tahat notas a furt pisat, co netreba?.....opat jedna z tych, co do toho nevidi, ale bude recnit....isto, ani by ma nenapdalo si nsoti svoj do skoly to nie.....mamicky, treba sa vyssie stazovat, nie zgezovat ucitelov, kt. plnia prikazy.....

abbey1
11. apr 2019

@blondyblond Tu na. Mk je skupina Právne poradenstvo. Rádiá v nej odborníci. Obrátila by som sa na nich. Ide o vaše peniaze, a asi nemalú sumu, ale i o precedens v škole.