icon

Dochádzanie verzus kvalita základnej školy

kikailavska1
1. jan 2023

Ahojte,
Mam 5 ročné dievčatko a rozmýšľame ako ďalej. Ide o to, ze bývame v dedine pri BA, je veľmi šikovná, v rodine mame detskú psychologičku a ta nám od jej 3r hovorí, že je veľmi inteligentná a mame skúsiť základnú školu s mimoriadnym nadanim v BA. Samozrejme, tam testujú škôlku zrelosť a robia sa prijímacie pohovory.
Rozmýšľam, žeby sme to skúsili.
Stále mi však vrtaju v hlave nejaké otázky.
Bude mať kamarátov mimo školu?
Aké je to s dochádzanim? Je to veľká záťaž na 6 ročné dieťa?
Tunajšia zakladna skola ma hrozne vysledky,.monitor pod 50 percent aj z matiky aj zo slovenčiny.
Preferovali by ste kvalitu školy pred dochádzanim?
Samozrejme, finančné sme ok, keby som nechodila prvé 3 roky do prace a robila taxikára, som s tým oki.
Ďakujem za vaše postrehy.
Resp. Aké vidíte vy, vyhody/nevýhody.

Strana
z2
tarvika
1. jan 2023

@kikailavska1 riešila dom podobný problém. Dcéra je vysoko nadpriemerne všeobecne intelektovo nadaná. Ale napriek tomu som sa rozhodla pre školu v pešej dostupnosti priamo v satelitnej dedinke blízko ba. Neľutujem, ma tu priamo blízko kamošky spolužiačky, chodia spolu vonku, stretávame sa aj s rodičmi na školských akciách, du to moji susedia. Intelektuálne ju viem stimulovať aj mimo školu.

tarvika
1. jan 2023

@tarvika ešte doplním, ze ma, v škole fajn kamošky, ale samozrejme je trochu vyvinovo inde, ako ostatné deti v škole. Vníma to, ale vie s tým pracovať a nepovysuje sa. V škole hlavne na matike sa pekelne nudí, tam som sa dohodla s učiteľkou a nosí si z domu pracovné zošity, ktoré si vypĺňa keď dokončí školskú prácu.

paulinam99
4. jan 2023

@kikailavska1 1. stupeň ZŠ nie je až tak rozhodujúci. Keď už, tak nejakú triedu s rozšíreným vyučovaným matematiky a prírodných vied (FYZ/CHEM) od 5 . ročníka.
Rozhodujúca je aj tak až stredná škola, resp. neskôr vysoká škola.

kaktusik007
4. jan 2023

@paulinam99 ano, suhlasim. Avsak je dolezite aby dietatu dovtedy skolu nik neznechutil.

tanyan
5. jan 2023

@kikailavska1 Dajte dcére urobiť v CPPPaP testy školskej zrelosti a pripravenosti, prípadne aj IQ. Aj ak je "iba" šikovná, tak by jej mohla podpriemerná škola uškodiť.
Je to investícia do budúcnosti, aj keď strávite trochu viac času cestovaním. Ten čas sa dá tiež efektívne využiť na rozvoj dieťaťa a vzťahu. Ak bude chcieť navštevovať nejaké krúžky, tak môžete chodiť rovno zo školy v meste (tanečná, tenis, plávanie, jazyky, výtvarná, hudobná...).

annm81
5. jan 2023

Preferovala by som kvalitu školy. Zvlášť ak hovoríš, že miestna základná škola má veľmi pochybnú kvalitu. Nemôžeš dieťaťu dať žiadne hodnotnejšie dedičstvo, ako je dobré vzdelanie.

lalala94
5. jan 2023

Ja by som jednoznačne išla za kvalitou - či už to bude škola pre nadané deti (ak na to má) alebo iná kvalitná základná škola - to je jedno. Do podpriemernej bez výsledkov, ktorá zaspala v minulosti, by som dieťa nedala a vlastne to ani neplánujem urobiť. Vzdelanie je to najlepšie, čo môžeš dieťaťu dať a riešiť potom iba strednú školu je neskoro. Za tých 9 rokov na základnej škole mu môže naše skvelé školstvo kvalitne udubať sebavedomie a zabiť akúkoľvek šikovnosť, kreativitu a chuť učiť sa.

Strana
z2